hirdetés

HÍREK

Komoly enyhítések: június 17-től eltörölhetik a kötelező távolságtartást is Angliában

Május 17-től pedig engedélyezhetik a külföldi utazásokat, valamint a vendéglátóhelyek a belső tereiket is kinyithatnák.
Címkép: Number 10/Flickr - szmo.hu
2021. május 04.

hirdetés

Boris Johnson brit miniszterelnök jó esélyeket lát arra, hogy május 17-én tovább enyhítsenek a korlátozásokon, június 21-től pedig feloldhassák a kötelező távolságtartás szabályát is, írja a BBC.

Ha továbbra is kedvezően alakulnak a járványügyi adatok, Johnson szerint május 17-től engedélyezheti a brit kormány a turisztikai célú külföldi utazásokat, valamint a vendéglátóhelyek a belső tereiket is kinyithatnák.

Június 21-től pedig, ha a körülmények lehetővé teszik, eltörölhetik a távolságtartási szabályokat is, aminek értelmében csak minimum egy méter távolságban és maszkban találkozhatnak az emberek.

Nagy-Britanniában meghaladta az 50 milliót a koronavírus ellen beadott első és második oltási dózisok száma, 34 millióan kapták meg az első, 15 millióan pedig a második vakcinát is.hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
HÍREK

Volt egy furcsaság a reggeli adatokban: egy nap alatt eltűnt 14 ezer beoltott

A hivatalos kormányzati honlapon jelentek meg az egymásnak ellentmondó számok. De már kiderült, miért.
Fotó: MTI/Krizsán Csaba - szmo.hu
2021. május 13.

hirdetés

Nem stimmeltek a beoltottak adatai a kormányzati honlapon, több mint 14 ezer oltottal volt ma kevesebb, mint amennyi tegnap - vette észre a Telex.

Míg szerdán 2 599 041 főről írták, hogy megkapták a második adag vakcinájukat is, addig csütörtökön ugyanez az adat már 2 584 879 fő volt, azaz több mint 14 ezer oltottal kevesebb.

A lap megkérdezte az operatív törzset a furcsaságról, akik rövid időn belül válaszoltak is:

„a tegnapi napon a második oltás szám tévesen lett feltüntetve a reggeli közleményben. 2 599 041 került megjelenítésre az 2 559 041 helyett. Az elírásért elnézést kérünk. A második oltás adatait a tegnapi Operatív Törzs sajtótájékoztatón Müller Cecília helyesen közölte”.

A számokat már a kormányzati honlapon is korrigálták. Az oltás tempója egyébként az utóbbi hetekben valóban visszaesett - nyilván annyira még nem, hogy fogyni kezdjenek az oltottak, de jelentős csökkenés látszik a számokban. Míg május elsején 109 ezren kapták meg a vakcinát, addig az elmúlt napokban nem ment az új beoltottak száma 50 ezer fölé.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
HÍREK

Szél Bernadett: „Orbánék sokkot kaptak egy FREE NAVALNY felirattól”

Az ellenzéki képviselő Hadházy Ákossal és Fekete-Győr Andrással együtt lemosható festékkel írt üzenetet a külügyminisztérium épülete elé, a készenléti rendőrség feljelentette.
Fotó: Szél Bernadett/Facebook - szmo.hu
2021. május 13.

hirdetés

Feljelentést kapott a készenléti rendőrségtől Szél Bernadett független országos képviselő - erről ő maga számolt be Facebook-oldalán.

A politikust Hadházy Ákossal és Fekete-Győr Andrással (akinek nevét a jelentésben tévedésből Fekete Györgynek írták) együtt azért jelentették fel, mert április 21-én a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) Bem téri épülete elé rózsaszín festékkel egy FREE NAVALNY (Szabadítsák ki Navalnijt) feliratot festettek az Oroszországban előbb minden jel szerint megmérgezett, majd bebörtönzött ellenzéki aktivistára emlékeztetve.

Szél Bernadett szerint ez a kormány részéről csak megfelelési kényszer Vlagyimir Putyin orosz elnök felé, a lemosható festék pedig nem számít rongálásnak, ahogy az a feljelentésben szerepel. A képviselő azt írja:

pontosan tudjuk, hogy egy diktatúrába tartó rendszerben eljön az a pont, hogy a legeltökéltebb ellenzéki képviselők többet ülnek a bíróságon meg a rendőrségen, mint a parlamentben. Előre szólok, hogy az a pont is eljön, amikor fordul a kocka, de ezt ők is tudják, ezért rabolnak most turbósebességgel.

Szél a miniszterelnöknek is üzen posztjában, amikor azt írta: „egy lemosható FREE NAVALNY felirat miatt ránk küldték a készenléti rendőrséget. Téboly. Nyilván meg akarják most mutatni Putyinnak, hogy megtanítják ezt a három renitens ellenzékit kesztyűbe dudálni, kb. mint amikor a kínai főkommunista fogadásakor rendőr ugrott a tibeti zászlót lengető békésen véleményt nyilvánító emberre —

hirdetés
se Free Tibet, se Free Navalny, ugye fiatal demokraták?!”

Az ellenzéki politikus szerint árulkodó, amikor a rendőrség a Kedves Vezető utasítására fellép ellenzékiek ellen. Továbbra is ki kell állni az igaztalanul bebörtönzött ellenzéki, Alekszej Navalnij és az orosz nép mellett, mert a kormányfő ugyanazt a borzalmas sorsot szánja Magyarországnak is - tette hozzá.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK

Szárazföldi akcióra készül a légicsapások után Izrael a Gázai övezetben

A palesztinok hétvége óta már több mint másfél ezer rakétát lőttek ki a zsidó államra, az izraeli válaszcsapásokban több mint 80-an meghaltak, köztük állítólag gyerekek is.
Fotó: MTI/AP/Hatem Moussa - szmo.hu
2021. május 13.

hirdetés

A légicsapások után szárazföldi akcióra készül az izraeli hadsereg a Gázai övezetben. A hadsereg ehhez a kormányzat jóváhagyását várja - írja a Háárec című izraeli lap értesüléseire hivatkozva a Telex.

A palesztin Hamász és az Iszlám Dzsihád a hétvége óta több mint másfél ezer rakétát lőtt izraeli településekre, köztük az elővárosokkal együtt 1,4 milliós Tel-Avivra.

A kölcsönös rakétatámadásoknak eddig 90 halálos áldozata van. Heten izraeli, 83-an palesztin területen haltak meg, utóbbiak között palesztin források szerint 17 gyerek volt.

Az izraeli haderő beszámolói szerint a Hamász súlyos veszteségeket szenvedett, több katonai középvezetőjét és rakétakilövő állását elvesztette, és beomlott egy csempészalagútja is, amely a Gázai övezet és Izrael kerítéssel elzárt határa alatt haladt át. Ezeknek az adatoknak a hitelességét azonban nehéz ellenőrizni.

Eközben folytatódtak a zavargások a vegyes településeken. Előbb a Tel-Aviv közelében fekvő Lodban támadtak palesztin csoportok zsidó lakók házaira és gyújtottak fel egy zsinagógát, majd a héten több más városban is összecsapások voltak a rendőrség és a palesztin tüntetők között.

Semmi sem igazolhatja, ha egy zsidót lincselnek meg arabok, és azt sem, ha arabot lincselnek meg zsidók

- jelentette ki Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök a CNN szerint.

hirdetés


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK
A Rovatból
hirdetés

Már majdnem 500 lélegeztetőgépet elajándékozott a kormány

Csak Csehországnak 3,6 milliárd forint értékben adtunk ajándékba gépeket a feleslegesen állók közül.
Fotó: MTI/Balázs Attila - szmo.hu
2021. május 13.

hirdetés

A hvg.hu megszerezte azt a listát, amin azok az országok szerepelnek, amelyeknek a magyar kormány lélegeztetőgépet ajándékozott az elmúlt időszakban.

Korábban a kormány 300 milliárd forint értékben rendelt több mint 16 ezer eszközt. Ezek egy része egy telephelyen parkol, tárolásuk majdnem havi 90 millió forintba kerül.

A lélegeztetőkből Ukrajnába, Szerbiába és Szlovákiába is jutott a magyarok lakta régiókba. De kapott eszközt a Külgazdasági és Külügyminisztériumtól (KKM) például Csehország és Kirgizisztán is.

Eszerint a KKM összesen 380 gépet ajándékozott el a fenti öt országba, a legtöbbet, 189 darabot az SH300 fantázianevű gépből. Ebből 49 darabot küldtek a kárpátaljai régióba, 140 darabot Csehországba.

Ukrajna és Csehország volt az a két ország is, amelynek a legnagyobb értékben adományoztunk az eszközből, Csehországba 3,6 milliárd forint értékű gép érkezett, a kárpátaljai régióba mintegy 2 milliárd forint értékű.

hirdetés

A hivatalos és részletes lista:

Cseh Köztársaság (Administration of State Material Reserves of the Czech Republic): 150 darab

 • SH300 – 140 db
 • Panther 5 – 10 db

Érték: 3 586 311 050 forint

Magyar Ökumenikus Segélyszervezet, Ukrajna: 50 darab

 • SH300 – 32 db
 • Siriusmed 30 – 18 db

Érték: 1 071 605 292 forint

ADVANCE Kárpátaljai Tanácsadó és Fejlesztő Központ Jótékonysági Alapítvány, Ukrajna: 50 darab

 • Siriusmed R30 – 17 db
 • VG70 – 16 db
 • SH300 – 17 db

Érték: 922 305 523 forint

Vajdasági Klinikai Központ, Szerb Köztársaság: 100 darab

 • Siriusmed R30 – 100 db

Érték: 1 745 925 600 forint

Kirgiz Köztársaság (Ministry of Health of the Kyrgyz Republic): 20 darab

 • Leji LH8500 – 10 db
 • Shangrila510s – 10 db

Érték: 425 051 850 forint

Galántai Szent Lukács Kórház és Rendelőintézet, Szlovák Köztársaság: 10 darab

 • Panther 5 – 10 db

Érték: 129 111 250 forint

Az elajándékozott gépek értéke összesen 7,9 milliárd forint volt, egy gép átlagára pedig 20,7 millió forint.

Az RTL Híradó korábbi, ilyen témájú listájával összevetve kijönnek a pontos és teljes számok is:

 • Cseh Köztársaság: 150 darab
 • Ukrajna: 100 darab
 • Szerb Köztársaság: 100 darab
 • Bosznia: 30 darab
 • Szlovák Köztársaság: 27 darab
 • Kirgiz Köztársaság: 20 db
 • Libanon: 20 darab
 • Uganda: 18 darab
 • Jordánia: 10 darab
 • Összesen: 475 darab


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: