hirdetés

HÍREK

IMF: Közel kétszer annyival eshet vissza a magyar GDP idén, mint a legutóbbi előrejelzés szerint

Egyelőre úgy tűnik azonban, a világ gazdasága megúszhatja a 2008-ashoz hasonló pénzügyi katasztrófát.
Illusztráció: Pixabay - szmo.hu
2020. október 13.

hirdetés

Sokkal rosszabbnak látja a Nemzetközi Valutaalap (IMF) a magyar gazdaság jövőképét, mint korábban. A tavaszi prognózisban még arról volt szó, hogy idén 3,1 százalékkal eshet vissza a GDP, jövőre pedig 4,2 százalékos lesz a növekedés - írja a HVG.

A most közzétett újabb elemzésben azonban 2020-ra 6,1 százalékos visszaesést, 2021-re pedig 3,9 százalékos növekedést vár az IMF.

Ez azt jelenti, hogy 2021 végére 2,4 százalékkal lesz alacsonyabb a gazdaságunk teljesítménye, mint 2019 végén.

Ez jóval pesszimistább előrejelzés, mint a Pénzügyminisztérium legfrissebb prognózisa, amely szerint idén 5,1 százalékos lehet a visszaesés. A Magyar Nemzeti Bank úgy számol, hogy idén 6 százalék körüli lehet a recesszió, de szerintük jövőre már 5-6 százalékos lesz a növekedés.

hirdetés

Ami pedig a többi fontos gazdasági mutatót illeti: az IMF szerint az infláció alig változik nálunk, a tavalyi 3,4 százalékosról idén 3,6-ra felmegy, utána visszaáll 3,4-re.

A munkanélküliség 3,4 százalékról 6,1-re ugrik fel 2020-ban, egy év múlva pedig 4,7 százalékig csökken.

Az egész világ helyzetét már optimistábban látja az IMF. Eddig úgy számoltak, hogy idén 4,9 százalékos lesz a recesszió, jövőre viszont már épphogy visszatérünk a 2019-es szint fölé. Most is azt várják, hogy 2021 legvégén egy kicsivel jobb helyzetben lesz a világgazdaság, mint 2019-ben, de 4,4 százalékos idei recesszió után kell visszakapaszkodni.

A világ nagy gazdaságai közül Kína úszhatja meg legkönnyebben a válságot, ott már idén sem lesz recesszió, jövőre pedig 8 százalék feletti lehet a növekedés.

Nyugat-Európa nagy országai közül Németországban lehetnek legkisebbek a károk, de jövő decemberre ott is csak a 2019-es GDP 98 százalékára küzdhetik fel magukat.

A közép-európai régiók közül Magyarország csak Horvátországot előzi meg,

ha az IMF-nek lesz igaza, az osztrák visszaesés megegyezhet a magyarral, a cseh, a szlovák, és a szlovén recesszió sokkal kisebb lesz, a lengyel és a szerb gazdaság pedig már a pozitív tartományban lesz 2021-ben 2019-hez viszonyítva.

Az elemzők hangsúlyozzák: amíg a koronavírus terjed, nem lehetünk biztosak a gazdasági kilábalásban sem.

Annak ellenére, hogy a második hullám érkezésével egyre több helyen vezetnek be újra szigorúbb járványügyi szabályokat, az idei harmadik negyedévből minden bizonnyal jóval jobb gazdasági adatok fognak érkezni, mint amit eddig vártunk. Ugyan a GDP csökkenni fog rövid távon, de a korábbi recessziókkal ellentétben azt sikerülhet elérni, hogy a háztartások és a cégek anyagi helyzete ne dőljön össze.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
HÍREK

Rafinált trükkel lassítja a villámgyorsan kasszázó bolti pénztárosokat egy angol férfi

Teljesen máshogy kell felpakolni a kosár tartalmát a szalagra, mint ahogy eddig csináltuk.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2021. január 16.

hirdetés

Lehet, hogy egy angol férfi oldotta meg a hétköznapok egyik legnagyobb problémáját: hogyan tudják a vásárlók az árukat villámgyorsan lehúzó kasszások sebességével felvenni a versenyt a boltokban? A TikTokra posztolt néhány másodperces videóban Ciaran Elliott Warms még be is mutatja, neki mivel sikerült kordában tartani a legtöbbször követhetetlen tempójú csipogást, írja a Daily Star.

Az eddig közel 100 ezerszer elindított felvételen a férfi egy Aldi kasszájánál várakozik éppen, miután a kosara tartalmát felpakolta a pénztárszalagra.

De a többséggel ellentétben nem a lehető legkisebb helyre csoportosította a kiválasztott termékeket, hanem kisebb kupacokra bontotta, a szalag szinte teljes hosszát kihasználva.
@ciaranelliottwalmLIFE HACK ##aldi ##fyp ##shopping ##supermarket ##tellme ##rentfree ##cheat ##lifehack♬ original sound - Ciaran Elliott Walms

Ciaran trükkje kellő időt biztosít a vásárlónak arra, hogy kényelmesen a táskájába tudja pakolni a megvásárolt termékeket, és nem kell versenyt futni az idővel és a pénztárossal. Így mire a fizetésre kerül a sor, szabad lehet a vásárló mindkét keze.

A kommentelők még így sem optimisták a vásárlási tippet illetően. Akad olyan, aki szerint ezzel sem lehet elég időt nyerni, mert a kiskereskedelmi láncok pénztárosai elképesztően gyorsak. Többen ugyanakkor minden idők egyik legjobb life hackjének tartják, amit rögtön ki fognak próbálni, amint lehetőségük lesz rá.

hirdetés


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
HÍREK

Átlagos fiatalt szólított meg a Hír TV a fiatalok SZJA-mentességéről – azt nem tették hozzá, hogy a Fidelitas tagja

Sőt, a 23 éves férfi, aki „örül, hogy ilyen kormányunk van”, a párt dunántúli elnöke is.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2021. január 16.

hirdetés

A 25 éven aluliak SZJA-mentessége volt az egyik téma péntek este a HírTV-ben. A témában megszólalt többek között Deák Dániel, a kormányközeli XXI. Század Intézet munkatársa is.

Később videón bejelentkezett adásba Bóka Bence, akiről Velkovics Vilmos műsorvezető azt mondta, „23 éves, és már dolgozik, tehát van önálló bevétele” - szúrta ki a 444.hu.

Bóka bemutatkozásában elmondta, hogy a veszprémi önkormányzat ifjúsági referenseként dolgozik, de arról sem ő, sem Velkovics nem beszélt, hogy egyben a Fidelitas közép-dunántúli elnöke is.

Erős kormánypárti háttérrel mondta az intézkedésről például, hogy az „gyakorlatilag szerintem ez egy komolyabb fizetésemelésnek ér fel”. Később hozzátette:

„Örülök, hogy ilyen kormányunk van, aki támogat minket, fiatalokat, ellenben a baloldallal, akikre mi soha sem számíthattunk, mi fiatalok, de szerintem az idősek sem.”

Korábban mi is írtunk róla, hogy Velkovics Vilmosról kiderült, ő is az SZFE új oktatói között lesz.

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK

Koronavírust azonosítottak egy jégkrémben, közel 5000 doboz lehet fertőzött Kínában

65 dobozzal biztosan el is adtak a koronavírusos jégkrémből.
képünk illusztráció, fotó: Unsplash/American Heritage Chocolate - szmo.hu
2021. január 16.

hirdetés

Három fagylaltmintában is koronavírusra bukkantak Kínában, írja a Mirror. A Tianjin Daqiaodao Food Company termékei közül összesen 4836 doboz lehet fertőzött, melynek nagyjából felét hozták kereskedelmi forgalomba. Úgy tudják, hogy a koronavírusos jégkrémből 65 dobozzal adtak el, mielőtt a hatóságok észlelték volna a bajt.

A Tiencsin tartomány északi részén gyártott fagyi új-zélandi tejporból és ukrán tejsavóporból készült, de egyelőre még nem derült ki, hogyan fertőződött meg. A Sky Newsnak nyilatkozó angol virológus szerint valószínűleg egy fertőzött emberről kerülhetett a kórokozó a jégkrémbe.

Dr. Stephen Griffin elmondta, hogy a rendelkezésére álló információk alapján feltehetően egyedi esetről van szó. A professzor hangsúlyozta: nem kell pánikba esni, ez az elszigetelt eset nem azt jelenti, hogy hirtelen minden fagylalt koronavírussal fertőzött lesz.

Az élelmiszergyártó kínai cég több mint 1600 alkalmazottját azonnal karanténba helyezték, és megkezdték az emberek tesztelését. A termék forgalmazója és az üzletek is mindenkit arra kértek, hogy aki vásárolt a fertőzött jégkrémből, azonnal jelentkezzen az egészségügyi szolgálatoknál.

Korábban egy németországi húsüzemben is felbukkant a koronavírus:

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
A Rovatból
hirdetés

Háromszor annyian kapnak 300 ezer forint feletti nyugdíjat, mint 4 éve a KSH adatai szerint

Azonban továbbra is több mint 520 ezer nyugdíjas kapott 100 ezer forintnál kevesebb havi összeget.
Fotó: Illusztráció/Pixabay - szmo.hu
2021. január 16.

hirdetés

Látványosan megugrott azok tábora, akik havi 200, illetve 300 ezer forint feletti nyugdíjat kapnak – derül ki a KSH adatsorából, amit a Magyar Szakszervezeti Szövetség kért ki, írja a 24.hu.

A KSH adatai szerint több mint másfélszer annyian, 315 ezren kapnak 200 ezer forint feletti nyugdíjat, mint 4 éve. 300 ezer forint feletti saját jogú öregségi nyugdíjban pedig több mint 54,4 ezren részesültek tavaly január elsején, háromszor annyian, mint 2017 első napján.

A 120 ezer forint alatti nyugdíjasok száma négy év alatt 269 ezer fővel csökkent, miközben 277 ezerrel nőtt a 120 ezer forint feletti nyugdíjasok száma.

Az adatok alapján több mint 1,2 millió idősnek, vagyis a nyugdíjasok kb. felének folyósítottak havi 140 ezer forintnál kevesebbet. Négy év alatt ezek szerint összességében 235 ezerrel csökkent azok száma, akik átlag alatti összeget (142 114 forint) kapnak.

Összességében csökkent az alacsony nyugdíjúak száma, de továbbra is több mint 70 ezren kaptak 60 ezer forintnál kevesebb nyugdíjat, és több mint 520 ezer nyugdíjas kapott 100 ezer forintnál kevesebb havi összeget.

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: