HÍREK
A Rovatból

Itt vannak a családi szja-visszatérítés részletei

Megjelent a családosok személyi jövedelemadó (szja) visszatérítéséről szóló kormányrendelet, amelyből kiderül, milyen feltételei vannak a jogosultságnak és a visszatérítésnek.

Link másolása

Megjelentek a jövő évi szja-visszatérítés részletei a Magyar Közlönyben. A kormány a veszélyhelyzet miatt adta ki ebben a formában a rendelkezést, amely október 1-jén lép hatályba és mintegy 1,9 millió embert érint.

A kedvezmény összege legfeljebb a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) által a teljes munkaidőben foglalkoztatottakra számított 2020. decemberi bruttó átlagbér tizenkétszeresének szja-tartalma ezer forintra kerekítve. A kedvezményt az állami adó- és vámhatóság az adóhatóság által elkészített bevallási tervezetben érvényesíti, ha a rendelkezésére álló adatokból a magánszemély jogosultsága megállapítható – áll a rendeletben, amely azt is kimondja: „a kedvezmény összege ezer forint, ha a magánszemély összevont (az adóalap-kedvezmények levonása után megállapított) adóalapja 2021. évi adójának az adókedvezmények levonása utáni része legalább egy forint, de az ezer forintot nem éri el”.

A rendelet kimondja, hogy a kedvezményt mindenki megkaphatja, aki a 2021-es év bármely napján családi kedvezményre jogosult, akkor is, ha a családi kedvezményt nem veszi igénybe, vagy nem ő veszi igénybe.

A kedvezményre jogosult személy a családi kedvezményre való jogosultságáról és az őt megillető adóvisszatérítés kiutalásának teljesítéséhez szükséges adatokról – belföldi fizetési számlaszám, postai utalási cím – 2021. december 31-ig elektronikus úton vagy papír alapon nyilatkozatot tehet az állami adó- és vámhatóságnak. E nyilatkozatban a jogosultnak fel kell tüntetnie:

  • nevét, adóazonosító számát,
  • valamennyi olyan – az Szja tv. 29/A. § (4) bekezdése szerint kedvezményezett eltartottnak minősülő – eltartott nevét és adóazonosító jelét, akire tekintettel a családi kedvezményre jogosult,
  • ha a jogosultság magzatra tekintettel illeti meg, jogosultságának e jogcímét és
  • annak a magánszemélynek a nevét, adóazonosító jelét, aki ugyanarra a kedvezményezett eltartottra tekintettel jogosult családi kedvezményre.

A kedvezményre a NAV 2022. február 15-ig előleget utal ki abban az esetben, ha

  • a magánszemély kedvezményre való jogosultsága az állami adó- és vámhatóság rendelkezésére álló adatok alapján megállapítható,
  • a kiutalás teljesítéséhez szükséges adatok (belföldi fizetési számlaszám vagy postai utalási cím) a magánszemély 1. § (6) bekezdése szerinti nyilatkozata vagy a kormányrendelet szerinti adatszolgáltatás alapján rendelkezésre állnak, és
  • a magánszemély az előleg kiutalásáig nem nyújtott be a 2021. évre vonatkozóan bevallást.

Az előleg összege a magánszemélytől a 2021. év tekintetében a kifizetők által levont személyi jövedelemadó előleg, de legfeljebb az 1. § (2) bekezdése és legalább az 1. § (3) bekezdése szerinti összeg – írja a rendelet.

Ha egy magánszemély jogosult a kedvezményre, de nem kapja meg az előleget, a bevallás benyújtását, a bevallás kijavítását, a bevallási tervezet javítását, illetve kiegészítését követően a visszatérítendő adóra vonatkozó szabályok szerint teljesíti a NAV, ha a magánszemély ezt bevallásában, bevallási tervezetében kéri.

A NAV 2021. október 31-ig honlapján közzéteszi a nyilatkozatok megtételének rendjére vonatkozó tájékoztatását.

A kedvezmény az ekhós és katás adózókra is vonatkozik: a kata esetében a Katv. 8. §-a szerinti összegben terhelő tételes adó 25 százalékát kapja vissza az, aki jogosult lenne családi adókedvezményre.

A rendeletben kitérnek arra is: „a visszatérítés összegének kiszámításakor a veszélyhelyzet ideje alatt egyes gazdaságvédelmi intézkedésekről szóló 458/2020. (XI. 10.) Korm. rendelet szerint meg nem fizetett tételes adó összege nem vehető figyelembe”, tehát azok, akiket érintett a koronavírus miatti katakedvezmény, az elengedett adó után már nem kapják vissza a kedvezményt.

Ha a kisadózó a 2021. évre ekhósan adózott, akkor a visszatérítésre olyan összegben jogosult, hogy a két kedvezmény ne haladja meg az átlagbéres értékhatárt. A kisadózó az őt megillető adóvisszatérítés kiutalásának teljesítéséhez 2021. december 31-ig elektronikus úton vagy papír alapon nyilatkozatot tehet az állami adó- és vámhatóságnak. Ennek a nyilatkozatnak ugyanazokat az információkat kell tartalmaznia, mint a munkabéresek nyilatkozatának.

A 2021. január 1-jén vagy azt követően elhunyt személyek után is érvényesíthető a kedvezmény a házastárs vagy az örökös számára, ha az elhunyt megfelelt a feltételeknek, vagyis családi kedvezményre volt jogosult.

Az elhunyt magánszemélyre tekintettel érvényesíthető visszatérítést kérvényben kell igényelni. A kérelemben foglaltakról az állami adó- és vámhatóság az Art. szerinti soron kívüli adómegállapítási eljárásban dönt, ideértve azt az esetet is, ha a kedvezmény, visszatérítés iránti kérelem benyújtására a soron kívüli adómegállapítási eljárás lezárását követően kerül sor.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Népszerű
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk


HÍREK
Óriási fölénnyel nyerte Dr. Kulja András a Magyar Péter által meghirdetett szavazást, mégis csak az EP lista negyedik helyére kerül majd
Az egészségügyi tiktokert meg sem tudták szorítani a többiek, 39 ezernél is több szavazatot kapott. Az első tízben több nő van, mint férfi.

Link másolása

Dr. Kulja Andrásra szavaztak a legtöbben, így ő lehet az egyik EP-képviselőjelöltje Magyar Péter pártjának a június 9-i választáson. Az éppen Békés megyei országjáráson tartózkodó Magyar a Facebookon jelentette be, hogy lezárult a szavazás, amire két nap alatt 95 ezernél is több voks érkezett.

„A szavazataitok alapján összeállítjuk és rövidesen nyilvánosságra hozzuk az EP listánkat. Holnap délelőtt pedig megkezdjük az aláírásgyűjtést” – írja a posztban Magyar Péter.

A lista alapján az egészségügyi influenszerként közismert Kulja toronymagasan, 39 ezer szavazattal nyert, míg a tizedik helyhez már 2600 szavazat is elég volt. A listára összesen hat nő és négy férfi került fel.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

HÍREK
Nem fogott kezet Magyar Péterrel Szentkirályi Alexandra kampányfőnöke: „Becstelen emberrel nem fogok kezet”
A Fidesz főpolgármester-jelöltje is aláírásokat gyűjtött szombat reggel a Széll Kálmán téren. Magyar lépett oda hozzájuk, Szentkirályival kezet is rázott, de Hidvéghi Balázs elutasította azt.

Link másolása

Magyar Péter szombaton tette közzé a pártja EP-listáját, és azt is bejelentette, hogy Budapesten kezdik az aláírásgyűjtést.

Magyar személyesen is megjelent a Széll Kálmán téren szombat reggel, ahol ott volt Szentkirályi Alexandra, a Fidesz főpolgármester-jelöltje is, aki szintén aláírásokat gyűjtött a kormánypárt standjánál.

A Telex beszámolója szerint Magyar oda is lépett Szentkirályihoz sok sikert kívánni neki. Miközben kezet fogtak a jogászt azt mondta a Fideszes politikusnak: „Esetleg a gyurcsányozáson kívül valami konkrét programot adjatok Budapestnek”.

Erre Szentkirályi úgy vágott vissza: „Én az orbánozás abbahagyását javaslom neked”.

Ezután Magyar kezet nyújtott Hidvéghi Balázs kampányfőnöknek is, aki nem viszonozta ezt. Hidvéghi a döntését később így magyarázta a Telex riporterének:

„Becstelen emberrel nem fogok kezet”.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
A Rovatból
Itt van Magyar Péter pártjának EP-listája, Budapesten kezdik az aláírásgyűjtést
12 név szerepel rajta, de Magyar szerint a lista még bővülhet. Szombat reggel a Széll Kálmán téren kezdték el az aláírások gyűjtését.

Link másolása

Magyar Péter bemutatta a TISZA Párt európai parlamenti képviselő-jelöltjeit szombaton a Facebook-oldalán. Reggel elkezdték az aláírsok gyűjtését is.

A listát Magyar Péter vezeti, a második helyen pedig a jelöltek közül a legtöbb szavazatot begyűjtő hölgy, Dávid Dóra áll. Harmadik helyen Tarr Zoltán református lelkész szerepel, akit azután rúgtak ki állami munkahelyéről, hogy felszólalt Magyar Kossuth téri tüntetésén. A szavazáson a legtöbb voksot begyűjtő Dr. Kulja András pedig a negyedik.

A listán 12 név szerepel, de Magyar szombati posztjában azt írta, hogy ez még bővülhet.

„9.00 órától 14 budapesti helyszínen megkezdjük az aláírások gyűjtését (pontos helyszínek kommentben). Holnaptól már vidéken is számítunk a támogatásotokra. Támogassátok az aláírásitokkal a TISZA Párt listáját és egy új, modern, békés, európai Magyarországot. Én 9.30 körül ott leszek a Széll Kálmán téren és aztán megyek tovább a többi aláírásgyűjtő helyszínre. Ha van kedvetek, beszélgessünk”

- írta a bejegyzésben Magyar Péter.

A jogász azt is hozzátette, hogy ha esetleg van valakinek olyan fehér sátra, aminek az oldalai nyitottak, akkor megköszöni, ha el tudja hozni valamelyik helyszínükre, mert az eső elkezdett szemerkélni.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
A Rovatból
Vitézy Dávid elmenne a Budapest Pride-ra, ha főpolgármesternek választanák, Szentkirályi Alexandra nem
Karácsony Gergely többször is volt már a Pride-on, és kétszer fel is szólalt. Szentkirályi Alexandra nem menne el, döntését pedig nem is szeretné indokolni.
Maier Vilmos - szmo.hu
2024. április 19.


Link másolása

Szentkirályi Alexandrát, Karácsony Gergelyt és Vitézy Dávidot is meghívták a szervezők a júniusi Budapest Pride-ra, derül ki a rendezvény közleményéből. A három esélyes főpolgármester-jelöltet azután invitálták meg, hogy nemrég az Index arról kérdezte őket: részt vennének-e a Budapest Pride Felvonuláson, hazánk legnagyobb, minden évben megtartott emberi jogi tüntetésén.

Karácsony Gergely, jelenlegi főpolgármester válaszában kifejtette, hogy számára ez természetes, korábban is többször részt vett. Karácsony már kétszer is mondott beszédet a felvonuláson, és számtalanszor vendége volt a Budapest Pride Fesztivál hivatalos megnyitójának is.

Az LMP támogatásával induló Vitézy Dávid főpolgármester-jelölt, aki korábban a jelenlegi kormány közlekedési államtitkári pozícióját töltötte be, úgy nyilatkozott, hogy magánemberként ugyan még sosem vett részt a felvonuláson, de amennyiben főpolgármesterként meghívják, akkor szerinte kötelessége igent mondani rá.

A Fidesz színeiben induló korábbi Szentkirályi Alexandra, aki pedig kormányszóvivőként képviselte a jelenlegi kormányt, úgy válaszolt, hogy nem szándékozik elmenni a felvonulásra, és ezt nem is akarja megindokolni.

Ezek után hívták meg a három jelöltet ezért hivatalosan is június 22-i, 29. Budapest Pride Felvonulásra. Karácsony Gergely már vissza is igazolta a részvételét. Szentkirályi Alexandra és Vitézy Dávid főpolgármester-jelöltekről egyelőre még nem kaptak választ.

A Budapest Pride Felvonuláson együtt állnak ki a résztvevők a sokszínűség, a demokrácia és az elfogadás mellett, írják a közleményben. A felvonulás és az idén június 7-én kezdődő Budapest Pride Közösségi Fesztivál hidat épít az LMBTQ-közösség és a többségi társadalom között.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk