HÍREK
A Rovatból

„Két napja nem ettem” – embertelen állapotok a leégett leszboszi menekülttáborban és környékén

Füst és romok, emberek a szupermarketek ajtajában, élelem is alig jut – ilyen az élet a porig égett tábor maradványain.

Link másolása

Miközben a Leszbosz szigetén található Moria menekülttábor lakói azért küzdenek, hogy mentsék a tűzvész után, amit csak lehet, egyesek minden eszközzel próbálják akadályozni erőfeszítéseiket, írja a The Guardian.

Füstfelhő, hamu és foszlányok - jórészt ennyi maradt Európa legnagyobb menekülttáborából. Néhány nappal ezelőtt még több ezer gyerek és családja élt a Görögországban található Moria menekülttáborban. Mostanra csak parázsló romok és sátorfoszlányok maradtak az egykor élettel teli tábor helyén.

A terület fölött helikopterek és kisrepülők cikáznak, próbálják eloltani a néha fel-felcsapó utolsó lángokat. Egy fiatal férfi a rendőrökkel beszélget arról, hogy szeretne bejutni a táborba, hátha használható maradt a cuccai közül még valami, de nem engedik be: egy helyen éppen most éledt fel egy kisebb tűz és hízik egyre nagyobbra.

A rendőrök azt mondják neki, hogy jöjjön vissza holnap, addigra talán sikerül megfékezni a tüzet.

Mások ezzel egyáltalán nem törődnek, úgy jutnak be, ahogy csak tudnak, és használható holmik után kutatnak.

A 27 éves Somaya kezében szorongatja megmaradt értékeit. Az afgán politológus keddig a tábor egyedülálló nőknek kijelölt részén élt.

"Minden nagyon gyorsan történt. A rendőrök segítettek elhagyni a tábort, néhány perc múlva pedig már az egész részleg lángokban állt"

- mondja a fiatal nő, aki kedd este óta több ezer társával együtt jobb híján az utcán alszik.

A 19 éves Ali azt mondja, az emberek próbálnak megbirkózni a helyzettel, de nem egyszerű. Szerda este a hűvös beköszönte után a szupermarketek bejáratánál és a rendőrség előtt húzták meg magukat a menekülttábor lakói, mert nem tudnak hova menni.

A helyzet annyira kilátástalan, hogy sokan napok óta nem jutnak élelemhez. A táborban egyedül élő Ali két napja evett utoljára.

A mentőcsapatok közben megállás nélkül dolgoznak a sérültek ellátásán, akik közül sokan - köztük több gyerek - füstmérgezést szenvedtek. Általános vélekedésük szerint a tábor egykori lakóit az ország szárazföldi részén és más európai országokban kellene elhelyezni mielőbb.

De a tűz nem mindenkire volt ugyanolyan hatással. Bár a helyiek közül a többség együttérez az eddig is nehéz sorsú menekültekkel, de akadnak olyanok is, akik nem szeretnék, ha a tábort újraépítenék. A sziget fővárosának számító Mitilíni polgármestere is ellenzi a létesítmény újbóli megnyitását.

Egyelőre úgy tűnik, hogy a hatóságok tétováznak, nincs terv a helyzet megoldására, az emberek elhelyezésére. Közben a Moriától öt kilométerre fekvő Kara Tepe tábor is megtelt, nem tud már több menekültet befogadni.

A 35 éves Mohammed szavai tökéletesen összefoglalják a több mint tizenkétezer ember reménytelenségét:

"Ez a helyzet elviselhetetlen"

- mondja a hazájában egykor kormányzati alkalmazottként dolgozó férfi.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Népszerű
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk


HÍREK
A Rovatból
Videó: így haladt át a kínai elnök óriási konvoja a városon
Hszi Csin-ping gépe szerda este landolt Ferihegyen. A kínai elnök péntekig lesz Budapesten, addig több helyen is lesznek majd forgalom korlátozások.

Link másolása

Megérkezett a kínai elnök Budapestre, Hszi Csin-ping gépe szerda este landolt Ferihegyen.

A delegáció ezután útnak indult a városba, mi pedig a Könyves Kálmán körúton csíptük el a hatalmas konvojt, amit rendőrautók kísértek. A konvoj méretét talán jól mutatja, hogy

közel egy percbe telt, mire az összes jármű elhaladt a kameránk előtt.

@szeretlekmagyarorszag.hu

♬ eredeti hang - Szeretlek Magyarország.hu

Hszi Csin-ping péntekig lesz a magyar fővárosban, addig több helyen lesznek forgalomkorlátozások Budapesten. A kínai elnök találkozik Orbán Viktorral és Sulyok Tamás államfővel is.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

HÍREK
A Rovatból
Óriási kínai zászló a Karmelitán – Orbán Viktor videóban mutatta meg, hogyan készülnek Hszi Csin-ping fogadására
A rövid felvételen látható, hogyan készítik fel az épületet a kínai elnök fogadására. Orbán azt írta: készen állunk!

Link másolása

Szerda délután egy videót tett közzé Orbán Viktor a Facebook-odlalán arról, hogyan készülnek a kínai elnök fogadására a Karmelitában.

A felvételen látható, ahogy a szakemberek előkészítik az épületet Hszi Csin-ping fogadására, és hatalmas kínai, illetve magyar zászlókat függesztenek ki a Karmelitában.

Orbán Viktor a videó mellé azt írta:

„Magyar-kínai csúcs. Készen állunk!”


Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
A Rovatból
Orbán Viktor, Lévai Anikó és népviseletbe öltözött gyerekek várták a kínai elnököt a repülőtéren – fotók
Hszi Csin-ping gépe szerda este landolt Ferihegyen, ahol ősi szokás szerint kenyérrel és sóval kínálták.

Link másolása

Orbán Viktor miniszterelnök és felesége, Lévai Anikó szerda este a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren fogadta Hszi Csin-pinget, a Kínai Népköztársaság elnökét és házastársát - közölte Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.

A repülőgépnél magyar népviseletbe öltözött gyerekek köszöntötték az elnöki házaspárt, ősi szokás szerint kenyérrel és sóval kínálták őket,

majd a Magyar-Kínai Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola és Gimnázium diákjai üdvözölték a vendégeket. Egy rövid kulturális műsorra is sor került a Csillagszemű Táncegyüttes előadásában.

A kínai államfő péntekig tartózkodik Magyarországon állami látogatáson, a diplomáciai kapcsolataink felvételének 75. évfordulóján.

via MTI


Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
Videó: Megérkezett a kínai elnök Budapestre, így fogadták Hszi Csin-pinget a repülőtéren
A gépe szerda este landolt Ferihegyen, Szijjártó Péter élőben közvetítette.

Link másolása

Megérkezett a kínai elnök Budapestre, Hszi Csin-ping repülőgépe szerda este landolt Ferihegyen.

A landolás pillanatairól és a kínai delegáció fogadásáról Szijjártó Péter töltött fel egy videót a Facebook-oldalára. A videóhoz a magyar külügyminiszter csak annyit írt:

„Hszi Csin-ping kínai elnök érkezik”


Link másolása
KÖVESS MINKET: