hirdetés

HÍREK
A Rovatból
hirdetés

Horvátországból visszafelé kérik a védettségi igazolványt, ha nincs, karanténba kell vonulni

A beutazásra vonatkozó korlátozó kormányrendelet továbbra is érvényben van.

Link másolása

hirdetés

A héten számoltunk be róla, hogy mivel június 17-től Magyarország az EU-s zöld listára került a koronavírus-fertőzöttségi adatok alapján, így a horvát előírások értelmében Magyarországról szabadon, korlátozás nélkül be lehet utazni Horvátországba. Ez azt jelenti, hogy oltás és negatív teszt nélkül is beléphetnek a magyar állampolgárok Horvátországba, és karanténkötelezettségük sincs, így lényegében úgy lehet utazni déli szomszédunkhoz, mint a járvány előtt.

Ugyanakkor

10 napos karanténnal számolhatnak a hazatéréskor azok a magyarok, akik védettségi igazolvány nélkül nyaralnak Horvátországban. Mert bár a horvát hatóságok korlátozás nélkül beengedik az országba a magyarokat, visszafelé azonban be kell mutatni a védettségi igazolványokat a magyar határőröknek. Az a kormányrendelet ugyanis, ami ezt előírja, továbbra is érvényes,

azaz azok jöhetnek haza korlátozás nélkül, akik be tudják mutatni a védettségüket igazoló kártyát vagy applikációt. A koronavírus sajtóközpont azt közölte, hogy nincs karanténkötelezettség sem a felnőttnek sem a kiskorúnak, ha van igazolványa. Arra a kérdésre nem válaszoltak, hogy a gyerekeknek is kell-e karantén, ha szüleinek nincs igazolása és emiatt karanténba kell vonulniuk.

VIDEÓ: Az RTL Híradó beszámolója

hirdetéshirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
HÍREK
A Rovatból
hirdetés

A tantestület majdnem fele felmondott egy hajdúszoboszlói általános iskolában

A távozók többsége 20-35 éve ebben az iskolában dolgozott. Belső ellentétek állhatnak a tömeges felmondás hátterében.

Link másolása

hirdetés

Belső ellentétek miatt csaknem a tantestület fele felmondott a hajdúszoboszlói Gönczy Pál Református Sport- és Két Tanítási Nyelvű Általános Iskolában – értesült több forrásból is a Cívishír.

Egy neve elhallgatását kérő pedagógus elmondása szerint a 37 fős tanári gárdából 18-an kérték munkaviszonyuk megszüntetését. Volt, aki hagyományos felmondással, mások közös megegyezéssel távoztak.

A pedagógus szerint a tömeges felmondásnak nincs köze ahhoz, hogy az intézmény egy évvel ezelőtt a református egyház fenntartásába került, az iskola megváltozott hitvallásával nem volt problémájuk. Mint mondta, többen az újonnan kinevezett igazgató miatt döntöttek a távozás mellett, a konfliktus részleteiről viszont nem akart beszélni.

Kelemen Gabriella igazgató a Cívishír érdeklődésére annyit mondott, hogy az iskolát többen közös megegyezéssel hagyták el, de valamennyi pedagógus helyére már fel is vettek új kollégákat. „Ez egy teljesen természetes folyamat. Akik nem tudnak az egyházi identitással azonosulni, azok esetében támogattuk, hogy az egyéni életkarrierjüket máshol folytassák” - mondta.

Az egyik távozó pedagógus a Facebookon is megosztotta, hogy 18 kolléga önként, saját elhatározásából búcsúzik az iskolától.

Mint kiderült, köztük van az iskola mind a négy matematikatanára, a nyolc angolt tanítók közül hatan, de fejlesztőpedagógusok, biológia, kémia, fizika és informatika szakos tanárok is kiléptek. A bejegyzés szerint a nevelők többsége 20-35 éve ebben az iskolában tanított elhivatottan.

A lap megkereste a Tiszántúli Református Egyházkerületet az üggyel kapcsolatban, egyelőre nem válaszoltak.

hirdetés


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
HÍREK
A Rovatból
hirdetés

Szexuális ajánlatot és halálos fenyegetést is kapott Tüttő Kata lovaglós videója alatt

A politikus azért törölte a posztot, mert többen már a gyerekei halálát is kívánták a poszt kommentjeiben.

Link másolása

hirdetés

A múlt hétvégén mi is írtunk róla, hogy szokatlan poszttal jelentkezett az Instagramon az MSZP főpolgármester-helyettese. Tüttő Kata a nyaralásán kilovagolt a tengerből, amit videóra is vett.

A kormánypárti sajtó gyorsan rá is szállt a posztra, tudni vélik, hogy csak a lovaglás minimum 200 ezer forintba kerülhetett, mostanra pedig már Tüttő gyanús meggazdagodásáról cikkeznek. A politikus azonban mégsem emiatt törölte a videót közösségi oldaláról - erről a 168 órának mesélt részletesebben.

Mivel most veszítette el a kormány a 77 milliárd forintos norvég alapot, veszélyben van a helyreállítási és újjáépítési alap, valamint kiderült, hogy újságírókat hallgatnak le. És akkor az a szenzáció, hogy én a magán nyaralásomon, nem közpénzből, hanem a magán jövedelmemből, elmentem egy lovaglásra, egy turistáknak kínált szolgáltatásra

- mondta el a városvezető-helyettes, aki arról is írt: a csoportos szolgáltatás ára 80 euró volt. Megjegyezte, ez egy európa-bajnoki focijegy árának töredéke, márpedig számos kormánypárti politikus bejelentkezett az Eb meccseiről.

Érkeztek azonban olyan kommentek a videóhoz, amik nagyobb problémát jelentettek, mint a jobboldali sajtó vádjai.

hirdetés
Megjelentek a kommentelők, akik nagyon gyorsan átlépték azt a határt, amit még elviselek. Az én Instagramomat követi a fiam, követik az osztálytársai. És finoman szólva, elég sok tizennyolcas karikás tartalom jelent meg. Itt nem csak a szexuális utalásokra célzok – habár volt az is –, hanem arra, hogy a kommentelők egy része nem csupán az én, de gyermekeim halálát is kívánta

- magyarázta a politikus, hogy miért kellett eltávolítani a posztot, hozzátéve: nem akarta a nyaralása hátralevő részét a kommentek törlésével tölteni.

Mint mondta, hasonló támadásokra számít az élesedő kampányidőszakban, ahogy arról is beszélt: ironikusnak tartja, hogy egy lovaglós videóval igyekszik elfedni a kormánypárti média a Pegasus-botrányt.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK
A Rovatból
hirdetés

Karácsony Gergely szembemegy a kormánnyal: nem függeszti ki a Nemzeti hitvallást a Főpolgármesteri hivatalban

Budapest első embere ehelyett a '48-as márciusi ifjak 12 pontját teszi ki.

Link másolása

hirdetés

Szerdán a kormány arra kérte a közintézményeket, hogy tegyék ki az úgynevezett Nemzeti hitvallást, ami az Alaptörvény bevezető szakasza. A szöveg idén éppen tíz éves, a kormány szerint pedig „erős és megbízható iránytű volt”, ezért szeretnék, ha minél több helyen leváltaná a 2010-es kormányváltáskor kikerült Nemzeti Együttműködés Nyilatkozatát (ami mára meglehetősen kevés helyen maradt kinn).

Csütörtökönön azonban Karácsony Gergely kijelentette: a Főpolgármesteri Hivatal falán egészen biztosan nem lesz kinn a hitvallás. A városvezető a Facebookon azt írja, örülne neki, ha lenne az országnak egy olyan alkotmánya, amit mindenki a magáénak vallhatna, de a jelenlegi alaptörvény nem ilyen.

Azt még azok sem tisztelik, akik megszavazták, hiszen az elmúlt években kilencszer módosították, a fő szerzője pedig egy brüsszeli ereszcsatornán távozott a közéletből

- írja a főpolgármester.

Hozzáteszi: „A Főpolgármesteri Hivatalban a Nemzeti Együttműködési Nyilatkozat helyére az 1848. március 15-én elfogadott 12 pont másolata kerül. Ez a dokumentum áll a legközelebb ahhoz, hogy összefoglalja azt, amiben a szabad magyarok hittek a múltban”.

Posztja végén arról ír, hiszi, hogy lesz még olyan alkotmányunk, amely kifejezi azt, amiben közösen hihetnek a jövőben.

hirdetés


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK
A Rovatból
hirdetés

Müller Cecília hatmillió forintos motivációs elismerést kapott

Két helyettese sem járt rosszul. Összesen 440 millió forint juttatásban részesültek a Nemzeti Népegészségügyi Központ dolgozói.

Link másolása

hirdetés

Több mint 400 millió forint értékben kaptak pluszjuttatásokat a Nemzeti Népegészségügyi Központ munkatársai a koronavírus-járvány ideje alatt - értesült a Magyar Hang.

A vezetők jártak a legjobban: Müller Cecília országos tisztifőorvos tavaly március és idén július között 5,99 millió forintos „motivációs elismerést” kapott, míg két helyettesének összesen bruttó 12,1 millió forintot utaltak el.

Az alkalmazottak ennél lényegesen csekélyebb összegben részesültek. 408-an az egészségügyi dolgozóknak járó egyszeri 500 ezer forintos összeget kapták, 264 embernek pedig szintén 500 ezer forintos motivációs elismerést osztottak ki. Csaknem 140-en írásbeli elismerést is kaptak, amelyhez valamivel több mint 600 ezer forintos juttatás is járt. Karácsonykor 18 ezer forint értékű ajándékot is kapott 756 dolgozó a 920 fős állományból.

A juttatások teljes összege nagyjából 440 millió forint.

A Magyar Hang mindezt közérdekű adatigénylés útján tudta meg a Nemzeti Népegészségügy Központtól.

Mint arról mi is beszámoltunk, múlt szombaton több ezer egészségügyi dolgozó demonstrált a Hősök terén a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara nagygyűlésén. A résztvevők a közalkalmazotti jogviszony visszaállítását és 30 százalékos béremelést is követeltek.

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: