hirdetés

HÍREK
A Rovatból
hirdetés

Kiszámolták, hány vásárló lehet egyszerre a boltokban különböző négyzetméterszabályok esetén

A maximális vásárlószám függ majd a szabályozás részleteitől, de ezekből a példákból kiderül, nagyjából mire számíthatunk.

Link másolása

hirdetés

Mint megírtuk, Orbán Viktor kedden azt mondta, az általános boltzár helyett más fajta szabályozást léptetne életbe a kormány annak érdekében, hogy ne legyen tumultus az üzletekben. Elmondása szerint a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara azt kérte, hogy négyzetméter alapú korlátozást vezessenek be és külön plázaszabályokat is javasoltak. Ezekről ma tárgyal a kormány, vélhetően a csütörtöki kormányinfón jelentik be, hogy mire jutottak.

A Blokkk.com kiszámolta, hogy ha valóban jön a négyzetméterszabály, akkor hány vásárló lehetne bent egyszerre a boltokban.

Az MKIK javaslata szerint 100 négyzetméter alapterületig 5-10 négyzetméterenként egy, ennél nagyobb üzletek esetében pedig 15-20 négyzetméterenként egy vásárló tartózkodhatna egyidejűleg.

Az átlagos boltterület 128 négyzetméter, az élelmiszerüzletek 123 négyzetméteresek, az iparcikküzletek 126 négyzetméteresek. A Blokkk.com úgy kalkulál, hogy

a 100 négyzetméteres határnál változna a szabály, lesz egy alapterület nagyság, ahol nagyobb alapterület mellett kisebb lehet majd a vásárlószám.

Néhány példát is hoztak arra, hogy nagyjából mire számíthatunk, ezekből ismertetünk párat.

hirdetés

Egy 99 nm-es kisboltban például 19 vásárló tartózkodhat egyszerre, ha 5 négyzetméterenként lehetne egy vásárló. Ha viszont 10 négyzetmétert ír elő a szabály, akkor csak 9-en lehetnek bent egyszerre.

Egy 101 nm-es boltban 15 négyzetméteres szabály esetén 6 vásárló, 20 négyzetméteres szabály esetén pedig csak 5-en lehetnek egyidőben.

Egy 380 nm-es üzletben 25-en vásárolhatnak egyszerre, ha 15 négyzetmétert ír elő a kormány, 20 négyzetméternél pedig 19-en.

A portál konkrét üzleteknél is kiszámolta, hogy mennyi lenne az annyi.

A budaörsi 19 200 nm-es Auchanban például 15 négyzetméteres szabály esetén 1280 vásárló lehetne bent egyszerre, 20 nm/főnél viszont már csak 960-an.

A budapesti Csalogány utcai Lidlben, amely 1966 nm-es 15 nm/fős szabály értelmében 131-en vásárolhatnának egyidőben, 20 nm/fős szabálynál pedig 98-an.

Egy 450 nm-es győri kínai üzletben 15 nm-nél 30, 20 nm-nél 22 lenne a maximális vásárlószám.

A budapesti Nagytétényi úton lévő, 31 nm-es Mini ABC Boltocskában pedig 5 nm-es szabály esetén csak 6-an, 10 nm-es szabály esetén pedig csak 3-an lehetnének bent egyszerre.

Ahogy azonban a portál is figyelmeztet,

a vásárlószám függ majd a szabály részleteitől is.

Például attól, hogy a bolt alapterületénél az eladótér számít-e, hiszen bár a raktár is beletartozik az alapterületbe, de oda a vásárló nem megy be. Az is kérdés lesz, hogy például a hat éven aluli gyerekeket is beleszámítják-e a bent tartozkódók közé.

Az viszont valószínűsíthető, hogy ha valóban lesz ilyen szabályozás, akkor a pénztárak helyett az üzletek bejárata előtt kígyóznak majd a sorok.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
HÍREK

Több mint 54 milliót költöttek fideszes politikusok és influenszerek a Márki-Zay elleni hirdetésekre az elmúlt napokban

A fideszes kommunikáció két vonalat követ, mióta Márki-Zay megnyerte az előválasztás: az egyik, hogy ő is Gyurcsány embere, a másik pedig, hogy valójában baloldali. Az erről szóló tartalmakra pedig már néhány nap alatt milliókat költöttek.

Link másolása

hirdetés

A hvg.hu járt utána, mennyi pénzt költött a Fidesz a Márki-Zay Péter elleni hirdetésekre a Facebookon, mióta a hódmezővásárhelyi polgármester megnyerte az előválasztás és ő lett az ellenzék közös miniszterelnök-jelölje.

A lap szerint

a Fidesz összesen 54 220 695 forintot költött el október 10. óta a közösségi médiás kommunikációjára a Facebook hirdetési összegzése szerint.

Arról korábban már mi is írtunk, hogy mióta Márki-Zay megnyerte az előválasztást, a fideszes kommunikáció két vonalat követ a hódmezővásárhelyi polgármesterrel kapcsolatban: az egyik, hogy ő is Gyurcsány Ferenc embere, a másik pedig, hogy a magát vállaltan jobboldalinak tartó Márki-Zay valójában baloldali, hiába állítja az ellenkezőjét.

Ezt a két narratívát kezdte ismételgeti azóta a kormánymédia, de több fideszes politikus és influenszer is osztott meg tartalmakat ezekről a közösségi médiában.

hirdetés

A hvg.hu szerint

Kocsis Máté posztjainak népszerűsítésére például 757 ezer forint körüli összeget költöttek, míg a Fidesz posztjainak kiemelésére 22 526 678 forintot fordítottak.

A lap szerint más fideszes politikusok oldalainak hirdetésére is költöttek: Orbán Balázsnak például 628 260 forint, Menczer Tamásnak 186 949 forint, Rétvári Bencének 98 831 forint, Aradszki Andrásnak 81 221 forint, Ágh Péternek 79 394 forint, Hende Csabának pedig 55 265 forint jutott.

"A posztokat nemcsak hirdetési költségek árán igyekszik kiemelni a Fidesz, de szemmel láthatóan utasításba adták a mindenféle rangú fideszeseknek, hogy támogató kommentekkel erősítsék meg a posztokat" - jegyzi meg a lap.

Emellett azt is hozzáteszik: több politikus és influenszer elsősorban Budapestre célozza a hirdetéseit, elsődleges célpontjaként pedig a 18 és 44 év közöttieket választják ki.

De a Fidesz üzeneteit erősítő Megafon Központ emberei is sok pénzt kaptak hirdetésre a lap szerint. Rákay Philip, a Patrióta műsorvezetője például 10 009 349 forintot, Deák Dániel kormánypárti elemző 10 531 760 forintot, Bohár Dániel, a Pesti TV riportere pedig 6 100 401 forintot kapott a hvg.hu szerint.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
HÍREK

Látogatási tilalmat vezettek be a Semmelweis Egyetem öt klinikáján

„Az intézkedésre a koronavírus és a szezonális fertőzések elkerülésének érdekében került sor” - fogalmaznak az egyetem közleményében.

Link másolása

hirdetés

Látogatási tilalmat vezettek be a Semmelweis Egyetem öt klinikáján. Erről az egyetem reggeli közleményében tájékoztattak.

"2021. október 21-től látogatási tilalmat vezetnek be a Semmelweis Egyetemhez tartozó Városmajori Szív-és Érgyógyászati, a Pulmonológiai, a Belgyógyászati és Hematológiai, a Belgyógyászati és Onkológiai, valamint az Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Klinikán"

- fogalmaznak a közleményben.

Azt is hozzátették, hogy "súlyos-kritikus állapotú, hosszú ideje az egyetemen fekvő beteg esetén a klinika igazgatója egyedileg adhat, alkalmanként 1-1 hozzátartozónak engedélyt a megfelelő védőfelszerelésben történő látogatására".

"Az intézkedésre a koronavírus és a szezonális fertőzések elkerülésének érdekében került sor"

- írják.

A rektori utasítás visszavonásig érvényes.

hirdetés


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés

Úgy emelné a minimálbért a kormány, hogy azzal nehéz helyzetbe hozhatja az önkormányzatokat

A kormány a helyi iparűzési adó elengedésével kompenzálná a munkaadókat, ez pedig több város vezetését sodorhatja bajba.

Link másolása

hirdetés

A kormány támogatja a szakszervezeteket, hogy jövőre egységesen emelkedjen a minimálbér és a garantált bérminimum. Javaslata azonban heves vitát váltott ki a felek között – írja a Világgazdaság.

A vita kiváltó oka az volt, hogy a kormány a helyi iparűzési adó elengedésével kompenzálná a munkaadókat.

A koronavírus-járvány miatt tavaly csak az iparűzési adó felét engedték beszedni az önkormányzatoknak, és egyes források szerint ennek a felezős gyakorlatnak az újbóli alkalmazását vetették fel a legutóbbi bértárgyalások során is.

A helyi iparűzési adó az önkormányzatok egyik legfontosabb bevétele, így a tavalyi kiesés több város vezetését is komoly bajba sodorta – még úgy is, hogy a kormány kompenzálta a fideszes vezetésű önkormányzatokat.

A bértárgyaláson elhangzott: a kormány támogatja, hogy a minimálbér bruttó 200 ezer, a szakmunkás minimálbér pedig bruttó 260 ezer forintra emelkedjen. Ez mindkét esetben csaknem 20 százalékos növekedést jelentene.

A minimálbér-tárgyalások a mielőbbi, akár már novemberi megegyezés érdekében a jövő héten folytatódnak.

hirdetés


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK

2300 felett az új fertőzöttek száma, 20 beteg halt meg az elmúlt 24 órában

Utoljára május elején volt ennyi új fertőzött. Kórházban 1105 koronavírusos beteget ápolnak, közülük 155-en vannak lélegeztetőgépen.

Link másolása

hirdetés

Az elmúlt 24 órában

összesen 2361 új fertőzöttet igazoltak,

ezzel a járvány kezdete óta összesen 841 277 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma - írja a koronavirus.gov.hu.

Elhunyt 20 többségében idős, krónikus beteg,

így az elhunytak száma 30 468 főre emelkedett.

Ennél több napi új fertőzött legutóbb május 6-án volt, a napi elhunytak száma pedig 27-én emelkedett a ma közölt fölé - jegyzi meg a Telex.

A kormányzati oldalon azt is közölték: a gyógyultak száma folyamatosan nő, jelenleg 793 288 fő, az aktív fertőzöttek száma pedig 17 521 főre emelkedett.

hirdetés
1105 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 155-en vannak lélegeztetőgépen.

A beoltottak száma 5 932 239 fő, közülük 5 710 977 fő már a második oltását is megkapta, 1 millió 56 ezren pedig már a harmadik oltást is felvették - közölték.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: