HÍREK

„Hasznavehetetlen, félkész papírhalmok” lesznek a tervekre költött milliárdokból a Budapesti Fejlesztési Központ volt munkatársa szerint

A Nyugati pályaudvar felújítására kapott pénzről már le is mondott a kormány. Valószínűleg más tervekből, így a HÉV-megállók felújításából sem lesz semmi.

Link másolása

Névtelensége megőrzése mellett adott interjút a 444-nek egy szakember, aki építész-várostervezőként dolgozott a Budapesti Fejlesztési Központnál (BFK). Kivételes, inspiráló és támogató közegként írta le a BFK-t, de aztán az új kormánnyal minden munkájuk és tervük – ahogy ő fogalmazott – füstté vált.

A BFK 2020 elején jött létre, és a szakember szerint jól indult a dolog.

„Az előd, a KKBK (Kiemelt Kormányzati Beruházások Központja) nagy sportesemények lebonyolítására és a kapcsolódó sportlétesítmények építésére jött létre. Amikor 2020 elején BFK-vá alakult, Vitézy Dávid lett a vezérigazgatója, és az egész budapesti várostérségre kiterjedő állami fejlesztési ügynökségként működött tovább” – mondta.

Így már olyan projektekben gondolkodhattak, amik túlmutatnak a választási ciklusokon, illetve végre lett egy olyan intézmény, ami egyben látta a hárommilliós várostérség problémáit.

„Az is újdonság volt, hogy a BFK kész volt Budapest és agglomerációjának fejlesztéséről minisztériumi tárcákon, közigazgatási határokon vagy az állami cégek érdekein túlmutató módon gondolkodni” – folytatta.

Szerinte a fővárosi ügyekért felelős Fürjes Balázzsal is jó volt a munkakapcsolat. „Ezzel együtt megfelelően kellett keretezni a szakmai törekvéseinket, de a menedzsment szerencsére hitelesen tudta képviselni, hogy a régió fejlesztése egyben a Fidesz politikai érdekét is szolgálja” – mondta.

Az egyik legnagyobb projektjük a Nyugati pályaudvar felújítása lett volna.

Erre egy komplex tervet dolgoztak ki, együttműködve a fővárossal, az önkormányzatokkal és a MÁV-val is, figyelembe véve az ingázókat, a pályaudvar műemléki épületét, a tér állapotát. Már nemzetközi pályázatot írtak ki a tervek elkészítésére, és 1,1 milliárd forintos uniós támogatást is kaptak 2021 őszére.

A választások után viszont minden megváltozott.

„A BFK által képviselt szemléletre a választások után felállt új kormány, illetve Lázár János (akkor még) építési és beruházási miniszter nem tartott igényt, a céget 2022 második felében szétverték. Most pedig visszaküldik a már elnyert pénzt az EU-nak, mert senki sem maradt, aki menedzselni tudná ezt a nagyon összetett feladatot” – mondta. Drámaiként élte meg a változást, a csapat szétszóródott.

A BFK jogutódja a Nemzeti Közlekedési Központ (NKK). Ahogy azt mi is megírtuk,

a Nyugati pályaudvar felújítására kapott 1,1 milliárd forintos támogatásról már le is mondtak.

A szakember úgy tudja, hogy nem maradtak projektmenedzserek a cégnél a több százmilliárdos beruházásokhoz, mint például a HÉV megállók felújítása.

„A gyakorlatban hónapok óta nem halad a beruházások előkészítése, és a helyzet mostanra azzal fenyeget, hogy a tervezésre eddig elköltött milliárdok hasznavehetetlen, félkész papírhalmok formáját öltik. A HÉV esetében ez azt jelenti, hogy bár mostanra a kivitelezési közbeszerzésen kellene dolgozni azért, hogy a ráckevei HÉV RRF forrásokból 2026-ig legalább részben megépülhessen, de a tervekre még építési engedélyt sem sikerült szerezni.

Így ha Magyarország esetleg hozzá is jut majd a függőben lévő európai uniós támogatásokhoz, a következő évtizedben egyszerűen nem lesz mit megvalósítani Budapesten és környékén”

– mondta.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk


HÍREK
Kunetz Zsombor: a bukás beismerése, hogy „kompenzáló támogatást” ad a kormány a háziorvosoknak és a fogorvosoknak
Ha valamit kompenzálni kell, akkor az, amit kompenzálnak, az nem működik, azaz megbukott – írta az egészségügyi elemző egy szerdán megjelent módosítás kapcsán.
Címlapkép: Pixabay - szmo.hu
2023. március 30.


Link másolása

„Kompenzáló támogatást” kapnak a háziorvosok és fogorvosok áprilisra, májusra és júniusra, feltéve, hogy az idei új számítás szerint rosszabbul jártak, mint a korábbi alapján - írja a HVG a szerdai Magyar Közlöny alapján. A kompenzációra a „gyógyító-megelőző ellátás céltartaléka” nevű költségvetési rovatból vettek ki 630 millió forintot a háziorvosok és 282,6 milliót a fogorvosok számára.

A jogszabályból az nem derül ki, hogy mi lesz június után.

Kunetz Zsombor egészségügyi elemző szerint az Orbán Viktor által jegyzett módosítás értelmében azon háziorvosok és fogorvosok, akik bázisfinanszírozása április, május, júniusban 100, illetve 75 ezer forinttal kevesebb lesz, az kompenzációs támogatást kap.

„Márpedig, ha valamit kompenzálni kell, akkor az, amit kompenzálnak - azaz maga a tanácselnök által kidolgozott indikátor rendszer - az nem működik, azaz megbukott!”

- írta Facebook-bejegyzésében Kunetz.

Az elemző szerint ez „a második figyelmeztetés a politikai értelemben már rég megbukott egészségügyi államtitkárnak”. Az első szerinte az volt, amikor az Orvosi Kamara beszántására tett kísérlet után azonnal két helyettes államtitkárát menesztették.

„Most itt a második figyelmeztetés, amely egyben azt is jelzi, hogy megbukott a nagy hévvel, és arccal elindított, azonban át nem gondolt és ennek folyományaként betegek életét veszélyeztető egészségügyi átalakítás” - írta Kunetz Zsombor a szerdán megjelent módosítás kapcsán.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

HÍREK
A Rovatból
Orbán Viktor csocsózással ünnepelte a Fidesz születésnapját – nem akárki volt az ellenfél
35 éves lett a nagyobbik kormánypárt.

Link másolása

35 éves lett a Fidesz – ez alkalomból pedig összegyűltek a párt prominensei, hogy megünnepeljék a rendszerváltás utáni legsikeresebb párt születésnapját. Az eseményről egyelőre hivatalos sajtófotót nem tettek ki, így nem lehet pontosan tudni, kik vettek részt az ünnepségen.

Orbán Viktor azonban posztolt egy fotót Facebook-oldalára, ahol egy aranyos kislánnyal csocsózik.

Azt ugyan nem lehet tudni, hogy ki a kisgyerek, ahogy arról sincs információ, hogy ki nyerte a meccset. Arra azonban lehet következtetni, hogy a miniszterelnök nem aggódik a jövő miatt. „Van utánpótlás” – írta a képhez, bár az kérdés, hogy a csocsóra vagy a 13 éve egyhuzamban kormányzó pártra gondolt-e.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
Földrengés volt Ausztriában, Sopronban is érezni lehetett
A 4,1-es erősségű földmozgás Bécsújhely környékén, a magyar határtól mindössze 25 kilométerre volt.

Link másolása

Földrengés volt Ausztriában, a 4,1-es erősségű földmozgást Sopron térségében a lakosság is érzékelte - közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) péntek reggel.

A Földfizikai és Űrtudományi Kutatóintézet Kövesligethy Radó Szeizmológiai Obszervatóriumának tájékoztatása szerint 2023. március 30-án, helyi idő szerint 22 óra 26 perckor földrengés volt Ausztriában, Bécsújhely térségében, az országhatártól megközelítőleg huszonöt kilométerre. A földmozgás erőssége 4,1-es volt a Richter-féle skálán.

A közlemény szerint

a rengést Sopron térségében a lakosság is érzékelte,

de károkról egyelőre nem érkezett bejelentés a katasztrófavédelemhez.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
Nem lehet kizárni, hogy elmarad Ferenc pápa magyarországi látogatása, bár „jó kezekben van”
Jelenleg bizonytalan az is, hogy a nagyhét minden programján részt tud-e venni az egyházfő, akit tegnap kórházba kellett vinni.

Link másolása

Szerdán mi is írtunk róla, hogy kórházban van Ferenc pápa. Bár eleinte arról szóltak a hírek, hogy a katolikus egyházfő előre tervezett vizsgálatokra érkezett, kiderült, hogy ez nem teljesen így volt.

A Szemlélek blog több külföldi forrásra hivatkozva azt írja, a szentatya a hét elején fáradtnak és betegnek érezte magát. Bár keddre jobban lett, szerdára biztossá vált, hogy valamilyen betegségről van szó: a rendszeresen szerdai napokon tartott úgynevezett „általános kihallgatás” után nagyon fáradt volt, nyomást érzett a mellkasán, a kezei is vaskosabbnak tűntek és fájdalmai is voltak.

Alapos kivizsgálás után úgy tűnik, a pápa

nem koronavírusos, azonban valamilyen légúti fertőzés, feltehetőleg tüdőgyulladás lehet a fő betegség, sajtóértesülések kardiológiai problémákra is utalnak.

Az egészségi állapota miatt lemondták az egyházfő összes heti programját, bár arról is hírt adtak, hogy Ferencet szerda este derűsnek látták, és a mellkasi CT-vizsgálat során sem találtak semmilyen rendellenességet.

A szentatya egészsége azért is foglalkoztatja a világ híveit, mert a jövő heti, nagyheti ünnepségsorozat különösen sűrű és megterhelő szakasza az évnek a pápa életében. Feltehetőleg vagy korlátozottan lesz jelen ezeken a programokon az egyházfő, vagy helyettesítéssel fognak élni a Vatikánban.

A Szemlélek arról is ír, hogy a hírek miatt kérdésessé vált Ferenc pápa április végére tervezett budapesti látogatása is. A portál szerint jelenleg nem lehet semmi biztosat mondani, azon kívül, hogy

egyáltalán nem lehet kizárni annak lehetőségét, hogy az áprilisi magyarországi pápalátogatás elmarad.

A pápát az orvosi segítségen kívül sokan támogatják lélekben is. Ferencet a világ számtalan helyéről támogatják imádságaikkal a hívek, még a katolikus amerikai elnök, Joe Biden is „extra imádságra” szólította fel az embereket. A Vatikán hivatalos közlése szerint Ferenc pápát meghatotta az a sok üzenet, jelzés, amely eljutott hozzá – ki is fejezte köszönetét „a közelségért, az imákért”.


Link másolása
KÖVESS MINKET: