hirdetés

HÍREK
A Rovatból
hirdetés

Híres oltáselleneseknek mutatnának meg Covid-osztályokat belülről Oroszországban

Az akciótól azt remélik, hogy sikerül eljuttatni az oltás fontosságának üzenetét a szkeptikusok felé is a világ legnagyobb országában.

Link másolása

hirdetés

Oroszország 11 kórházának orvosai felajánlották ismert oltásellenző politikusoknak, közéleti személyiségeknek és celebeknek, hogy személyesen keressék fel az intenzív osztályokat, ahol új koronavírusos betegeket ápolnak.

Az orvosok nyílt levelét szerdán ismertette a TASZSZ hírügynökség.

„Mi most mind kissé elfoglaltak vagyunk, és önök biztosan kitalálják, hogy mivel. Ugyanakkor, mérlegelve, hogy hányan olvassák és hallgatják önöket, és hányan hallgatnak önökre, találunk időt rá, hogy átvezessük önöket kórházaink vörös zónáján, intenzív és patológiai osztályán”

– írták a szerzők, köztük kórház- és osztályvezető főorvosok.

Kifejezték meggyőződésüket, hogy a látogatást követően a címzettek megváltoztatják álláspontjukat, és "kevesebb ember fog meghalni".

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője pozitív lépésnek minősítette az orvosok levelét, és kifejezte reményét, hogy a címzettek közül legalább egynek megváltozik a véleménye. Úgy vélekedett, hogy oltásellenesek vannak ugyan Oroszországban, de nem túl sokan.

hirdetés

Az orosz operatív törzs szerdai adatai szerint egyébként az új koronavírusos fertőzés következtében egy nap alatt 1240-en vesztették életüket, ezzel az áldozatok száma immár 267 818-ra nőtt Oroszországban.

Oroszországban a járvány kezdete óta több mint 221,8 millió, az elmúlt napon pedig 416 ezer laboratóriumi tesztet végeztek el. Koronavírus-fertőzés gyanújával jelenleg 1 884 680 embert tartanak orvosi megfigyelés alatt.

Tatyjana Golikova miniszterelnök-helyettes az államfő részvételével megtartott online kormányülésen azt mondta, hogy Oroszországban a kollektív immunitás szintje 50,4 százalékos. Közölte, hogy az elmúlt egy hétben a megbetegedések száma 6,1 százalékkal csökkent.

Bejelentette, hogy az orosz egészségügyi minisztérium Szputnyik M néven bejegyezett egy vakcinát, amelyet 12-17 év közötti fiataloknak fognak beadni legalább az egyik szülő, 15 éves kor felett pedig az érintett beleegyezésével. Az oltóanyag koncentrációja egy adagban egyötöde a Szputnyik V-jének, és decemberben kerül majd polgári forgalomba. Vlagyimir Putyin a tanácskozáson fontosnak nevezte, hogy fejlesszenek ki a Covid-19 elleni vakcinát a kétévesnél nagyobb gyerekek számára is.hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
HÍREK

Szlovákiát bezárták, Magyarországra jönnek vásárolni a felvidéki magyarok

A határtól északra szinte csak élelmiszerboltok vannak nyitva, a szlovákiai magyarok ezért a győri Árkádba mentek a Black Friday alkalmából.

Link másolása

hirdetés

Magyarországon a magas vírusadatok ellenére csak maszkot kell hordani, Szlovákiában viszont november 25-től bezárták a nem létszükségletű boltokat és az éttermeket is, így az ottaniak nem tudtak vásárolni menni a Black Friday-en, amikor rend szerint nagy leárazásokkal várják a vásárlókat.

A szlovák kormány nem zárta le a határt, így át tudtak jönni Magyarországra

Az Ujszo.com szerint sok felvidéki magyar döntött úgy, hogy a győri Árkádot veszi célba a leárazások miatt, ami csak tíz kilométerre van a határtól. A lap munkatársai a parkolóban néztek szét, és azt látták, hogy minden 6-7. autó rendszáma szlovák, meg is szólítottak néhány felvidéki vásárlót.

Beszéltek olyannal, aki oltás nélkül jött kizárólag vásárolni, de egy családot is találtak, akik a budapesti állatkertbe szerettek volna menni, az eső miatt viszont inkább az Árkádba mentek. Nagyová Noémi Dunaszerdahelyről ingázik Győrbe, ahol az Árkádban festett pólókat árul, ő elmondta, hogy „az én baráti körömben már beszédtéma volt a lezárás, nem ért váratlanul talán senkit, így aki tudott, hozzám hasonlóan elintézett mindent, amit a most bezárt boltokban vett volna meg Szlovákiában. Látom mindkét ország szabályozását, s őszintén mondom, igazából egyik végletet sem értem. Valahol középen kellene megoldást találni a túlzott szigor és a túlozott lazaság között”.

Nagyová kollégája, Meleg Zita szintén Dunaszerdahelyről jár Győrbe, ő azt hallotta az ismerőseitől, hogy biztosan átjönnek vásárolni a szlovák lezárások miatt, főleg Győrbe. „Már most is jóval több szlovákiai hangot hallok, mint két hete – mert én azért a magyarul beszélőknél is meg tudom különböztetni, hogy ki az, aki kint él, s ki az, aki Magyarországon. Ha kint bármiért bezárnak a boltok, azonnal megrohanják az Árkádot, így volt ez a november 17-i ünnepen is, tele volt a magyar Árkád szlovákiaiakkal. Mi kereskedők természetesen készülünk erre, én úgy számolom, hogy két héten belül a vásárlóink ötven százaléka Szlovákiából fog érkezni” - magyarázta Meleg Zita.

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
HÍREK

A vakcinák hatékonyak a legújabb koronavírus-variánssal szemben a dél-afrikai egészségügyi miniszter szerint

Joe Phaahla is úgy látja, hogy minden eddiginél fertőzőbb az új változat, de szerinte még mindig hatékonyak a vakcinák a súlyos Covid ellen.

Link másolása

hirdetés

Korábban megírtuk, hogy beutazási korlátozásról döntött az Európai Unió. A tagországok megállapodtak abban, hogy a dél-afrikai koronavírus-variáns terjedése miatt egyes afrikai államokból nem teszik lehetővé a beutazást az új, Dél-Afrikában azonosított variáns miatt.

Joe Phaahla dél-afrikai egészségügyi miniszter szerint indokolatlan, hogy több ország is utazási korlátozásokat vezetett be, és azt is hozzátette, hogy ez sérti az Egészségügyi Világszervezet normáit és előírásait.

"A Covid-19 globális egészségügyi vészhelyzet, együtt kell dolgoznunk, nem pedig egymást hibáztatni"

- fejtette ki álláspontját Phaahla, aki arról is beszámolt, hogy boszorkányüldözés zajlik Dél-Afrika ellen. A vakcinák hatékonyságáról is szót ejtett, ő úgy látja, hogy jobban fertőz az omikronnak elnevezett B.1.1.529 variáns, de a koronavírus elleni vakcinák még mindig hatékonyak a súlyos megbetegedés ellen, még ezen változat esetében is.

A 27 uniós tagállam mellett az Egyesült Királyság is felfüggesztette azokat a repülőjáratokat, amelyek Dél-Afrikából érkeztek volna az országba. Phaahla erről megjegyezte, hogy a britek egyeztetés nélkül hozták meg ezt a döntést.

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK

Lehet, hogy szükséges lesz a Pfizer vakcina módosítása az új dél-afrikai variáns miatt

A vakcinát – ha szükséges – hat héten belül lehet hozzáigazítani az Omicronhoz. A módosított oltóanyag első tételeit 100 napon belül lehet szállítani.

Link másolása

hirdetés

Az új típusú koronavírus (SARS-CoV-2) Dél-Afrikában azonosított változata egyértelműen különbözik az eddigiektől, és szétterjedése akár azzal is járhat, hogy módosítani kell a Pfizer-BioNTech oltóanyagot - mondta a német BioNTech szóvivője pénteken.

"Megértjük a szakértők aggodalmát, és azonnal vizsgálatot indítottunk a B.1.1.529-es variánssal kapcsolatban" - mondta a SARS-CoV-2 okozta betegség (Covid-19) ellen az Európai Unióban elsőként engedélyezett védőoltást a Pfizer amerikai gyógyszeripari társasággal kifejlesztő biotechnológiai vállalat szóvivője az ARD német országos köztelevízió jelentése szerint.

Kiemelte, hogy az új variáns "egyértelműen különbözik a korábban megfigyelt változatoktól, mivel további mutációkat tartalmaz a tüskefehérjében".

A laboratóriumi vizsgálatok adatai legkésőbb két hét múlva várhatók. Ezekből az adatokból kiderül, hogy a B.1.1.529 "lehet-e menekülő (escape - az oltás révén termelődő ellenanyagok elől kitérő) variáns, amely szükségessé teszi a vakcinánk kiigazítását, ha nemzetközileg elterjed"

- mondta a szóvivő.

hirdetés

Tájékoztatása szerint a Pfizerrel már hónapokkal korábban felkészültek egy escape-változat felbukkanására. A világhírű magyar kutató, Karikó Katalin vezetésével kifejlesztett, hírvivő RNS (mRNS) nevű technológiára épülő vakcinát hat héten belül lehet hozzáigazítani az új variánshoz. A módosított oltóanyag első tételeit 100 napon belül lehet szállítani.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK
A Rovatból
hirdetés

„Az ellenzék a legnagyobb nemzetbiztonsági kockázat” – kiszivárgott Kövér László beszéde a titkosszolgálatok vezetőinek

A házelnök egy, a Direkt36 birtokába jutott hangfelvételen arról is beszélt, hogy ennek 'kezelésében' számít a szolgálatok munkájára is.

Link másolása

hirdetés

Kövér László arról beszélt tavaly februárban egy zárt rendezvényen titkosszolgálati vezetőknek, hogy a magyar ellenzék jelenti a legnagyobb nemzetbiztonsági veszélyt – írja a Direkt36. A Parlament elnöke hozzátette, hogy ennek "kezelésében" számít a szolgálatok munkájára is.

Kövér 2020. február 28-án tartott beszédet az Alkotmányvédelmi Hivatal központjában, a nemzetbiztonsági szolgálatok fennállásának harmincadik évfordulójának alkalmából rendezett ünnepségen.

Kövér azzal vezette fel ezt a gondolatmenetet, hogy szerinte a magyar politikai osztálynak „nincs egységes állam- és nemzetértelmezése”. Helyette szerinte „két, egymást gyakorlatilag kizáró állam- és nemzetkép létezik a magyar politikán belül.”

A Fideszre utalva közölte, hogy „a magyar politikai osztály egyik része önrendelkező államban és öntudatos nemzetben gondolkodik, ilyenben hisz, és ilyenért dolgozik”. Majd azzal folytatta, hogy „a politika másik része pedig az önfeladó állam és önmarcangoló nemzet politikai hagyományának jegyében cselekszik”.

Ez után kijelentette, hogy „én ezt a politikai helyzetet tartom a legveszélyesebb nemzetbiztonsági kockázatnak, amely Magyarországot ma fenyegeti”.

Kövér szerint az ellenzék pártjai „az elődeik [a kommunisták] által több mint száz éve megkezdett és általuk is immár harminc éve folytatott osztályharc internacionalista segítséggel történő, számukra kedvező lezárásának lehetőségét látják”.

hirdetés

A Kövér által elmondottak annak fényében is figyelemre méltók, hogy a nemzetbiztonsági szolgálatokról szóló törvény kifejezetten kimondja, hogy

a szolgálatok egyik legfontosabb feladata „a többpárti rendszeren alapuló képviseleti demokráciának” a védelme

– írja a Direkt36.

A rendezvény nem volt nyilvános, és arról a házelnök honlapján sem jelent meg semmi. November 25-én csütörtökön kereste meg a szerkesztőség Kövér hivatalát, és a kérdések mellett megosztották vele a felvétel teljes átiratát. Erre nem érkezett válasz, viszont csütörtökön váratlanul közzétette a több mint másfél évvel ezelőtti beszéd leiratát a blogján Bayer Zsolt kormánypárti publicista. A Direkt36 több nyomot is talált, amely bizonyítja, hogy a szöveget utólagosan töltötték fel Kövér hivatali honlapjára is.

Kövér korábban is többször élesen bírálta az ellenzéket,

most nyilvánosságra került szavai azért különösen érdekesek, mert magas rangú közjogi méltóságként, a kormányzó párt egyik legbefolyásosabb politikusaként a polgári nemzetbiztonsági szolgálat vezetőinek iránymutatást adva fogalmazta meg a gondolatait.

A beszédében kijelentette azt is, hogy épp a „szolgálatok mai és leendő vezetőiben és munkatársaiban van” a legnagyobb bizodalma, hogy megvédik az országot az általa megfogalmazott veszélytől.

Kövér a titkosszolgálati vezetőknek elmondott beszédében nem részletezte, hogy konkrétan milyen cselekményeket vár el a szolgálatoktól. A Direkt36 ugyanakkor emlékeztetett arra, hogy az elmúlt években a Pegasus kémszoftverrel valóban célba vettek magyar ellenzéki politikusokat, illetve a környezetükhöz tartozó embereket. Kövér beszéde előtt néhány hónappal tűnt fel a célpontok között például Gémesi György, Gödöllő ellenzéki polgármestere, idén tavasszal pedig egy ellenzéki híroldal kiadójának, az egykori MSZP-s Páva Zoltánnak a telefonját törték fel a Pegasusszal. Az ő megfigyelése épp akkor kezdődött, amikor nyilvánosságra került, hogy tanácsadói munkát végez a Gyurcsány Ferenc által vezetett Demokratikus Koalíciónak.

Kövér László teljes beszéde
Néhány érdekes részlet Kövér beszédéből


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: