Háromszor nagyobb az élelmiszerinfláció Magyarországon, mint Nyugat-Európában
Még csütörtökön közölte a legfrissebb adatokat a Központi Statisztikai Hivatal, eszerint
A margarin ára csaknem 70, a kenyéré 64, a sajté 61, a száraztésztáé majdnem 58, a tejtermékeké pedig majdnem 55 százalékkal emelkedett.
Az ársapkás termékek közül a cukor jelenleg 9,3, az étolaj 5 százalékkal kerül többe, mint egy éve. Az RTL Híradónak nyilatkozó elemző szerint ez még nem a csúcs.
A vásárlók az olcsóbb termékeket keresik majd, spórolni fognak, és kevesebbet vesznek, mint azelőtt. "Szerintem a kiskereskedelmi fogyasztás drasztikusan vissza fog esni" - vélekedett Szabó László, a Hold Alapkezelő felügyelőbizottságának elnöke.
A szakember szerint a kormány intézkedései is hozzájárultak a magas magyarországi élelmiszerárakhoz.
– mondta, hozzátéve, hogy úgy véli a kormány hibázott azzal, hogy beleavatkozott a piaci folyamatokba.
"A kiskereskedelmi szektorban elpattant a húr" - mondta Madár István, a Portfolio vezető elemzője. A hatósági árak szerinte azért nem működnek, mert a veszteséget, amit az élelmiszerek árstopján elszenvednek az élelmiszerláncok, azt máshol hozzák be.
A kormány szerint viszont a hatósági árak működnek. Úgy nyilatkoztak, hogy ezek fékezik az inflációt Magyarországon. Gulyás Gergely miniszter a kormányinfón azt mondta, hogy szerinte a háborút, illetve az Európai Unió Oroszország elleni intézkedéseit kell okolni.
„Arról, hogy az október elsejével lejáró hatósági árakat továbbra is fenntartják-e, két héten belül dönt kormány” – mondta Gulyás.
VIDEÓ: Az RTL Híradó beszámolója