HÍREK
A Rovatból

„Harcolj, elnök úr!” – üzente Orbán Viktor Trumpnak, aki kedden áll majd bíróság elé

A volt elnök ellen múlt héten emeltek vádat, mert 2016-ban lefizetett egy pornószínésznőt, hogy hallgasson korábbi afférjukról.

Link másolása

Harcolj, elnök úr! - üzente Orbán Viktor a Twitteren Donald Trumpnak. A volt amerikai elnök ellen múlt héten indítottak bűnvádi eljárást, kedden kell megjelennie a bíróságon.

A konkrét vádakat még nem hozták nyilvánosságra, de a CNN szerint 30 vádpont van. Sajtóértesülések szerint az ügyészség arra összpontosít majd, törvényt sértett-e Trump, amikor

a 2016-os elnökválasztás során ügyvédjén keresztül 130 ezer dollárt fizetett ki egy pornószínésznő hallgatásáért, akivel 10 évvel korábban bonyolódott egyéjszakás kalandba.

Trump tagadta a vádakat, szerinte egyszerűen politikai boszorkányüldözés áldozata, és tiltakozásra szólította fel követőit. A volt elnöknek kedden kell megjelennie a bíróság előtt, erre a napra készültségbe helyezték a New York-i rendőrségét.

Hétfőn a magyar miniszterelnök támogatását fejezte ki az ügyben a Twitteren.

„Harcolj, elnök úr! Veled vagyunk”

- írta a magyar miniszterelnök, és egy Trummpal közös képet is megosztott. A fotó Orbán tavaly augusztusi amerikai látogatásán készült, amikor A volt elnök fogadta őt a bedminsteri birtokán.

Orbán bejegyzéséről az AP hírügynökség is beszámolt. Ahogy fogalmaztak: a „szélsőjobboldali magyar vezető” azért utazott akkor az Egyesült Államokba, hogy beszédet mondjon Texasban egy konzervatív konferencián, a CPAC-on.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Népszerű
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk


HÍREK
A Rovatból
Beszóltak a Fidesznek: aki Putyin propagandáját szajkózza, annak itt nincs helye
A magyar kormánypárt jelenleg egyik EP-frakciónak sem tagja, de Orbán Viktor korábban arról beszélt, hogy a választás után belépnek az ECR-be. Egy cseh képviselő szerint viszont már tárgyalni sem lehet a Fidesszel.

Link másolása

Megszakadtak a tárgyalások a Fidesz és az Európai Konzervatívok és Reformerek (ECR) EP-frakciója között – jelentette ki Alexandr Vondra cseh európai parlamenti képviselő az Euractivnak adott interjújában. Mint a Telex idézi, a hétfőn megjelent cikkben az ECR-hez tartozó cseh képviselő úgy fogalmazott:

„Ha valaki egyszerűen Putyin propagandáját szajkózza, semmi keresnivalója itt. Ezt megmondtam a Fidesznek, emiatt most nem lehet tárgyalásokat folytatni velük”.

A magyar kormánypárt jelenleg egyik frakciónak sem tagja, de már egy uniós intézményben és az EU-tól független Európa Tanácsban is az euroszkeptikus ECR-ben ül, az EP-ben pedig jobbára együtt szavaz a pártcsaláddal. Orbán Viktor a februári uniós csúcstalálkozó előtt arról beszélt olasz lapoknak, hogy a Fidesz az EP-választás után be is lép a pártcsaládba.

Az ugyanakkor már korábban kiderült, hogy nem mindenki lelkesedik a Fideszért az ECR-ben. A Politico februárban például úgy értesült, hogy a flamand N-VA kilépéssel is fenyegetőzött a Fidesz belépése esetén.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

HÍREK
A Rovatból
Bombafenyegetés miatt iskolákat kellett kiüríteni országszerte
A fenyegető üzeneteket még vasárnap küldték el az intézményeknek. A rendőrség későbbre ígért tájékoztatást.
FM. Kép: RTL - szmo.hu
2024. május 13.


Link másolása

Több iskolát is kiürítettek országszerte, mivel bombafenyegetést kaptak emailben vasárnap késő este – írja az RTL.hu. Az egyik érintett iskolából úgy értesültek, hogy egy tankönyvkiadóéra emlékeztető címről jött az email, amelyben összeszedett, rendezett fogalmazásmóddal:

„Tudomásukra jutott” az, hogy egy „éles bomba” fog robbanni az intézményekben hétfőn délelőtt 11.30-kor.

Azt egyelőre nem tudja az RTL, hogy pontosan ugyanarról a címről jött-e ugyanaz a szöveg az érintett intézményeknek. Sorolják ezek között a szombathelyi Paragvári Utcai Általános Iskolát, valamint a Neumann János Általános Iskolát, de úgy tudják, szegedi, nyíregyházi, valamint kulcsi iskolákba is érkezett fenyegetés.

Az érintett iskolák pontos számát se tudni egyelőre. Az RTL a rendőrséget is megkereste az ügyben, akik későbbre ígértek tájékoztatást.

Múlt héten számos szlovákiai iskolában, köztük a felvidéki Nagymegyeren és Rimaszombaton is kaptak bombafenyegetést. Az Új Szó tudósítása szerint május 7-én összesen 1323 iskolában volt bombariadó.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

HÍREK
A Rovatból
„Gondolom, valami honpolgár” – véletlenül válaszoltak az MTVA-nál egy néző levelére
Váratlan választ kapott egy levélíró a köztévé sajtóosztályától, miután az EP-jelöltek vitája miatt írt. A tévesen kiküldött üzenetet egyelőre nem kommentálta az MTVA.

Link másolása

Véletlenül válaszoltak a köztévétől a 444.hu egy olvasójának levelére – számol be a lap. Olvasójuk május 10-én e-mailben kérte számon az MTVA sajtóirodáját, hogy miért nem adnak helyet egy EP-listavezetői vitának műsoraik között. Szűk egy óra múlva ezt a választ kapta:

„Nem tudom, hogy ő ki, gondolom, valami honpolgár. Nem válaszolunk neki.”

A levélíró gyorsan rájött, hogy véletlenül rossz címre küldte el az emailt, így 2 perccel később már meg is próbálta visszahívni az üzenetét, de addigra már képernyőkép is készült róla. A 444.hu érdeklődött a a történtekről az MTVA-nál, választ cikkük megjelenéséig nem kaptak.

Nem sokkal a baki után egyébként kiderült, hogy a köztévé mégis rendezne EP-listavezetői vitát. Deutsch Tamás, Donáth Anna, Dobrev Klára, Róna Péter és Vona Gábor is jelezte már hogy részt venne ezen, Magyar Péter pedig saját feltételeinek teljesülése esetén tenne így.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

HÍREK
A Rovatból
Orbán Viktort kötelezte a bíróság a perköltségek megfizetésére, miután pert vesztett
A miniszterelnök azokat a médiumokat citálja bíróság elé, amelyek szemlézték Hans Reisch, a SPAR vezérigazgatójának egy osztrák élelmiszeri szaklapban megjelent szavait.

Link másolása

Hétfőn került sor a Fővárosi Törvényszéken Orbán Viktor miniszterelnök és a Mészáros Lőrinc-közeli Index.hu között bírósági eljárás első tárgyalására - írta meg a media1.

A lap szerint azt az ítéletet hozta elsőfokon a bíróság, hogy Orbán Viktor megalapozatlanul citálta bíróság elé az Index.hu portált, a felperes keresete nem volt alapos.

A kormányfő közszereplőként köteles eltűrni, ha a sajtóban kritikus vélemény jelenik meg, a sajtó szabadságát nem korlátozhatja helyreigazítási perrel.

Az Indexnek nem kell helyreigazítást közölnie, és Orbán Viktort kötelezte a bíróság a perköltségek megfizetésére. A bíróság szerint az Index korrekten járt el.

A miniszterelnök az Index mellett az Economx.hu-t, a Klubrádiót, a 444.hu-t, a 24.hu-t, a Hírklikket, a Pécsi Stopot, és mint a napokban kiderült, az RTL-t is beperelte.

Orbán azokat a médiumokat citálja bíróság elé, amelyek szemlézték Hans Reisch, a SPAR vezérigazgatójának a Lebensmittel Zeitung című osztrák élelmiszeri szaklapban megjelent szavait.

Orbán szerint Reisch nyilatkozata valótlan. Először az Economx szemlézte a nyilatkozatot „Orbán Viktor oligarchái elől menekül az osztrák Spar-csoport” címmel, majd tőlük vette át több szerkesztőség, beleértve az Indexet is.

Link másolása
KÖVESS MINKET: