HÍREK
A Rovatból

10 dolog, ami másképp működne, és nagy bajt hozna ránk, ha a Föld lapos lenne

A 21. században még mindig akadnak 'laposföld' hívők. Tudósok vették sorra, milyen tragédiák következnének be, ha valóban igaz lenne az elméletük.
Listverse - szmo.hu
2018. május 12.


Link másolása

Bármily hihetetlen, még most, a 21. században is sokan meg vannak győződve róla, hogy a Föld lapos. A tudósoknak azonban nagyon pontos elképzeléseik vannak arról, mi lenne másképp, ha valóban lapos lenne a bolygónk.

10. A gravitáció folyamatosan északra húzna

A közvélekedéssel ellentétben a gravitáció valójában nem lefelé húzza az embereket, hanem a Föld középpontja felé. Ezért nem esünk "fel" az űrbe. Persze ez csak akkor működik tökéletesen, ha gömb alakú a bolygó, amin élsz.

A lapos föld elvileg vékony, viszont hosszú, így a gravitáció nem lefelé húzna, hanem a bolygó közepe felé. A legtöbb lapos föld térképen középen az Északi-sark van. Vagyis

minden ember úgy érezné, hogy valamilyen erő folyamatosan az Északi-sark felé húzza ugyanolyan erővel, mint ahogy most "lefelé".

9. A nap ropogósra sütné a bolygót

A Földet a kozmikus sugárzástól és a nap káros sugaraitól a mágneses mezője védi meg. Ez azért jöhetett létre, mert a bolygó forog. Ha megszűnne a forgás, eltűnne ez a mező,

elveszítenénk az ózonréteget és az atmoszféránkat.

8. Soha többé nem működne semmilyen navigáció

Mágnesesség és északi pólus nélkül az iránytűk sem működnének. Ami elég kellemetlen, de a madarak még sokkal rosszabbul járnának, hisz nem tudnák többé, hogy merre kell repülniük.

A csillagképek sem változnának: egész évben ugyanazokat a csillagokat látnánk magunk fölött, és ugyanazokat látnánk az északi és a déli féltekén. Így a csillagok irányára sem támaszkodhatnánk utazáskor.

Ami még rosszabb: a GPS-ek nem csak nem működnének, de egyenesen megölnének. Atmoszféra nélkül a műholdak ugyanis lezuhannának, és agyoncsapnának minket.

7. Nagyon messze ellátnánk

Azért lenne jó oldala is a dolognak: például az ablakon kinézve láthatnánk, mi zajlik a szomszédos országokban. Jelenleg csak azért nem látunk el túl messze, mert

a Föld görbülete miatt körülbelül 5 kilométer után minden takarásba kerül előlünk.

6. A tektonikus lemezek sem mozognának

Nem egészen világos, hogy a lapos földön hogy működnének a tektonikus lemezek, de valószínűleg sehogy. Megállnának. A tektonikus mozgások nélkül nem lennének hegyek és völgyek, a földfelszín teljesen lapos volna. De ha még lennének is hegyek valamilyen csoda folytán,

a vulkánok abbahagynák működésüket,

ami rossz hír, a vulkánok ugyanis nagymértékben hozzájárulnak ahhoz, hogy az atmoszféránkban van oxigén.

5. Lehetetlen volna átkelni az Antarktiszon

A legtöbb laposföld térkép szerint az Antarktisz a korong szélén helyezkedik el. A peremen vastag jégfal van, ez akadályozza meg, hogy lefollyon a víz. Ebben az esetben senki sem szelhenté át az Antarktiszt - márpedig ez sokaknak sikerült. A tektonikus lemezek mozgása nélkül a jégfal sem lenne ott elvileg, de ha mégis, borzasztó vékony lenne, és folyamatos rettegésben élnénk, hogy mikor dől össze - ami után az összes víz lefolyna a Földről.

4. Nem lennének évszakok

A lapos földön nem váltanák egymást az évszakok. A kerek Földön azért vannak évszakok, mert a tengelye ferdén áll. Ezért van nyár az északi féltekén, amikor a délin tél van. A lapos földön ez nyilván nem működik: egész évben mindenütt ugyanaz az évszak lenne.

3. Nem esne az eső

Ha a Föld lapos volna, a szél csak két irányba fújna: északra és délre. A szelek és a tengeri áramlatok a Föld forgása miatt haladnak keletről nyugatra. Ha a Föld nem forogna, ezek is leállnának. Megszűnne a Coriolis-erő, eltűnne az a rendszer, amely az esőket okozza. Vagyis a partok mentén talán lenne némi élet, de

a Föld nagy része kihalt pusztasággá változna.

2. A Föld a Napnak ütközne

A gömbölyű Föld esetében a lendület és a gravitáció kombinációja okozza, hogy a Nap körül keringünk. Ha a Föld nem mozogna - ahogy a laposföld hívők állítják - semmi nem akadályozná meg többé, hogy a gravitáció a Napba húzzon minket.

Na persze, a lapos Föld hívők szerint a gravitáció csak a háttérhatalom hazugsága. Szerintük a dolgok természetüktől fogva zuhannak le, és a Nap csupán egy kis tűzgömb, -szerintük - 6400 méterrel fölöttünk. Ebben az esetben természetesen a gravitáció nem húzna minket a Napba. Viszont ha minden természetszerűen leesik, a Nap miért lenne kivétel? A Nap, a bolygók és a csillagok azonnal a fejünkre esnének.

1. Elképzelhetetlenül nagy összeesküvés lenne

Tegyük fel, hogy valóban lapos a Föld, ahol élünk, és mégis minden tökéletesen működik. Akkor még mindig hátra van egy probléma. Ez esetben a gömbölyűföld elmélet lenne minden idők legnagyobb, és legértelmetlenebb összeesküvése, amiben ráadásul több millió ember vesz részt.

A laposföld hívők szerint a gömbölyűföld elmélet egy hatalmas összeesküvés, ami mögött a NASA áll. De ha igazuk lenne, akkor a NASA-n kívül ugyancsak az összeesküvés résztvevője lenne mindenki, aki valaha foglalkozott a Déli-sarkkal. Hogy pontosan hány embert érint a dolog, nehéz kiszámolni. Az biztos, hogy csak az Apollo-programban mintegy 400.000 ember dolgozott. A szovjet űrprogram résztvevőinek száma nem ismert, de a 60 éves története alatt legalább ugyanennyien lehettek. Körülbelül 8000 objektumot lőttek az űrbe különböző emberek és csoportok. Hogy a pedagógusokról ne is beszéljünk, akik a gömbölyűföld elméletet világszerte bedolgozzák a tananyagokba.

Ha a Föld lapos, az azt jelenti, hogy több millió ember él közöttünk, aki tudja az igazat, de nem mondja el.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Népszerű
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk


HÍREK
A Rovatból
Magyar Péter: Amikor megszületik a gyermek, érdemes bejelentkezni fogszabályozásra, mert 12 év a várakozási idő egy zala megyei édesanya szerint
Folytatódik a Tisza Párt politikusának országjáró körútja; ezúttal a Pest megyei Pilisvörösvárról jelentkezett be élő videójával.

Link másolása

Magyar Péter élő videóban jelentkezett be a Facebookon. Ezúttal a Pest megyei Pilisvörösvárra látogatott el, ahol többek között a hazai orvoshiányról is beszélt.

„Zala megyében azt mesélte egy édesanya, hogy ha nem tudja megfizetni valaki a magánfogorvosi ellátást a gyerekének, és fogszabályozásra van szüksége, akkor 12 év a várakozási idő. Tehát, ha megszületik a gyermek, és még nem nőttek ki a fogai, érdemes bejelentkezni fogszabályzásra, hogy Magyarországon 12-13 évesen megkaphassa a szükséges orvosi ellátást”

– magyarázta Magyar Péter pilisvörösvári közönségének, majd hozzátette: ha a beteg túlélte a várólistát és a beavatkozást, akkor a magyar állam biztosít a páciensnek egy kemény zsömlét és két szelet párizsit.

„Itt tartunk 2024-ben, 40 000 milliárd forint után!” – mondta.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

HÍREK
Megvétózta az ukrán béketervet Szijjártó Péter
A magyar külügyminiszter szerint fegyverszállításokról való fantáziálás helyett végre igazi béketárgyalásra volna szükség.

Link másolása

A magyar kormány megvétózta Volodimir Zelenszkij ukrán elnök béketervét az Európa Tanács ülésén, Szijjártó Péter külügyminiszter ellenezte, hogy erről tanácsi határozat születhessen.

„Most 75 éves az Európa Tanács, ez remek platform lehetett volna a béketeremtésre, de az oroszok kizárása után ez a lehetőség itt elveszett” – kezdte Facebook-posztját a magyar külügyminiszter.

„Fegyverszállítások és nukleáris háborúról való fantáziálás helyett végre igazi béketárgyalásra van szükség. Az igazi béketárgyalás pedig csak akkor jöhet létre, ha minden háborúzó fél ott ül az asztal körül. A Tanács ma is el akart fogadni egy határozatot, melyben csak és kizárólag Zelenszkij elnök béketervét akarta elismerni megfontolandó és támogatandó békeformulaként. Ez számunkra elfogadhatatlan. Mások is készítettek béketerveket, melyek semmivel sem rosszabbak, mint az ukrán elnöké” – írta Szijjártó az ülésről.

„Kértem, írjuk bele a többi béketervet is az Európa Tanács határozatába. Ezt a többség elutasította. Ezért azt én megvétóztam, így nem lett tanácsi határozat” – zárta posztját a politikus.

Zelenszkij béketerve az orosz csapatok kivonását, az 1991-es határok visszaállítását és Oroszország által elkövetett jogsértések elszámoltatását tartalmazza, mindez azonban nem találkozik az orosz vezetés elképzeléseivel.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

HÍREK
Megszólalt a rendőrség a Magyar Péter és Varga Judit veszekedéséről szóló anyagakkal kapcsolatban
Magyar Péter és volt felesége, Varga Judit többször veszekedtek kapcsolatuk során, ám a Tisza Párt alelnöke szerint erőszakot sosem követett el volt feleségén, míg Varga Judit ennek ellenkezőjét állítja.

Link másolása

A rendőrség befejezte a vizsgálatot a Magyar Péter és Varga Judit volt igazságügyi miniszter között zajló veszekedések dokumentumai kapcsán – írta meg a Blikk.

Korábban a TISZA Párt alelnöke azt állította, hogy a dokumentum tartalma hazugság, valamint hogy azt bűncselekmény útján szivárogtatták ki.

Arról a rendőrségi jelentésről van szó, amely a Varga Judit és Magyar Péter egy 2020-as decemberben történt veszekedéséről szól. A dokumentumból több részlet is nyilvánosságra került, amit először a HVG publikált.

A sajtómegjelenéseket követően Magyar Péter többször is azt hangoztatta, hogy szerinte meghamisították a szöveget, és a tartalom 90 százaléka hamis, illetve azt is hozzátette, hogy szerint a dokumentum bűncselekmény útján szivároghatott ki.

Az ORFK sajtóosztálya az esettel kapcsolatban annyit közölt:

„Az országos rendőrfőkapitány az ügyben belső vizsgálatot rendelt el. A vizsgálatot a rendőrség befejezte, ennek során bűncselekményt nem állapítottunk meg.”

Viszont, hogy a dokumentumok tartalma az igazságot tükrözik-e, arról egyelőre nem érkezett tájékoztatott a rendőrség.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
A Rovatból
„Dani most jobban van” – Jó hír érkezett Karsai Dániel állapotáról
Az alkotmányjogász testvére nyilatkozott Karsai Dániel állapotáról az RTL Házon Kívül című műsorában. Elmondta, hogy Dani leküzdötte azokat a vírusokat, amik akkor támadták. Körülményeihez képest jól van, és jó a hangulata.

Link másolása

„Dani most jobban van ahhoz képest, ahogy március végén, április elején volt” – mondta Karsai Péter, Dániel testvére az RTL Házon Kívül című műsorában.

„Leküzdötte azokat a vírusokat, amik akkor támadták. Körülményeihez képest jól van, és jó a hangulata. Három aktív szakápolója mindig vele van, váltásban, de mellette a családtagok is segítenek neki mindenben”

– tette hozzá az alkotmányjogász testvére.

Dani már nem tud olyan minőségű életet élni, mint egészséges korában, megpróbál a lehető legközelebb kerülni korábbi életéhez: Facebook-posztokat ír, vagyis ő maga találja ki azokat, bediktálja őket, és segítői teszik ki helyette.

A műsorból kiderült az is, hogy az alkotmányjogász egy színdarab megírásába is belefogott.

Szenteczki Zita rendező kereste fel Karsai Dánielt azzal, hogy színpadra vinné részben saját helyzetét, részben az elmúlást, a halállal való szembesülést.

Hat színész játszik majd a darabban: Török-Illyés Orsolya, Lőrincz Katalin, Kurta Niké, Gyabronka József, Vizi Dávid és Nagy Márk.

Link másolása
KÖVESS MINKET: