HÍREK

Háromszor nagyobb az élelmiszerinfláció Magyarországon, mint Nyugat-Európában

Eddig 30,9 százalékkal emelkedtek az élelmiszerárak egy év alatt. A szakemberek szerint ez még nem a csúcs, hamarosan látványos lesz a visszaesés.

Link másolása

Még csütörtökön közölte a legfrissebb adatokat a Központi Statisztikai Hivatal, eszerint

a fogyasztói árak átlagosan 15,6 százalékkal nőttek tavaly augusztushoz képest. Főleg az élelmiszerek drágultak, ott 30,9 százalékos az infláció.

A margarin ára csaknem 70, a kenyéré 64, a sajté 61, a száraztésztáé majdnem 58, a tejtermékeké pedig majdnem 55 százalékkal emelkedett.

Az ársapkás termékek közül a cukor jelenleg 9,3, az étolaj 5 százalékkal kerül többe, mint egy éve. Az RTL Híradónak nyilatkozó elemző szerint ez még nem a csúcs.

Gazdasági szakemberek szerint hamarosan látványos lesz a visszaesés.

A vásárlók az olcsóbb termékeket keresik majd, spórolni fognak, és kevesebbet vesznek, mint azelőtt. "Szerintem a kiskereskedelmi fogyasztás drasztikusan vissza fog esni" - vélekedett Szabó László, a Hold Alapkezelő felügyelőbizottságának elnöke.

A szakember szerint a kormány intézkedései is hozzájárultak a magas magyarországi élelmiszerárakhoz.

„Ezek a piaci folyamatok, tetszik, nem tetszik, beépülnek az árakba, sőt lehet, hogy nagyobb arányban, mintha hagynánk a normális dolgokat érvényesülni. Nem tudom mással megmagyarázni, hogy miért háromszor nagyobb az inflációnk élelmiszerben, mint mondjuk Nyugat-Európában”

– mondta, hozzátéve, hogy úgy véli a kormány hibázott azzal, hogy beleavatkozott a piaci folyamatokba.

"A kiskereskedelmi szektorban elpattant a húr" - mondta Madár István, a Portfolio vezető elemzője. A hatósági árak szerinte azért nem működnek, mert a veszteséget, amit az élelmiszerek árstopján elszenvednek az élelmiszerláncok, azt máshol hozzák be.

A kormány szerint viszont a hatósági árak működnek. Úgy nyilatkoztak, hogy ezek fékezik az inflációt Magyarországon. Gulyás Gergely miniszter a kormányinfón azt mondta, hogy szerinte a háborút, illetve az Európai Unió Oroszország elleni intézkedéseit kell okolni.

„Arról, hogy az október elsejével lejáró hatósági árakat továbbra is fenntartják-e, két héten belül dönt kormány” – mondta Gulyás.

VIDEÓ: Az RTL Híradó beszámolója


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Népszerű
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk


HÍREK
Magyar Péter vonattal érkezett Debrecenbe, rejtélyes kihelyezett kamerákról posztolt
Bejegyzése szerint a katasztrófavédelem épp ideiglenes kamerákat helyez ki a térre, épp oda, ahol tüntetni fognak.

Link másolása

Nagy a készültség Magyar Péter debreceni tüntetése előtt, amit vasárnap délután kettőre hirdetett meg.

Korábban már kiderült, hogy Kósa Lajos és a Fidesz nadrágszíjas plakátokat helyezett ki éjjel a helyszínre, a Debrecenbe vonattal érkező Magyar Péter pedig arról írt most a Facebookon, hogy a katasztrófavédelem ideiglenes kamerákat helyez ki a tüntetés helyszínére.

„Vajon mire készülnek?”

– teszi fel a kérdést Magyar.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

HÍREK
A Rovatból
Magyar Péter anyák napi nagygyűlésére fél órával a kezdés előtt elkezdett gyűlni a tömeg Debrecenben
Számháborúskodás nélkül annyi elmondható, hogy ahhoz képest, hogy még volt idő, szép számmal álltak már korábban is az emelvény előtt.

Link másolása

Szellősen bár, de elkezdték megtölteni a teret Debrecenben az emberek, ahova nemrég vonattal érkezett meg Magyar Péter és csapata. A Tisza párt alelnöke részéről

merész húzásnak tűnik, hogy a Fidesz vidéki fellegvárába hirdetett nagygyűlést,

ráadásul a budapesti sok tízezres megmozdulás után, perceken belül eldől, hogy beválik-e Magyar újabb húzása.

A Szeretlek Magyarország fotósának sikerült elkapnia a demonstráció előtti perceket:


Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
A Rovatból
Több mint száz kilométerről is Szlovákiába járnak a magyarok élelmiszerért
Sokkal nagyobb akciókat lehet kifogni, mint Magyarországon, cigarettával például szinte vagyonokat lehet spórolni.

Link másolása

A komárnói szupermarketek parkolói hétvégente tele vannak magyar rendszámú autókkal, mesélte a G7-nek Hovanyecz István, aki már évek óta rendszeresen jár Szlovákiába vásárolni, és az ezzel kapcsolatos, praktikus információk megosztására egy Facebook-csoportot is üzemeltet, aminek a létszáma az elmúlt két hónapban hirtelen 60 ezerre nőtt.

A bevásárlóturizmus elsősorban a komárnói Kauflandra összpontosul, de a környező boltok is tele vannak magyarokkal a hétvégéken. Korábban csak a határ mentén élők jártak át, Hovanyecz facebook-csoportjában viszont

vannak olyanok is, akik több mint száz kilométert utaznak rendszeresen, hogy Szlovákiában vásárolhassanak.

Cigarettával számolva gyorsan látszik, hogy miért is éri meg ez nekik: ha akció van Szlovákiában, akár 5-600 forintot is lehet spórolni egyetlen dobozon, és ha 12-15 dobozzal vásárol valaki, már ki is jött a benzinköltsége az oda-vissza összesen 200 kilométeres útra.

A rendszeresen járók egybehangzó véleménye, hogy Szlovákiában „igazi akciók” vannak, azaz a magyarnál jóval nagyobb kedvezményeket lehet kifogni, és a felkészülés is könnyű, mert a szlovák üzletek akciós újságai előre elérhetőek.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
A Rovatból
Zivatarok miatt adtak ki figyelmeztetést az ország jelentős részére
Órákra lebontva mutatjuk, hogy hol vérható csapadék. Magyar Péter Debreceni eseménye, úgy tűnik, megúszhatja az égi áldást.
Fotó: Pixabay - szmo.hu
2024. május 05.


Link másolása

Számos megyére adtak ki elsőfokú riasztást vasárnapra, a HungaroMet pedig a Facebook-oldalán osztott meg egy videót, ami órákra lebontva mutatja meg, hogy pontosan hol is várható csapadék a délutáni és esti órákban.

A képeken látható, hogy

a csapadék nyugatról vonul kelet felé, és a Tiszántúlon lesz erőteljesebb.


Link másolása
KÖVESS MINKET: