10-15 százalékkal magasabb árakra számítsunk a teraszokon – figyelmeztet a ipartestület elnöke
Több jel is arra mutat, hogy komoly drágulás jöhet, ha újranyitnak a vendéglátóhelyek.
Fotó: MTI/AP/Matt Dunham -
szmo.hu
2021. április 22.
Korábban beszámoltunk róla, hogy a legtöbb élelmiszer ára drasztikusan megemelkedik, csak néhány zöldség és gyümölcs ára mérséklődik.
Ezzel összefügg a Portfolio számítása, ami szerint
az élelmiszerdrágulás mindenképp bekerül a
szombaton teraszt nyitó éttermek és kávézók áraiba is, így 10-15 százalékkal magasabb árakra számíthatunk, ha ki akarunk ülni valahova.
Kénytelenek lesznek árat emelni, ugyanakkor nem a vendéglátóipar elmaradt féléves hasznát próbálják majd kompenzálni - szögezte le Kovács László, a Magyar Vendéglátók Ipartestületének elnöke, magyarázva, hogy az élelmiszerek drágulása a mindennapi bevásárlások során is érezhető. Külön kiemelte, hogy a húspiacon 25 százalékos áremelés várható.
kitért arra is, hogy a járvány kezdete óta a vendéglátóegységek több árkorrekciót is végrehajthattak, többen a kiszállítás megszervezésekor kénytelen voltak árat emelni vagy csökkenteni a túl nagy kínálat ellensúlyozására. Nehéz volt rentábilisan működni, mert nem volt akkora a kereslet a kiszállításra, mint amilyen a kapacitás volt. Az emberek ragaszkodnak az éttermi élményhez, így az ipartestület elnöke bízik a szektor fellendülésében.
hirdetés
Az emberek megrohamozzák majd a teraszokat (amennyiben az időjárás is kegyes lesz), azonban a kereslet nem lesz tartós, és a költési szándék is alábbhagyhat, például amiatt, hogy elvesztették az emberek az állásukat.
Ezen kívül mások lettek a prioritások is, a külföldi turistákra egyelőre pedig nem számíthatnak. Kovács László szerint nagy segítség, hogy enyhítettek a SZÉP-kártya zsebei közötti átjárhatóságon.
Az újranyitás során az üzletvezetőknek biztosítaniuk kell a személyzetet is - ezen a ponton pedig megjegyezte Kovács László, hogy változhatnak a munkabérek is. Az elmúlt fél évnek óriási elszívó hatása volt, a leépítések miatt sokan másik munkát kényszerültek keresni a megélhetésük biztosítása érdekében. Ezek az emberek idővel hozzászoktak az új bérekhez, feltételekhez, amelyet a jövőben lehet nem kockáztatnának a vendéglátás miatt.
„Fontos lenne, hogy nyugati országokhoz képest előbb nyissunk, mert fennáll a veszélye, hogy előbb szippantják el az alkalmas munkaerőt”
- tette hozzá az Ipartestület elnöke.