A Rovatból

Ítéletidő Szegeden: villám csapott a jogi kar épületébe, a színház tetejét letépte a szél

Személyi sérülések is történtek, sorra dőltek ki a fák, szakadtak le az ágaik. A katasztrófavédelemhez több száz bejelentés érkezett.

Link másolása

Brutális erejű vihar pusztít Szegeden, írja több helyi hírforrás is.

A Délmagyar azt írja,

a Szegedi Tudományegyetem jogi karának épületébe villám csapott, egy darab le is szakadt a tetejéből.

Az épületet evakuálták.

Ugyancsak a Délmagyar írta meg, hogy

a Szegedi Nemzeti Színház mozi felőli oldalának lemeztetejét visszahajtotta a viharos erejű szél,

emiatt védelem nélkül maradt a deszkázat. Azóta az érintett részeket lefóliázták, hogy ne ázzanak tovább, az irányítópultot is letakarták. A portál videót is közzétett a tető kifordulásáról:

A Szegedma.hu arról számol be, hogy

a Széchenyi téren az erős szél hatalmas faágakat szakított le, ráadásul az egyik ráesett a fa alatt lévő padon ülőkre.

A mentők pillanatok alatt a helyszínre érkeztek, hogy ellássák a sérülteket, ugyanígy a tűzoltók is, akik a lezuhant faágakat darabolták fel.

A Szeged Televízió szerint

az egyik sérült életveszélyes koponyasérülést szenvedett.

A vihar okozta áramkimaradás és fakidőlések miatt a Szegedi Közlekedési Társaság minden vonalon járatkimaradásokra, csúszásokra figyelmeztet.

Kollégánk videója a viharos erejű szélről:

Olvasóink fotói az ítéletidőről és a pusztításról, amit maga után hagyott:



Link másolása
KÖVESS MINKET:

Népszerű
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk


HÍREK
A Rovatból
Bombafenyegetés miatt iskolákat kellett kiüríteni országszerte
A fenyegető üzeneteket még vasárnap küldték el az intézményeknek. A rendőrség későbbre ígért tájékoztatást.
FM. Kép: RTL - szmo.hu
2024. május 13.


Link másolása

Több iskolát is kiürítettek országszerte, mivel bombafenyegetést kaptak emailben vasárnap késő este – írja az RTL.hu. Az egyik érintett iskolából úgy értesültek, hogy egy tankönyvkiadóéra emlékeztető címről jött az email, amelyben összeszedett, rendezett fogalmazásmóddal:

„Tudomásukra jutott” az, hogy egy „éles bomba” fog robbanni az intézményekben hétfőn délelőtt 11.30-kor.

Azt egyelőre nem tudja az RTL, hogy pontosan ugyanarról a címről jött-e ugyanaz a szöveg az érintett intézményeknek. Sorolják ezek között a szombathelyi Paragvári Utcai Általános Iskolát, valamint a Neumann János Általános Iskolát, de úgy tudják, szegedi, nyíregyházi, valamint kulcsi iskolákba is érkezett fenyegetés.

Az érintett iskolák pontos számát se tudni egyelőre. Az RTL a rendőrséget is megkereste az ügyben, akik későbbre ígértek tájékoztatást.

Múlt héten számos szlovákiai iskolában, köztük a felvidéki Nagymegyeren és Rimaszombaton is kaptak bombafenyegetést. Az Új Szó tudósítása szerint május 7-én összesen 1323 iskolában volt bombariadó.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

HÍREK
A Rovatból
„Gondolom, valami honpolgár” – véletlenül válaszoltak az MTVA-nál egy néző levelére
Váratlan választ kapott egy levélíró a köztévé sajtóosztályától, miután az EP-jelöltek vitája miatt írt. A tévesen kiküldött üzenetet egyelőre nem kommentálta az MTVA.

Link másolása

Véletlenül válaszoltak a köztévétől a 444.hu egy olvasójának levelére – számol be a lap. Olvasójuk május 10-én e-mailben kérte számon az MTVA sajtóirodáját, hogy miért nem adnak helyet egy EP-listavezetői vitának műsoraik között. Szűk egy óra múlva ezt a választ kapta:

„Nem tudom, hogy ő ki, gondolom, valami honpolgár. Nem válaszolunk neki.”

A levélíró gyorsan rájött, hogy véletlenül rossz címre küldte el az emailt, így 2 perccel később már meg is próbálta visszahívni az üzenetét, de addigra már képernyőkép is készült róla. A 444.hu érdeklődött a a történtekről az MTVA-nál, választ cikkük megjelenéséig nem kaptak.

Nem sokkal a baki után egyébként kiderült, hogy a köztévé mégis rendezne EP-listavezetői vitát. Deutsch Tamás, Donáth Anna, Dobrev Klára, Róna Péter és Vona Gábor is jelezte már hogy részt venne ezen, Magyar Péter pedig saját feltételeinek teljesülése esetén tenne így.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

HÍREK
A Rovatból
„Ez a kapitalizmus” - mondta Fónagy János államtitkár, miután kirúgtak 609 embert az iváncsai akkugyárból
Az államtitkár szerint ha jól megy egy üzem, akkor felveszik az alkalmazottakat, ha meg rosszul megy valahol a világban, és ez a magyar gazdaságban és egy magyar üzemben érződik, akkor bizony elbocsátják az embereket.

Link másolása

A kereslet visszaesése miatt kellett elküldeni munkásokat az iváncsai akkumulátorgyárból - közölte a koreai cég az RTL Híradóval.

A híradónak azt is elárulták, hogy hétfőn 609 kölcsönzött munkavállalóval bontottak szerződést. Az LMP szerint a gyárnak vissza kellene fizetnie a több milliárd forinnyi állami támogatást, amit munkahelyteremtésre kaptak.

Fónagy János államtitkár szerint ami Iváncsán történt, az a kapitalizmus velejárója.

„Hogyha jól megy egy üzem, akkor felveszik az alkalmazottakat, ha meg rosszul megy valahol a világban, és ez a magyar gazdaságban és egy magyar üzemben érződik, akkor bizony elbocsátják az embereket. Ez a kapitalizmus.”

- mondta Fónagy a tömeges kirúgások kapcsán.

Az egyik legnagyobb munkaerő-közvetítő cégénél azt mondják, hogy betanított munkásként most éppen nem egyszerű elhelyezkedni a magyar munkaerőpiacon.

"Bármennyire is úgy tűnik, hogy az új beruházások generálnak annyi új munkahelyet, ez jelen pillanatban nem egészen így van. A beruházások elhúzódtak, a felfutási tervek úgy néz ki, hogy inkább a következő évre, tehát 2025-re vagy 26-ra halasztódtak"

- mondta Nógrádi József, a Trenkwalder cégcsoport kereskedelmi igazgatója az RTL Híradónak.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

HÍREK
A Rovatból
Orbán Viktor gratulált a békés választáshoz a csádi elnöknek, aki véres harcok után győzött
Mahamat Déby a hétvégén lezárult elnökválasztáson a voksok 61,3 százalékával nyert, míg fő ellenfele, egykori kormányfője, Succès Masra 18,53 százalékot kapott.

Link másolása

A magyar miniszterelnök gratulált a békés választáshoz a csádi elnöknek, Mahamat Déby-nek, aki véres harcok után kapott 61 százalékot a hétvégi helyi választásokon.

A magyar miniszterelnök X-en közzétett levelét a Telex szúrta ki.

Déby a hétvégén lezárult elnökválasztáson a voksok 61,3 százalékával nyert, míg fő ellenfele, egykori kormányfője, Succès Masra 18,53 százalékot kapott a BBC News szerint.

A harcokról érkező hírek azért érdekesek, mert éppen Csádot nézte ki a magyar kormány, hogy katonai missziót telepítsen Afrikába.

Orbán Viktor ezt írta a levelében:

„Gratulálok @GmahamatIdi Elnöknek és a csádi népnek a mostani békés választásokhoz. Ez egy fontos lépés az átmenet folyamatában. Magyarország továbbra is támogatni fogja Csádot a Száhel régióban való biztonság és stabilitás megerősítésének létfontosságú munkájában a soron következő magyar EU-elnökség alatt.

#Biztonság, #Stabilitás, #Száhel!”


Link másolása
KÖVESS MINKET: