News here

HÍREK

Háromszor nagyobb az élelmiszerinfláció Magyarországon, mint Nyugat-Európában

Eddig 30,9 százalékkal emelkedtek az élelmiszerárak egy év alatt. A szakemberek szerint ez még nem a csúcs, hamarosan látványos lesz a visszaesés.

Link másolása

Még csütörtökön közölte a legfrissebb adatokat a Központi Statisztikai Hivatal, eszerint

a fogyasztói árak átlagosan 15,6 százalékkal nőttek tavaly augusztushoz képest. Főleg az élelmiszerek drágultak, ott 30,9 százalékos az infláció.

A margarin ára csaknem 70, a kenyéré 64, a sajté 61, a száraztésztáé majdnem 58, a tejtermékeké pedig majdnem 55 százalékkal emelkedett.

Az ársapkás termékek közül a cukor jelenleg 9,3, az étolaj 5 százalékkal kerül többe, mint egy éve. Az RTL Híradónak nyilatkozó elemző szerint ez még nem a csúcs.

Gazdasági szakemberek szerint hamarosan látványos lesz a visszaesés.

A vásárlók az olcsóbb termékeket keresik majd, spórolni fognak, és kevesebbet vesznek, mint azelőtt. "Szerintem a kiskereskedelmi fogyasztás drasztikusan vissza fog esni" - vélekedett Szabó László, a Hold Alapkezelő felügyelőbizottságának elnöke.

A szakember szerint a kormány intézkedései is hozzájárultak a magas magyarországi élelmiszerárakhoz.

„Ezek a piaci folyamatok, tetszik, nem tetszik, beépülnek az árakba, sőt lehet, hogy nagyobb arányban, mintha hagynánk a normális dolgokat érvényesülni. Nem tudom mással megmagyarázni, hogy miért háromszor nagyobb az inflációnk élelmiszerben, mint mondjuk Nyugat-Európában”

– mondta, hozzátéve, hogy úgy véli a kormány hibázott azzal, hogy beleavatkozott a piaci folyamatokba.

"A kiskereskedelmi szektorban elpattant a húr" - mondta Madár István, a Portfolio vezető elemzője. A hatósági árak szerinte azért nem működnek, mert a veszteséget, amit az élelmiszerek árstopján elszenvednek az élelmiszerláncok, azt máshol hozzák be.

A kormány szerint viszont a hatósági árak működnek. Úgy nyilatkoztak, hogy ezek fékezik az inflációt Magyarországon. Gulyás Gergely miniszter a kormányinfón azt mondta, hogy szerinte a háborút, illetve az Európai Unió Oroszország elleni intézkedéseit kell okolni.

„Arról, hogy az október elsejével lejáró hatósági árakat továbbra is fenntartják-e, két héten belül dönt kormány” – mondta Gulyás.

VIDEÓ: Az RTL Híradó beszámolója


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


HÍREK
A Rovatból
Már az ágyat és a szekrényt is eltüzelte egy sajószentpéteri nő, mert nincs pénze tűzifára
A helyiek amikor csak lehet, spórolnak a fűtéssel, mert alig van mivel és miből.

Link másolása

Sajószentpéter egyik legszegényebb utcájában akkor van fűtés, ha éppen van pénz fára vagy gázra - számolt be róla az RTL Híradó.

A helyiek amikor csak lehet, spórolnak a fűtéssel. Sokan csak délután, vagy este fűtenek be, de van olyan család is, ahol csupán a gázrózsával melegítik fel a levegőt a konyhában.

Egy másik házban, ahol egy anya él sérült lányával, négy napja elfogyott a tüzelő, és mivel többre nincs pénzük, már az ágyat és a szekrényt is eltüzelték.

Sajószentpéteren a fűtési szezon, az időjárás és a domborzati viszonyok egyszerre okozzák azt, hogy már veszélyes a levegő minősége.

Az RTL Híradó riportja:


Link másolása
KÖVESS MINKET:

HÍREK
A fejükre zsákot húzva akaszthattak fel civileket az oroszok Luhanszk közterületein
A meggyilkolt áldozatok nyakába gyalázkodó feliratokat is akasztottak. Egyiküket vélhetően meg is kínozták az akasztás előtt.

Link másolása

Döbbenetes képeket osztott meg Szerhij Szternenko civil aktivista vasárnap a Telegramon. Posztja szerint az orosz megszállók a lakosság elrettentésére állítólag civileket akasztottak fel a kelet-ukrajnai Luhanszk megye területén - vette észre a 444.

A fotók hitelességét egyelőre senki nem tudta igazolni.

Ezeken az látható, hogy a meggyilkoltak nyakába gyalázkodó feliratokat akasztottak, amin olyan szövegek szerepeltek, mint “segítettem az ellenségnek” vagy “a luhaszki nép ellensége”.

Az egyik áldozat nyakában a SZMERS mozaikszó látható, ami egykor a sztálini Vörös Hadsereg rettegett belső kémelhárításának a neve volt. Ennek célja az volt, hogy a háború alatt a Vörös Hadseregbe beszivárgó német kémeket leleplezzék, de valójában a legkülönbözőbb tisztogatásokhoz és politikai gyilkosságokhoz használt szervezetről volt szó - idézi fel a lap.

Az áldozatok fejére zsákot is húztak a kivégzőik. A közzétett képeken öt halott látható, nagy valószínűséggel férfiak.

Egyikük lábán nagy méretű vérfolt látható - őt vélhetően az akasztás előtt megkínozták, vagy súlyosan megsebesítették.

A képeket csak erős idegzetűek nézzék meg!


Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
Több mint 800 tanár nem veszi fel a munkát hétfőn a kirúgások miatt
A budapesti Karinthy Frigyes Gimnáziumban csak hétfő reggel dőlhet el, hogyan tudják folytatni a tanítást.

Link másolása

Előreláthatóan 86 - köztük 26 nem fővárosi - iskola 832 tanára nem veszi fel a munkát hétfőn az újabb kirúgások miatt a Tanárok a Tanárokért nevű szervezet összesítése szerint - számolt be róla az RTL Híradó.

A szerdán elbocsátott nyolc pedagógus közül hat a budapesti Karinthy Frigyes Gimnáziumban tanított. Ott csütörtökön és pénteken rendkívüli szünetet rendeltek el, és egyelőre még kérdéses, hogy hétfőn újra tud-e indulni az oktatás. Az egyik tanár, Berta Beáta az RTL Híradónak azt mondta, szerinte hétfőn reggel fog kiderülni, hogy hogyan tudják megtartani az órákat. Az iskola igazgatója azt közölte, hogy lesznek csoportösszevonások és helyettesítések, de tanítani fognak.

Nyilatkozott a Híradónak egy karinthys szülő is, aki beszédet mondott a szombati tüntetésen. Elmondta, hogy szülőtársaival összefogtak, saját pénzből fizetnék a kirúgott tanárokat, hogy továbbra is taníthassák a gyerekeket.

„Ezt az összeget, amit a szülőknek rá kell áldozni ahhoz, hogy a rendes, államilag garantált tanulás meglegyen, az utolsó fillérig vissza fogjuk perelni az államtól”

- mondta Káldos János.

Az RTL Híradó riportja:


Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
A Rovatból
Orbán Putyin trójai falova, és csak az EU-s pénzeknek köszönheti hatalmát a bajor közmédia cikke szerint
A szerzők úgy vélik, a magyar miniszterelnök „nyilvánvalóan képtelen vagy nem akarja megrontani Putyinnal fenntartott jó kapcsolatát”.

Link másolása

Kritikus cikk jelent meg Orbán Viktorról a bajor közmédia oldalán - szúrta ki az Index. A bevezetőben ezekkel a kérdésekkel indítanak:

„Mi az oka annak, hogy Orbán közel áll Putyinhoz? És miért engedi meg ezt neki az Európai Unió?”

A három szerző szerint a magyar miniszterelnök az orosz elnök bábja, trójai falova Európában, ezért tartja akadályozza hónapok óta az Oroszország elleni háborús szankciókat. Úgy vélik, ez veszélyes kettős játék, amivel gyengíti az Európai Unió egységét.

A kormányfő oroszbarát politikájának magyarázata szerintük az, hogy Magyarország gazdasága függ Oroszországtól. Mint írják,

a háború ellenére Orbán „nyilvánvalóan képtelen vagy nem akarja megrontani Putyinnal fenntartott jó kapcsolatát”.

Arra is kitérnek a cikkben, hogy 2014 és 2021 között több mint 27 milliárd euró uniós forrást kapott Magyarország.

„A pénz nélkül Orbán soha nem lett volna ilyen hatalmas, de ennek vége lehet, mivel az Európai Bizottság több mint 13 milliárd euró uniós forrás befagyasztását javasolta a tagállamoknak” - állapították meg a szerzők.


Link másolása
KÖVESS MINKET: