HÍREK
A Rovatból

25 milliót követel a képzésről kirúgott egykori gyakornokától a HungaroControl – a havi fizetése harmadát letiltják

A Kúria jogerős ítélete a cégnek adott igazat, elindult a végrehajtás. Kaszás Gábor szerint elvettek két évet az életéből, most pedig a jövőjét is el akarják, ezért közösségi finanszírozási kampányt indított.
Láng Dávid - szmo.hu
2019. december 04.


Link másolása

A most 37 éves Kaszás Gábor életének legnagyobb álma volt, hogy légiforgalmi irányítóként dolgozhasson. 2009-ben jelentkezett a HungaroControl Zrt. képzésére, ahol egy többlépcsős, komoly kiválasztási eljárás során a cég alkalmasnak találta.

A jelentkezőknek speciális, irányítójelöltekre kidolgozott számítógépes teszten, orvosi alkalmassági vizsgálaton, pszichológiai vizsgálaton és egy interjún kellett átesniük (ezt a folyamatot néhány éve mi is bemutattuk).

Több száz emberből kilenc fiatalt vettek fel akkor, köztük őt is.

A képzés ára 18,8 millió forint volt, amit a HungaroControl automatikusan átvállalt, cserébe a hallgatóknak alá kellett írniuk, hogy a képzés után minimum öt évig a cégnél dolgoznak. Emellett a képzés ideje alatt havi bruttó 120 ezer forintos ösztöndíjat és lakhatási támogatást is kaptak a felvettek.

„Álomból rémálom”

Gábor szerint eleinte minden rendben ment, azonban a szimulátoros oktatáson és az ezt követő gyakorlati képzésen már rendre negatív kritikákat kapott az oktatóitól, mondván, nem látják rajta a fejlődést. 2011 szeptemberében, a kétéves képzés 24. hónapjában derült ki, hogy nem engedik vizsgázni, a képzését nem folytatják.

Arra hivatkoztak, hogy az oktatói szerint nem hozza az elvárt szintet, megbukna a vizsgán.

Azt mondták neki, a 18,5 milliós képzési díjat nem kell visszafizetnie, de az ösztöndíját és a lakhatási támogatását igen, kivéve, ha a cég által kijelölt szakpszichológus megvizsgálja, és igazolja, hogy nem tudja kezelni a stresszt munka közben, vagyis orvosilag alkalmatlan a légiforgalmi irányításra. Ő azonban azt mondja, 29 évesen nem akart olyan szakvéleményt, amiben pszichológiailag bármire is alkalmatlannak minősítik, így egy másik szakpszichológushoz ment el, aki szakvéleményében azt állapította meg, hogy a "fokozott terheléshez jól alkalmazkodik", és "a cselekvőképesség esetleges beszűkülése nem valószínűsíthető."

Ezután a Hungarocontrol felajánlott egy részletfizetési megállapodást arra a 2,3 millió forintra, amit addig ösztöndíjként és a lakhatási támogatásként folyósítottak neki. Ő ezt először elfogadta, majd ügyvédje tanácsára később nem írta alá. Azt közölte a céggel, a közös megegyezéssel történő felmondást akkor írja alá, ha semmit nem kell visszafizetnie. Ezután hónapokig tartó csend következett.

Négy hónappal később, 2012 januárjában azonban tudatták vele, hogy a képzés megszakítása miatt kötelezik 18,2 millió forint, tehát a teljes képzési díj időarányos részének a megfizetésére.

A per és az ítélet

A cég pert indított, hogy behajtsák a pénzt. Ebben Kaszás Gábor úgy érvelt, szerinte a HungaroControlnak kell vállalnia a pénzügyi kockázatot, ha a saját kiválasztási eljárása után nyilvánít valakit mégis alkalmatlannak.

Véleménye szerint nonszensz, hogy a cég nem engedte őt el vizsgázni, majd beperelte amiatt, mert nem vizsgázott le.

Azt is felhozta védekezésül, hogy ő mindent megtett a képzés sikeres teljesítése érdekében, de a cég nem biztosított számára elég gyakorlati órát, hiszen hiába volt meg neki is a minimum 300 órányi gyakorlata, a végül sikeresen levizsgázott hallgatók mindegyike többet teljesíthetett nála.

Azzal is érvelt, hogy oktatói nem tartották be a képzési szabályzatot – szerinte nem is voltak tisztában vele –, mivel számos alkalommal nem készítették el az egyébként kötelező szöveges értékeléseket.

A hét évnyi pereskedés végén azonban a bíróság mindenben a HungaroControlnak adott igazat.

Megállapították, hogy Gábor oktatása a jogszabályokban és a képzési tervben foglaltaknak megfelelően történt, az oktatók pedig maximálisan törekedtek az objektivitásra, nem látszott, hogy ellenszenvvel viseltettek volna iránta. A bíróság szerint az egyenlő bánásmód elve sem sérült, mivel Gábor részére is biztosították a minimálisan szükséges 300 gyakorlati órát (összesen 306-ot).

A pszichológiai alkalmassággal kapcsolatban arra jutottak: "az, hogy Gábort személyiségjegyei alkalmassá tették a munkakör betöltésére, nem jelenti azt, hogy az oktatók által a gyakorlatban tapasztalt hiányosságok mellett szükségképpen folytatni kellett volna a képzését további gyakorlati órák biztosításával, és ezáltal a munkáltatónak további költségeket okozva." A Kúria szerint a képzést amúgy sem ezzel összefüggő ok miatt szakították meg, hanem "a szakmai elméleti tudás gyakorlatban történő alkalmazásával kapcsolatos problémák miatt. Ennek megítélése pedig nem pszichológus szakértői, hanem szakmai oktatói kompetencia."

Az ítélet szempontjából a döntő körülmény az volt, hogy Gábor nem írta alá közös megegyezést, amely szerint csak a 2,3 millió forint körüli ösztöndíjat és lakhatási támogatást kellett volna visszafizetnie (akár részletekben), a képzés teljes díját nem. A bíróság szerint a HungaroControl törekedett a megállapodás létrehozására, ami végül Gábor miatt hiúsult meg.

Utólag visszatekintve Gábor is úgy látja, ezen múlt a dolog, mindazonáltal ma sem döntene másképp, mivel – mint fogalmaz – „azért, mert valakinek nem volt szimpatikus, nem hajlandó fizetni közel 2,5 milliót.”

A követelést átadták egy végrehajtónak, aki napra pontosan tíz évvel azután, hogy Gábort felvették a képzésre, a teljes összegre inkasszót nyújtott be a folyószámlájára.

Ez folyamatosan kamatozik, az inkasszó benyújtásának idején, 2019. július 23-án már 24.714.490 Ft volt. Az inkasszó nem járt sikerrel, mivel ennek az összegnek a tizedével sem rendelkezik, ezért két hónapja a fizetése 33%-át levonják.

Kaszás Gábor most egy közösségi finanszírozási kampánnyal szeretné a pénzt összegyűjteni.

„Ezzel a követeléssel és ítélettel tönkretettek és elvették a jövőmet. Életem végéig azért dolgozhatok, hogy visszafizessek egy olyan összeget, amivel azért tartozom, mert egy magyar állami cég szerint nem vagyok alkalmas arra a pályára, amire eredetileg alkalmasnak talált és amire kiválasztott több száz emberből. Nem lehet megtakarításom, tulajdonom, nem lehet saját otthonom, nem lehet életem. Két évet elvett az életemből a képzés. További hét évet tönkretett a pereskedés. És most a jövőmet is elvették” – írja a gyűjtés érdekében indított honlapon, ahol részletesen elmeséli saját verzióját a történtekről.

A témával kapcsolatban a HungaroControl sajtóosztályát is megkerestük, akik a következő reakciót juttatták el nekünk:

"Az irányítók képzését 15-20 éves képzési tapasztalattal rendelkező, aktív légiforgalmi irányítók végzik társaságunknál. Mivel a légi forgalom biztonságáról, emberi életekről van szó, a HungaroControl európai színvonalú képzése szigorú és zárt rendszerben működik. Azok a hallgatók, akiket a szakértő oktatók a képzés folyamán mégsem találnak alkalmasnak, nem válhatnak légiforgalmi irányítóvá. A Kúria jogerős ítéletében a HungaroControl Zrt.-nek adott igazat Kaszás Gáborral szemben, így kérjük a cikk írásakor – a hiteles tájékoztatás érdekében – ezt vegyék figyelembe."


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Népszerű
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk


HÍREK
A Rovatból
Matematika érettségi: itt vannak az első feladatok
Halmazok, függvények és egy polgármesterválasztás eredményének százalékos elemzése várta a vizsgázókat.

Link másolása

Halmazok, függvények, geometria, számtani sorozat, logaritmus, százalékszámítás – ezekkel a példákkal kell megküzdeniük a középszinten matematikából érettségizőknek kedden, adta hírül az Eduline.hu.

Egy feladatban átlagot és szórást kell számítani, egy másikban pedig valószínűségszámítással is találkoznak a vizsgázók. A portál arról is beszámol, hogy

a százalékszámításos feladatba némi aktualitást is vittek: egy polgármesterválasztás eredményeit kell kiszámolni.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, a mai matematika érettségin 69 047 vesz részt középszinten, míg 6616-an emelt szintű vizsgát írnak.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk
HÍREK
A Rovatból
Tömegével jelentkeznek át a választások előtt más körzetbe a szavazók
Az átjelentkezések szabályai az önkormányzati választáson szigorúbbak, mint az országgyűlésin, mégis sokan élnek vele.

Link másolása

A Nemzeti Választási Irodához (NVI) fordult a Népszava, miután kiszúrták, hogy március 13-a, azaz a választói névjegyzékbe vétel óta nagyjából 18 ezerrel csökkent azoknak a száma, akik az urnákhoz járulhatnak a június 9-i önkormányzati választáson.

Az iroda statisztikája alapján március közepén 7 897 941-en szerepeltek a lakhely szerinti választói névjegyzékben, ez a szám május 6-a, hétfőre 33 439-cel csökkent. Mint kiderült: a csökkenés elsősorban a két időpont között elhunyt választópolgárok számával magyarázható, továbbá kis mértékben azzal, hogy vannak olyan választópolgárok, akik 2024. március 13-a után vesztették el szavazati jogukat, például közügyektől való eltiltás hatálya alatt állnak, vagy a bíróság kizárta őket a választójogból.

A fővárosban jelenleg 1002-vel többen szavazhatnának most, mint márciusban – közel felük a XI. kerületbe jelentkezett át –, a megyei jogú városok választóinak száma viszont 5827-tel, a vármegyei közgyűlésre szavazóké pedig csaknem 13 ezerrel csökkent.

Nagyot változott az átjelentkezési kedv is a választások előtt – írja a portál. Míg április elején még nem volt jellemző, hogy valaki kérelmezte, hogy máshol szavazhasson,

az elmúlt három hétben megtízszereződött az átjelentkezések száma, hétfőre 15 645-en jelezték, nem a lakcímük szerinti településen akarnak szavazni.

Az önkormányzati választáson szigorúbbak az átjelentkezés feltételei, mint az országgyűlési voksolás alkalmával: nem lehet tetszőleges magyarországi településre bejelentkezni, csak oda, ahol a választás kitűzése előtt 30 nappal már tartózkodási helyet létesített a választó. Vagyis az idén csak azok szavazhatnak lakhelyüktől eltérő településen, akik február 11-ig bejelentették új tartózkodási helyüket, és az még június 9-én is érvényes lesz.

A lap hozzáteszi, hogy az elmúlt években az átjelentkezés az utolsó két hétben nőtt meg: tíz éve nagyjából 18,5 ezren, 2019-ben úgy 21 ezren jelentkeztek át, így várható, hogy idén még többen választják ezt.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
A Rovatból
Magyar érettségi: így kellett megcsinálni a feladatokat – itt a hivatalos megoldókulcs
Mind a közép-, mind az emelt szintű feladatlap megoldásait ellenőrizhetik a vizsgázók – vagy bárki, aki kíváncsi, le tudna-e érettségizni 2024-ben.

Link másolása

Ahogy arról tegnap beszámoltunk, alaposan megváltozott a középszintű magyar érettségi írásbeli része. Annak első felében többek között Ady Endréről, a kódexekről és Antigonéról is kérdeztek (többek között az új, műveltségi feladatsorban), míg a hosszabb, szövegalkotó részben Karinthy Frigyes egy novellájáról vagy Babits Mihály költészetéről írhattak a vizsgázók.

Hétfőn szaktanárok részéről már érkezett egy nem hivatalos megoldás a feladatokra, kedd reggelre pedig kijött a hivatalos megoldókulcs is – írja az Eduline.hu.

A középszintű magyarérettségi helyes megoldásait ITT lehet megtekinteni

Az emelt szint megoldásainak helyességét pedig ITT lehet leellenőrizni.

A Szeretlek Magyarország által megkérdezett diákok egyébként nem találták nehéznek a feladatokat, az előzetes várakozásaik alapján legalábbis keményebbre számítottak.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
Magyar Péter pártja messze megelőzi a DK-t a Nézőpont szerint
A Fidesz 48, a Tisza Párt 21, a DK-MSZP-Párbeszéd koalíciója 12 százalékon áll. A Nézőpont mérése szerint rajtuk kívül még egy párt küldhet majd biztosan képviselőt az Európai Parlamentbe.

Link másolása

A Nézőpont Intézet legfrissebb közvélemény-kutatása szerint a Fidesz-KDNP listája továbbra is vezet 48 százalékkal, bő egy hónappal az európai parlamenti választás előtt, írta meg a 24.hu.

A Nézőpont szerint az „ellenzékváltó-hangulatot meglovagolva”

jelenleg a Tisza Párt a legnépszerűbb ellenzéki párt.

Az ellenzéki voksok közül Magyar Péter pártja számíthat így a legtöbb szavazatra (21 százalék), ezt követi a DK-MSZP-Párbeszéd koalíciója (12 százalék), végül bejutó helyen van még a Kétfarkú Kutya Párt (7 százalék). A Momentum és a Jobbik egy-egy százalékon áll, így már nem jutna be az Európai Parlamentbe a Nézőpont szerint. Ugyanilyen helyzetben van az LMP, és Márki-Zay Péter Mindenki Magyarországa Mozgalma is.

Jakab Péter listaállítási kudarca miatt kevesebb ellenzéki veszhet el az EP-választáson, mivel Jakab körülbelül 2 százaléknyi szavazótábora a másodlagos preferenciák alapján Magyar Péter pártját, illetve a DK-MSZP-Párbeszéd koalíciót erősítheti.

A Mi Hazánk 5 százalékkal viszont megalapozottan reménykedhet mandátumszerzésben.

A Nézőpont Intézet legfrissebb közvélemény-kutatása 2024. április 29. és május 2. között 1000 fő telefonos megkérdezésével készült. A minta reprezentatív a 18 évesnél idősebb lakosságra nem, kor, régió, településtípus és iskolai végzettség szerint.


Link másolása
KÖVESS MINKET: