Koronavírus: csökkenhet a fertőzés esélye, ha D-vitamint adnának az általános élelmiszerekhez a tudósok szerint
A brit szakértők állítását alátámaszthatja spanyol orvosok megállapítása is. Ezek szerint a múlt héten vizsgált 216 koronavírus miatt kórházba került páciens 82 százalékának alacsony volt a D-vitaminszintje a mediterrán országban.
Az emberi szervezet az erős napfény hatására, vagyis leginkább a tavasz második felében és nyáron termel D-vitamint. A Egyesült Királyság esetében ez azt jelenti, hogy októbertől márciusig az embereknek egyéb forrásokból (például olajos halakból, tojásból és táplálékkiegészítőkből) kell hozzájutni a megfelelő mennyiségű D-vitaminhoz.
Az országban már így is úgy kerülnek forgalomba például a reggeli müzlik vagy egyes gombafajok, hogy extra D-vitamint adnak hozzá. Az alacsonyabb jövedelmű háztartásban élők pedig ingyenes multivitaminokra jogosultak. Az országban a fehér lisztet már egy ideje B1 és B3 vitaminokkal dúsítják, de tavaly konzultáció kezdődött a B9 vitamin egyes élelmiszerekhez adagolásáról is.
A birminghami egyetem 2019-es tanulmánya szerint a következő 25 évben 90 százalékkal csökkenne a D-vitaminhiányos esetek száma, ha a lisztet dúsítanák. Ez végeredményben 65 millió font (20 milliárd forint) megtakarítását eredményezhetné.
Nem egyértelmű csodaszer azonban a D-vitamin: egyes kutatások szerint szinte alig vagy egyáltalán nem befolyásolja a Covid-19, az influenza és egyéb légzőszervi betegségek lefolyását.