News here
hirdetés

HÍREK

Itt a Belügyminisztérium válasza a tanárok követeléseire

Nagyobb béremelés akkor lehetséges, ha gazdaság jobban teljesít, az óraszámcsökkenés nem reális – írta Pintér Sándor minisztériuma a szakszervezeteknek.

Link másolása

hirdetés

A Pedagógusok Szakszervezete (PSZ), valamint a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) tavaly októberben alakított közös sztrájkbizottságot. A sztrájktárgyalásokat júniusban nyitották újra, és a szakszervezetek továbbra is lényegében két dolgot szeretnének elérni:

 • a kormány által ajánlott 10 százalékon felül a tanárok garantált illetménye további 45 százalékkal emelkedjen,
 • a kötelező óraszámuk pedig heti 22 órára csökkenjen.
 • A követeléseikkel kapcsolatban a Belügyminisztérium levélben fejtette ki az álláspontját – a dokumentumot a Telex tette közzé szerdán. (Az új kormányban a közoktatás a Pintér Sándor vezette belügyi tárcához került.)

  A béremeléssel kapcsolatban azt írták, hogy a következő két évben is további legalább 10-10 százalékos béremelésre kerülhet sor,

  „ennél nagyobb mértékű emelés is lehetséges, amennyiben a gazdaság jól teljesít”.

  „A következő bérfejlesztési lépés ütemezése az Európai Bizottsággal folytatott megállapodástól is függ, a tárgyalások ennek érdekében folyamatban vannak, a Kormány érdeke is az, hogy ezek mielőbb lezárásra kerüljenek” – írta a belügyi tárca.

  Az óraszám-csökkentés a Belügyminisztérium szerint „jelen helyzetben nem tekinthető reálisnak”.

  „Arra kell törekednünk, hogy a 22-26 óra közötti szabályozás szerinti óraterhelés az alsó érték felé mozduljon el, a szabályozás ugyanakkor az intézmények humánerőforrás-gazdálkodását teszi rugalmasabbá” – fejtette ki levelében a BM, és azt is hozzátették: azzal egyetértenek, hogy akik a többiekhez képest magasabb óraszámot és túlórát vállalnak, magasabb juttatásban részesüljenek.

  hirdetés  hirdetés
  Link másolása
  KÖVESS MINKET:

  Címlapról ajánljuk

  Címlapról ajánljuk


  hirdetés
  HÍREK
  Napok óta állnak sorban tűzifáért Monoron, sokszor teljesen feleslegesen
  Van, aki sámlival, más forró teával állt sorba, hogy hozzájusson a tűzifához.
  Címlapkép: Blikk.hu - szmo.hu
  2022. szeptember 23.


  Link másolása

  hirdetés

  Már a kora reggeli órákban tömött, hosszú sor kígyózott a monori erdészet irodája előtt, akik arra vártak, hogy végre felvegyék az adataikat és megrendelhessék a téli tüzelőt. A Blikk videót is készített arról, milyen sokan gyűltek össze az iroda előtt.

  Csak pénteken több mint 70-en álltak sorba a hatósági áras tűzifáért, de aznap csak 60 sorszámot osztottak ki.

  Valaki tehát teljesen feleslegesen álldogált órák hosszat a csípős hidegben.

  A rezsicsökkentés szabályainak változása miatt sokan döntöttek úgy, hogy az áram és a gáz helyett alternatív módszerekre váltanak. A kormány emiatt tűzifaprogramot hirdetett, ám azóta, hogy a hírt bejelentették, az állami erdőgazdaságok nem győzik munkával. Rengetegen akarnak egyszerre és viszonylag gyorsan kedvezményes áron vásárolható tűzifához jutni.

  „Minden reggel itt kezdek hétfő óta, és nem kerülök sorra. Tegnap is hatvan sorszámot osztottak ki, akkor se jutottam hozzá. Rendre előttem fogy el... Fontos lenne nekem a tűzifa, mert máshol nem tudom ennyiért megvenni”
  – panaszolta a lapnak Enikő.

  Az állami erdőgazdaságokban három fajta tűzifát lehet vásárolni, attól függően, hogy az adott területre mely fajösszetétel jellemző. A legjobb tűzifának nagy fűtőértéke miatt a keményfákat (bükk, tölgy, gyertyán, akác) tartják, ezek ára erdei köbméterenként 30 ezer forint. A lágy és a fenyő 19 ezer forint.

  „A harmadik nap, hogy itt állok. Ismét 45 kilométert utaztam a fáért, de azt mondták, nem érdemes várakoznom. Még a telefont sem veszik fel. Kedden még 10 köbméter fát lehetett venni, szerdán még úgy volt, hogy 10 köbmétert, de nem adják ki egyben. Tegnap pedig 5 köbméter kemény fánál tartottunk már...”

  – ezt egy szintén a pénteki napon sorban álló férfi nyilatkozta.

  hirdetés

  Az állami programban háztartásonként maximum 10 erdei köbméter tűzifa vásárolható, igaz, ebbe már beleszámít az idei évben megvásárolt korábbi mennyiség is.

  Kindla Norbert, a monori erdészet igazgatója annak ellenére, hogy napok óta hatalmas a sor az irodájuk előtt, azt javasolta a környékbelieknek: inkább személyesen rendeljék meg a tűzifát.

  „Körülbelül hatvan főt tudunk személyesen fogadni naponta, ezen felül telefonon és e-mailen is kapunk megkereséseket. Nagyon sokan próbálnak elérni minket, egy telefonálás alatt öt nem fogadott hívást kapunk. Ez az oka annak, hogy nem mindig tudjuk felvenni a telefont”
  – árulta el a Blikknek.

  Az igazgató szerint mindenkit kiszolgálnak majd, a fakitermelés folyamatos. Arra a kérdésre, hogy valóban kevesebb van a keményfából, azt válaszolta: figyelembe kell venni a helyi adottságokat és a megnövekedett igényeket.


  hirdetés
  Link másolása
  KÖVESS MINKET:

  hirdetés
  HÍREK
  Berlusconi szerint barátját, Putyint csak belekényszerítették a háborúba
  Később közleményt adott ki, amiben azt írta, hogy az Ukrajna elleni agresszió elfogadhatatlannak tartja.

  Link másolása

  hirdetés

  Az egykori olasz miniszterelnök úgy védte a háborút kirobbantó orosz elnököt egy tévéműsorban, ami példa nélküli egész Európában.

  Silvio Berlusconi az olasz köztévében arról beszélt, hogy Vlagyimir Putyint a pártja, a miniszterei és az orosz nép csak „belekényszerítette” a háborúba és az oroszok tulajdonképpen „tisztességes embereket” állítottak volna Zelenszkijék helyére az ország élén, ha az eredeti terv szerint sikerül egy hét alatt elfoglalniuk Ukrajnát.

  A 85 éves politikus, akinek a pártja vélhetően kormánytöbbséget szerezhet a jobboldali koalícióval a vasárnapi általános választásokon, most is úgy beszélt Putyinról, mintha az öccse lenne.

  Berlisconi egyedül azt nem értette, hogy az orosz csapatok miért vonultak fel egész Ukrajnában, amikor elég lett volna csak Kijevet támadniuk.

  Miután jelezték Silvio Berlusconinak, hogy kijelentései nem szerencsések, gyorsan kiadott egy közleményt, miszerint túlzottan leegyszerűsítették a mondanivalóját.

  „Az Ukrajna elleni agresszió elfogadhatatlan, a Forza Italia álláspontja pedig világos: mindig a NATO-val és az EU-val vagyunk.”

  – idézte a BBC.

  hirdetés


  hirdetés
  Link másolása
  KÖVESS MINKET:


  hirdetés
  HÍREK
  Véletlen lenne? Boris Johnson összekeverte Vlagyimir Putyint és Volodimir Zelenszkijt egyik beszédében
  A képviselő véletlenül az orosz elnöknek köszönte meg az „inspiráló vezetést”.

  Link másolása

  hirdetés

  A korábbi brit miniszterelnök, Boris Johnson második képviselői beszédében összekeverte Vlagyimir Putyint és Volodimir Zelenszkijt. A politikus így véletlenül az orosz elnöknek köszönte meg az „inspiráló vezetést”.

  A Sky arról számolt be, hogy Johnson arról beszélt, hogy Putyin megkétszerezi az agressziót az országban, így az Egyesült Királyságnak az ukránok támogatását kell megkétszereznie.

  Megköszönte kollégáinak a munkát, akik segítették támogatni Ukrajnát, majd azt mondta: „Szintén köszönet jár Vlagyimir Putyin inspiráló vezetésének”. A hibát persze azonnal korrigálta.

  – idézte fel a Sky a történteket.

  Ez volt Johnson második beszéde a parlamentben, miután távozott miniszterelnöki posztjáról és átadta a hivatalát Liz Trussnak. Korábban a királynő halála után mondott beszédet, amelyben II. Erzsébetről emlékezett meg.

  hirdetés

  hirdetés
  Link másolása
  KÖVESS MINKET:


  hirdetés
  HÍREK
  Elismerte Varga Mihály: nagyobb lesz az államháztartási hiány, mint amire számítottak
  A pénzügyminiszter szerint „hozzá kell nyúlni” a jövő évi költségvetéshez.

  Link másolása

  hirdetés

  A kormány 4,9 százalékos államháztartási hiányt tervezett erre az évre, de ez év végére 6,1 százalék lesz – erről beszélt Varga Mihály pénzügyminiszter pénteken Szegeden, a 60. Közgazdász-vándorgyűlésen, ahol Merre néznek a 2020-as évek? Gondolatok a gazdaságpolitika irányvonalairól címmel tartott előadást.

  A Menedzser Fórum beszámolója szerint bevezetőjében a miniszter azt mondta:

  „Nem könnyű évtized előtt állunk. Amikor egyik válságból kijöttünk, akkor jön a következő: a világjárvány után jött a háború, de itt van az infláció, az energiaárak és nyersanyagárak robbanása, az aszály, a klímaválság, a migrációs kérdések is.”

  Szerinte ezek a válságok abba az irányba mutatnak, hogy egy olyan adósság- és finanszírozási válság állhat elő, amit eddig nem tapasztaltunk, és a 2020-as évek egyik jellemzője, hogy minden ország, amelynek magas az adóssága, amelynek nincsenek rendben a finanszírozási kérdései, gondban lesz.

  A főbb magyar makromutatókról azt mondta: a munkaerőpiac uniós összehasonlításban is erős, sérülékenységünk inkább a finanszírozás területén mutatkozik meg.

  A pénzügyminiszter úgy látja, hogy jelenleg három vitás ügy nehezíti Magyarország helyzetét - ezek egyike az uniós támogatások ügye. Varga úgy látja azonban, hogy a kormány vállalásaival

  hirdetés
  november közepén a helyreállítási alap kérdésében megoldódnak a viták.

  Varga szerint a fizetési mérleg tekintetében egy nagyon veszélyes pályára kezd állni Európa, az energiaszámlák és a hozamok emelkedése áll ennek hátterében. Magyarország is a leginkább veszélyeztetett országok között van.

  A miniszter szerint mérleg rendeződése ügyében két dologban bízhatunk: az egyik, hogy az energiaárak lejjebb kerülnek, a másik lehetőség, hogy

  ha nem lesz olcsóbb az energia, akkor kevesebbet kell fogyasztani belőle.

  Varga Mihály szerint emiatt előtérbe kerülnek az energiahatékonysági programok, amelyeket fel kell pörgetni, mivel a fizetési mérleg rendezése elemi érdekünk.

  Varga az államháztartási hiányról azt mondta, hogy újra csökkenő pályára kell állítani - ezt a trendet szerinte a világjárvány törte meg.

  Ezzel együtt az is igaz, hogy a várt 4,9 helyett 6,1 százalék lesz az államháztartási hiány

  – fogalmazott Varga, aki szerint azonban ez az Eurostattal folytatott elszámolási kérdés következménye. A hivatal szerint ugyanis a hiányhoz hozzá kell számolni a 740 millió köbméternyi extra gázvásárláshoz szükséges 1,8 milliárd eurós hitelkeretet is.

  „Ez azonban ne zavarja meg az elemzőket, a hitelkeretből megvásárolt gáz a felhasználáskor helyrebillenti az egyensúlyt, a kormány továbbra is elkötelezett a 4,9 százalékos hiánycél mellett” – mondta a pénzügyminiszter.

  Varga Mihály azt is elmondta, hogy

  a jövő évi költségvetéshez "hozzá kell nyúlni",

  a 2022-es és a 2023-as év nehéz időszak lesz, de 2024-től a magyar gazdaság visszatérhet abba a növekedési tartományba, ahol korábban volt.


  hirdetés
  Link másolása
  KÖVESS MINKET: