News here
hirdetés

HÍREK

Hivatalosan még el sem kezdődött a kampány, de máris vagyonokat költenek a pártok politikai hirdetésekre

Gattyán György pártja például egyedül több pénzt költött el, mint az egész ellenzéki összefogás.

Link másolása

hirdetés

Hivatalosan még el sem kezdődött a kampány, de máris rengeteg pénzt költöttek el politikai hirdetésekre a pártok és hozzájuk kötődő szervezetek.

A HVG számításai szerint a nemrég pártot alapító milliárdos, Gattyán György például csaknem 290 milliót tavaly év végéig. A költések idén sem álltak le.

A 444.hu úgy számol, a Facebookon nagyjából háromszor annyi pénz ment a kormány melletti hirdetésekre, mint az ellenzéki összefogáséra.

Az RTL Híradó teljes riportja a témábanhirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
HÍREK
Gulyás Gergely: Hosszabb lesz az iskolai téli szünet, elmarad az őszi
December 22-től január 8-ig nem mennek iskolába majd a diákok.

Link másolása

hirdetés

Hosszabb lesz a közoktatásban a téli szünet – jelentette be a csütörtöki kormányinfón Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter.

Azért döntött így a kormány, mert így spórolunk az energiával – tette hozzá. Az október-novemberi őszi szünetről Gulyás ugyanakkor nem tett említést.

A téli szünet az idei tanévben december 22-től 2023. január 8-ig tart majd.

Ebben az időszakban kormányzati igazgatási szünetet is elrendelnek, hogy az állam is spóroljon – tette hozzá a miniszter.

Szentkirályi Alexandra kiegészítette Gulyást, aki nem mondta, hogy az őszi szünet rovására lesz hosszabb a téli szünet. Eredetileg október 28-a, péntek lett volna az utolsó, majd november 7., hétfő az első tanítási nap – így a november 1-jés négynapos hétvége után november 2-a, szerdától iskolába kell majd menni. Gulyás Gergely ezt azzal pontosította, hogy őszi szünet címén összesen három napot adhatnak ki az iskolák, az nincs központilag szabályozva, hogy mikor. Lehetséges tehát, hogy lesz olyan iskola, amelyik úgy dönt, hogy megadja ezt a három napot, de ahol nem, ott a Mindenszentek körüli hosszúhétve marad a pihenésre.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
HÍREK
Gulyás Gergely: Nincs kifizetési stop
A miniszter elmondta, hogy a költségvetési hiányt szeretnék csökkenteni, ezért egyes kiadásokhoz a Pénzügyminisztérium jóváhagyására van szükség.

Link másolása

hirdetés

Újságírói kérdésekre válaszul a csütörtöki kormányinfón Gulyás Gergely miniszter arról beszélt, hogy nincs kifizetési stop, tévesek az erre vonatkozó hírek. A költségvetési hiányt szeretnék csökkenteni, hektikus a világgazdasági környezet is, ezért egyes kiadásokhoz a Pénzügyminisztérium jóváhagyására van szükség.

Szerdán írtuk meg, hogy megjelent egy úgynevezett „2000-es” kormányhatározat arról, hogy a kormány alá tartozó szervek – néhány tételtől eltekintve – október 31-ig nem fizethetnek ki lényegében semmit, ami nem bérköltség.

Később megerősítette a pénzügyminisztérium is, hogy október végéig teljes kifizetési stopot rendelt el a kormány.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK
A Rovatból
hirdetés
Távolléti vizsga és jegymegadás jöhet az egyetemeken a 18 fokos rendelet miatt
A Budapesti Műszaki Egyetem egyszerű spórolási praktikákat is megosztott a dolgozókkal.

Link másolása

hirdetés

Október elsejével lép életbe az a kormányrendelet, aminek értelmében a közintézményekben a hőmérséklet nem haladhatja meg a 18 fokot télen. Ez igaz az állami fenntartású egyetemeken, főiskolákban is. Ilyenekből mára nem sok maradt ezek: az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE), a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME), a Nemzeti Közszolgálati Egyetem, a bajai Eötvös József Főiskola, a Magyar Képzőművészeti Egyetem és a Zeneakadémia.

Az Eduline egy teljes körképet igyekezett készíteni, megkérdezve a felsőoktatási intézményeket, hogy hogyan készülnek fel a nehézségekre. Végül a BME-től és a közszolgálati egyetemtől kaptak választ.

A portálnak a közszolgálati egyetem azt válaszolta, az intézkedési terv kidolgozása még folyamatban van, „egyelőre épületek bezárásáról, a tanév rendjének bármiféle módosításáról nem született döntés”, arra viszont már a tanév elején felhívták az oktatók figyelmét, hogy használják ki a tanulmányi és vizsgaszabályzat által biztosított lehetőségeket,

„éljenek a jegymegajánlás, ezen túl elsődlegesen a távolléti vizsgáztatás adta lehetőségekkel”.

A BME-n sem változik a tanév rendje, de augusztus végén ők is írtak az oktatóknak és kutatóknak. A levélben egyszerű takarékossági praktikákat is megosztottak a dolgozókkal. Ezek között szerepel, hogy

  • télen ne legyen egész nap résnyire nyitva az ablak,
  • elég pár percre szellőztetni mindennap,
  • napnyugta után pedig húzzák be a függönyöket,
  • „a termosztátot elegendő 3-asra állítani, az már megfelelő komfortérzetet biztosít”.

A BME azt is közölte az Eduline-nal, hogy az előzetes kalkulációik szerint az egyetem 2023-as rezsije hárommilliárd forinttal lesz magasabb az ideinél.

hirdetés


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK
Gulyás Gergely: „Az elitek döntése helyett az emberek véleményét hallgatjuk meg”
Az Északi Áramlat gázvezeték megtámadása, elszabaduló forint, újabb lehetséges szankciók, nemzeti konzultáció — tálcán kínálja az élet a témákat az újabb kormányzati tájékoztatáshoz.

Link másolása

hirdetés

Élőben a szeptember 29-i kormányinfóról — cikkünk folyamatosan frissül.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter elmondta, hogy a kormány szerdai ülésén döntött a legújabb nemzeti konzultáció elindításáról. Mint elmondta, Magyarországon továbbra is a háború és az arra adott szankciók, valamit az emiatt fennálló gazdasági nehézségek jelentik a legnagyobb gondot.

Szerinte a szankciókat Brüsszel azzal erőltette rá Európára, hogy azok jobban fognak fájni Oroszországnak és közelebb hozza a háború végét, ugyanakkor ezeknek az ellenkezője igaz. Gulyás szerint a megoldás, ha az elitek helyett az emberek véleményét hallgatják meg, ezért indítanak nemzeti konzultációt.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: