HÍREK

Képtelenek dönteni: ismét elmaradt a megállapodás az EU vezetőiről

A hétfő esti munkavacsora inkább csak vacsora maradt: a következő napokban így mindenképp további egyeztetésekre lesz szükség, mert tíz nap múlva dönteni kell az uniós intézmények új vezetőiről.


A következő napokban további egyeztetésekre lesz szükség, mert június 27-28-án mindenképpen dönteniük kell az uniós intézmények új vezetőiről. Hétfő este először ült össze az Európai Tanács az EP-választások óta.

Kedd hajnalban véget ért egy újabb munkavacsora, egy újabb sor beszélgetéssel, de politikai megállapodás nélkül az Európai Unió állam- és kormányfői között. Az MTI beszámolója szerint Charles Michel, az Európai Tanács elnöke most sem tudta összehozni az egyezséget az uniós csúcspozíciókról. A maratoni brüsszeli találkozó végén, már hajnalban Michel azt közölte a sajtóval, hogy bár nem született megállapodás, a megbeszélésnek így is volt értelme:

Az informális találkozó célja egyébként nem is a döntéshozatal volt, hanem inkább a következő heti csúcs előkészítése.

A következő napokban további egyeztetésekre lesz szükség, mert június 27-28-án mindenképpen dönteniük kell az uniós intézmények új vezetőiről. Emellett ki kell alakítani az EU következő öt évre vonatkozó stratégiáját is, amely 2024-től 2029-ig határozza meg az unió céljait és irányvonalát.

Úgy tűnik, Ursula von der Leyen leköszönő bizottsági elnök – aki a legtöbb mandátummal rendelkező Európai Néppárt politikusa –, bírja a legtöbb tagállam támogatását. Az Európai Tanács elnöki posztjára Antonio Costa, volt portugál miniszterelnök a legesélyesebb, míg a külügyi és biztonságpolitikai főképviselői tisztségre Kaja Kallas észt miniszterelnök neve merült fel.

Charles Michel végül majd az Európai Parlament elé terjeszti az Európai Bizottság elnökének javasolt politikus nevét. Ahhoz, hogy valakit megválasszanak, a 720 tagú parlamentből legalább 361 képviselő szavazatát kell megszereznie. Ha minden a tervek szerint halad, a szavazásra a július 16-án kezdődő strasbourgi plenáris ülésen kerülhet sor.

Hétfő este először ült össze az Európai Tanács az EP-választások óta.

Emmanuel Macron francia elnök távozóban azt nyilatkozta, hogy az uniós vezetői pozíciókról szóló döntésnek „még érnie kell”. Bár nem akar túlzottan optimista lenni, úgy véli, közel vannak a megállapodáshoz. Macron szerint a végleges döntés valószínűleg nem fog megszületni a június végi francia választások előtt.

Mark Rutte holland ügyvivő kormányfő elmondta, hogy Brüsszelben kétoldalú tárgyalásokat folytatott a magyar miniszterelnökkel. Elmondása szerint jó hangulatú volt az egyeztetés, és „óvatosan optimistán” nyilatkozott arról, hogy végül megkapja Magyarország támogatását a NATO-főtitkári tisztségre történő pályázatához.

Luís Montenegro portugál miniszterelnök közölte az újságírókkal, hogy nem volt hivatalos megbeszélés arról, hogy az Európai Tanács következő elnöke mennyi ideig töltse be hivatalát. Diplomáciai források szerint az Európai Néppárt szeretné, ha az elnöki mandátumot két 2,5 éves időszakra osztanák, és az egyik félidőt néppárti jelölt kapná.

Andrej Plenković horvát miniszterelnök szerint az Európai Néppárt ereje nőtt a 2019-es választások óta. Ő azt nyilatkozta: a csúcspozíciók elosztásakor figyelembe kell venni az EPP-t.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Népszerű
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk


HÍREK
A Rovatból
Durva jégesővel lépett az országba a szupercella, 33-ról 18 fokra hűlt a levegő
Még nincs ezzel vége, a zivatarok tovább haladnak, és újabb cellák is képződhetnek az esti és éjszakai órákban.


Becsehelyen és Letenyén is termetes jégszemek hullottak az országhatárt átlépő szupercellából - írja az Időkép.

A Balaton nyugati medencéjét elérve sokat gyengült az a szupercella, ami délnyugatról, mégpedig Horvátország és Szlovénia irányából érte el az országot. A határ mentén azonban még ereje teljében volt.

Letenyén és Becsehelyen is jégeső hullott, a jégszemek átmérője elérte a 3-4 centimétert.

Letenyén közben a 33 fokról 18 fokra vetette vissza a hőmérsékletet az érkező szupercella, rövid idő alatt 15 fokot hűlt a levegő.

A zivatarok kelet-északkelet felé mozognak tovább, illetve újabb cellák is képződhetnek az esti, éjszakai órákban, nagyobb eséllyel az ország nyugati és északi felén.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

HÍREK
A Rovatból
Zelenszkij reagált arra, hogy Joe Biden Putyinként mutatta be az ukrán elnököt
Az ukrán elnök nem vette komolyan, és azt is elmagyarázta, hogy miért. Igazán megértő volt az amerikai kollégával.


Volodomir Zelenszkij ukrán elnök is reagált arra, hogy Joe Biden amerikai elnök úgy mutatta be, hogy „Putyin elnök”.

Zelenszkij szerint az elszólás csak egy lényegtelen tévedés volt - írja a Politico.

Az elnök szerint:

„Egy tévedés volt. Az Egyesült Államok nagyon sok támogatást nyújt Ukrajnának, elnézhetünk néhány hibát”.

Joe Biden a NATO-csúcson méltatta Ukrajnát, az ukrán elnököt, majd tévedésből Putyin elnökként mutatta be. Erre gyorsan rájött, és némi magyarázkodás után átadta a Zelenszkijnek. Ő úgy reagált: Én jobb vagyok nála - írja az RTL.hu.

VIDEÓ: Biden elszólása


Link másolása
KÖVESS MINKET:


A Rovatból
Videó: Magyar Péter az Efott-on elárulta, mi volt a legmegrázóbb élménye a kijevi útjukon
A TISZA Párt politikusa beszélt a buli-botrányról, a Dunába esett mobil kutatásáról, az őt erőszakkal vádoló nőről és a fiatalokról is.


Magyar Péter hazatérve Ukrajnából, szombaton ellátogatott az Effot-ra is, ahol beszélgetett a jelenlévőkkel.m

Először az ukrajnai útjukról számolt be. Felhívásukra pár óra alatt gyúlt össze egy komoly összeg és sok tárgyi adomány is. A konvoj másnap már útra is kelt, hogy átadják a küldeményt. Elárulta, hogy egy felajánlást is vittek, amely arról szólt, hogy két beteg gyerek ellátást és kezelést a magyar segélyszerv átvállalja. Egy kicsi Magyarországra szállításáról - akinek szem problémái vannak - már folyik az egyeztetés.

Megrendítette, hogy voltak Ungvár főterén, ahol 150 elhunyt katona sírja van, köztük magyar katonák is.

Számára nagyon szívszorító volt megtapasztalni azt az élniakarást, amit a hétköznapi emeberek között megtapasztalt. Az élet látszólag megy normálisan, van árú, járnak a gyerekek iskolába. De megszokni nem lehet a háborús helyzetet. Egy másik megdöbbentő élmény volt számára, hogy a kijevi gyerekkórháznála romeltakarítás és helyreállítási munkák között az épület mellett rózsákat ültetnek. Ez szimbolizálta számára, hogy élni akarnak, és azt szeretnék, hogy a gyerekeiknek jó lenne.

Megerősítette most is, hogy ellene van a háborúnak, és mielőbb véget kell vetni, rá kell knyszeríteni oroszországot arra, hogy leüljenek egy tárgyalóasztalhoz. Rengetegen elmenekültek, közben naponta százak halnak meg mindkét oldalon.

Később szóba került az Ötker, ahol a politikus bulizásából lett botrány. Magyar Péter elmondta, hoyg egy kis lazításra tértek be, ő maga alig ivott, pár pohárra hívták meg az ott szórakozó egyetemisták. Szerinte egy ott tartózkodó férfi kezdett ki velük. Nem voltak kiskorúak velük, és valamennyi fiatal megadta az elérhetőségét, hogy ha kell tanúskodnak. Megvannak a felvételek is, de még nem mutatják be, megvárják, amíg a kormánysajtó mindent "elmond". Kiemelte, hogy a legérdekesebb, hogy bekerült egy telefon a Dunába, aminek a megkeresésére búvárokat küldtek az áradó folyóba. Veszélyes körülmények között kellett keresniük egy "technikai eszközt". Felvetette, hogy kinek a hívására mennének el búvárok azért, hogy valaki beejtett egy telefont a Dunába.

Végül előkerült egy nő is, akivel állítólag "erőszakosokodott" - mesélte. Mindez akkor, amikor Magyarék Ukrajnába indultak. Megerősítette, hogy ismeri a nőt, akit nem a Tinderen ismert meg, hanem a messengeren írt rá a nő. A politikus közölte, tudja, hogy ki írta Laura posztját... Ez már a legalja - vélekedett. A nő hirtelen került elő, hogy vádaskodjon. Nem veszik észre, hogy mindez mennyire kontraproduktív.

Mindenki fel lesz jelentve, de türelmet kért, mert nem tudnak most ezzel is foglalkozni.

A végén pedig az is szóba került, hiogy örül annak, hogy sok fiatal csatlakozott hozzájuk, és egyre többen kezdenek beszélni a gondolataikról, gondjaikról. El kell odáig jutni, hogy merjenek kérdezni, beszélni.

VIDEÓ: A délutáni eseményről


Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
A Rovatból
Valaki nagyot nyert: kihúzták az ötös lottó és Joker számait
Nézd meg, hátha te vagy a szerencsés.
MTI - szmo.hu
2024. július 13.A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 28. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

Nyerőszámok:

15 (tizenöt)

39 (harminckilenc)

42 (negyvenkettő)

51 (ötvenegy)

70 (hetven)

Nyeremények:

5 találatos szelvény nem volt;

4 találatos szelvény 15 darab, nyereményük egyenként 3 501 295 forint;

3 találatos szelvény 2444 darab, nyereményük egyenként 23 535 forint;

2 találatos szelvény 62 636 darab, nyereményük egyenként 3475 forint.

Joker: 310778

Egy darab Joker-telitalálat volt, nyereménye: 39 540 340 forint.

Link másolása
KÖVESS MINKET: