Kinyírná az EU az utcai dönerbüféket
Az Európai Parlament egyik szakbizottsága betiltaná, hogy a mélyfagyasztott dönerhúshoz foszfátot adjanak – írja a a Portfolio a Bildre hivatkozva. Ez pedig könnyen az európai dönergyártás végét jelentheti, ha tényleg életbe lép a szigorítás. (Nálunk leginkább gyros néven ismert ez az ételféleség - a szerk.)
A foszfátot azért adják hozzá a gyorsfagyasztva tárolt, korábban elkészített dönerhúshoz, mert az segít a víz megkötésében, valamint összetartja a húst. A húsdarabok ennek köszönhetően stabilabban állnak a nyárson, illetve nem száradnak ki és nem esnek szét.
A változtatást a szocialisták és a zöldek indítványozták, mivel indoklásuk szerint a foszfát szív- és érrendszeri betegségeket okozhat.
Bár 2014-ben az EP még engedélyezte a foszfát használatát más húskészítményekben, például a kolbászoknál vagy a füstölt termékeknél, most már változtatnának. Annak ellenére is, hogy az Európai Élelmiszer-biztonsági Hivatal szerint egy adag döner kebab 134 milligramm foszfátot tartalmaz, ami csak a töredéke a 4200 milligrammos napi határértéknek.
A Bild adatai szerint egyébként az EU-ban majdnem 500 tonna dönerhúst használnak fel minden nap. Ennek legnagyobb része Németországban készül, de Magyarország szerepe is jelentős ezen a téren.