News here
hirdetés

HÍREK
A Rovatból
hirdetés

Harmadfokú hőségriasztás lépett életbe

A népegészségügyi központ és a katasztrófavédelem figyelmeztetése egyelőre csütörtök éjfélig tart.

Link másolása

hirdetés

Életbe lépett az országos tisztifőorvos által elrendelt harmadfokú hőségriasztás, amely hétfő 0 órától csütörtök éjfélig tart. Harmadfokú hőségriasztást akkor rendelnek el, ha a napi középhőmérséklet legalább három egymást követő napon eléri a 27 Celsius-fokot.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) és az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) erről szóló közleményében nyomatékosan kérte, hogy a nagy melegben

  • mindenki ügyeljen a fokozott folyadékbevitelre
  • kerülje a kávé, az alkohol, a magas koffein- és cukortartalmú üdítők és a zsíros ételek fogyasztását
  • senki ne tartózkodjon 11 és 15 óra között a tűző napon óvintézkedések nélkül
  • védje bőrét a leégés ellen megfelelő öltözködéssel, szellőző ruházattal és napvédő készítményekkel
  • különösen figyeljenek erre a szabadtéren dolgozók és a szabadtéri rendezvények résztvevői
  • a járművezetők fokozottan figyeljenek, vezessenek óvatosan, mert a nagy meleg könnyen dekoncentráltságot okoz
  • a vízparton tartózkodók se napozzanak 11-15 óra között, és felhevült testtel ne ugorjanak a vízbe.

Figyelmeztettek arra is, hogy

sose hagyjon senki gyermeket, állatot a tűző napon parkoló autóban, mert ilyen időben akár 70 Celsius-fok fölé is emelkedhet a jármű belső hőmérséklete.

Ha napon álló autóban hagyott gyermeket vagy háziállatot látnak, hívják a 112-es segélyhívószámot.

Az országos tisztifőorvos és az Országos Meteorológia Szolgálat hőség miatti figyelmeztetésének különböző kritériumai vannak. Ahogy az országos tisztifőorvos, úgy a meteorológiai szolgálat is három fokozatot rendelhet el, de utóbbi az egyes megyékre adja ki figyelmeztetését.

hirdetés

A mostani hőség miatt az Országos Meteorológiai Szolgálat Vas, Zala, Nógrád és Borsod-Abaúj-Zemplén megyére elsőfokú, az ország többi területére másodfokú figyelmeztetést adott ki hétfőre.

Az előrejelzés szerint hétfőn a minimumok általában 15 és 21 fok között alakulnak, de a hidegre érzékeny részeken 11-14 fokot is mérhetnek. A legmagasabb nappali hőmérséklet 31 és 36 fok között valószínű. A hét további részében fokozódik a hőség, néhol 40 fok közeli csúcsértékek is lehetnek.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
HÍREK
Szakértő: nem az uniós szankciók miatt drága az energia Magyarországon
A Fidesz mégis nemzeti konzultációt akar az Oroszország elleni szankciókról. A kormány 2021 év végéig több mint 40 milliárd forintot költött nemzeti konzultációkra.

Link másolása

hirdetés

A megfelelő időben döntünk – így reagált a kormány az RTL-híradó kérdésére a Fidesz és a KDNP frakciójának csütörtöki javaslatáról. A kormánypártok nemzeti konzultációt kezdeményeznek az Oroszországra kivetett úgynevezett uniós energia-szankciókról.

A Fidesz szerint a szankciók miatt szabadultak el az energiaárak. A kormány szerint is a megoldás az lenne, ha a szankciókat felfüggesztenék, mert akkor az infláció a felére menne vissza. Erről beszélt nemrég Gulyás Gergely is.

Az RTL Híradó által megkérdezett energiapiaci szakértő azonban azt mondja: Van olaj és van szén szankció, de nincs gáz-szankció. De jelenleg csak a szén-szankció lépett életbe.

Sem a kőolajra, sem a gázra nincs érvényben uniós korlátozás.

A DK szerint a konzultáció szemfényvesztés, értelmetlen és drága is. Dobrev Klára emlékeztetett rá, hogy a szankciókat Orbán Viktor is megszavazta. A hvg.hu számítása szerint pedig a kormány 2021 év végéig több mint 40 milliárd forintot költött nemzeti konzultációkra.

hirdetés

VIDEÓ: Az RTL Híradó beszámolója


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
HÍREK
Hétfő estére megbénul a forgalom Budapesten
A Magyarország – Olaszország Nemzetek Ligája labdarúgó-mérkőzés miatt számos korlátozás lesz és a tömegközlekedés is módosul.

Link másolása

hirdetés

A Puskás Arénában rendezik meg a Magyarország – Olaszország Nemzetek Ligája labdarúgó-mérkőzést szeptember 26-án, hétfőn az esti órákban.

A stadion környékén 18:45-től 23:30-ig számos közlekedési változásra, lezárásra kell számítani.

Az aréna környékén korlátozottak a parkolási lehetőségek, ezért a Budapesti Közlekedési Központ kéri, hogy a Puskás Arénát közösségi közlekedéssel közelítsék meg. Ennek érdekében a mérkőzés előtt, illetve azt követően a megszokottnál sűrűbben indul az M2-es és az M4-es metró, valamint az 1-es villamos.

Eljutás a stadionba

A stadionba a Dózsa György út és a Stefánia út felől lehet belépni. Az aréna gyalog nemcsak a Puskás Ferenc Stadion metróállomástól, hanem hasonló idő alatt a Keleti pályaudvartól, a Verseny utcán át is megközelíthető.

A környéken korlátozott a parkolási lehetőség, ezért a BKK kéri a szurkolókat, hogy a sűrűbben közlekedő közösségi közlekedési járatokkal utazzanak a helyszínre.

hirdetés

A BKK a Puskás Aréna megközelítésére az M2-es és az M4-es metróvonalakat, valamint az 1-es villamost javasolja, amelyek a mérkőzés előtt és után is a megszokottnál sűrűbben járnak. A Thököly úton közlekedő buszok mindegyike megáll 17:00 és 23:30 között a Reiner Frigyes park és a Thököly út / Stefánia út megállóhelyen.

Közösségi közlekedési változások 18:45-től 23:30-ig

A 30-as autóbusz mindkét irányban a Thököly úton közlekedik, nem érinti a Verseny utcai megállót.

A Stefánia út lezárása miatt a 75-ös trolibusz terelve, a Puskás Ferenc Stadion helyett a Keleti pályaudvarig közlekedik a 79M trolibusz vonalán.

A 77-es trolibusz módosított útvonalon, a Stefánia út helyett a Hungária körúton jár, amelyre a Puskás Ferenc Stadionnál a Hungária körúton a Stefánia út és a Kerepesi út között kijelölt megállóban lehet felszállni.

A Puskás Ferenc Stadionnál a 95-ös, a 195-ös és a 130-as buszokra a Hungária körúton a 901-es éjszakai busz Dél-Buda irányú megállóhelyén lehet felszállni.

Közúti közlekedési változások 18:45-től 23:30-ig

Lezárják a Dózsa György utat a Thököly út és a Kerepesi út között, a Stefánia utat a Thököly út és a Hungária körút között, az Ifjúság útját, a Verseny utcát, valamint az Istvánmezei utat.

Utazásuk megtervezéséhez továbbra is érdemes a BudapestGO alkalmazást használni, amely valós idejű járatinformációk alapján számolja ki az optimális útvonalat úti céljuk eléréséhez.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK
Még 18 fok sincs egy fóti gimnáziumban, meleg teát osztanak és levelet írtak a szülőknek
Az intézmény vezetője azt tanácsolta, hogy a diákok meleg ruhában menjenek és vihetnek magukkal plédet is.

Link másolása

hirdetés

A Fóti Népművészeti Szakgimnázium vezetője a szülőket levélben tájékoztatta arról, hogy

az iskolában csak 16-18 fok jelenleg

- derült ki a hvg.hu-hoz eljuttatott levélből.

Az e-mailben arról is írt az igazgató, hogy még hetekig nem lesz fűtés, így hosszabb ideig is erre a hőmérsékletre kell számítani.

Sőt, a fűtési szezonban sem lesz több 18 foknál. Ezért arra kérte a szülőket, hogy figyeljenek oda a gyerekek öltözködésére. Azt tanácsolta, hogy a fázósak vigyenek magukkal plédet és extra pulóvert. Az iskola meleg teát is oszt a gyerekeknek.

A levélben arra is kitért, hogy a kormány megszorítói intézkedéseinél az iskolákban a minimumértéket határozták meg, de más közintézményekben (kivéve kórházakat, szociális otthonokat, bölcsődéket, óvodákat) legfeljebb ennyi lehet a maximum.

hirdetés


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK
Több önkormányzat is bezár olyan épületeket, ahol ukrán menekülteket szállásoltak el
Nem bírják fizetni a magas rezsiárakat.

Link másolása

hirdetés

A fűtési szezon kezdetén Tiszakürtön és Tiszapüspökiben is el kell költözniük a menekülteknek az önkormányzat épületeiből, a további elszállásolásuk kérdésessé vált. Mindezt azért, mert az önkormányzat nem tud fűteni olyan intézményeket a megnövekedett rezsiárak mellett, ahol eddig ukrán menekülteket szállásoltak el, írja a Telex a Szoljon.hu cikke alapján.

Tiszakürtön most bezárni tervezett családsegítő szolgálat épületében vannak elszállásolva ukrán menekültek, az ő elhelyezésük pedig a fűtési szezon kezdetétől nem megoldott.

Itt öt nőt szállásoltak el hét gyermekkel, akik a helyi közösségbe is jól beilleszkedtek. A gyerekek online tanulnak, az anyák pedig a nyáron munkát is vállaltak a környéken.

Tiszapüspökni az egyik Tisza-parti oktatóközpont épületében szállásoltak el huszonhét menekültet.

Közülük legalább húszan gyerekek, csecsemőtől egészen hatévesig.

Bander József szerint azonban a nekik otthont adó épület nem fűthető télen, így már jelezték az operatív törzs felé, hogy október 16. után új szállást kell keresni a menekülteknek.

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: