HÍREK
A Rovatból

Egymás után telnek meg a kórházak, több helyen már rangsorolni kell, ki kerüljön intenzívre

Több orvos is arról számolt be, hogy egyre fiatalabbak szorulnak intenzíves ellátásra, olyanok is, akik korábban makkegészségesek voltak. Van, ahol a legsúlyosabb állapotban lévő időseknek már nem jut hely az intenzív osztályokon.

Link másolása

Egyre aggasztóbb hírek érkeznek az egészségügyi ellátórendszerről, amelyet nagyon megterhel a koronavírus-járvány harmadik hulláma. Mint megírtuk, a Dél-pesti Centrumkórház megtelt fertőzőttekkel, a hatvani kórház kapacitásai már beteltek, a tatai kórház pedig két hétre bezárt, mert a szakorvosokat Tatabányára kellett átirányítani.

Egy kisebb vidéki kórházban dolgozó orvos lesújtó helyzetről számolt be a 444.hu-nak. Mint mondta, náluk két hete közel száz százalékos telítettséggel működik a covid- és az intenzív-osztály is, ami azt jelenti, hogy ha egy beteg meghal vagy meggyógyul, akkor azonnal elfoglalja a helyét egy következő.

A súlyos alapbetegségekkel küzdő 70-80 éveseket már nem is küldik tovább az intenzívre, tehát ezek a betegek el sem jutnak odáig, hogy megkapják a legmagasabb szintű ellátást.

"Van, akiről tudjuk, hogy nem is segítene rajta, mert mondjuk leukémiája van, és nagyon legyengült az immunrendszere. De van, akit három éve fel tudtunk volna venni az intenzívre"

- mondta az orvos.

A Magyar Orvosi Kamara még tavaly, az első hullám idején közzétett egy eljárásrendet túltelítettség esetére. Ebben azt írták, hogy ha olyan súlyos helyzet áll elő, hogy választani kell, ki kerülhet intenzívre/lélegeztetőgépre, akkor azt kell előnyben részesíteni, aki nagyobb eséllyel éli túl a betegséget. A név nélkül nyilatkozó orvos szerint viszont ezt senki sem használja.

"Mindenki belenyugszik ebbe a mutyiba, pedig beismerhetnénk, hogy ez van, ennyi a kapacitás. Ne hazudjunk már önmagunknak."

Elmondta, hogy nehezíti a helyzetüket az, hogy kénytelenek bent tartani a kórházban azokat, akiknek infúzióra vagy vénás gyógyszerezésre van szüksége, mert ezt az idősotthonokban nem tudják biztosítani. De az is gyakran előfordul, hogy egy 80 éves idős koronavírusos állapota nem olyan súlyos, otthon is gyógyulhatna, mégis kórházba kerül, mert az őt ápoló, 60 éves gyereke már kórházban van, így nincs, aki ellássa.

De Budapesten is hasonló a helyzet. Az egyik fővárosi kórházban dolgozó orvos is azt mondta a portálnak, hogy a legsúlyosabb állapotban lévő idősek már nem kerülnek intenzívre, mert azt megtöltik a fiatalabbakkal.

Az első hullám idején még 80-90 évesek voltak a legrosszabb állapotban, a második hullámban 50-60 évesek, most pedig még fiatalabbak, 30-50 évesek. Ráadásul most sokkal súlyosabb állapotban vannak a kórházba kerülő betegek és gyorsan romlik az állapotuk.



Link másolása
KÖVESS MINKET:

Népszerű
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk


HÍREK
A Rovatból
Több száz kilogrammnyi kokaint találtak több Lidl-üzletben Németországban
A boltokba kiszállított banánosdobozokban, a gyümölcsök között rejtettek el összesen 223 kilogramm kokaint.

Link másolása

Pénteken a német hatóságok megsemmisítették azt a kokainmennyiséget, amelyet a Lidl üzleteiben találtak – számolt be róla az Index.

A 11 üzletbe kiszállított banánosdobozokban, a gyümölcsök között próbálták elrejteni az összesen 223 kilogramm kokaint. A lefoglalt kábítószer értéke akár 10-15 millió euró, de akár több is lehet.

A hét berlini és négy brandenburgi üzletben csütörtökön figyeltek fel a kokainra - tudatta Christian Lanninger, a berlin-brandenburgi vám- és pénzügyőrség szóvivője a Märkische Allgemeine Zeitungnak.

A hatóságok szerint egyelőre nem lehet tudni, honnan származhatnak a talált csomagok. Általában konténereken, Dél-Amerikából Közép-Amerikát érintve jut el a kokain Európába Antwerpen vagy Rotterdam kikötőin keresztül.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

HÍREK
A Rovatból
Medián: Magyar Péter pártja a legerősebb ellenzéki párt, mélyponton a Fidesz
A TISZA Párt szerezné a legtöbb ellenzéki szavazatot a felmérés szerint, ha most lenne az EP-választás. Eközben a Fidesz népszerűsége is mélypontra zuhant.

Link másolása

Magyar Péter pártja a legerősebb ellenzéki párt, és mélyponton van a Fidesz – ez a két legfontosabb megállapítása a HVG számára készült áprilisi Medián-elemzésnek. Mint a 24.hu szemléjéből kiderül,

Április végén viszont már a teljes szavazókorú népesség 16, a választani tudó biztos szavazóknak pedig a 24 százaléka mondja, hogy az európai parlamenti választáson a TISZA Pártra voksolna, így egyértelműen Magyar Péter pártja a legerősebb ellenzéki alakulat.

Azt írják, a Medián április 26-a és 29-e között, országos reprezentatív mintán készült felmérését a HVG május 1-je miatt előrehozott lapzártája miatt 970 főnél meg kellett szakítani, a részletes elemzés így csak később lesz olvasható.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

HÍREK
A Rovatból
Medián: Magyar Péternek háromszor annyi EP-képviselője lehet, mint a DK-nak
Magyar Péter pártja a legerősebb ellenzéki párt, a TISZA Pért messze lehagyta a többit a Medián elemzése szerint. Az EP-választáson induló politikusok között Magyar Péter a legnépszerűbb, 43 százalékon áll, míg a Fidesz EP-listavezetőjét, Deutsch Tamást 33 százalékra mérték.

Link másolása

Magyar Péter pártja a legerősebb ellenzéki párt, a Fidesz támogatottsága pedig mélypontra került – derül ki a Medián elemzéséből, mely a hvg360 számára készült. Szemléjében azt írja a Telex:

A kutatás szerint a Fidesz-KDNP támogatottsága 46 százalék, a TISZA Párt pedig 24 százalékon áll, magasan megelőzve a többi ellenzéki pártot.

A Demokratikus Koalíció 9, a Magyar Kétfarkú Kutya Párt 6, a Momentum pedig 5 százalékot szerezne, ha most vasárnap lenne az EP-választás. A többi párt nem jutna be az Európai Parlamentbe.

Mandátumokra leosztva ez azt jelenti, hogy a Fidesz-KDNP 11 helyet szerezne, a TISZA 6 helyet, a DK kettőt, a Momentum és a Kutyapárt pedig egyet-egyet.

Az EP-választáson induló politikusok között Magyar Péter a legnépszerűbb, 43 százalékon áll, 10 százalékponttal előzi meg a Fidesz 33 százalékon álló EP-listavezetőjét, Deutsch Tamást. A felmérés szerint Márki-Zay Péter 29 százalékos népszerűséggel előzi Dobrev Klárát (25%), és Donáth Annát (24%) is.

Felidézik, korábban az Iránytű Intézet is Magyar pártját mérte a legerősebb ellenzéki pártnak, és az IDEA Intézet szerint sem volt évek óta annyira alacsony a Fidesz–KDNP támogatottsága, mint április elején. A Závecz Research kutatása április elején azt mutatta, hogy Magyar pártja a bizonytalanoktól, a Kutyapárttól és a Momentumtól gyűjti a szavazóit.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

HÍREK
Megszavazta a Fidesz: Az araboké Rákosrendező, épülhet a mini-Dubaj
Eladják a rákosrendezői területet az arab befektetőnek, erről döntött a parlament. Az államnak jelentős bevétele keletkezik az értékesítésből.

Link másolása

A Blikk híradása szerint 134 nem, 43 nem és 6 tartózkodás mellett a parlament elfogadta a törvényt, amelyben általános gazdasági együttműködés mellett egyetlen konkrét projektről, a vitatott Rákosrendezői pályaudvar területén megvalósuló úgynevezett mini-Dubaj-beruházásról rendelkezik.

A most elfogadott törvény a „Magyarország kormánya és az Egyesült Arab Emírségek kormánya közötti gazdasági együttműködésről szóló megállapodás” címet viseli.

A törvény előadója Szijjártó Péter külgazdasági miniszter volt, de a projektért az építési miniszter, Lázár János lesz a felelős. A rákosrendezői területet a kormány eladja a beruházónak, azaz a a mini-Dubaj nem állami területen valósul majd meg, az egész ingatlan magánkézbe kerül. Az államnak padig minden bizonnyal jelentős bevétele keletkezik az értékesítésből.

A projekt megvalósítása során nem kell majd közbeszerzéseket lefolytatni, az építési és egyéb hatósági szabályozások is csak nagyon korlátozottan lesznek alkalmazhatóak, mivel a kormány nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű beruházásnak minősítette a projektet.

A projektre az a Mohamed Alabbar jelentkezett be, aki Dubaj leghíresebb, és egyben a világ legmagasabb épületét, a 828 méteres Burdzs Kalifát is építtette. Alabbar cége, az Emaar Properties illetve projektcége az Eagle Hills, a 130 hektáros zuglói területre egy 220-240 méteres felhőkarcolót építtetne.

Lázár János szerint az „Új Millenniumi Városközpont” 3-4 éven belül megépülhet, várhatóan 1 milliárd eurós kormányzati, és 5 milliárd eurós nemzetközi magánbefektetői finanszírozásból.

Link másolása
KÖVESS MINKET: