Jég – koktéljég – zúzott jég: Jegesemberek, egy kihalt szakma tért vissza
Mai, modern világunkban minden olyan természetesnek tűnik. Sokszor bele sem gondolunk, hogy milyen lenne az élet az alapvető eszközök nélkül. Gondoljunk csak a hűtőszekrényre és fagyasztóra, ami nem mindig állt a rendelkezésünkre. Ma már kihalt szakma, de régebben nagyon is fontos szerepe volt a jegesembereknek, akik fűrésszel vágtak nagy jégtömböket, majd lovaskocsin árulták azokat.
A lovaskocsikról nagy kampókkal húzták le a nagy jégtáblákat, aztán a vállukon lévő bőrdarabra vetették, így az könnyedén le tudott csusszanni, amikor elérték vele a célhelyet. Kezdetben pincékben tárolták az emberek ezeket a jégtáblákat, és ezek segítségével hűtötték le a tejtermékeket, húsféléket, egyebeket. Később aztán megjelentek a jégdobozok. Szinte minden háznál volt ilyen, hiszen az ételeket le kellett valahogy hűteni. A jégdoboznak volt egy tárolórekesze. Ebbe csöpögött a víz. Miután a jég elolvadt, ismét szóltak a jegesembernek, hogy ismét szükségük van egy-egy jégtáblára.
Ma már nem ilyen módszerekhez folyamodunk, hiszen ma már nagyon modern fagyasztókat és hűtőszekrényeket lehet vásárolni. Akár jeget is készíthetünk, de ne várjunk luxus minőséget, hiszen az otthoni fagyasztóban készített jég fehér színű lesz, a belsejében maradt légbuborékok következményeként, és még a minősége is hagy kivetnivalót, hiszen szennyeződésekkel lehet tele.
Az Artificer cég két tulajdonosa – Galambos Máté és Galambos Ádám – cégeknek, hoteleknek, bároknak és éttermeknek szállít ki kézműves jeget. A kézműves jég egy olyan jégtípus, amelynek sem a külső megjelenésével, sem a tisztaságával nem lehet ringbe szállni.
A kézműves jég lehetővé teszi, hogy az ital, amelyet akár egy bárban, akár egy étteremben fogyasztunk el, sokkal élvezhetőbb, jobb textúrájú legyen, mintha hagyományos jéggel innánk azt. Ennek nem más az oka, mint az, hogy a kézműves jég lassan olvad, nem vizezi fel úgy az italt, mint a hagyományos jég, és a formája is szebb.
Galambos Ádám és Máté 2019-ben alapították meg az Artificer jéggyártó üzemet. A kézműves jéggel kapcsolatos munkafolyamatokat – gyártás, csomagolás, kiszállítás – a cégtulajdonosok saját maguk végzik. Ha jég rendelés szerepel a rendszeres teendőid között, akkor egyedi jéggel állnak rendelkezésedre.
A jég gyártásában jéggyártó gép is a segítségükre van. A kristálytiszta jégtömböt feldolgozzák, különböző méretű szabályos kockákra és hasábokra. Az így készített jégkocka lassabban olvad, mint a hagyományos koktéljég. Az ily módon gyártott jeget, és természetesen az ital előnyeit, nem csak a vendégek élvezhetik, hanem a bártenderek is, hiszen a minőség mellett, sokkal látványosabban tudják elkészíteni és szervírozni a vendégek számára az italokat. Az Artificer koktéljég formája változatos, egyedi igényeknek megfelelő.