HÍREK

Két magyar város is a sereghajtók között van az unió élhetőségi listáján

A legélhetőbb európai város pedig nem egy uniós országban van. Bekerült a top10-be több kelet-európai város is.

Link másolása

Megnevezte az Európai Bizottság Európa legélhetőbb városait. Az első helyen nem uniós város végzett, a top 10-be pedig a régiónkból egy lengyel és egy román város is befért. Budapest és Miskolc a sereghajtók között van.

A bizottság több mint 100 oldalas jelentését egy felmérésen alapul, amit 2023 januárja és áprilisa között végeztek el 83 európai városban, összesen 71 153 lakos megkérdezésével. A városok között nem csak az unió területén lévőket vannak, hanem szerepelnek benne az Európai Szabadkereskedelmi Egyezmény (EFTA) országainak, az Egyesült Királyság és Törökország települései is.

A legélhetőbb város az uniós felmérés szerint nem is egy uniós országban van, az első helyen ugyanis a svájci Zürich végzett.

Íme a lista:

  • 1. Zürich, Svájc
  • 2. Groningen, Hollandia
  • 3. Koppenhága, Dánia
  • 4. Lipcse, Németország
  • 5. Gdanszk, Lengyelország
  • 6. Stockholm, Svédország
  • 7. Genf, Svájc
  • 8. Rostock, Németország
  • 9. Braga, Portugália
  • 10. Kolozsvár, Románia

    A felmérés szerint legelégedettlenebbek a palermóiak, az athéniek és az isztambuliak. A felmérésben két magyar város vett részt, Budapest és Miskolc, de egyikük sem ért el túl jó helyezést. Budapest például a 10 legélhetetlenebb város közé került be, az itt élők mindössze 38 százaléka elégedett a városi léttel, Miskolc pedig az utolsó előtti lett 35 százalékos elégedettségi aránnyal.

    A teljes jelentést ITT tudod átböngészni.

    (Forrás: RTL, Politico)

    Link másolása
    KÖVESS MINKET:

  • Népszerű
    Ajánljuk
    Címlapról ajánljuk


    HÍREK
    David Pressman: Az USA már kapcsolatba lépett a magyar kormánnyal az orosz kibertámadás miatt
    A nagykövet szerint komolyan kell reagálni a régiót érő orosz fenyegetésre.

    Link másolása

    „Az Egyesült Államok egy ideje már kapcsolatba lépett a magyar kormánnyal ebben a témában. Ez az eset is jelzi azt a fenyegetést, amit Oroszország jelent a szövetségeseinkre, a fenyegetést, amit Oroszország jelent a régióra és azt, hogy milyen komolysággal kell reagálnunk erre a fenyegetésre”

    – mondta David Pressman, az Egyesült Államok magyarországi nagykövete az RTL-nek.

    Az ügy előzménye, hogy kiszivárgott belső dokumentumok szerint Szijjártó Péter külügyminiszter tudott arról, hogy az orosz kormányhoz közeli hackerek feltörték a Külgazdasági és Külügyminisztérium informatikai hálózatát.


    Link másolása
    KÖVESS MINKET:

    Ajánljuk
    HÍREK
    Dobrev Klára: Magyarország egyik legfontosabb közjogi méltósága köztörvényes bűnöző – szerdán közül részleteket
    Nagy bejelentésre készül a DK EP-listavezetője, amin állítólag sokat dolgoztak.

    Link másolása

    „Sokat dolgoztunk rajta és most összeállt a kép: Magyarország egyik legfontosabb közjogi méltósága köztörvényes bűnöző”

    – mondta Facebook-videójában Dobrev Klára, de egyelőre nem árulta el, hogy kiről és miről is van szó.

    „A Fidesz vesszőfutása folytatódik. Erről gondoskodom”

    – tette hozzá.


    Link másolása
    KÖVESS MINKET:


    HÍREK
    A Rovatból
    Kiderült: Magyar Péter 8 percet kaphat az állami tévében az egész vita alatt
    Május 30-án este 8 órától élőben közvetíti az EP-listavezetők vitáját a köztévé. Fontos részletek derültek ki a vitáról, ahova 11 listavezetőt hívtak meg.

    Link másolása

    Május 30-án, csütörtökön este 8 órától élőben közvetíti az EP-listavezetők vitáját - derül ki az MTVA által a résztvevőknek elküldött levélből, amit Molnár Csaba, a DK ügyvezető alelnöke tette közzé a Facebook-oldalán kedden délután.

    Ez alapján

    a vita a Várkert Bazárban lesz, nézők nélkül, körülbelül 100 percben, a két vitavezető Volf-Nagy Tünde és Németh Balázs lesz.

    Az élő adás helyszínén a résztvevők számának megfelelően 11 pulpitus lesz elhelyezve félkör alakban. Amennyiben a listát állító és a vitára meghívott szervezet képviselője nem vesz részt a vitán, úgy a szervezete emblémájával ellátott pulpitusa üresen marad.

    Egy listavezető hozzászólására a vita alatt összesen 8 perc áll rendelkezésre, 5 hozzászólás formájában. A listát állító szervezetek delegáltjai első körben 1 percben bemutatkoznak, majd a 3 témakörben, témakörönként 2-2 percben fejtik ki a véleményüket, és utolsó körben pedig 1 percben reagálnak az előttük elhangzottakra.

    A vitán résztvevők megszólalási sorrendje a Nemzeti Választási Bizottság által jóváhagyott, a jogszabály szerint kisorsolt listás és a szavazólapokon szereplő sorrenddel megegyező.

    A 11 listás szervezet balról jobbra a következő sorrendben foglal majd helyet a felvétel helyszínén: Megoldás Mozgalom, LMP-Zöldek, DK-MSZP-Párbeszéd-Zöldek, Második Reformkor Párt, Mindenki Magyarországa, Momentum, Fidesz-KDNP, Jobbik, Tisztelet és Szabadság Párt, Magyar Kétfarkú Kutyapárt, Mi Hazánk.

    A vita során a listavezetők négy különböző témában fejthetik majd ki az álláspontjukat.

    Ezek a következők: az Európai Unió védelme és biztonsága, migráció és menekültügy, a harmadik körben pedig vagy mezőgazdaság, vagy a demokrácia és jogállam témaköre közül választhatnak.

    Az MTVA arra kérte a meghívottakat, hogy legkésőbb május 24-ig jelezzenek vissza.

    Az MTVA azután jelentette be, hogy megszervezi az EP-listavezetők vitáját, miután Magyar Péter ultimátumot adott. A Tisza Párt alelnöke akkor azt mondta, hogy ha nem tartanak vitát, tüntetést szervez a tévészékház elé. Magyar másik követelése az volt, hogy a vitát élőben rendezzék meg, ezzel ez is teljesül.

    Link másolása
    KÖVESS MINKET:


    HÍREK
    A Rovatból
    Robert Fico-n hasi CT-vizsgálatot végeztek – a szlovák kormányfő képes kommunikálni a környezetével
    A meglőtt kormányfő eszméleténél van, állapota stabil, de súlyos, az életveszélyen túlvan.

    Link másolása

    Hasi ellenőrző CT-vizsgálatot végeztek kedden Robert Ficón. A kormányfő eszméleténél van és kommunikál a környezetével – írja a Parameter a besztercebányai Roosevelt Kórház közlése alapján.

    Azt is hozzátették, hogy emellett

    Fico további kezeléseket kap egészségi állapotának javulása érdekében.

    A szlovák kormányfőre május 15-én lőttek rá Nyitrabányán, egy kihelyezett kormányülés után. A szlovák sajtó szerint a támadó 71 éves Juraj Cintula szélsőjobboldali író volt, akinek indítéka kormányellenes érzelmei lehettek. Ficó még a merénylet napján egy ötórás operáción esett át, pénteken pedig újabb műtétet végeztek el rajta.

    Robert Kaliňák miniszterelnök-helyettes vasárnap azt mondta, hogy a kormányfő már túl van az életveszélyen, és konkrét utasításokkal látta el a kormány következő lépéseit illetően.

    Link másolása
    KÖVESS MINKET:

    Ajánljuk