News here
hirdetés

HÍREK
A Rovatból
hirdetés

Gyógyszerészi kamara: Van elegendő gyógyszer, napokon belül feltöltik a hiányzó készletet is

Dr. Hankó Zoltán elnök szerint aggodalomra nincs ok, a problémát az okozta, hogy több helyen megrohanták a patikákat. Ezért jó lenne, ha mindenki csak a szükséges mennyiséget vásárolná.

Link másolása

hirdetés

Több olvasónk is arról számolt be, hogy a koronavírus-járvány idején a patikákban több gyógyszer is hiánycikk.

„Bementem egy dél-budai patikába. 40 perc sorbaállás után jutottam be. Kétféle inzulin volt felírva, az egyikből egy doboz az egyhavi adag, a másikból 2 doboz +1 ampulla.

Összesen 1 ampullát tudtak volna adni az egyikből, a másikból semennyit.

Egy dobozban egyébként 5 ampulla van. Meglepő módon azt sem vállalták, hogy megrendelik, és másnapra ott van, mert a kiszolgáló hölgy szerint semmi sem garantálja, hogy meg is kapják. Végül egy ismerősön keresztül az agglomeráció egyik patikájában sikerült kapnom 1-1 dobozzal" - mondta olvasónk.

De nem csak az ilyen speciális gyógyszerekben akadozik az ellátás.

hirdetés

„Szerettem volna paracetamol alapú lázcsillapítót is venni, de mindkét patikában kinevettek.

Mióta híre ment, hogy az ibuprofen alapú gyógyszerek nem jók ebben az esetben, megindult a paracetamol felvásárlás.”

Miután többen számoltak be hasonló tapasztalatokról, megkerestük a témában dr. Hankó Zoltánt, a Magyar Gyógyszerész Kamara elnökét, aki az alábbiakról tájékoztatott:

"Általában a hiányról szóló kommunikációval mindig körültekintőnek kell lenni, mert egy félre sikerült mondat önmagában is hiányt generálhat.

Ha arról kezdünk beszélni, hogy valami nincs vagy nehezebben elérhető, még azok is elkezdik vásárolni, akiknek nincs is rá szükségük, és ezzel valóban hiányt idézhetünk elő.

A mostani helyzetben pedig különösen indokolt a korrekt és felelős kommunikáció.

Amikor az egészségügyi veszélyhelyzet kihirdetésre került, ugrásszerűen megnőtt a gyógyszerek iránti kereslet. Ez érthető, mert mindenki biztonságban szeretné tudni magát. Néhány nappal később, amikor rendelet egyszerűsítette a gyógyszerek felírását és a kiváltás gyakorlatát – egyébként szakmailag indokoltan –, ez további keresletnövekedést jelentett a gyógyszertárakban.

Durván három és félszeres igényeket kellett kielégíteni.

Emiatt a nagykereskedelemmel szemben oly mértékben megnövekedtek az utánpótlás iránti igények, hogy a logisztikájuk ezt nem tudta azonnal lekövetni. Ezért alakult ki olyan helyzet, hogy

az elmúlt héten a gyógyszertárak 1-2 nap késéssel, vagy csökkentett mennyiségben kapták csak meg az igényelt gyógyszereiket. Így egyes gyógyszertárakban egyes gyógyszerekből átmeneti ellátási zavar is keletkezhetett.

A nagykereskedők megfeszített tempóban dolgoznak, és a vezetőik nekem azt ígérték, hogy a hétvégén igyekeznek behozni a lemaradást. Szerencsére mára már a lakossági nyomás is némileg enyhült, így remélhetőleg pár napon belül helyreállhat az egyensúly.

Jó lenne persze, ha a vény nélkül kapható megelőzésre szolgáló gyógyszerekből is csak annyit vásárolnának, amennyire szükség van, és a vényre felírt gyógyszereknél is átmenetileg egy vényre csak egyhavi adag kerülne felírásra, ha pedig több hónapra rendel gyógyszert az orvos, azt több vényre írja fel. Ez is elősegítené a helyzet nagyon gyors normalizálódását.

Nem tudok olyan gyógyszercsoportról amiből hiány lenne, ha pedig valahol valamelyik gyógyszer éppen nem érhető el, többnyire van vele azonos minőségű helyettesítő gyógyszer. Biztos vagyok abban, hogy mindenki hozzájuthat a szükséges gyógyszeréhez."

Dr. Hankó Zoltán még azt is hozzátette, hogy hiteles információkért érdemes figyelemmel kísérni az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet honlapját.

Címlapkép: illusztráció, forrása: Pixabay


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
HÍREK
A Rovatból
hirdetés
„Mindenki rohant, és elkezdtek egymásra esni” – legalább 40-en meghaltak egy egyiptomi templomban pusztító tűzben
A tűz az Abu Szifin szentről elnevezett kopt keresztény templomot borította lángba. A lángok elzárták az egyik kijáratot a misére összegyűlt mintegy ötezer hívő előtt. Emiatt pánik tört ki, és több embert agyontapostak.

Link másolása

hirdetés

Legkevesebb 40 halálos áldozata van annak a tűznek, amely egy kopt ortodox templomban tört ki vasárnap Egyiptomban.

A katasztrófa a Gíza város Imbaba negyedében található, Abu Szifin szentről elnevezett templomban történt. A tűz elzárta az egyik kijáratot a több ezer hívő előtt, emiatt pánik tört ki és többeket agyontapostak. Több számot is közölnek a hírügynökségek a halottakról és a sebesültekről, de mindegyik több tucatra teszi a számukat. A BBC szerint gyerekek is lehetnek az áldozatok közt.

A tűz okát egyelőre nem tisztázták, azt valószínűsítik, hogy a elektromos rendszer hibája miatt keletkezett.

„Az emberek a harmadik és a negyedik emeleten gyülekeztek, füstöt láttunk a második emeletről. Mindenki rohant, hogy lemenjenek a lépcsőn, és elkezdtek egymásra esni”

– mondta egy szemtanú a Reutersnek. "Aztán csattanást hallottunk, szikrákat és tüzet láttunk az ablakon keresztül" - folytatta, hozzátéve, hogy ő és lánya a földszinten voltak, és el tudtak menekülni.

Abdel Fattáh esz-Szíszi egyiptomi elnök telefonon beszélt II. Tavadrosz kopt keresztény pápával, és kifejezte részvétét a tragédia miatt. A tűzoltók időközben eloltották a lángokat.

hirdetés

„Figyelemmel kísérem a tragikus baleset fejleményeit” – írta esz-Szíszi a Facebookon. „Minden érintett állami szervet és intézményt utasítottam, hogy tegyenek meg minden szükséges intézkedést, és késedelem nélkül foglalkozzanak a balesettel és annak következményeivel.”

Az egyiptomi keresztények Egyiptom 103 millió lakosának mintegy 10 százalékát teszik ki. A koptok azt állítják, hogy diszkriminálják őket, és kisebb szerepet játszanak az egyiptomi közéletben, mint azt létszámuk indokolná.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
HÍREK
Egy napra elég gázt szerzett eddig a kormány az oroszoktól, augusztusban csak ennyi érkezik
Pluszban az eddig szerződött mennyiségen felül. Egymilliárd köbméterben reménykedett a kormányfő, de hivatalosan is 700 milliót kommunikáltak. Folynak tovább a tárgyalások.

Link másolása

hirdetés

Menczer Tamás külügyi államtitkár azt írta a Facebook-oldalán, hogy mivel jelenleg „nem normális időket” élünk, ezért Magyarországnak több gázra van szüksége.

„Ezért döntött korábban úgy a kormány, hogy a már leszerződött mennyiségeken felül még mintegy 700 millió köbméter földgázt kell beszerezni.”

Menczer megemlíti Szijjártó Péter minisztert, aki „a közelmúltban Moszkvában folytatott tárgyalásokat, melyeket több kereskedelmi egyeztetés követett. Ezek megállapodáshoz vezettek, melyek nyomán a Gazprom tegnap reggel megkezdte a már leszerződött mennyiségek feletti szállítást.

Első ütemben augusztus végéig naponta 2,6 millió köbméter pluszmennyiség érkezik délről a Török Áramlat vezetéken keresztül.”

Na mármost ez a mennyiség nem nagy. Összesen 52 millió köbmétert jelent. A 444.hu azt számolta, hogy

ez egy átlagosnak mondható hideg téli nap fogyasztása Magyarországon.

Egyébként korábban Orbán Viktor még egymilliárd köbméterben reménykedett. Menczer azt írta, hogy a szeptemberi esetleges plusz szállításokról még egyeztetnek. A tárgyalásokól függ, mire számíthatunk szeptemberben.

hirdetés


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK
Megvan az első EU-s állampolgár, aki kiérdemelte az unió orosz szankciós listájának egyik helyét
Uniós állampolgár eddig még nem került fel a listára. Az Éjszakai Farkasok putyinista motorosbanda nagyszombati összekötője érdemelte ki először.

Link másolása

hirdetés

Eddig 53 személy neve olvasható azon a július 21-én jóváhagyott uniós szankciós listán, amit az orosz–ukrán konfliktus miatt fogadott el az Európai Tanács. Bár ezen többnyire orosz, fehérorosz, ukrán állampolgárok, katonai és politikai vezetők és aktivisták szerepelnek, akad egy név, amin gyorsan megakad az ember szeme. Ugyanis egy uniós állampolgárról van szó.

Méghozzá Jozef Hambálekről, az Éjszakai Farkasok putyinista motorosbanda nagyszombati összekötője és egyben motorkereskedő. A férfi 2018-ban alapította a bandát, azóta pedig nemzetbiztonsági kockázatként tartják számon - írja az ATV a Paraméterre hivatkozva.

Hambálek azonnal megérezte a szankciók hatását, mivel a szlovák földhivatal korlátozta nagyszombati házának tulajdonjogát, zárolták bankszámláit és cégtulajdonait, illetve az autóit is elvontatták. A vagyonát azért megtarthatta, bár jelenleg ahhoz sem fér hozzá.

A szankciós listán való szereplés másik árnyoldala, hogy aki felkerül rá, az nem tartózkodhat az unió területén, csakhogy Hambálek uniós polgár. Erről egyelőre a szlovák külügy nem nyilatkozott.

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK
Kánikula: megint 40 fok közelében leszünk a jövő héten, csak péntektől jön az enyhülés
Szerdán és csütörtökön lesz a legmelegebb. Ezután érkezhet majd egy hidegfront, amely megint kettészakítja az országot.

Link másolása

hirdetés

Folytatódik jövő héten a meleg, napsütéses, jellemzően száraz idő - derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos, középtávú előrejelzéséből.

Hétfőn sok lesz a napsütés, főleg az ország északkeleti, keleti harmadán, illetve a nyugati megyékben lehet helyenként zápor, zivatar. A legalacsonyabb hőmérséklet általában 14 és 20 fok között várható, de a hidegre érzékeny vidékeken ennél hűvösebb lehet. A legmagasabb hőmérséklet 29 és 34 fok között valószínű.

Kedden is sok napsütés várható, csak helyenként lehet zápor, zivatar. A minimumok 12 és 20, a maximumok 29 és 35 fok között alakulnak.

Szerdán és csütörtökön napos, csapadékmentes idő várható. Szerdán a hajnali 13-21 fokról 31-36 fokig melegszik a levegő.

Csütörtökön a minimumok 15 és 22, a maximumok 33 és 38 fok között alakulnak.

Pénteken hidegfront érkezhet, emiatt felhős idő valószínű hosszabb-rövidebb napos időszakokkal. Több helyen alakulhat ki zápor, zivatar. A szél nagy területen megerősödik, helyenként - nem csak zivatar környezetében - viharossá is fokozódik.

hirdetés
A legalacsonyabb hőmérséklet 16 és 24, a legmagasabb nappali hőmérséklet általában 29 és 35 fok között valószínű, de a Nyugat-Dunántúlon ennél több fokkal hűvösebb, míg a Tiszántúl egyes részein több fokkal melegebb is lehet.

Szombaton és vasárnap a több-kevesebb napsütés mellett helyenként zápor, zivatar is előfordulhat. A szél többfelé erős, akár viharos lehet. Szombaton a minimumok 15 és 22, a maximumok 24 és 30 fok között várhatók. Vasárnap a hajnali 14-20 fokról 25-30 fokig melegszik a levegő - olvasható az előrejelzésben.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: