HÍREK
A Rovatból

Lakóházakra, garázsokra, utakra és elektromos vezetékekre is fák dőltek a vasárnap esti viharban

A legtöbb munkája Zala megyében, azon belül is Zalaegerszegen volt a tűzoltóknak.

Link másolása

Jellemzően kidőlt fák, letört faágak miatt riasztották a tűzoltókat a vasárnap esti viharral összefüggésben - közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője hétfő reggel az MTI-vel.

Mukics Dániel tájékoztatása szerint országszerte több mint 150 esethez riasztották a tűzoltókat. A vihar a legtöbb munkát Zala megyében, azon belül is Zalaegerszegen adta, de Budapesten, Pest, Fejér és Nógrád megyében is többször riasztották a tűzoltókat. Többségében lakóházakra, garázsokra, utakra, elektromos vezetékekre dőlt veszélyes fákat kellett eltávolítaniuk a tűzoltóknak.

Példaként említette, hogy Zalaegerszegen a Hét vezér utcában lakóházra, melléképületre, a Kodály Zoltán utcában pedig garázsokra dőlt fákhoz riasztották a tűzoltókat. A Gasparich Márk utcában egy fa ága letört és egy személyautóra esett. Több helyen is elektromos vezetékekre dőltek a fák, elszakítva azokat. Emiatt este 27 Zala megyei településen mintegy 3 ezer szolgáltatónál szünetelt az áramellátás.

A hétfő hajnalban kiadott közlemény szerint még 4 településen csaknem kétszáz fogyasztónál nincs áram, a szolgáltató folyamatosan dolgozik az áramellátás helyreállításán.

Az erős szél néhány épületet is megrongált: Zalaegerszegen a Göcseji úton egy benzinkút előtetőjét bontotta meg a szél.

Szintén Zalaegerszegen a Vizslaparki úton egy tízemeletes társasház bádogborítását tépte fel a szél. A Zala megyei Babosdöbrétén a Kő-hegy utcában egy cseréptetős nyitott garázs dőlt rá a bent parkoló két autóra.

Mindemellett két családi házba is villám csapott: Budapest XVII. kerületében a Gombosi utcában és a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Szakolyban a Fenyves utcában is villám csapott az épületbe, ami miatt kigyulladt a tető. A tűzoltók mindkét égő házat eloltották, egyik esetnél sem sérült meg senki - tájékoztatott az OKF szóvivője.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat veszélyjelzése szerint délutántól ismét országszerte várhatók heves zivatarok.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Népszerű
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk


HÍREK
A Rovatból
Lezárták az egyik legnépszerűbb magyar kirándulóhelyet – balesetveszélyes a Rám-szakadék
2024. április 24-től kezddően további tájékoztatásig nem látogatható.

Link másolása

A Telex írta meg a Pilisi Parkerdő felszólítására hivatkozva, hogy a klímaváltozás hatásai miatt a Rám-szakadék jelenlegi állapotában veszélyes.

A klímaváltozás miatti hosszú, aszályos időszakok és rendkívül nagy mennyiségű csapadékkal járó esőzések váltakozása a Rám-szakadék kőfalainak állékonyságára is negatívan hat, ezért a Pilisi Parkerdő a látogatók biztonsága érdekében a helyszínt a teljes körű geológiai és statikai vizsgálatok elvégzéséig és kiértékelésééig ideiglenesen teljes egészében lezárja

– olvasható a közleményben.

A túrázni vágyók így a Rám-szakadék elkerülő útvonalaként a Lukács-árokban futó sárga sávú jelzést tudják használni.

A Rám-szakadék természeti adottságai miatt hazánk egyik legnehezebben járható jelzett turista útvonala, ahol még kőgurulás vagy sziklaomlás is előfordulhat. A szakadékot emiatt csak saját felelősségére látogathatják az érdeklődők.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

HÍREK
A Rovatból
Benzinár: dinamikus árplafon jöhet a miniszter szerint
A mai kormányülésen döntés születik arról, szükségszerű-e a beavatkozni a piaci folyamatokba, ha a régiós átlagárhoz képest a hazai kutakon drágábban adják az üzemanyagot.

Link másolása

Lantos Csaba energiaügyi miniszter a Della podcastben arról beszélt, ha szükség is lesz árplafonra, az dinamikus lesz - írja a 444.

A miniszter szerint a kutak nem egy meghatározott időszakra, rögzített áron - mint korábban a 480 forintos benzin literár - adhatják az üzemanyagot, hanem a régiós átlaghoz viszulva alakulhat az ármeghatározás.

A podcastből egyebek mellett kiderül még az is, hogy

  • „picike felárral” vesszük az orosz gázt,
  • az állami beruházások halasztása nem érinti az energetikai célú projekteket, valamint biztosított a korszerűsítési pályázatok forrásigénye,
  • Donald Trump győzelme esetén közelebb kerülhetünk a békéhez,
  • és a kormány csak az év végén nyújtja be a 2025-ös költségvetést az Országgyűlésnek.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

HÍREK
271 millió forintos csalással vádolják a szegedi polgármester-jelöltet, aki családjával indul Botka László ellen
Elsőrendű vádlottként kilenc év fegyházbüntetést kért az ügyészség. Joób Márton felesége és 11 gyermekükből az egyik szintén jelölt.

Link másolása

A polgármester-jelölt kedden vonultatta föl jelöltjeit: többek között helyett induló Joób Márton felesége, a lánya és a szegedi Fidesz tavaly kinevezett alelnöke is – írja a 24.hu. A költségvetési csalással vádolt politikust a Szögedi Polgárok Egyesülete jelöli polgármesternek.

Ugyanakkor a jelöltbemutatón részt vett Chovanecz Kata is, akit szeptemberben a helyi Fidesz alelnökének választottak, bár kiderült, hogy nem szerepel a Fidesz jelöltjei között az önkormányzati választáson, sőt a bemutatón azt is elmondta, miért maradt aktív közéleti szereplő, valamint hozzátette, hogy már nem tagja a pártnak.

Joób Dóra a 17. választókörzet indulója, akit férje úgy mutatott be, mint „tizenegy gyermekes anya három diplomával”.

Joób 11 gyermekből egyikük szintén jelölt, az egyetemista Kálló-Joób Gréta, aki a 14. körzetben indul, azért, hogy “a fiatalok felé is nyissanak” - fogalmazott az apja.

A helyzet pikantériája, hogy Joób korábban MSZP-s képviselőként Botka László szegedi polgármester szövetségese volt, de később kizárták a frakcióból, mert 271 millió forintos csalással vádolták meg a politikust.

A vád szerint a Joóbék létrehoztak egy bűnszervezetet, amely egyszerre négy megyében működik, és műsorújság kiadásával, illetve szórólapterjesztéssel foglalkozik.

Az ügyészség úgy hiszi, hogy a szervezet nem fizetett rendesen adót, hamis számlákat állított ki, de még a munkavállalók után is alig fizettek járulékot.

Elsőrendű vádlottként Joób Mártonra kilenc év fegyházbüntetést kért az ügyészség, ám a polgármester-jelölt kitart ártatlansága mellett.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
A Rovatból
Magyar Péter szerint már 26 százalékos a pártja a támogatottsága
A fiatalok között háromszor annyi támogatójuk van, mint a Fidesznek, és a legkisebb településeken is 20 százalék körül állnak.

Link másolása

A legfrissebb reprezentatív kutatás szerint az alig 2 hetes TISZA Párt támogatottsága 26 százalék írta szerda délelőtt a Facebook-oldalán Magyar Péter.

„A 18-29 éves korosztályban háromszor annyi támogatónk van, mint 35 éve alapított a »Fiatal« Demokraták Szövetségének. A vidéki nagy városokban annyian támogatnak bennünket, mint a fővárosban (itt alig pár százalékkal vezet előttünk a Fidesz). Még a legkisebb településeken is 20 % körül áll a TISZA Párt.

Ebből is kiderül, hogy a propaganda megint hazudott, amikor belpesti médiahekknek titulált minket. A támogatóink egyaránt jönnek a Fidesztől, az ellenzéktől és nagy számban olyanok emberektől, akik eddig nem láttak valós alternatívát.”

Magyar azt is hozzátette: együtt, összekapaszkodva, a legvastagabb falon is átmegyünk és lépésről lépésre, tégláról téglára visszavesszük a hazánkat és építünk egy élhető, modern, békés, európai Magyarországot.

„Minden lavina az első hópehellyel kezdődik”

- zárta a bejegyzését.

A posztjából nem derült ki, hogy pontosan milyen kutatásra utalt. A napokban azonban a Telexnek adott interjújában azt mondta - szintén meg nem vezetett reprezentatív mérésekre hivatkozva -, hogy a hivatalos párttá alakulás előtt 19-20 százalékra mérték őket, míg most, 24 százalékon állnak a biztos pártválasztól körében.

A Závecz hétfőn közzétett felmérésében a TISZA Pártot is mérték, szerintük a teljes lakosság 11 százaléka, a biztos szavazók 14 százaléka voksolna Magyar Péter pártjára.


Link másolása
KÖVESS MINKET: