HÍREK

Itt az ideje, hogy ne csak magunkat, hanem a bolygónkat is elkezdjük gyógyítani - online tüntetést tartott a Fridays For Future

A járvány után egy új világot kell felépíteni. Nem szabad visszatérni oda, ahol voltunk. A karantén is megmutatta, hogy fontos a közösségek összefogása, a helyi termék, a zöld gondolkodás - mondták az aktivisták.

Link másolása

Pénteken tartotta első online megmozdulását a hazai Fridays For Future csapata. Az utcák helyett az internetre hívták a klímavédelem mellett kiállókat. "Ha nem mehetünk utcára, máshol hallatjuk hangunkat!" - írták a szervezők.

Az Online tüntetés célja, hogy álljunk ki együtt újra az életfeltételek megőrzéséért, a klíma védelméért. Felhívásukban azt írták: "Vészhelyzet van - a vírus mellett nem szabad elfeledkeznünk az ökológiai és éghajlati válságról sem!"

A közösségi oldalon tartott élő bejelentkezésben Székely Anna Lívia aktivista felhívta a figyelmet arra, hogy bár az utóbbi időben számos megmozduláson hallatták a hangjukat a szervezet tagjai, és álltak ki mellettük mindazok, akik egyetértenek a céljaikkal, mégsem történt érdemi előrelépés. "A látszatmegoldások nem mentenek életet" - mondta. Hamarosan már a vízért és élelemért kell majd küzdenünk - figyelmeztetett.

A vírus többet tett például az otthoni munkavégzésért, mint számos nagy cég.

Nem lehet a járvány után újra ugyanúgy működni, mikor az a forma már láthatóan csődöt mondott. Az előző rendszer a profitot előbbre tartotta, mint az embert

- mondta. A vészhelyzet bebizonyította, hogy képesek vagyunk változtatni. És bár a járvány számos emberéletet követel, de mellette azt is látni kell, hogy az ökológiai katasztrófának is egyre több halottja van.

Felelős szakemberekkel, a civilek bevonásával a társadalmi párbeszéd beindítása elengedhetetlen egy új társadalmi rendszer kialakításához.

"Itt életet kell menteni, csatlakozzatok, mert itt mi vagyunk a változás" - kérte a végén Székely Anna Lívia.

Lányi András filozófus szerint a vírus nem nekünk dolgozik, még akkor sem, ha azóta tisztább a levegő. Ellenünk van, és ráadásul közben irtják az esőerdőket tovább, Kína óriási üzletet csinál abból a járványból, amit ő szabadított a világra. Közben az országok vezetői arról beszélnek, hogyan állítsák vissza azt a világot, amit a betegség miatt leállítottak.

"Semmi nem fog magától megtörténni"

- gyakrabban és rendszeresen kell találkozni, hogy közösen gondolkozzunk arról, merre menjen az út tovább.

Sipos Katalin, a WWF Magyarországi igazgatója arról beszélt, hogy a járványban az élelmiszerhelyzetre is ráirányult a figyelem. Magyarországon hatalmas szántóföldek vannak, és mi mégis behozatalra szorulunk. Az, hogy nem vagyunk önellátóak, az komoly kérdéseket vet fel.

Közben a klímaváltozás a termőföldet is alakítja. Van megoldás ebben is, például meg kell nézni, mire alkalmas a terület, ahol védőerdők vannak, ahol a vízgazdálkodásra is figyelnek, a haszonállatok tenyésztése vagy akár a gyógynövények használata is sok fejlesztést ígér. Ezért a gazdaság újraindításakor a tájgazdálkodással kellene inkább foglalkozni, mint a régi módozatok visszaállításával.

"Itt az ideje, hogy ne csak magunkat, hanem a bolygónkat is elkezdjük gyógyítani"

- figyelmeztetett.# Csináld másképp

Te mit csinálnál másképp? - Csatlakozz a klímaváltozás hatásairól, a műanyagmentességről és a zero waste-ről szóló facebook-csoportunkhoz, és oszd meg a véleményedet, tapasztalataidat!

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk


HÍREK
Hatalmas robbanás rázta meg Heves megye egy részét, az ablakok is beleremegtek
Egyelőre nem tudni, mi volt az, de azt kizárták, hogy földrengés okozta volna a jelenséget.

Link másolása

Délelőtt 10 órakor földrengéshez hasonló jelenséget tapasztaltak Heves megye területén, Heves, Boconád, Átány, Tarnaörs településeken – erről érkezett bejelentés a Földfizikai és Űrtudományi Kutatóintézet (ELKH FI) Kövesligethy Radó Szeizmológiai Obszervatóriumba.

A 444.hu által kiszúrt bejegyzésben azt írják:

a jelenség nem földrengéshez kapcsolódik, hanem valamilyen helyi hatás következménye.

Megfigyelték, hogy a Piszkéstetőn üzemelő infrahangállomásukon is megjelent ebben az időpontban a jelenség, igy vélhetően egy nagy hanghatásnak köszönhetők a bejelentett észlelések.

A kommentelők közül többen arról számolnak be, hogy a közelben az ablakaik is beleremegtek a hanghatásba.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

HÍREK
A Rovatból
Drámai videók: így mentik ki a romok alá rekedt embereket Szíriában és Törökországban
A mentőegységek versenyt futnak az idővel, az éjszakai hideg is még sürgetőbbé teszik az emberek kiszabadítását. Már több mint 5000 halálos áldozatot jelentettek a két országból, számuk várhatóan tovább fog növekedni.

Link másolása

A hivatásos mentőegységek mellett civilek is fáradhatatlanul dolgoznak azon, hogy kimentsék az embereket a romok alól Szíriában és Törökországban.

A halálos áldozatok száma már meghaladta az 5000 főt, számuk várhatóan még tovább fog növekedni, mivel a hideg idő (Szíriában ráadásul havazott is) is az emberek ellen dolgozik.

Az alábbi videón az látható, ahogy egy újszülöttet emelnek ki a törmelék alól. A szülei sajnos nem maradtak életben.

A világ számtalan országa, köztük Magyarország is segítséget küldött a katasztrófa sújtotta területekre.

Hétfőn két nagyobb és több kisebb utórengés rázta meg a két országot, amit kedd reggel egy újabb nagyobb erejű követett.

Drónfelvételek a földrengés pusztításáról:

Egy macskát is sikerült kihozniuk:


Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
A Rovatból
Örökre kitiltották a magyar utast a Wizz Air járatairól, miután verekedett a dzsiddai gépen
A férfi több millió forintos kárt okozott azzal, hogy a gépnek le kellett miatta szállni Kairóban.

Link másolása

Korábban beszámoltunk róla, hogy 18 órát késett a Wizz Air egyik, Dzsiddából Budapestre tartó járata, mert egy magyar utas verekedni kezdett a gépen.

A Telex kérdésére a légitársaság elárulta, hogy a férfi többmilliós kárt okozott azzal, hogy a gépnek Kairóban le kellett szállnia:

  • a kényszerleszállás miatt módosult a menetrend,
  • megnövekedett az üzemanyag-használat,
  • az utasok számára szállást kellett biztosítani és
  • a mentesítő járatnak is magas költségei voltak.
A Wizz Air megteszi a szükséges jogi lépéseket a szabályszegő utassal szemben, akit a légitársaság járatairól végleg eltiltottak, hogy ilyen eset a jövőben ne ismétlődhessen meg.

„A Wizz Air az érintett utasoktól elnézést kér a késésért és az esetleges kellemetlenségért, de továbbra is minden esetben az utasok, illetve a személyzet biztonsága az elsődleges, így a velük szemben elkövetett agresszió minden lehetséges formájával szemben zéró toleranciát alkalmaz a légitársaság, és mind a szóbeli, mint a tettleges agresszió ellen szigorúan fellép” – tette hozzá a légitársaság.

Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
A Rovatból
Már három embert, köztük egy gyereket is kimentett a romok alól a magyar mentőegység Törökországban
A földrengés által érintett régióban tizennyolc magyar tartózkodott az eddigi értesülések szerint, mindannyian jól vannak.

Link másolása

Hamarosan a 116 főből és 19 mentőkutyából álló magyar mentőegység valamennyi tagja megérkezik Törökországba, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság helyszínen lévő alakulata már három embert mentett ki élve a romok alól, köztük egy gyereket - közölte a tárca tájékoztatása szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden.

A tárcavezető a legfrissebb fejleményekről tájékoztatva kiemelte, hogy már valamennyi mentőegység vagy Törökországban van, vagy az induláshoz készülődik.

Elsőként a Hunor nevű egység érkezett előző nap az országba, tagjai reggel óta segítik a földrengést követő kutatást az esetleges túlélők után. Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság alakulatával kiutazott öt baleseti sebész is szolgálatba állt az érintett térség egyetemi kórházában.

A Pest Megyei Kutató-Mentő Szolgálat munkatársai is munkába léptek, az Életjel Mentőcsoport küldöttsége pedig este érkezik meg a katasztrófa sújtotta régióba. Emellett a Terrorelhárítási Központ tizenhat embere, köztük öt orvos és egy ápoló is hamarosan útra fog kelni - tette hozzá.

Elmondta, hogy

összesen 116 főből és 19 mentőkutyából áll a magyar kontingens, amely részt vesz a kutatási, mentési és egészségügyi ellátási munkában Törökországban.

Szijjártó Péter ezután arról is beszámolt, hogy két magyar futballcsapat, a Kisvárda és a Ferencváros Törökországban tartózkodó korosztályos labdarúgói és edzőik is jól vannak, ők a hét második felében utaznak haza.

Mint közölte,

a földrengés által érintett régióban tizennyolc magyar tartózkodott az eddigi értesülések szerint, a külügyminisztérium kapcsolatban van velük, s mindannyian jól vannak, komolyabb segítséget nem igényeltek, maximum okmánypótlásra lesz majd szükség.

"Még egyszer szeretném kérni önöket, hogyha valaki tud olyan magyar állampolgárról, aki a térségben tartózkodik, akivel adott esetben nem tudják felvenni a kapcsolatot, vagy felvették a kapcsolatot, és segítségre szorul, akkor kérem, hogy értesítsék a kollégáimat, a külügyminisztérium konzuli szolgálatát vagy az ankarai nagykövetségen dolgozókat" - mondta.

A miniszter hangsúlyozta: "Magyarország jelentős segítséget nyújt Törökországnak, a török nemzetnek ebben a nehéz időszakban".

"A 116 főből és 19 kutyából álló magyar kontingens tehát a mai napon este teljes egészében összeáll, és holnap már ezzel a teljes kapacitással végzik a mentési és egészségügyi ellátási munkálatokat"

- összegzett.


Link másolása
KÖVESS MINKET: