HÍREK

Karaktergyilkossággal próbálkoznak Greta Thunberg ellenségei, miközben egyre több kortársa követi őt

A 16 éves svéd iskoláslány, Greta Thunberg fellépése és népszerűsége kezd egyre kellemetlenebbé válni a klímaváltozás tagadói számára. Olyannyira, hogy megpróbálják lejáratni őt és családját.
G. N. L. - szmo.hu
2019. május 05.


Link másolása

A karaktergyilkossági kísérletek középpontjában az a híresztelés áll, mely szerint Gretát a családja ösztönzésére egy ügyes PR-menedzser „találta ki” és tette médiasztárrá.

Édesanyja, a 48 éves operaénekesnő Malena Ernmann a Facebookon szögezte le, hogy ő és férje egyaránt ellenezték Gretának azt az ötletét, hogy az iskolába menés megtagadásával tüntessen a klímaváltozás ellen, mert úgy vélik: neki éppen az a dolga, hogy tanuljon. Elárulta azt is, hogy az iskolasztrájk gondolatát egy Bo Thoren nevű svéd környezetvédő aktivista vetette fel, de mivel javaslatát érdektelenség fogadta, Greta úgy döntött, hogy egyedül vág bele – idézte a Daily Mail.

Néhány héttel ezelőtt a svájci Weltwoche magazin arról cikkezett, hogy Ingmar Rentzhog, egy környezettudatos PR-cég, a We Don’t Have Time vezetője tavaly augusztusban egy szabadúszó fotóssal lefényképeztette Greta egyszemélyes tüntetését a stockholmi parlament előtt, majd feltette a kislány fotóját a cég Instagram- és Facebook-oldalaira. Rentzhog akkor már néhány hónapja ismerte Greta édesanyját, akivel májusban ismerkedett meg a klímatanács stockholmi konferenciáján. Három nappal Greta első tüntetése után a legnépszerűbb svéd napilap, a Dagens Nyheter interjút készített a kislány szüleivel, másnap pedig megjelent Malena könyve, amelyet lányai betegségeiről, valamint a család környezettudatossá válásáról szól. Gretánál 2015-ben, 12 éves korában állapították meg az autizmus egyik változatát, az Asperger-kórt, jelenleg 13 éves húgát, Beátát pedig figyelemhiányos hiperaktivitás-zavarral diagnosztizálták.

Vezető svéd politikusok vádolták azzal a családot, hogy Greta feltűnése nem volt más, mint jól felépített promóciós kampány a könyv reklámozására. Ugyancsak támadások érték a családot a közösségi médiában, többen úgy vélték, hogy Thunbergék lányuk betegségét használták fel hírnevük növelésére.

A támadások hatására Malena minden kapcsolatot megszakított Rentzhoggal és mindketten igyekeztek cáfolni „összeesküvésüket”. Az anya Facebook-posztjában leszögezte: Greta maga tervezte el egész kereszteshadjáratát, és nem kapott hozzá támogatást semmilyen PR-ügynökségtől. Emlékeztetett arra is, hogy a könyv legfontosabb üzenete, hogy lányaik miként ébresztették fel a családban a klímaváltozás elleni harc iránti elkötelezettséget. A könyv megjelenésekor pedig egyértelműen kikötötték, hogy a belőle származó minden bevétel a klímaváltozás megakadályozásán munkálkodó szervezeteknek, vagy pedig különleges nevelésre szoruló gyerekeknek jusson.

Greta, akit a támadások nem leptek meg, a maga Facebook-oldalán szintén kitartott amellett, hogy az iskolasztrájk az ő kezdeményezése volt, de azt elismerte, hogy a We Don’t Have Time felhasználta őt. Leírta, hogy életében először akkor találkozott Rentzhoggal, amikor lefotózták őt a parlament előtt, majd meghívták őt a szervezet tanácsadó testületébe. Csakhogy közben – hangsúlyozza Greta – az ő és családja tudta nélkül felhasználták a nevét egy másik projektben is. Ezt végül elismerték és bocsánatot is kértek tőle.

Mindez nem állíthatja meg Greta Thunberg népszerűségét. A nagy múltú brit Penguin Books júniusban jelenteti meg az ifjú aktivista 11 legfontosabbnak tartott beszédét, amelynek címe is sokat mondó: Senki sem túl kicsi ahhoz, hogy ne rajta múljon (No One Is Too Small to Make a Difference). Az első beszéd három héttel az első sztrájkja után, 2018 augusztusában hangzott el, a legfrissebb pedig áprilisban a brit parlamentben. Ez utóbbi felszólalása kapcsán a Guardian felidézte azokat a véleményeket, mely szerint Greta csupán „egy jólétben élő ország kiváltságos gyermeke”, vagy éppen nem éppen ízlésesen a betegségéből fakadó monoton beszédén ironizáltak. A lap szerint az őt kritizálók valamennyien közismert klímaváltozás-tagadók, akiknek nagyon fáj, hogy Greta mellé olyan nagy szaktekintélyek állnak, mint Sir David Attenborough.

A lap még arra is felhívta a figyelmet, hogy az egyik legélesebb bíráló, Brendan O’Neill az egyik legnagyobb amerikai olajmágnás-cég, a Koch-fivérek „adományaiból” tartja fel környezetvédelem-ellenes on-line magazinját, a Spiked-ot.

A kiadó Thunberget „egy nemzedék hangjának” nevezte, amely higgadtan, de dühösen és félelem nélkül száll szembe a klímakatasztrófával.”

Eközben a BBC már „Greta-effektusról” beszél, és bemutat olyan tizenéves lányokat a világ különböző pontjairól, akik ifjú svéd harcostársukat követik. Ilyen a denveri 13 éves Haven Coleman, aki szintén kockára teszi péntekenként tanulmányait, mert megtetszett neki Greta magányos akciója. Ő alapította meg az Amerikai Fiatalok Klímasztrájkja (US Youth Climate Strike) szervezetet Isra Hirsivel, Ilhan Omar demokrata párti kongresszusi képviselőnő 16 éves lányával együtt, és már több, az egész Egyesült Államokra kiterjedő megmozdulást szerveztek.

Nála is fiatalabb a 11 éves utrechti Lilly Platt: minden pénteken egy óra hosszat ül a városháza előtt, édesanyja kíséretében, és nem utolsósorban iskolája engedélyével. Ott is Greta ihlette meg, de ma már 6000 követője van saját jogán a Twitteren.

A 14 éves ugandai Leah Namurgerwa azután vált környezetvédővé, hogy két évvel ezelőtt látott egy tv-riportot az országát pusztító éhínségről, amelyet a szörnyű aszály okozott. Az ő az idén február 1-én kezdte el pénteki sztrájkait.

Végül a 15 éves indiai Asheer Kandharit Új-Delhi már-már elviselhetetlen levegője vezette a mozgalomhoz. Asheer egyenesen az ország miniszterelnökéhez, Narendra Modihoz fordult, hogy hirdessen ki a klímakatasztrófa miatt rendkívüli állapotot. Ugyanakkor megszólítja a fiúkat is, hogy csatlakozzanak a sztrájkokhoz. Az eddigi felmérések ugyanis azt mutatják, hogy Greta kezdeményezését többségükben lányok teszik magukévá.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Népszerű
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk


HÍREK
A Rovatból
Balatonhenyére költözhet az asztalosnak tanuló Varga Judit
A volt miniszter még Magyar Péterrel együtt vette a házat, amire annak idején CSOK-ot vettek fel, amit azonban visszafizettek. A volt miniszter gyakran tűnik fel a faluban, már új párjának is megmutatta a házát.
Fischer Gábor - szmo.hu
2024. május 07.


Link másolása

A Blikk videóriportban mutatta be azt a balatoni községet, ahol Varga Judit mostanában több időt tölt: a helyiek szerint a volt miniszter már a költözést tervezi, sőt, új párjával Windisch Lászlóval, az Állami Számvevőszék elnökével is ellátogatott már a faluba.

A kegyelmi botrányba belebukott, azóta visszavonult Vargával kapcsolatban helyieket szólaltatott meg a riporter. Horváth Károly így beszélt: „Judit már 2010 óta szinte hazajár ide. Nagyon kedves, intelligens, okos, művelt nőnek ismerem.

Szerintem, nehezen viselte a felhajtást maga körül, de lassan megnyugszik. Ehhez biztosan hozzájárul, hogy már olyan sokat látjuk, mintha itt lakna. Úgy gondolom, ha a munkája engedi, hamarosan véglegesen be is költözik a balatonhenyei házba.”

Az is kiderült, hogy a helyiek jobban kedvelik Varga Juditot, mint Magyar Pétert, aminek az is oka lehet, hogy Magyar 2019-ben el akart indulni a polgármester-választáson, ám végül visszalépett a megmérettetéstől. A henyeiek úgy érezték, Magyar cserben hagyta őket – nyilatkozta egy helyi lakos.

Viszont

Varga bántalmazási vádjait a többség annak ellenére sem hiszi el, hogy kedvelik és kedves embernek tartják Varga Juditot.

A csak névrokon Varga József ezt így fogalmazta meg: „Ennek az egésznek sokkal előbb ki kellett volna derülnie, amíg együtt voltak, nem azután, hogy elváltak.”

A 127 fős községben sokan ismerik Vargáékat, a volt politikusnő a fiaival rendszeresen kerékpározik Balatonhenyén. Az is kiderült, már új párjának is megmutatta a falut, sőt egy helybelitől birkát is vásároltak.

A riporter megpróbálta Varga Juditot is megszólaltatni, de a ház körül semmi mozgás nem volt. Az Állami Számvevőszéken keresztül megpróbálták elérni Windisch Lászlót is, de a sajtóosztály csak azt közölte, hogy Windischt megilleti a magánélet védelme.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk
HÍREK
A Rovatból
Matematika érettségi: itt vannak az első feladatok
Halmazok, függvények és egy polgármesterválasztás eredményének százalékos elemzése várta a vizsgázókat.

Link másolása

Halmazok, függvények, geometria, számtani sorozat, logaritmus, százalékszámítás – ezekkel a példákkal kell megküzdeniük a középszinten matematikából érettségizőknek kedden, adta hírül az Eduline.hu.

Egy feladatban átlagot és szórást kell számítani, egy másikban pedig valószínűségszámítással is találkoznak a vizsgázók. A portál arról is beszámol, hogy

a százalékszámításos feladatba némi aktualitást is vittek: egy polgármesterválasztás eredményeit kell kiszámolni.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, a mai matematika érettségin 69 047 vesz részt középszinten, míg 6616-an emelt szintű vizsgát írnak.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
A Rovatból
Kunetz Zsombor szerint a Mentőszolgálat rendszeréből szivárgott ki Magyar Péter mentési esetlapja
Az EESZT rendszere ugyanis kevesebb adatot jelenít meg. Ez alapján ő azt állítja, az adatszivárogtatásért felelős személy a Mentőszolgálatnál dolgozhat.
Fischer Gábor - szmo.hu
2024. május 07.


Link másolása

Dr. Kunetz Zsombor, egészségügyi szakértő véleménye szerinte csakis az OMSZ rendszeréből tölthette le valaki Magyar Péter mentési esetlapját.

Korábban a Bors nevű KESMA-tulajdonban álló újságban jelent meg a dokumentum, amellyel Varga Judit állítását igyekezett megerősíteni a lap, hogy akkori szerint férje eljátszott egy öngyilkosságot.

Magyar Péter szerint a dokumetum hamis, de feljelentést tett, ugyanis szenzitív egészségügyi adatokat kizárólag az érintett hozhat nyilvánosságra. Az OMSZ bejelentette, hogy vizsgálja az esetet, állítáa szerint ebben akart segíteni Kunetz.

Azt írja bejegyzésében:

„Elég valószínűnek látszik, hogy a Bors propagandalap által bemutatott Magyar Péter egészségügyi adatait tartalmazó mentési esetlap az Országos Mentőszolgálat rendszeréből szivárgott ki.

Több kommentelő is jelezte, hogy az Országos Mentőszolgálat esetlapján, amely Magyar Péter adatait tartalmazza sokkal több információ található, mint azokon az adatlapokon, amelyeket az EESZT (Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér, népszerű nevén Felhő) tartalmaz.

A mentési dokumentációhoz az Országos Mentőszolgálat, maga a mentés alanya férhet hozzá, vagy azon személy, aki ismeri a belépési jelszót, illetve az az egészségügyi ellátó, amely a betegellátás érdekében lehívja ezeket az adatokat.

Azonban, ha az adatlapot egészségügyi szolgáltató hívja le azt naplózza a rendszer, így órára, percre, másodpercre pontosan meg lehet mondani, hogy kinek a belépési kódjával történt a letöltés.

Persze, amennyiben ez az EESZT-ből történik és nem máshonnan kerül ki a dokumentum.

És most jön a lényeg, ugyanis a bizonytalanságok és a kommentek miatt megkértem egy kedves ismerősöm, hogy küldje el nekem a saját EESZT fiókjából letöltött mentési dokumentáció képernyőfotóját.

Ez látható felül és jól láthatóan hiányoznak róla azok az alsó képen pirossal bekeretezett részletek, amelyek a Bors által megosztott mentési dokumentáción szerepelnek. Ezek a részletek valós mentési adatokat tartalmaznak, egyáltalán nem valószínű, hogy hamisak lennének. Ráadásul maga az Országos Mentőszolgálat sem vonta kétségbe a Bors által közzétett adatlap valódiságát.

Így nagyon, nagyon erős a gyanú arra, hogy a Bors által ismertetett mentési dokumentum valós, és - miután az EESZT rendszerében más adatlap tölthető le - ez az Országos Mentőszolgálat rendszeréből került ki.

Amennyiben ez a nagy valószínűség igaz, akkor az azt is jelenti, hogy az adatszivárogtatást az Országos Mentőszolgálat rendszeréhez hozzáférő egyén okozta.

Éppen ezért az Országos Mentőszolgálat főigazgatója biztosan nem maradhat az intézmény élén, hiszen közvetve, vagy közvetett módon ő maga is felelős lehet.

Akár egy politikai kampányban, akár egy vitában, vagy csak egyszerűen sem lehet annál aljasabb dolgot elképzelni, mint egy ilyen szigorúan védett személyes egészségügyi adat kiszivárogtatását. Ez nem lehet politikai stratégia, hiszen így senki nem lehet biztonságban!”


Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
A Rovatból
Tömegével jelentkeznek át a választások előtt más körzetbe a szavazók
Az átjelentkezések szabályai az önkormányzati választáson szigorúbbak, mint az országgyűlésin, mégis sokan élnek vele.

Link másolása

A Nemzeti Választási Irodához (NVI) fordult a Népszava, miután kiszúrták, hogy március 13-a, azaz a választói névjegyzékbe vétel óta nagyjából 18 ezerrel csökkent azoknak a száma, akik az urnákhoz járulhatnak a június 9-i önkormányzati választáson.

Az iroda statisztikája alapján március közepén 7 897 941-en szerepeltek a lakhely szerinti választói névjegyzékben, ez a szám május 6-a, hétfőre 33 439-cel csökkent. Mint kiderült: a csökkenés elsősorban a két időpont között elhunyt választópolgárok számával magyarázható, továbbá kis mértékben azzal, hogy vannak olyan választópolgárok, akik 2024. március 13-a után vesztették el szavazati jogukat, például közügyektől való eltiltás hatálya alatt állnak, vagy a bíróság kizárta őket a választójogból.

A fővárosban jelenleg 1002-vel többen szavazhatnának most, mint márciusban – közel felük a XI. kerületbe jelentkezett át –, a megyei jogú városok választóinak száma viszont 5827-tel, a vármegyei közgyűlésre szavazóké pedig csaknem 13 ezerrel csökkent.

Nagyot változott az átjelentkezési kedv is a választások előtt – írja a portál. Míg április elején még nem volt jellemző, hogy valaki kérelmezte, hogy máshol szavazhasson,

az elmúlt három hétben megtízszereződött az átjelentkezések száma, hétfőre 15 645-en jelezték, nem a lakcímük szerinti településen akarnak szavazni.

Az önkormányzati választáson szigorúbbak az átjelentkezés feltételei, mint az országgyűlési voksolás alkalmával: nem lehet tetszőleges magyarországi településre bejelentkezni, csak oda, ahol a választás kitűzése előtt 30 nappal már tartózkodási helyet létesített a választó. Vagyis az idén csak azok szavazhatnak lakhelyüktől eltérő településen, akik február 11-ig bejelentették új tartózkodási helyüket, és az még június 9-én is érvényes lesz.

A lap hozzáteszi, hogy az elmúlt években az átjelentkezés az utolsó két hétben nőtt meg: tíz éve nagyjából 18,5 ezren, 2019-ben úgy 21 ezren jelentkeztek át, így várható, hogy idén még többen választják ezt.


Link másolása
KÖVESS MINKET: