News here

HÍREK

Itt vannak a családi szja-visszatérítés részletei

Megjelent a családosok személyi jövedelemadó (szja) visszatérítéséről szóló kormányrendelet, amelyből kiderül, milyen feltételei vannak a jogosultságnak és a visszatérítésnek.

Link másolása

Megjelentek a jövő évi szja-visszatérítés részletei a Magyar Közlönyben. A kormány a veszélyhelyzet miatt adta ki ebben a formában a rendelkezést, amely október 1-jén lép hatályba és mintegy 1,9 millió embert érint.

A kedvezmény összege legfeljebb a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) által a teljes munkaidőben foglalkoztatottakra számított 2020. decemberi bruttó átlagbér tizenkétszeresének szja-tartalma ezer forintra kerekítve. A kedvezményt az állami adó- és vámhatóság az adóhatóság által elkészített bevallási tervezetben érvényesíti, ha a rendelkezésére álló adatokból a magánszemély jogosultsága megállapítható – áll a rendeletben, amely azt is kimondja: „a kedvezmény összege ezer forint, ha a magánszemély összevont (az adóalap-kedvezmények levonása után megállapított) adóalapja 2021. évi adójának az adókedvezmények levonása utáni része legalább egy forint, de az ezer forintot nem éri el”.

A rendelet kimondja, hogy a kedvezményt mindenki megkaphatja, aki a 2021-es év bármely napján családi kedvezményre jogosult, akkor is, ha a családi kedvezményt nem veszi igénybe, vagy nem ő veszi igénybe.

A kedvezményre jogosult személy a családi kedvezményre való jogosultságáról és az őt megillető adóvisszatérítés kiutalásának teljesítéséhez szükséges adatokról – belföldi fizetési számlaszám, postai utalási cím – 2021. december 31-ig elektronikus úton vagy papír alapon nyilatkozatot tehet az állami adó- és vámhatóságnak. E nyilatkozatban a jogosultnak fel kell tüntetnie:

 • nevét, adóazonosító számát,
 • valamennyi olyan – az Szja tv. 29/A. § (4) bekezdése szerint kedvezményezett eltartottnak minősülő – eltartott nevét és adóazonosító jelét, akire tekintettel a családi kedvezményre jogosult,
 • ha a jogosultság magzatra tekintettel illeti meg, jogosultságának e jogcímét és
 • annak a magánszemélynek a nevét, adóazonosító jelét, aki ugyanarra a kedvezményezett eltartottra tekintettel jogosult családi kedvezményre.

A kedvezményre a NAV 2022. február 15-ig előleget utal ki abban az esetben, ha

 • a magánszemély kedvezményre való jogosultsága az állami adó- és vámhatóság rendelkezésére álló adatok alapján megállapítható,
 • a kiutalás teljesítéséhez szükséges adatok (belföldi fizetési számlaszám vagy postai utalási cím) a magánszemély 1. § (6) bekezdése szerinti nyilatkozata vagy a kormányrendelet szerinti adatszolgáltatás alapján rendelkezésre állnak, és
 • a magánszemély az előleg kiutalásáig nem nyújtott be a 2021. évre vonatkozóan bevallást.

Az előleg összege a magánszemélytől a 2021. év tekintetében a kifizetők által levont személyi jövedelemadó előleg, de legfeljebb az 1. § (2) bekezdése és legalább az 1. § (3) bekezdése szerinti összeg – írja a rendelet.

Ha egy magánszemély jogosult a kedvezményre, de nem kapja meg az előleget, a bevallás benyújtását, a bevallás kijavítását, a bevallási tervezet javítását, illetve kiegészítését követően a visszatérítendő adóra vonatkozó szabályok szerint teljesíti a NAV, ha a magánszemély ezt bevallásában, bevallási tervezetében kéri.

A NAV 2021. október 31-ig honlapján közzéteszi a nyilatkozatok megtételének rendjére vonatkozó tájékoztatását.

A kedvezmény az ekhós és katás adózókra is vonatkozik: a kata esetében a Katv. 8. §-a szerinti összegben terhelő tételes adó 25 százalékát kapja vissza az, aki jogosult lenne családi adókedvezményre.

A rendeletben kitérnek arra is: „a visszatérítés összegének kiszámításakor a veszélyhelyzet ideje alatt egyes gazdaságvédelmi intézkedésekről szóló 458/2020. (XI. 10.) Korm. rendelet szerint meg nem fizetett tételes adó összege nem vehető figyelembe”, tehát azok, akiket érintett a koronavírus miatti katakedvezmény, az elengedett adó után már nem kapják vissza a kedvezményt.

Ha a kisadózó a 2021. évre ekhósan adózott, akkor a visszatérítésre olyan összegben jogosult, hogy a két kedvezmény ne haladja meg az átlagbéres értékhatárt. A kisadózó az őt megillető adóvisszatérítés kiutalásának teljesítéséhez 2021. december 31-ig elektronikus úton vagy papír alapon nyilatkozatot tehet az állami adó- és vámhatóságnak. Ennek a nyilatkozatnak ugyanazokat az információkat kell tartalmaznia, mint a munkabéresek nyilatkozatának.

A 2021. január 1-jén vagy azt követően elhunyt személyek után is érvényesíthető a kedvezmény a házastárs vagy az örökös számára, ha az elhunyt megfelelt a feltételeknek, vagyis családi kedvezményre volt jogosult.

Az elhunyt magánszemélyre tekintettel érvényesíthető visszatérítést kérvényben kell igényelni. A kérelemben foglaltakról az állami adó- és vámhatóság az Art. szerinti soron kívüli adómegállapítási eljárásban dönt, ideértve azt az esetet is, ha a kedvezmény, visszatérítés iránti kérelem benyújtására a soron kívüli adómegállapítási eljárás lezárását követően kerül sor.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


HÍREK
Tök sötétben, nyitott sorompónál jött a vonat Magyarszéken
Hatalmas baleset lehetett volna, a problémát már jelezték a MÁV-nak
Fotó: Analogicus / Pixabay (illusztráció) - szmo.hu
2022. november 26.


Link másolása

A Facebookon terjed egy videó, amin az látható, hogy péntek este Magyarszéken elhalad egy vonat, ám az átkelőhely fényjelzői sötétek voltak és a sorompók sem ereszkedtek le.

A kommentelők szerint a videón is látható szerelvények mindig ilyen lassan haladnak el a településen áthaladó szakaszon. A meghibásodást jelezték a MÁV-nak.

Nem ez az első eset, hogy a fénysorompó sötét és nem jelzi a vasút érkezését. Magyarszék önkormányzatának Facebook oldalán már november elején is jelezték a problémát a MÁV-nak. A vasúttársaság aznapi kiszállást és javítást ígért, de nem tudni, hogy a sorompó azóta rossz, vagy ismételten meghibásodott.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

HÍREK
Gyurcsány Ferenc szerint nem csak Orbán Viktor, hanem a „harsogó támogatóinak egy része” is náci
A DK elnöke 12 pontban fejti ki, hogy szerinte miért náci a miniszterelnök.

Link másolása

Nem csak Orbán Viktor, hanem „harsogó támogatóinak egy része is” náci Gyurcsány Ferenc szerint. A Demokratikus Koalíció (DK) elnöke szombati bejegyzésében elmagyarázta, miért gondolja, hogy a miniszterelnök náci.

Ahogy arról mi is beszámoltunk, az egykori kormányfő egy csütörtöki bejegyzésben náci politikusnak nevezte Orbán Viktort, mert szerinte a kormányfő „a magyart fajnak, kiválasztottnak, felsőbbrendűnek tekinti, magát pedig az emberi világ feletti létvaló kiválasztottjának”.

A DK elnöke most ezt a gondolamenetet görgette tovább, válaszul a korábbi posztját bíráló véleményekre.

„Kormánypárti trombitás fiúk fel vannak zúdulva, hogy vezérüket a napokban nácinak neveztem. Inkább fasisztának kellett volna?”

– kezdi szombati bejegyzését Gyurcsány Ferenc. A politikus szerint ugyanakkor nem látja erkölcsi alapját a felháborodásnak. Szerinte ugyanis a kormánypárt „ellenfeleit itthon és külföldön napi rendszerességgel kommunistának nevezi”, függetlenül „az ellenfél személyének életkorától, eszméitől, cselekedeteitől” vagy az általa képviselt párttól.

A DK-elnök ezt követően felsorol 12 pontot, amiért szerinte Orbán náci. Ezek között van például, hogy

 • „Orbán alatt a magyar múlt dicsőségesnek, heroikusnak, mondott, persze sokszor hazug elemekkel is tűzdelt, hétköznapi leegyszerűsítő propagandává silányított bemutatása a nemzeti karakter építés hivatalos eszközévé vált”,
 • „az orbáni világban fajnak tekintik a magyart, a nemzetek, kultúrák, a vér keveredését a nemzet felszámolásához vezető hamis útnak gondolják”,
 • illetve hogy létezik a „vezérkultusz”.

  „Igaz-e a folyamatos külső és belső ellenségkeresés, az állandó harci készültség és harc, az ellenfél leállítása, a nemzetből való kirekesztési, kiiktatási szándéka? Igaz. Igaz-e a most hatalmon lévők kizárólagos történelmi, politikai, emberi, erkölcsi igénye a kormányzásra? Igen” – fejti ki Gyurcsány Ferenc. Szerinte a baj nem az, hogy erről beszélünk, hanem az, hogy Orbán tényleg náci.

  „Gondolom harsogó támogatóinak egy része is. Esetleg fasiszta?”

  – zárta elmélkedését a DK elnöke.


  Link másolása
  KÖVESS MINKET:


 • HÍREK
  Letartóztathatják a korábbi Miss Horvátországot Katarban, mert fürdőruhát viselt nyilvános helyen
  Ivana Knoll szerint a katari focivébé szervezése a „történelem során az eddigi legrosszabb”.

  Link másolása

  Az egykori Miss Horvátországnak a 2022-es katari világbajnokságon igazán vagány ruhában jelent meg. Ivana Knoll azután vált híressé, hogy a korábbi világbajnokságokon is megjelent a nézőtéren. Most ismét visszatért, hogy támogassa Horvátország csapatát. Az öltözékével viszont haragot váltott ki a szervező országnál.

  A modell több képet is közzé tett magáról Katarban, ahogy hazája vörös-fehér kockáival mintázott ruhájában megjelent.

  November 24-én egy olyan videót is közzétett, amelyen a vízparton sétál a horvát zászlót mintázó fürdőruhában.

  Mivel az öltözék a több testrészt leplezetlenül mutatja be, ütközött Katar ruházati irányelveivel. E miatt pedig jónéhányan nem voltak boldogok. A katari turisztikai hivatal felszólította a világbajnokságra érkező szurkolókat, hogy tisztelniük kell a kultúrát és viseljenek megfelelő ruházatot.

  Ez azt jelenti, hogy a Katarban viselt ruháknak el kell takarniuk a vállat és a térdet is.

  Az egykori szépségkirálynőnek többen megjegyezték, hogy tisztelnie kellene a helyi kultúrát és vallást, emiatt szégyellje magát.

  Knoll hangosan bírálta a 2022-es vébét, és Instagramján azt mondta, hogy a katari világbajnoság a „történelem eddigi legrosszabb szervezése”

  – számolt be róla a LadBible.

  Arról is panaszkodott, hogy több barátját nem engedték be a stadionba. De nem csak ők jártak így. Rengeteg szurkolót nem engedtek be olyan mérkőzésekre, amikért már korábban fizettek, ugyanis a jegyrendszer meghibásodott. A nagy felháborodás miatt a szervezők végül mindenkit beengedtek.


  Link másolása
  KÖVESS MINKET:


  HÍREK
  A Rovatból
  Novák Katalin Zelenszkijjel fotózkodott: „Ahol baj van, ott segítünk”
  A köztársasági elnök ma érkezett Kijevbe.

  Link másolása

  Ahogy korábban már írtunk róla, Novák Katalin szombaton Kijevbe érkezett. A köztársasági elnök Volodimir Zelenszkij ukrán elnök meghívására érkezett a háború sújtotta szomszédos országba.

  Az államfő már posztolt is az ukrán fővárosból, ahol többekkel együtt egy közös fotón szerepelt együtt az elnökkel.

  „Itt vagyok Kijevben az ukrán elnök meghívására. Ahol baj van, ott segítünk”

  – írta Novák.

  A magyar köztársasági elnökkel egy időben Zelenszkij találkozik Ukrajna, Litvánia és Lengyelország miniszterelnökével is. Velük Oroszország általi tönkretett ukrán energiainfrastruktúráról és az azzal kapcsolatos kihívásokról tárgyalt.

  Novák Katalin ukrajnai látogatása a legmagasabb szintű diplomáciai kapcsolat Magyarország és Ukrajna között azóta, hogy Oroszország február 24-én lerohanta a szomszédos államot. Korábban Orbán Viktor miniszterelnököt és Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminisztert is érte belföldi és nemzetközi kritika, amiért kritikus hangot ütöttek meg az ukrajnai vezetéssel, illetve jó viszonyt ápolnak vezető orosz politikusokkal.


  Link másolása
  KÖVESS MINKET: