HÍREK
A Rovatból

„Kérjenek bocsánatot Tusktól!” – magyarul üzent az egyik legolvasottabb lengyel bulvárlap

Így reagáltak arra, hogy egyes hazai lapok náci kollaboránsnak nevezték Donald Tusk nagyapját.

Link másolása

Magyar nyelvű felirattal a címlapján jelent meg az egyik legnagyobb lengyel napilap, a Fakt csütörtöki száma – szúrta ki a hvg.hu.

"Kérjenek bocsánatot Tusktól!"

– a Fakt címlapján ez a szöveg áll.

A lapban a főszerkesztő, Kasia Kozlowska írása olvasható „Barátainknak, magyaroknak” címezve. A cikk tárgya pedig az, hogy a magyar sajtó egyes lapjaiban, például a Magyar Nemzetben egy fotó jelent meg Donald Tusk volt lengyel miniszterelnök, az Európai Néppárt vezetőjének nagyapjáról, Józef Tuskról.

"Ezek az írások nem kommentárok vagy szatirikus cikkek voltak. Nem olyan szerzők véleményei, akik nem értenek egyet azokkal az értékekkel, amelyeket Tusk képvisel. Semmilyen stilisztikai eszközzel nem utaltak arra, hogy ezek metaforák lennének. Valójában több meghatározó sajtótermék hazugságokat és manipulált fotókat próbált tényként bemutatni” – írja a Fakt főszerkesztője.

Szerinte a cél az volt, hogy lejárassanak egy politikust, aki bizonyos értékek mellett kiáll, és az, hogy ellenszenvet keltsen iránta a magyar, és talán nem csak a magyar társadalom körében.

A Pesti Srácok és a Magyar Nemzet állítása szerint Donald Tusk nagyapja náci kollaboráns volt. "A vezetőülésen az Európai Néppárt elnökének nagyapja, Józef Tusk látható az SS biztonsági szolgálata, az SD tisztjeinek társaságában" - írja a fekete-fehér fotó alatt a Magyar Nemzet.

Az állítólagos fotó annak a nem alátámasztott állításnak a bizonyítására jelent meg, hogy az Orbán Viktornak beszóló politikus olyan családból származik, amely együttműködött a náci Németországgal.

Donald Tusk azt mondta ugyanis, hogy „Carl Schmitt nagyon büszke lenne Orbán Viktorra”. Schmitt egy ultrakonzervatív jogtudós volt, a hitleri diktatúra egyik jogi megalapozója és lelkes híve.

"Egy tizenöt éves lengyelországi fake news alapján nácizza a fideszes kormányzati propaganda Donald Tusk európai politikust" - írta erről az Átlátszó. A dokumentumok alapján az tudható, hogy Lengyelország megszállása után Józef Tuskot is letartóztatták, mint „a német állam biztonságára veszélyes, fanatikus lengyel aktivista” és még aznap kilakoltatták házából. Tusk nagyapját munkaszolgálatra kényszerítették a Stutthof gyűjtőtábor megépítésében. A Gestapo 1941-ben kihallgatta, majd a Neuengamme gyűjtőtáborba szállították át, ahonnan 1942 augusztusában szabadult.

"Két évvel később, 1944 augusztus 2-án Józef Tuskot besorozták a Wehrmacht 328.gránátos tartalék és kiképző zászlóaljába. De nemcsak Tusk nagyapját, sok más pomerániai lengyelt kényszersoroztak be a német hadseregbe. Németországi dokumentumok alapján tudható, hogy Józef Tusk a francia-német határhoz közel eső Aachen városa mellé került a Wehrmacht egyenruhájában.

Brit levéltári adatok alapján tudjuk, hogy négy hónappal később, 1944 november 24-e környékén, dezertált a nyugati szövetséges lengyel hadseregbe. Végül egy szövetségesek által ellenőrzött katonai hadifogoly-táborba került. Visszaemlékezések alapján Józef Tusk 1945 közepén tért vissza a lengyelországi Sopot településre, ahonnan családja származott. Rokonai szerint a háborús éveiről a későbbi évtizedekben nem beszélt" - írja az Átlátszó.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Népszerű
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk


HÍREK
A Rovatból
Ömlik a jég az égből, egyre több helyről érkeznek durva felvételek
Délelőtt az Alpokalján indult be a zivatarral, esővel érkező front, és sok helyen jeget is vitt magával.

Link másolása

A Bakonyban, a főváros környékén, a Jászságban és az Apokalján sem úsztuk meg jégeső nélkül a szombat délutánt. Bár kisebb számban, mint az elmúlt napokban, főként nyugaton és északon, valamint helyenként keleten is zivatarok kaptak erőre - írja az Időkép.

Szombaton az egyik legerősebb zivatarcella a Bakonyon söpört át, Eplényben ontotta magából a jeget, rövid idő alatt 30 milliméter csapadék zúdult a településre. A műsor már délelőtt elindult az Alpokalján, Sopront és Szombathelyet is zivatar mosta el, a vasi megyeszékhelyen szintén jégeső kísérte a vihar vonulását.

Fotó: Eplény, Balazspetraa / Időkép
Fotó: Jászfényszaru, Multisakal / Időkép
Fotó: Eplény, gupfika / Időkép

Még több felvétel ITT látható.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

HÍREK
A Rovatból
Ki a legnagyobb költő ma Magyarországon? Hát Deák Dániel! – csúcson a megafonosok költései
Csak nem úgy, hanem forintban. Megafonos kollégáival együtt rekordösszeget, kétmilliárdot meghaladó forintot égettek el, csak a Facebookon.

Link másolása

Nem vicc, a Megafon Központ ismét csúcsot döntött: összesen már 2.003.603.072 forintot költöttek Facebook-hirdetésekre. Az adatokat a Meta Ad Library tette közzé, ami szerint a Megafon költései továbbra is növekednek, és immár messze meghaladják a korábbi összegeket, számolt be a Telex.

Nem csak az összeg lenyűgöző, hanem az is, hogy a Megafon ezzel a magyar politikai hirdetési toplista élére került. A magyar kormány, amely 679 millió forintot költött, és a Fidesz, amely 617 millió forintot hirdetett, messze lemaradtak mögöttük.

A támogatásokat állítólag magánadományokból szerzik, bár ennek részletei nem teljesen ismertek.

A Megafon által felhasznált összegből egyértelmű, hogy hatalmas erőforrásokat fordítanak a közösségi médiára. Átlagosan 1 millió forintot költenek posztonként, ami a magyar politikai hirdetések költségeit is jelentősen megemeli. A szervezet célja, hogy minél több embert érjenek el, kérdés azonban, hogy milyen hatékonysággal.

A legnagyobb költők közé tartozik Deák Dániel, aki 254 176 067 forintot használt fel, valamint Trombitás Kristóf és Stefi Déri is, akik 237 085 141, illetve 226 846 756 forintot költöttek. Bohár Dániel és Rákay Philip is jelentős összegeket fordítottak hirdetésekre, 163 910 454, és 139 873 333 forinttal.

Összehasonlításképpen: 2 milliárd forintból 2-3 magyarországi óvodát lehet egy éven keresztül teljes egészében fenntartani.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

HÍREK
A Rovatból
Ezekkel a számokkal lehetett milliókat nyerni az ötöslottón
Nézd meg, hátha te is a szerencsések között vagy!

Link másolása

A Szerencsejáték Zrt. szerint a tévében is közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki május 25-én, szombaton az ötöslottón:

39 (harminckilenc),

41 (negyvenegy),

56 (ötvenhat),

58 (ötvennyolc),

64 (harminchét).

Mivel nem született telitalálatos szelvény az ötöslottón, így a 22. héten már 2 milliárd 700 millió forintért lehet majd játszani.

Nyeremények:

5 találatos szelvény nem volt;

4 találatos szelvény 14 darab, nyereményük egyenként 3 438 930 forint;

3 találatos szelvény 1839 darab, nyereményük egyenként 27 490 forint;

2 találatos szelvény 54 865 darab, nyereményük egyenként 3640 forint.

Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
Bevezetnék a kötelező katonai vagy polgári szolgálatot, ezzel kampányol a Konzervatív Párt Nagy-Britanniában
Nagy-Britanniában 1960 óta nincs kötelező sorozás. Nem világos, hogy a történetük legnagyobb választási veresége elé néző konzervatívok miért éppen ettől az ígérettől remélnek szavazatokat.

Link másolása

A kormányzó brit Konzervatív Párt ismét bevezetné a kötelező katonai vagy polgári szolgálatot.

A választási programpontként vasárnap ismertetett tervezetet szerint mindazok a nagykorúak, akik befejezik iskolai tanulmányaikat, saját döntésük, illetve alkalmassági vizsgálatok alapján számos lehetőség közül választhatnának.

Ezek egyike lenne a katonai szolgálat. Azok, akik ezt választják és megfelelnek az alkalmassági teszteken, tizenkét hónapot töltenének katonai szolgálatban a brit fegyveres erőknél.

Ennek alternatívájaként havonta egy hétvégét - évente 25 napot - kellene eltölteniük a 18 évnél idősebbeknek a helyi közösségeikben működő közszolgálati szervezeteknél, köztük a rendőrségnél, a tűzoltóságnál, a mentőknél, az állami egészségügyi szolgálatnál (NHS), vagy akár a tengeri mentőszolgálat kötelékében.

Rishi Sunak miniszterelnök a Mail on Sunday című konzervatív vasárnapi tömeglapban megjelent írásában úgy fogalmazott, hogy az elképzelés a nemzeti szolgálatnak (National Service) nevezett korábbi rendszert élesztené újjá, de teljesen más, modernizált formában.

Az 1949-ben bevezetett National Service keretében több mint kétmillióan teljesítettek szolgálatot a brit fegyveres erőknél.

Nagy-Britanniában azonban 1960 óta nincs kötelező sorozás, a fegyveres erők mindegyik fegyverneme - a szárazföldi hadsereg, a haditengerészet, a tengerészgyalogság és a légierő - hivatásos önkéntesekből áll.

Rishi Sunak a Mail on Sunday által közölt cikkében hangsúlyozta: a National Service tervezett új formája - amely 2025 szeptemberétől indulna - nem katonai összeírás lenne, hiszen az érintettek "óriási többsége" nem a fegyveres erőknél teljesítene szolgálatot, csak azok, akik kifejezetten ezt választják és megfelelnek a kemény alkalmassági teszteken.

A brit kormányfő szerint az elképzelés lényege az, hogy "mindenki tegyen valamit az országért". Legyen szó akár elsősegélyről, otthonukhoz kötött magányos emberek megsegítéséről vagy a kutató-mentő szolgálatok tevékenységének támogatásáról, mindegyik 18 éves fiatal elsajátíthat új képesítéseket, úgy, hogy eközben a társadalom életéhez is hasznos hozzájárulást nyújt - fogalmaz vasárnapi cikkében a konzervatív párti miniszterelnök.

Sunak szerint a fiataloknak nemzedékek óta nem volt alkalmuk ilyen tapasztalatok megszerzésére, ugyanakkor túl sok lehetőség veszett oda "céltalanul, bűnözéssel vagy munkanélküliként eltöltött életek során".

Nagy-Britanniában július 4-én tartják a parlamenti választásokat, és a felmérések folyamatosan a legnagyobb ellenzéki erő, a Munkáspárt 20 százalékpontot meghaladó támogatottsági előnyét jelzik.

A Mail on Sunday számára a Deltapoll közvéleménykutató cég által elvégzett legfrissebb vizsgálat szerint ha most tartanák választásokat, a Munkáspárt a voksok 45 százalékát szerezné meg, a konzervatívokra a választók 23 százaléka szavazna.

Link másolása
KÖVESS MINKET: