HÍREK
A Rovatból

IMF: Közel kétszer annyival eshet vissza a magyar GDP idén, mint a legutóbbi előrejelzés szerint

Egyelőre úgy tűnik azonban, a világ gazdasága megúszhatja a 2008-ashoz hasonló pénzügyi katasztrófát.
Illusztráció: Pixabay - szmo.hu
2020. október 13.


Link másolása

Sokkal rosszabbnak látja a Nemzetközi Valutaalap (IMF) a magyar gazdaság jövőképét, mint korábban. A tavaszi prognózisban még arról volt szó, hogy idén 3,1 százalékkal eshet vissza a GDP, jövőre pedig 4,2 százalékos lesz a növekedés - írja a HVG.

A most közzétett újabb elemzésben azonban 2020-ra 6,1 százalékos visszaesést, 2021-re pedig 3,9 százalékos növekedést vár az IMF.

Ez azt jelenti, hogy 2021 végére 2,4 százalékkal lesz alacsonyabb a gazdaságunk teljesítménye, mint 2019 végén.

Ez jóval pesszimistább előrejelzés, mint a Pénzügyminisztérium legfrissebb prognózisa, amely szerint idén 5,1 százalékos lehet a visszaesés. A Magyar Nemzeti Bank úgy számol, hogy idén 6 százalék körüli lehet a recesszió, de szerintük jövőre már 5-6 százalékos lesz a növekedés.

Ami pedig a többi fontos gazdasági mutatót illeti: az IMF szerint az infláció alig változik nálunk, a tavalyi 3,4 százalékosról idén 3,6-ra felmegy, utána visszaáll 3,4-re.

A munkanélküliség 3,4 százalékról 6,1-re ugrik fel 2020-ban, egy év múlva pedig 4,7 százalékig csökken.

Az egész világ helyzetét már optimistábban látja az IMF. Eddig úgy számoltak, hogy idén 4,9 százalékos lesz a recesszió, jövőre viszont már épphogy visszatérünk a 2019-es szint fölé. Most is azt várják, hogy 2021 legvégén egy kicsivel jobb helyzetben lesz a világgazdaság, mint 2019-ben, de 4,4 százalékos idei recesszió után kell visszakapaszkodni.Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk


HÍREK
Ókovács Szilveszter elárulta, miért rúgta ki az Operaház igazgatói posztjára is pályázó első karmestert
Ennek ellenére az intézmény igazgatója továbbra is tervez a karmesterrel együtt dolgozni.

Link másolása

Korábban írtunk róla, hogy az Operaház első karmesterének, Kesselyák Gergelynek távoznia kell a Magyar Állami Operaházból, mert az intézmény főigazgatója, Ókovács Szilveszter azonnali hatállyal felmondta a szerződését.

Kesselyák pályázott az igazgatói posztra, és bár a szakmai bizottság Kesselyák Gergelyt javasolta a pozícióra, a kulturális és innovációs miniszter, Csák János Ókovács Szilvesztert nevezte ki újra. Az opera első embere így reagált a hírre:

"Ha egy tegnap délutáni bizalmas, négyszemközti operaházi beszélgetésről hír jelenik meg másnap délelőtt az Indexen, akkor most már valóban érteni vélem, ki, kinek, miért és milyen sebességgel vitt ki eddig is mindent innen"

– írta az igazgató egy közleményben, amit a Blikk szemlézett.

Ókovács Szilveszter azt is leírta, hogy nyílt titok volt, hogy az esetleges újraválasztása esetén az intézménynek új első karmestere lesz. Ennek ellenére leszögezte: továbbra is tervez a karmesterrel együtt dolgozni.

"Kesselyák karnagy úr újra vendégkarmester lesz emelt honoráriumért, amennyiben aláírja az ajánlatot: két produkciót vezényelne az Erkel Színházban és az Operaházban. A magam részéről szeretném, ha aláírná, karmesteri tudására számítunk, mert ez egy szakmai kérdés, de ahhoz vissza kell jönnie az Index irodáiból"

– fogalmazta meg véleményét a főigazgató.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

HÍREK
A Rovatból
Semjén Zsolt megszólalt a kárpátaljai hadifoglyok Magyarországra szállításáról: „emberi és hazafias kötelesség”
Szerinte ez az orosz ortodox egyház gesztusa Magyarország felé, ezek az emberek a szabadságukat ennek köszönhetik. Egyházügyekért felelős miniszterelnök-helyettesként ő koordinált az ügyben.

Link másolása

„Mindez az Orosz Ortodox Egyház gesztusa Magyarország iránt, ezek az emberek a szabadságukat ennek köszönhetik” – mondta az ATV-nek Semjén Zsolt egyházügyekért is felelős miniszterelnök-helyettes a Magyarországra szállított kárpátaljai hadifoglyok ügyével kapcsolatban.

Beszámoltunk róla: az Orosz Ortodox Egyház által csütörtök este kiadott közleményből kiderült, hogy az Oroszország által elfogott ukrán hadifoglyok egy részét Magyarországra szállították. Legalább 11 kárpátaljai származású hadifogoly kerülhetett a magyar fél kérésére Magyarországra, Kirill moszkvai pátriárka áldásával.

Az ATV megkeresésére

Semjén „emberi és hazafias kötelességének” nevezte, hogy koordinálta a kárpátaljai hadifoglyok Magyarországra szállítását, de „az ügy és az emberek érdekére” hivatkozva nem árult el részleteket.

Annyit hozzátett: „Mindez az Orosz Ortodox Egyház gesztusa Magyarország iránt, ezek az emberek a szabadságukat ennek köszönhetik.”

Semjén egyházügyekért felelős miniszterelnök-helyettesként végzett koordinációt az ügyben, és ez illeszkedik Ferenc pápa fogolyszabadítási missziójához.

Egyházi keretek között zajlott az akció, melynek kárpátaljai magyarok az érintettjei, és a Magyar Máltai Szeretetszolgálat is közreműködött benne

– pontosította a korábbi sajtóértesüléseket az ATV.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
A Rovatból
Elárasztott utcák, pincék és garázsok, kidőlt fák – elképesztő pusztítást okozott országszerte a csütörtök esti özönvíz
A gyöngyöstarjáni villámárvízben meghalt két ember holttestét búvárok és egy hőkamerával szerelt drón segítségével sikerült megtalálni. Az egész országban rengeteg kárt okozott a hirtelen lezúduló nagy mennyiségű csapadék.

Link másolása

A heves esőzések következtében kialakult villámárvíz Gyöngyöstarjánban két embert magával ragadott: az egyik áldozatot búvár, a másikat pedig hőkamerával felszerelt drón segítségével találták meg - derült ki a katasztrófavédelem pénteki közleményéből.

Az egyik áldozatot a patakmederből kilépő víz vitte magával, a másikat pedig egy szerteágazó pincerendszerbe sodorta a hirtelen lezúduló esővíz.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, az eltűnt embereket a katasztrófavédelem és a rendőrség nagy erőkkel kereste.

A pincében rekedt bajbajutottat a katasztrófavédelem fővárosi búvárszolgálatának segítségével, a másik eltűntet a rendőrség hőkamerával felszerelt speciális kereső drónjával sikerült felkutatni. Az egységek mindkét embert átadták a mentőknek, de az életüket már nem lehetett megmenteni.

Csütörtökön a Mátraderecske, Ostoros, Bodony, Parád, Recsk, Gyöngyösoroszi és Gyöngyöstarján utcáin hömpölygő víz befolyt a pincékbe, kazánházakba, alagsorokba, garázsokba, és lakóházakat is veszélyeztetett. Tizenegy hivatásos, egy önkormányzati és hat önkéntes tűzoltóegység folyamatosan, házról házra járva szivattyúzta az ingatlanokból a felgyülemlett vizet.

Recsken az önkormányzat alkalmazottai a Tarna és a Balla-patak megemelkedett szintje miatt homokzsákokkal védekeztek a károk ellen, a Hunyadi úton a magas vízszint és a lemosódott sár miatt tizenhét ingatlanból negyvennyolc embert kellett kitelepíteni.

A hirtelen lezúduló nagy mennyiségű csapadék miatt több helyen be kellett avatkozniuk Nógrád vármegye tűzoltóinak is csütörtökön. A legnagyobb károkat Pásztón okozta az eső, a városban több utcát elöntött a víz. A hegyoldalból leömlő, a vízelvezető árkokat elhagyó esővíz több családi ház kertjét és pincéjét is elárasztotta. Az egységek huszonkilenc ingatlan védelmében háromezerötszáz homokzsákot helyeztek ki a településen. A védekezésben kétszázötven helyi lakos is részt vett. A tűzoltóegységeknek több helyen elárasztott pincékből kellett kiszivattyúzniuk a vizet, valamint kidőlt fákat kellett eltávolítaniuk az úttestről. A rossz útviszonyok miatt a rendőrség több utcát lezárt a városban.

A károk elhárítása péntek reggel is folytatódott: a heves esőzés a vármegye más településein is munkát adott a tűzoltóknak. Szuhán, Ecsegen és Szurdokpüspökin is lakóházak pincéi teltek meg esővízzel. A hivatásos egységek szivattyúk segítségével számolták fel a káreseteket.

A csütörtök esti felhőszakadást követően Somogyban is kérték, húsz alkalommal a tűzoltók segítségét. Kaposváron egy társasház pincéjében egy méter magasan állt a víz, amit a tűzoltók szivattyúkkal távolítottak el. Majd órákon át az egyik Füredi úti áruház parkolójában dolgoztak a tűzoltók, megakadályozva, hogy a víz elárassza az üzletet.

Iharosberényben is lakóházakba tört be a víz. Karádon és Nagybajomban sikerült a tűzoltóknak megakadályozni, hogy az utcáról befolyjon a víz ingatlanokba. Öt esetben útra és személyautóra dőlt fákat távolítottak el a somogyi egységek.

Tolna vármegyében, Dombóváron garázsokat, alagsort és kazánházat öntött el a csapadékvíz csütörtökön, késő este. A helyi hivatásos tűzoltókat négy dombóvári, továbbá egy kapospulai utcába riasztották, ahol szivattyúk segítségével távolították el az esővizet.

A felhőszakadás és zivatar Komárom-Esztergom vármegyében főként a tatabányai hivatásos tűzoltóknak adott munkát péntek hajnalban. Öt esetben a felgyülemlett esővizet szivattyúzták a vármegyeszékhely hivatásos tűzoltói, de

a hirtelen lezúduló, nagy mennyiségű, az úttesten lévő vízben elakadt személygépkocsi utasán is segítettek.

Tatán, a Fekete úton egy fa dőlt ki, elfoglalva mindkét forgalmi sávot. A tatabányai hivatásos tűzoltók motoros láncfűrésszel avatkoztak be és megszüntették az útakadályt.

Veszprém külterületén egy fa a kerékpárútra dőlt, a veszprémi hivatásos egység távolította el. A balatonfüredi Béke utcában egy fa ága lehasadt. A helyi önkormányzati egység avatkozott be.

A márkói Galagonya utcában az esőzés miatt egy nagy méretű medence szerkezeti fala megdőlt. Az épület pincéjét, ivóvíz- és szennyvízellátását, valamint a lakóépületet veszélyeztette. A veszprémi hivatásos tűzoltók támaszrendszert építettek, ezzel elhárították az omlásveszélyt - áll a katasztrófavédelem közleményében.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
A Rovatból
Kárpátaljai hadifoglyokat szállíthattak Magyarországra Kijev engedélye nélkül
Legalább 11 hadifogolyról van szó, akiket Magyarország kérésére szállíthattak ide az oroszok Kirill pátriárka áldásával. Az Orosz Ortodox Egyház feje tavaly nyáron Orbán Viktor nyomására került le az uniós szankciós listáról.

Link másolása

Az Oroszország által elfogott ukrán hadifoglyok egy részét Magyarországra szállították - ez derül ki az Orosz Ortodox Egyház által csütörtök este kiadott közleményből.

Legalább 11 kárpátaljai származású hadifogolyról lehet szó, akiket a magyar fél kérésére szállítottak Magyarországra Kirill moszkvai pátriárka áldásával és a Szuverén Máltai Lovagrend segélyszervezetének közvetítésével.

Az Index ukrán forrásokra hivatkozva arról ír, hogy a lépést nem egyeztették előre Kijevvel.

„A hadifoglyok átadása semmiképpen sem volt egyeztetve Ukrajnával, célszerűségét a katonaság »kárpátaljai származásával« magyarázzák. Fontos megérteni, hogy ezek a katonák mind ukrán állampolgárok, ezért áthelyezésük bármely harmadik országba lehetetlen Ukrajna beleegyezése és közvetlen bevonása nélkül” - nyilatkozta egy bennfentes az ügyről.

2022 nyarán Kirill pátriárka Orbán Viktor nyomására került le az Európai Unió szankciós listájáról.

(Forrás: hvg.hu, Index)


Link másolása
KÖVESS MINKET: