HÍREK
A Rovatból

Kunetz Zsombor: Magyar Péter egészségügyi adatainak kiszivárogtatása után minden állampolgár bizalma megrendülhet a rendszerben

Az egészségügyi szakértő szerint az adatokat nem az EESZT-ből tölthették le, a formája és tartalma miatt egy egészen más forrásra gyanakodik. Azt is megírta, hogy mire.


Mi is írtunk róla, hogy Magyar Péter személyes egészségügyi adatai szivárogtak ki, egy korábbi eset kapcsán. A mentőszolgálat adatai kerültek nyilvánosságra. A Bors hozta nyilvánosságra azt a jelentést, amit az Országos Mentőszolgálat munkatársai írtak azon az estén, amikor Varga Judit mentőt hívott férjéhez, Magyar Péterhez.

Az eset után Kunetz Zsombor is megszólalt:

Az egészségügyi szakértő legfrissebb írásában azt elemezte, hogy az iratok honnan származhattak.

Első kérdése az volt, hogy honnan kerülhettetek ki a szigorúan védett egészségügyi adatok. Mint írja, a mentési adatok az EESZT-ben (Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér, népszerű nevén Felhő) találhatók meg. Ehhez maga az érintett vagy egy egészségügyi szolgáltató férhet hozzá. A letöltést viszont a rendszer naplózza.

Ám a Borshoz eljutott dokumentumok nem innen származhatnak, mert más a formája és tartalma is - írja a szakértő.

"Így könnyű belátni, hogy ez a rendkívül szigorúan védett személyes egészségügyi adatokat érintő adatszivárgás szinte biztosan az Országos Mentőszolgálattól eredhet"

- vélekedik Kunetz Zsombor.

Úgy véli, hogy a mentők kihívása nem a hétköznapi módon történt. Feltételezve, hogy Magyar Péter - akkor még - felesége nem a 112-t hívta, hanem egy VIP-vonalat, aki lehetett "akár Dr. Takács Péter egészségügyért felelős államtitkár is, vagy a még jelen pillanatban a helyén levő mentőfőigazgató, aki szintén nem a 112-vel kezdett el bűvészkedni, hanem egyenesen kiadta egy akár egy Dr……. Péter nevű kollégájának a feladatot, hogy intézze. Így már érthetővé válik, hogy nagyon nagyon valószínű az, hogy a Dr………Péter személye nem azonos Dr. Magyar Péter személyével, sőt erősen bizonyos az is, hogy az egyik doktori cím az orvost a másik pedig jogászt takar. A fentiek csak megerősítik azt a tényt, hogy a Bors által közzétett mentési dokumentum az valós, ennek ellenkezőjét az Országos Mentőszolgálat sem állította, sőt a mai Kormányinfón maga Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter tényszerűen elismerte, hogy jogsértés történt" -vélekedik.

A jogsértést tehát a kormány is elismeri, "míg az adatszivárgás a fentiek alapján nem történhetett meg máshol, mint az Országos Mentőszolgálatnál" - írja. Hozzáteszi, hogy ez az eset fontosabb annál, mint amit meg lehet oldani az OMSZ főigazgatójának menesztésével.

"Hiszen alapvetően rendülhet meg minden magyar állampolgárnak a bizalma abban, hogy az egészségügyi ellátórendszer adatkezelésében bízhat. Nem bízhat abban, hogy különleges személyes adata ne kerüljön ki akkor, amikor ez éppen az adatkezelőnek, vagy kormányak az érdekében állana".

Éppen ezért most azonnal véget kell vetni az ilyen fajta jogsértésnek - írja a szakember - "különben mindannyiunkra igen szomorú világ jön, és akár a legkiszolgáltatottabb állapotunkban is azon kell a gyógyulás helyett izgulnunk, hogy az ellenségünk mikor jut hozzá a különösen védett személyes egészségügyi adatainkhoz".

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Népszerű
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk


HÍREK
„Karsai Dániel kapja be” – üzente az egyik megafonos a halálos betegségben szenvedő alkotmányjogásznak
Szakács István szerint az életről csak Istennek van joga dönteni, és ha hasonló helyzetbe kerülne, bevenne két levél Xanaxot. Később elnézést kért a kijelentése miatt.


„Karsai Dániel kapja be... Azért, mert az életről egyedül a jóistennek van joga rendelkezni. A Karsai Dániel annyira izél. Tehát ha annyira olyan állapotban érzi magát, vegyen be két doboz Xanaxot, oszt viszon' látásra” – mondta el véleményét Szakács István, a Megafon győri influenszere, amikor arról kérdezték a TikTokon, hogy Sulyok Tamás elutasította Karsai kérését.

Az ALS-betegséggel diagnosztizált alkotmányjogász azt kérte a köztársasági elnöktől, amikor az május közepén meglátogatta, hogy nyilvánosan nyilatkozzon arról: elnöki kegyelemben részesíti az embertelen szenvedésnek kitett halálos betegek életvégi döntéseinek végrehajtásában segédkezőket.

Pénteken Szakács elnézést kért a videó miatt, azt mondta a kijelentése helytelen volt. A történteket azzal magyarázta, hogy az élőjébe bejövő baloldaliak fél órán keresztül provokálták:

„Folyamatosan próbáltak hergelni a témában. És volt egy pont, én is emberből vagyok, amikor nyersen fogalmaztam, de utána ezt az állításomat visszavontam, és ott, még az élő adásban még elnézést is kértem érte.”

Újra elmondta, hogy az életről csak Istennek van joga dönteni, majd arról beszélt, hogy ha hasonló helyzetbe kerülne, bevenne két levél Xanaxot.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk
HÍREK
László Róbert: Ha Fidesz úgy érzi, veszélyben a hatalma, vagy az ellenzék szerezne kétharmadot, azonnal arányossá teszik a választási rendszert
A szakértő szerint a választásnak az is nagy tanulsága, hogy az ideológia egyre kevésbé fontos. A választók már azt nézik, hol látnak erőt, és kiről gondolják, hogy őket képviseli majd.
Fotó: RTL - szmo.hu
2024. június 15.A június 9-i választás egyik legfontosabb tanulsága, hogy minden szavazat számít – mondta László Róbert, a Political Capital választási szakértője a Lakmusz konferenciáján.

A beszélgetést még azelőtt tartották, hogy a Nemzeti Választási Bizottság kihirdette volna a Karácsony Gergely – Vitézy Dávid összecsapás végeredményét, de azóta még inkább igaz lett, amit László mondott. Karácsony mindössze 41 szavazattal nyerte meg a főpolgármester-választást. Az újraszámolás során Vitézy 395 plusz szavazatot kapott, míg Karácsony 112-t, így tartotta meg eredeti, 324 szavazatos előnyét.

Vitézy kérte az újraszámolást, mert azt gondolta, sok helyen érvénytelennek számolták a rá leadott szavazatokat. Jogorvoslati körök még jöhetnek, Karácsony is belengette, hogy új választás kiírását fogja kérni, de valószínűleg ebből nem lesz semmi.

László Róbert a konferencián arról beszélt, hogy ez a szoros választás a következő 10 évben hivatkozási alap lesz. Az emberek úgy gondolhatják, hogy ha Budapesten is tud dönteni 1-2 szavazat, akkor miért ne lehetne így egy országos választáson is? Ennek így lehet egy „népművelő” hatása.

Az EP- és megyei listás adatok összevetéséből látszik, hogy a Tisza Párt szavazóinak másodlagos preferenciája a Mi Hazánk. Utóbbi pont a Tisza miatt nem lett nagy párt – mondta László Róbert.

„A liberális értelmiségnek nagyon szimpatikus a Tisza nyomulása, de a szavazótáborban sok olyan ember van, akivel korábban nehezen képzelték el, hogy egy irányba szavazzanak, de most ez történt. A Mi Hazánk törekedett egy harmadik utas pozíció megszerzésére, Magyar ezt elvitte, de nagy az átjárás a kettő között” – tette hozzá László Róbert.

A szakértő szerint a választásnak az is nagy tanulsága, hogy az ideológia egyre kevésbé fontos. A választók már azt nézik, hol látnak erőt, és kiről gondolják, hogy őket képviseli majd. Magyar pedig pont ezt kommunikálja, és alkudozás helyett felszántja az ellenzéket.

„Az emberek fluid módon közlekednek a politikai erők között. A Tisza most a legkülönbözőbb társadalmi csoportokban vonzónak számított, de ez nem biztos, hogy így marad, a one-man show nem lesz elég. Jelenleg viszont Magyar bármit mond, csak gyarapszik a tábora, és olyasmiket néznek el neki a választók, ami korábban elképzelhetetlen volt.” Például azt, amit Európáról vagy Ukrajnáról mond, ami több kérdésben nagyban hasonlít a Fidesz álláspontjára, vagy azt, hogy június 4-én kiposztolta: „magyar az, akinek fáj Trianon.”

László arról is beszélt, hogy 10 éve ezt a szélsőjobboldali Jobbik tette volna csak meg, „és elképzelhetetlen lett volna, hogy egy baloldali érzelmű ember szemet hunyjon efölött.”

(via 444.hu)

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

HÍREK
A Rovatból
Kiadták a figyelmeztetést: felhőszakadással, jégesővel érkeznek délután a zivatarok
Főként északnyugaton alakulhatnak ki zivatarok, öt megyére adtak ki figyelmeztetést.


Szombaton késő délutántól, estétől északnyugaton alakulhatnak ki zivatarok, holnap pedig az északkeleti, keleti megyékben helyenként fordulhat elő zivatar – írja a HungarMet.

A zivatarokat felhőszakadás-szerű csapadék, viharos, akár 60-70 km/h széllökések és apróbb szemű jég kísérheti.

A zivatarok miatt szombatra elsőfokú figyelmeztetést adtak ki Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Vas, Zala és Veszprém megyékre.

Vasárnap az északi tájakon már csökken a felhőzet és az ország keleti felén erőteljessé válhat a gomolyfelhő-képződés, míg délnyugat felé haladva sok napsütés várható a fátyol- és gomolyfelhők mellett.

Az északkeleti, keleti megyékben helyenként előfordulhat zápor, zivatar.

A Dunántúlon az északnyugati, keletebbre haladva a nyugati, délnyugati szél élénkül meg, zivatar környezetében viszont erős, viharos lökések is lehetnek. A legmagasabb nappali hőmérséklet 24 és 30 fok között alakul.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

HÍREK
A Rovatból
Fideszes önkormányzati képviselőt rázott halálra az áram Ráckevén, a munkatársa is meghalt
A rendőrség foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés miatt nyomoz az ügyben. Mindenkit sokkolt a halálhír.


Fideszes önkormányzati képviselő volt az a gazda, akit tegnap munkatársaival együtt megrázott az áram Ráckevén.

Meggyet szedtek egy rázógéppel, és a gép hozzáért a magasfeszültségű vezetékhez. Az RTL úgy tudja, hogy a gazda azonnal meghalt. A munkatársa, aki a traktort vezette pedig akkor, amikor ki akart szállni a járműből. Rajtuk kívül még ketten sérültek meg a balesetben, a rendőrség egyelőre ismeretlen tettes ellen nyomoz.

A város polgármestere azt mondta az RTL Híradónak: a képviselőt az önkormányzat saját halottjának tekinti.

A balesetben meghalt gazda Bécsi Balázs, Ráckeve egyik fideszes önkormányzati képviselője volt. A város Facebook-oldalán már korábban hírt adtak haláláról.

Az elhunyt képviselőtársa, Mester Csaba szerint Balázs mindig segítette a munkájukat.

"Mindenkit sokkolt a hír, hiszen egy fiatalember váratlan halála az mindenképpen megráz mindenkit. Mi a Balázzsal a bizottságból ismertük egymást, az önkormányzati bizottságban dolgoztunk együtt és valóban egy lelkiismeretes fiatalemberkét ismerhettük meg."

- mondta Mester Csaba az RTL Híradónak.

A rendőrség foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés miatt nyomoz az ügyben.


Link másolása
KÖVESS MINKET: