HÍREK
A Rovatból

Ima közben felrobbantotta magát egy öngyilkos merénylő, legalább 18-an meghaltak egy afganisztáni mecsetnél

Az ismeretlen merénylő éppen a helyi hitszónok kezét csókolta meg, amikor a robbantás történt.

Link másolása

Robbantás történt pénteken a nyugat-afganisztáni Herat város mecsetjénél, amiben több mint egy tucat civil életét veszítette.

Egy öngyilkos merénylő robbantotta fel magát a Guzargah mecsetben a péntek déli ima idején.

"Tizennyolc ember meghalt, további 23 pedig megsebesült"- mondta Hameedullah Motawakel, Herat tartomány kormányzójának szóvivője az Aljazeera tudósítása szerint.

A civil halottak mellett volt egy helyi hitszónok is, Mudzsib-ul Rahman Ansari, aki a tálib vezetés ismert támogatója volt.

Az ő kezét csókolta meg az öngyilkos merénylő, amikor felrobbantotta magát

- nyilatkozta Mahmúd Rasooli, Herat rendőrségi szóvivője.

Közvetlenül a robbantás előtt Ansari a város egy másik részében találkozott a tálib kormány miniszterelnök-helyettesével, Abdul Ghani Baradar molla-val, aki éppen Heratban látogatott. Erről a találkozóról sietett a mecsetbe, a déli imára. - derült ki a Bloomberg cikkéből.

Ansari a második tálibbarát hitszónok, aki kevesebb mint egy hónapon belül merénylet során halt meg.

A támadást egyelőre egy szervezet sem vállalta magára, de az utóbbi időben a mecsetekben elkövetett merényletek mögött az Iszlám Állam terrorszervezet állt.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Népszerű
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk


HÍREK
A Rovatból
Magyar Péter: Olyan emberek jelentkeztek, hogy a kollégáim majdnem elsírták magukat, kiket kell kihúzni ebből az 538-ból
„Mi nem kivénhedt, bukott politikusokat küldünk Brüsszelbe” - közölte a Tisza Párt új alelnöke, aki szerint tevékeny és proaktív, szorgalmas és a hazájukat szolgálni akaró embereket szeretnének küldeni az EP-ba.
Fotó: Nagy Bogi - szmo.hu
2024. április 12.


Link másolása

Magyar Péter nemrégiben bejelentette, hogy a Nemzeti Választási Iroda nyilvántartásba vette Tisztelet és Szabadság (Tisza) Pártját, így indulhat a június 9-i választáson. Az új alelnök azt is közölte, hogy 538-an pályáztak Európa Parlamenti képviselőségre a pártjuknál, így a tervezett 10 helyett 21 jelölt lesz majd a listájukon, ahogy a Fidesz EP-listáján is.

A politikus pénteken a Klubrádióban Bolgár Györggyel beszélgetett, és többek között az EP-választás is szóba került. A műsorban elmondta, hogy idehaza formabontó módon választják ki a jelölteket. Külföldön hasonlóan járt el Macron Franciaországban: "A civil kurázsi bevonása, az önszerveződés és a valódi polgári részvétel a demokrációban - ez egy nagyon jó példa" - tette hozzá.

Miután pártjával elindítottak egy pályázatot, hogy lehet jelentkezni képviselőnek, kevesebb mint két nap alatt 538 pályázat érkezett. A kollégái már elkezdték a feldolgozást is.

"Olyan színvonalas pályázatok érkeztek, több nyelven beszélő fiatal és idős emberektől, különböző szakterületeken, tapasztalattal, diplomációban, művészetekben, műszaki tudományokban, jogban, közgazdaságtanban, hogy a kollégáim majdnem elsírták magukat, hogy ilyen embereket kell kihúzni ebből az 538-ból,

hogy végén legyen húsz olyan jelöltünk majd egy szóbeli meghallgatás után, ahol a magyar emberek majd dönthetnek arról, hogy milyen sorrenben kerülhetnek fel a párnak az EP listájára"

- magyarázta Magyar Péter.

"Mi nem kivénhedt, bukott politikusokat küldünk Brüsszelbe"

- tette hozzá. Megemlítette Deutsch Tamást és Gyürk Andrást, róla hozzátette, hogy róla senki nem tudja, hogy kicsoda, de ötödik ciklusát tölti Brüsszelben és milliárdokat "lapátolt már haza".

A Tisztelet és Szabadság Pártja tevékeny és proaktív, szorgalmas és a hazájukat szolgálni akaró embereket szeretnének küldeni, akik a magyar szakembereket segítik.

Majd megemlítette, hogy pénteken bejelentették azt is, hogy várják a függetlenként indulni akaró önkormányzati képviselők és polgármesterek jelentkezését is. Nyittottak arra, hogy akik hasonló elveket vallanak, átláthatóvá tennék a rendszert, azokkal szívesen leülnek egyeztetni és ha szeretnék, akkor mögéjük állnak. Mert tudják, hogy mennyire fontos, hogy jelen legyenek a helyi nyilvánosságban, és így ők is tudnak helyi mintákat adni arra, hogy hogyan fog kinézni az ország, amit majd esetleg velük tudnak majd vezetni.

A teljes adás ITT hallható.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

HÍREK
A Rovatból
Győri polgármester: Borkai bukása után nem csontvázak estek ki a szekrényből, hanem egy egész köztemető
Az MCC (Mathias Corvinus Collegium) győri képzési központjában tartott előadást csütörtök este Dézsi Csaba András.

Link másolása

Borkai Zsolt egyfajta köztemetőt hagyott maga után. A 24.hu helyszínen feltett kérdései alapján hamar felmerült a gond, hogy Győr lélekszáma folyamatosan csökken.

Dézsi Csaba András szerint, a helyi lakosság fogyása azért is gond, mert minél kevesebb győri van, annál több az egy főre jutó elvonás. A polgármester szerint érdemes lenne bizonyos környékbeli településeket Győrhöz csatolni.

„Hogy ez miért érné meg a Vámosszabadin lakóknak például? Mondjuk azért, mert a házuk a dupláját fogja érni” - válaszolta meg saját kérdését Dézsi Csaba András.

A polgármester kitért arra is, miért gondolja Borkai korszakát hálátlan időszaknak. Állítása szerint

egy rémregény lenne belőle, ha elmondaná, mik zajlottak Borkai alatt, akinek a bukása után nem csontvázak estek ki a szekrényből, hanem egy egész köztemető.

Amikor Dézsi Csaba András átvette az önkormányzatot, néhány ott dolgozó emberről kiderült, hogy valójában magáncégek lobbistáiként tevékenykednek. Sokan ezzel még el is dicsekedtek, de a polgármester hamar kirúgta az érintetteket.

A 24.hu kérdésére, hogy tud-e neveket is mondani úgy reagált:

„A válaszom az, hogy tudnék. Következő kérdés?”

„Akadt-e az érintett lobbisták között olyan, akinek a tevékenysége átlépte a törvényes kereteket? Indult-e ezek miatt az önkormányzatnál belső vizsgálat, fegyelmi eljárás, illetve tettek-e feljelentést?” - kérdezte a hírportál. Dézsi szerint az olvasókat ez egyáltalán nem érdekli.

„Szerintem ezt felesleges tovább fejtegetni, hiszen pontosan tudja, hogy nem fogok mondani neveket, és bár a kérdése provokatív, és úgy tűnik, hogy logikus, de javaslom, hogy írja be a telefonjába, és nézze meg a lobbista jelentését nem lesz ott az etikátlan vagy a törvénytelen” - folytatta a polgármester. Majd kérdés nélkül rá is tért a még korábban ellene felhozott bántalmazási vádra.

„Az viszont etikátlan és törvénytelen, hogy zsarolnak és fenyegetnek embereket a volt polgármester körébe tartozó bűnözők. Tanulni, tanulni, tanulni, fiatalember, a feleségem is most tanulja az állatvédelmi jogot az egyetemen. S mikor azt olvasta, hogy én verem az asszonyt, akkor azt mondta: ha a kutyának van joga, akkor nekem is van, és feljelentette, aki ezt állította. Merthogy attól még, hogy ő veri a feleségét, mi még nem verekszünk”

- magyarázta.

Az említett ügy az ATV egyik műsorában hangzott el, amikor Borkai Zsolt elmondta, hogy szerinte egy nyilvános rendezvényen Dézsi Csaba András agresszívan viselkedett a feleségével szemben, ami tettlegességig fajult. Több újságíró is figyelmeztette a korábbi polgármestert, hogy súlyos állítást tett, de ő hangsúlyozta, hogy az esetet háromszáz ember nézhette végig.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
A Rovatból
RTL: Két béremelésért küzdő tanárt pont az a tankerületi gazdasági vezető rúgott ki, aki 30 milliós luxusautóval járt és most lebukott
A Tanítanék Mozgalom vezetője elképesztőnek tartja, hogy miközben az iskolák rossz helyzetben vannak, aközben tankerületi vezetők a gyerekek elől lopják el a pénzt.

Link másolása

Ahogy arról mi is beszámoltunk, őrizetbe vették egy fővárosi tankerületi központ gazdasági vezetőjét vesztegetés, vesztegetés elfogadása, valamint „versenyt korlátozó megállapodás közbeszerzési és koncessziós eljárásban” bűntett megalapozott gyanúja miatt. A BRFK szerint a gazdasági vezető az általuk kiírt közbeszerzési eljárásokat úgy manipulálta, hogy azokon az előre kiválasztott vállalkozások nyerjenek, valamint a központ felügyelete alá tartozó intézmények kiadásainak igazolására fiktív számlákat állíttatott ki. Hivatali helyzetével visszaélve több tízmillió forinthoz juthatott, de több mint kétmillió forint értékű Forma-1 belépőt, vagy egy harmincmilliós luxusautó használati jogát is megkapta.

A nyomozók április 9-én az érintett tankerületi központban és további 27 helyszínen egyszerre jelentek meg. Iratokat, adathordozóka foglaltak le, valamint több mint 63 millió forintot és külföldi fizetőeszközt találtak és két ingatlant zár alá vettek, mintegy 75 millió forint értékben.

Az RTL Híradójának több forrás is megerősítette, hogy a Belső Pesti Tankerületi Központ gazdasági vezetőjét vette őrizetbe a rendőrség.

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete szerint minden tankerületi központot meg kellene vizsgálni az eset miatt. Szerinte amióta a tankerületekhez tartoznak, a gazdasági vezetőknek szinte korlátlan hatalma van:

"Gyakorlatilag félistenként működnek", a takarítástól a nyomtatópapírig, minden felett rendelkeznek, minden kérdésben ők döntenek

- mondta a szakszervezet ügyvivője.

Két éve hatalmas tömeg tüntetett az érintett intézmény előtt, mert az engedetlenségi mozgalomban résztvevő tanárokat kirúgással fenyegették meg. Egy hónappal később a tankerülethez tartozó iskolákból hat tanárt elbocsátottak.

Az erről szóló papírok közül kettőt a gazdasági igazgató írt alá, mert a tankerületi vezető éppen szabadságon volt.

Az egyik kirúgott tanár a Tanítanák Mozgalom vezetője, Törley Katalin volt. A szervezet aktivistái pénteken Ne Lopj! feliratú papírokat ragasztottak az intézmény bejáratához.

A vezető elmondta, hogy

elképesztőnek tartja, hogy miközben az iskolák rossz helyzetben vannak, aközben tankerületi vezetők a "gyerekek elől lopják el a pénzt".

A Klebelsberg Központ közölte, hogy a tankerületek önállóan gazdálkodnak.

A 24.hu úgy tudja, hogy a gazdasági vezető megtagadta a vallomástételt.

VIDEÓ: Az RTL Híradó beszámolója


Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
A Rovatból
Hende Csaba a családi pótlék emeléséről: Aki nem dolgozik, az ne is egyék
A fideszes politikus szerint munkaerőhiány van az ország szinte minden területén, ezért elvárható mindenkitől, hogy dolgozzon.

Link másolása

Megduplázná a családi pótlék összegét az ellenzék, a törvényalkotási bizottság kormánypárti többsége azonban nem támogatja a javaslatot.

A családi pótlék összege 2008 óta változatlan - írja az RTL.hu.

A bizottság április 4-i ülésén két LMP-s képviselő - Kanász-Nagy Máté és Ungár Péter kezdeményezte, hogy emeljék meg az összeget. Az ellenzék támogatta, míg a kormánypárt leszavazta a javaslatot, a testület fideszes elnöke, Hende Csaba sem értett egyet vele.

A jegyzőkönyv szerint azt mondta, hogy a Népjóléti Bizottság március 5-i ülésén hosszú vita folyt, és kiderült a Fidesz-KDNP és a baloldali pártok közötti filozófiai különbség a kérdésében.

„Nem akarok ennek most a részleteibe belemenni, de teljesen világos, hogy amikor 4 millió 700 ezer a foglalkoztatottak száma, történelmi csúcsponton vagyunk, amikor munkaerőhiány van az ország szinte minden területén, szinte minden ágazatban (…).

Akkor tehát természetesen mindenkinek módja van, aki dolgozni akar, hogy dolgozzon, és el is várható mindenkitől, hogy dolgozzon, mert aki nem dolgozik, az ne is egyék"

– mondta Hende Csaba.

A fideszes bizottsági elnöke szerint már azért nem szólaltak fel újra, mert előzőleg a családi pótlékról szóló ülésen részletesen kifejtették az álláspontjukat, és az nem változott.

Az elhangzottakra a DK-s Gy. Németh Erzsébet hívta fel a figyelmet. Szerinte „ha tehát a Fideszen múlik, az állásukat elvesztő és a fizetésükből megélni képtelen szülők gyerekei nyugodtan éhen is halhatnak. Őket hagyta magára az Orbán-kormány a megélhetési válság kellős közepén”.

A DK azt ígérte, hogy ha kormányra kerülnek, duplájára emelik a családi pótlékot.

„Az orbáni infláció miatt rekordmagasak az élelmiszerárak, a benzinárak és a rezsiszámlák, így a magyar családoknak minden fillérre szükségük van a gyerekeik felneveléséhez. Ezért, ha Orbán június 9-én az EP-választáson elveszíti a többséget, akkor már másnap előrehozott választást fogunk követelni, hogy ne kelljen 2026-ig várni a kormányváltással” – közölték.

A családi pótlék jelenlegi összege:

• egy gyerek után 12 200 forint;

• egyedülálló szülő esetében 13 700 forint;

• két gyerek esetén, gyerekenként 13 300 forint;

• egyedülálló szülőknél két gyerek után gyerekenként 14 800 forint;

• három vagy több gyerek után gyerekenként 16 000 forint;

• egyedülálló szülő nevel három vagy több gyereket: 17 000 forint/gyerek;

• a tartósan beteg, illetve súlyos fogyatékos gyerekek után 23 300 forint;

• egyedülálló szülő esetén 25 900 forint.


Link másolása
KÖVESS MINKET: