HÍREK
A Rovatból

Jövőre megemelik a háziorvosok és és szakdolgozók bérét

A kormányhatározat szerint a kormány 71 milliárd forinttal emeli meg a háziorvosok béremelésére szánt összeget. A kamara szerint nem elfogadható, hogy a dokumentum az alapellátásban dolgozó fogorvosok és szakdolgozók 2021. évi jövedelem-növekedéséhez semmilyen forrást nem biztosít.

Link másolása

Megszületett és csütörtökön meg is jelent egy kormányhatározat, amely szerint 2021-ben megemelik az alapellátásban dolgozó orvosok és szakdolgozók bérét - szúrta ki a Portfolio.hu.

A határozatban a kormány felkéri az emberi erőforrások miniszterét, hogy a háziorvosok praxisközösségekbe, a házi gyermekorvosok csoportpraxisokba történő szerveződése érdekében teremtse meg a praxisközösségek, csoportpraxisok jogi kereteit 2021. december 31-ig.

A dokumentum szerint

a kormány 71,558 milliárd forinttal emeli meg a 2021-es költségvetés kiadási oldalán a "Háziorvosi, háziorvosi ügyeleti ellátás jogcím előirányzatot", hogy a béremelést fedezni tudja. Ennek határideje 2021. január 1-jét követően azonnal.

A pénzügyminiszternek pedig egyúttal gondoskodnia kell a szükséges fedezet betervezéséről a 2022-es és 2023-as költségvetés tervezése során is.

A Portfolio megjegyzi, hogy a 71 milliárd forint feletti kiadási többlet jelentős összeg, főleg ha ahhoz viszonyítjuk, hogy a nyáron elfogadott 2021-es költségvetésben a "Háziorvosi, háziorvosi ügyeleti ellátás" kiadási soron 139,547 milliárd forintos szám szerepelt. Ezek szerint ugyanis a háziorvosi finanszírozást 2021-ben egy lépésben 50 százalékkal emeli a kormány, ha csak a költségvetési források emelését nézzük.



Link másolása
KÖVESS MINKET:

Népszerű
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk


HÍREK
A Rovatból
Magyar Péter Dobrev Klára külsejére tett megjegyzést a DK szerint.
Az erről készül videót Molnár Csaba tette közzé közösségi oldalán. Magyar a választási plakátokat minősítette, amikor Dobrev szóba került.

Link másolása

Magyar Péter Szokolyán, politológushallgatók táborában, beszélt arról, hogy mennyire taszítják a választási plakátok, különösképpen Dobrev Klára plakátja. Ezt mondta:

„Ugye mi nem... nem 100 milliárdokat költünk (ilyen) óriásplakátokra, nem (ilyen) vizuális szennyezéseket követünk el a környezet ellen. Már nem tudom, mikor jártatok Budápesten, végigmentem a Deák téren - csak autóval -, és egészen elképesztő, ahogy kinéz. Ott lógnak a plakátok -, a 90-es években, azt hittem, erről már leszoktunk -, és a világörökség egyik részénél úgy néz ki, mint valami bazári nem is tudom, micsoda.

Szentkirályi Alexandra és a többiek ott lógnak ilyen különböző színekben, Dobrev Klára... ilyen egész (ilyen) ijesztő tehát. Ha gyerek lennék vagy gyerekem lenne, lehet, hogy nem tólnám ott babakocsival, nehogy megálljon a növekedésben.”

Bár a szöveg kontextusában Magyar valószínűleg a plakátokról beszélt, a 24.hu írta meg, hogy Molnár Csaba így kommeltálta a történteket: „Azon túl, hogy a mondat nagyon tágan kezeli a magyar nyelv kereteit, nem más, mint a Magyar Péter által Dobrev Klára ellen indított, ízléstelen lejáratókampány újabb eleme. Az első esetben lényegében lehülyézte Dobrev Klárát, most pedig a külsejére tett sértő megjegyzést a magát tisztes, konzervatív polgárnak beállító politikus.

Magyar is reagált a bejegyzésre, azt írta:

„Mi nem fogjuk vizuálisan szennyezni a környezetet semmilyen plakáttal.”

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk
HÍREK
A Rovatból
Váratlanul tíz forinttal csökkentette az üzemanyagok árát a MOL
Mivel a piaci árak nem csökkentek, így valójában az árrést, azaz a nyereségét csökkentette a vállalat. A MOL kibírja, azonban a kis kutak, melyeknek eddig is csak öt forint körül volt a nyeresége, nem biztos.
Fischer Gábor - szmo.hu
2024. április 30.


Link másolása

Hétfő kora délután, azonnali hatállyal a Mol az összes töltőállomásán 10 forinttal csökkentette az üzemanyagok árát, írta meg a Népszava. Az intézkedés mögött valószínűleg a kormány nyomása állhat. Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter ugyanis három hete az akkori, újabb üzemanyagáremelés hallatán „berendelte” a Mol és a nagy hálózatokat képviselő Magyar Ásványolaj Szövetség (MÁSZ) vezetőit, mondván, hogy tavalyi ígéreteik ellenére a tarifák még mindig meghaladják a térségi átlagot. A Mol a tárgyalásokról nem nyilatkozott, viszont a MÁSZ udvariasan jelezte: nem tett olyan vállalást, hogy a megnövelt különadókat nem építi be a piaci árakba.

Január elsején ugyanis literenként bruttó 41 forinttal nőtt a jövedéki adó.

Nagy Márton kérésére a KSH két hete egy térségi átlagár-figyelőt hozott létre, azt a MÁSZ szakmai okokból nem tartja alkalmasnak megfelelő következtetések levonására.

A MÁSZ ezután egy saját, térségi árkörképet mutatott be, ahol az adómentesített árakat összevetve bemutatta, hogy a hazai árak nem haladják meg a környező országok átlagárait. A miniszter továbbra is ragaszkodott az álláspontjához, kilátásba helyezve, hogy

ha az üzemanyag-kereskedők önként nem mérsékelik „profitjukat” a térségi átlaghoz mérten, akkor az Orbán-kormány akár az árstop újbóli bevezetését is mérlegelheti.

A kormány múlt szerdán két héttel elhalasztotta döntését, Nagy Márton megismételte fenyegetését.

A Népszava kérdésére a Mol annyit közölt, hogy árazásról nem nyilatkozik, azonban Gépész László, a kis töltőállomásokat képviselő Független Benzinkutak Szövetsége alelnöke piaci tapasztalataira hivatkozva azt mondta, hogy a 10 forintos árréscsökkentést minden kútnak követni kell, amely nem szeretne ügyfeleket veszteni, így természetesen

„nem az a Mol fog tönkremenni”, amely tavaly 568 milliárd forintos nettó profitot ért el, hanem azok a kis, tőkeszegény kutak,

amelyek átlagos „haszna” eddig körülbelül literenként 5 forint lehetett.

A mostani, 10 forintos árréscsökkenéssel tehát a kis hazai kutak zömének működtetése már veszteségessé válik az alelnök szerint.

Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
A Rovatból
Lázár János esetleges visszavonulásáról beszélt
Nem tartja ördögtől valónak, ha nem lesz politikus 2026-ban. Hitet tett Orbán mellett, szerinte ő tudja összetartani politikai közösségét.

Link másolása

Lázár János interjút adott a Jelennek. Többek között arról beszélt, hogy nem biztos, hogy a politikában van a helye. Orbán Viktorral való viszonyáról azt mondta, hogy nem rivalizáltak, jól megismerték egymást, és jól tudnak együtt dolgozni. Az egymás iránti lojalitás és hűség soha nem tört meg. A miniszterelnök megteremti neki a lehetőséget, hogy alkothasson. Szerinte a Fidesz érdeke is, hogy hosszú távon, hogy Orbán legyen a miniszterelnök, mert

„jelen pillanatban és hosszú távon ő képes ezt a közösséget összetartani, és sikerre vinni.”

A kegyelmi ügyről elmondta, hogy a kormány tagjai és a miniszterelnök nem tudtak, és azóta sem kaptak érdemi magyarázatot. Rogán Antalnak szerinte nem volt köze a kegyelmi ügyhöz, otthon aludt. Értékesnek tartja Rogán munkáját, neki nem az a dolga, hogy előtérben legyen.

Varga Juditról azt mondta, hogy

jó nagy butaságot csinált, ami a politikai pályájába került.

A köztársasági elnöknek nincsen hivatalos beszámolási kötelezettsége, az igazságügy-miniszternek viszont igen, mégsem kezdeményezte ezt. Aki így jár el, nem érti, hogy kicsoda és hova került. Full alkalmatlan”. Korábban úgy gondolta, hogy EP-listavezetőnek alkalmasnak, de a lépései ezt cáfolták meg. Lázár János úgy gondolja, nem a Fidesz hibázott az ügyben, nem nekik kell bocsánatot kérni.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
A Rovatból
„Kígyó” tekergett a miskolci éjszakában – videó
Az állat lehetett vagy másfél méteres, egy ház bejárati ajtaja előtt látták. Kiderült, szerencsére nem volt veszélyes az állat.

Link másolása

A munkahelyéről kilépve egy férfi találkozott össze az állattal. Bár elég ijesztő látvány volt, mégis

előkapta a telefonját és felvételt készített róla.

A felvételt sok helyen megosztották, ám csak most derült ki, hogy a felvételt készítő személy nem más volt, mint a népszerű énekes, a Sztárban sztár leszek!-ben feltűnt Bari Laci édesapja, aki először a fiával osztotta meg a videót.

Laci a Blikknek mondta el, hogyan történt.

Először nagyon megijedtem! Nem titok, hogy irtózom a rovaroktól és a csúszómászóktól, olyannyira, hogy egyszer egy forgatást – sok hezitálás után – végül azért nem vállaltam el, mert tudtam, hogy olyan tematikájú, aminek köze volna a kígyókhoz.

Féltem és féltettem aput, hiszen nem tudtam megállapítani, kígyóról vagy siklóról van szó,

ráadásul a videón látszódott, hogy eléggé közel áll hozzá.” Laci azt tanácsolta édesapjának, hogy zárkózzon be és ne közelítsen az állathoz.

Végül szerencsére kiderült, hogy a fenevad nem más, mint egy meglehetősen nagyra nőtt ártalmatlan erdei sikló.

Az édesapa így nyilatkozott: „Valószínűleg sok a környéken a rágcsáló, ezért ilyen testes. Miután levideóztam, visszament a bokrok közé, azóta nem is láttam.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk