hirdetés

HÍREK

Már több ember halt meg koronavírusban Magyarországon, mint az USA-ban lakosságarányosan

Arányaiban nálunk a kilencedik legrosszabb a helyzet az egész világon az elmúlt egy hét adatait nézve, ha a miniállamokat kivesszük, a hetedik.
Fotó (illusztráció): MTI/Balogh Zoltán - szmo.hu
2021. március 03.

hirdetés

Magyarország megelőzte az Egyesült Államokat a lakosságarányosan vett halálozási adatok terén a koronavírus-járványban - írja a 444.hu.

A globális koronavírus-adatokat összesítő Our World in Data oldalán van egy grafikon arról, hogy egymillió lakosra vetítve nézve mely országokban haltak meg a legtöbben a járvány során.

A legfrissebb adatok szerint Magyarország már a 9. helyen áll: nálunk egymillió lakosra 1572 áldozat jut, míg az Egyesült Államokban 1560. De ha százezer lakosra vetítve nézzük az áldozatok számát, akkor is beértük az USA-t, ugyanis március 2-én mindkét ország 155-155 áldozatnál tartott. Ezen a listán is a 10. helyen áll Magyarország.
hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
HÍREK

Müller Cecília: Ne reménykedjen senki abban, hogy majd a beoltottak meg fogják védeni őt a fertőzéstől

A tisztifőorvos szerint még a nyájimmunitás kialakulása esetén sem érezhetik biztonságban magukat azok, akik nem oltatják be magukat.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2021. április 16.

hirdetés

Az operatív törzs pénteki tájékoztatóján is elhangzottak az enyhítés újabb szakaszának tudnivalói. Kiss Róbert rendőr alezredes elmondta, hogy a védelmi intézkedéseket a kormány a határellenőrzéssel együtt meghosszabbította.

Müller Cecília közölte, hogy egy nagyon enyhe csökkenés tapasztalható a járványügyi adatokban, de ez még rendkívül "törékeny", tendenciát nem lehet levonni belőle.

A szennyvíz-adatokban még nincs javulás, így legalább egy hétig arra számíthatunk, hogy a fertőzöttek száma a jelenlegi szint körül alakul.

Ezért is fontos a járványügyi szabályok betartása és az oltásokra való jelentkezés is. Még mindig súlyos és gyorsan zajló a betegség - figyelmeztetett az országos tisztifőorvos.

Az oltási adatok szerint eddig az ország lakosságának 32 százaléka kapta meg az oltás legalább első adagját, így már

hirdetés
minden harmadik állampolgár megkapta az oltást. Az eddig regisztrált 18-59 év közöttiek fele, a 60 év felettiek pedig 90%-a már oltva van.

Mint mondta, minden héten tudunk egy lépést tenni ennek érdekében, és reméli, hogy ezt a programot ugyanilyen ütemben tudjuk folytatni, mert annál hamarabb válik védetté a társadalom. Ettől függetlenül még a továbbiakban is fontos lesz az egyéni védekezés.

"Nagyon sokan beszélnek a hőn áhított nyájimmunitásról. Én azt gondolom és azt látom, hogy ennél a betegségnél az infuenzához hasonlóan az egyéni védelem a legfontosabb. Ne reménykedjen senki abban, hogy majd azok, akik oltakoztak, meg fogják védeni őt a betegségtől"

- figyelmeztetett, hozzátéve, hogy a vírus a folyamatos változásával egyre ragályosabb lett és lesz később is, ezért is biztat mindenkit arra, hogy regisztráljon az oltásra.

A tisztifőorvos is beszélt, hogy az elmúlt napokban - bár a harmadik hullám tetején járunk - a reprodukciós ráta 1 alá csökkent, azaz egy ember 0,98-nak adja át a vírust. Szerinte ez az intézkedéseknek köszönhető.

Kérdésre válaszolva elmondta, még nem tudni, hogy kell-e harmadik, emlékeztető oltás azoknak, akik már megkapták mindkét vakcinát. Jelenleg nincs még elég adat, nem telt el elég idő ennek tisztázására. Attól is függ az új oltás szükségessége, hogy lesz-e olyan mutáció, ami ezt igényli, vagy a vakcinagyártók az ellenanyag-szintek vizsgálata alapján ezt javasolják.

Elképzelhető, hogy évente szükség lesz az oltásra, ahogy az influenza esetében.

Müller Cecília arról is beszélt, hogy szerinte biztonságos az óvodákba és az iskolákba visszaengedni a gyerekeket, mert a pedagógusok már megkapták az oltást.

Fontos, hogy csak egészséges gyerekeket engedjenek a szülők az intézményekbe, és ott tartsák be a szabályokat.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
HÍREK

Etikai állásfoglalást kért Kásler főtanácsadója Zacher Gábor nyilatkozatáról

Az ismert orvos többek között arról beszélt a Szabad Európának, hogy már nem számolja, naponta hány embert rak lélegeztetőgépre.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2021. április 16.

hirdetés

Véleményeztetné Zacher Gábor néhány nappal ezelőtti, a Szabad Európának adott nyilatkozatát Kásler Miklós miniszter szakmai tanácsadó testületének elnöke – írja a Népszava.

A lap értesülése szerint Kollár Lajos professzor a szaktárca e-mail címéről küldött üzenetében mintegy 63 szakmai tagozat vezetőjétől azt kérte, hogy ítéljék meg, helyes-e etikailag, amit Zacher Gábor a Szelfi című podcastban mondott.

Az április 10-én közzétett beszélgetésben a jelenleg a hatvani kórházban dolgozó orvos többek között arról beszélt, hogy már nem számolja, naponta hány embert rak lélegeztetőgépre.

Szó esett az úgynevezett „Bergamo-dilemmáról” is: Zacher szerint, ha nem is rendszeresen, de az orvosoknak olykor választaniuk kell, hogy kit rakjanak lélegeztetőgépre. Mint elmondta, náluk is volt egy-egy ilyen eset, és a kollégáitól is hallott olyanról, hogy ha nincsen szabad lélegeztetőgép, akkor az jut hozzá, akinek jobbak a túlélési esélyei.

Bírálta Orbán Viktort is, szerinte felelőtlenség volt azt ígérnie a miniszterelnöknek, hogy mindenkit meg fognak gyógyítani.

hirdetés

Az interjúban szóba került az is, Zacher nem ért egyet azzal, hogy a sajtó nem tudósíthat a kórházakból. Szerinte fontos lenne, hogy az emberek tudják és lássák, milyen ez a betegség és hogy néz ki a járvány, ne csak Müller Cecília vagy Gulyás Gergely tolmácsolásából, mert az nem mindig a valóságról szól.

A Népszava úgy értesült, hogy több szakmai tagozat vezetője elhárította Kollár kérését, mondván nem az ő feladatuk etikai ügyekben megnyilvánulni.

A lap az EMMI-t, illetve magát Kollár Lajost is megkereste az ügyben, de eddig nem kaptak választ, ahogy Zacher is csak annyit mondott nekik, hogy tud a levélről, de nem szeretné kommentálni.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK
A Rovatból
hirdetés

Megvétózta Magyarország az EU Kínát elítélő állásfoglalását

A Reuters szerint Magyarország azzal érvelt, hogy az uniónak már így is sok vitája van Kínával.
Fotó: MTI/Máthé Zoltán - szmo.hu
2021. április 16.

hirdetés

Magyarország megvétózta azt az uniós nyilatkozatot, amelyben a tagállamok közösen bírálták volna a Kína által Hongkongban bevezetett nemzetbiztonsági törvényt – írja a Reuters diplomáciai forrásokra hivatkozva.

A hírügynökség értesülései szerint Magyarország azzal érvelt, hogy az uniónak már így is sok vitája van Kínával.

Kínában tavaly nyáron fogadták el a Hongkongra vonatkozó új nemzetbiztonsági törvényt, ez alapján akár életfogytiglani börtönbüntetésre is ítélhetnek hongkongiakat szeparatizmus, felforgatás és terrorizmus, valamint más országokkal való összejátszás vádjával.

Korábban jogvédők is figyelmeztettek arra, hogy a törvény szándékosan homályosan határozza meg, pontosan milyen cselekedetek számítanak a jogszabály megsértésének, ezért gyakorlatilag önkényesen lehet alkalmazni.

A magyar kormány az utóbbi időben több fronton is kifejezésre juttatta, hogy fontos számára a Kínával ápolt jó viszony. Ilyen volt például a több tízmilliárdos üzletnek számító vakcinabeszerzés, vagy a Fudan egyetem Ferencvárosba tervezett campusának ügye, ami miatt Budapest ellenzéki vezetésével feszültek egymásnak.

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK

Több mint 4,5 millió adag vakcina érkezik a következő hetekben Kínából és Oroszországból

3,9 millió adag jön a kínai Sinopharm oltóanyagából, és 780 ezer adag a Szputnyik V védőoltásból.
MTI, fotó: MTI/Lehoczky Péter - szmo.hu
2021. április 16.

hirdetés

Több mint 4,5 millió adag vakcina érkezik a következő hetekben Kínából és Oroszországból - közölte a Külgazdasági és Külügyminisztérium tájékoztatásért és Magyarország nemzetközi megjelenítéséért felelős államtitkára a Facebook-oldalán pénteken közzétett videóban.

Menczer Tamás kifejtette:

a következő hetekben 3,9 millió vakcina érkezik Kínából és 780 ezer Oroszországból. Ez a mennyiség jelentősen segít majd a járvány legyőzésében.

Az államtitkár mindenkitől azt kéri, hogy ne higgyen az oltásellenes hangoknak. Minden vakcina hatásos és biztonságos, az oltás életet ment - mondta Menczer Tamás.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: