HÍREK

„Fehéroroszország gazdaságilag a szakadék szélén áll” – új választásokat és gazdasági segítséget sürget az ellenzék

Szvjatlana Cihanouszkaja fehérorosz ellenzéki vezető szerdán Varsóban beszélt erről. Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő egy európai támogatási terv előterjesztését helyezte kilátásba.

Link másolása

Az új elnökválasztás után Fehéroroszországnak szüksége lesz gazdasági támogatásra - jelentette ki Szvjatlana Cihanouszkaja fehérorosz ellenzéki vezető szerdán Varsóban. Mateusz Morawiecki kormányfő egy európai támogatási terv előterjesztését helyezte kilátásba.

"Rövidesen gazdasági tervet mutatunk be a fehérorosz nemzet, a fehérorosz állam számára, melynek célja annak demonstrálása, hogy Európa nyitott Fehéroroszország iránt"

- jelentette ki Morawiecki a Cihanouszkajával közös sajtóértekezleten. A terv részleteire a kormányfő nem tért ki.

Megerősítette: Lengyelország nyitott az összes rászoruló fehérorosz irányában. A nyáron elindított, Szolidárisak vagyunk Fehérországgal nevű kormányprogram keretében segítik az üldözötteket és a "demokratikus, szabad, szuverén Fehéroroszországért" küzdő csoportokat.

"Valódi segítséget akarunk nemzetközi szinten, valódi anyagi segítséget az üldözöttek számára"

- hangsúlyozta Morawiecki, aláhúzva: minden, a fehéroroszországi tiltakozások során megsérült személy segítséget kaphat Lengyelországban, sokan már ottani orvosi kezelésben részesülnek.

Cihanouszkaja nyilatkozatában a fehérorosz hatósági erőszakról beszélt, aláhúzva: nemzete számára Aljakszandr Lukasenka elnök már nem bír legitimitással, nem fogadhatják el őt vezetőként. A társadalmon "egy új és igazságos választás segítene" - hangsúlyozta, hozzátéve: az új elnök nyitott politikát fog folytatni az összes szomszéd ország iránt.

Cihanouszkaja reményét fejezte ki, hogy új választás után Fehéroroszország jó kapcsolatokat ápol majd Lengyelországgal, Varsó pedig támogatni fogja Minszket erkölcsileg, valamint pénzügyileg is, hiszen Fehéroroszország, mint mondta, "gazdaságilag a szakadék szélén áll".



Link másolása
KÖVESS MINKET:

Népszerű
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk


HÍREK
A Rovatból
Megtalálták a 19 éves Márton holttestét – négy eltűntet továbbra is keresnek a verőcei hajótragédia után
Jelenleg az egységek azért küzdenek, hogy az áldozatok testeit visszaadhassák a családoknak.

Link másolása

Megtalálták a hétvégi verőcei hajóbalesetben eltűnt egyik áldozat holttestét – közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) a Facebookon.

A Rendőrség azt írta: „Ma visszaadta a Duna a verőcei hajóbaleset egyik eltűnt áldozatának a testét. Még négy embert keresünk. Természetesen, amíg eltűnt emberek után kutatunk, mindig van egy utolsó reménysugár, de a tragédia óta eltelt idő miatt bár nem mondjuk ki, tudjuk, hogy jelenleg azért küzdünk, hogy az áldozatok testét visszakaphassák családtagjaik”.

Mint írják: „Kollégáink ezért a baleset óta minden nap, megállás nélkül kutatják a folyót.

Ma, 2024. május 22-én délután, Vác és Sződliget között, a Duna 1675,8 folyamkilométerénél találtak rá egy férfi holttestére.”

„A helyszínen a BRFK helyszínelői szemlét tartottak, majd azonosították az elhunytat. Kollégáink megállapították, hogy a 19 éves férfi a hajóbaleset egyik áldozata. Nyugodj békében Márton! A budapesti rendőrök nevében őszinte részvétünket szeretnénk átadni a családnak!”

Link másolása
KÖVESS MINKET:

HÍREK
A Rovatból
Magyar Péter: A tévévita és a tüntetés 50 méterre lesz az étteremtől, ahol Tiborcz István szokott a Fidesz vezetőivel milliós pezsgőket inni
A Tisza Párt politikusa Kecskeméten azt is közölte: fel fogja jelenteni a közmédia vezetőjét, Papp Dánielt, akinek az irányítása alatt hazudnak róla „reggel, este, délben, minden hullámhosszon”.

Link másolása

Ahogy azt már korábban többször világossá tette, Magyar Péter a jelenlegi feltételek mellett nem megy el vitázni a köztévé műsorába az európai parlamenti képviselőjelöltekkel. Többek között úgy fogalmazott: „Természetesen azokkal a feltételekkel, amiket Papp “Hírhamisító” Dániel és Rogán Antal diktálnak, nem lehet vitát tartani. Az nem vita, hogy a hatalmas tömegbázissal rendelkező és a nulla százalékos pártok vezetőit egyszerre hívják meg és mindenki kap összesen 7 (!) percet, hogy elmondjon egy monológot és aztán 1 percet kap, hogy reagáljon a másik 10 résztvevő által elmondottakra.” A vita helyett inkább annak időpontjában és helyszínén tüntetést szervez, ahova várja pártja szimpatizánsait, és bojkottra szólította fel a többi pártot is. Le Marietta a Magyar Kétfarkú Kutyapárt (MKKP) listavezetője már bejelentette, hogy ő sem lesz ott a vitán, és szintén a Várkert Bazár elé várja szimpatizánsait.

Magyar Péter országjárásnak kecskeméti állomásán is szóba hozta az MTVA által szervezett vitát.

„Innen is üzenem Papp 'Hírhamisító' Dánielnek – akinek papírja van róla, hogy hírt hamisít –, hogy az nem vita, amit egy diktátumban nekem és a többieknek elküldött” – fogalmazott. Később hozzátette:

„Ráadásul Dani, vezérigazgató úr, számon kérte a stílusomat. Az a csávó kéri számon a stílusomat, akinek a vezetése alatt három hónapja hazudnak rólam. Reggel, este, délben, minden hullámhosszon. Bűncselekmények sorát követik el. Kedves Dani: fel fogunk jelenteni a választások után. Csak most nincs időnk. Most a miniszterelnököt tudtam egyedül feljelenteni, de te is jössz a sorban.”

A tüntetésről szólva elmondta: „Én odahívtam a barátaimat, sok magyar embert május 30-án 19 órára, ahol a vita lesz. Nem a tévében, mert ott nem merik megtartani.”

„A Várkert Bazárban, ahol a fideszes évértékelő beszédek szoktak lenni, 50 méterre a Felix nevű luxusétteremtől, ahol Tiborcz István szokott a Fidesz vezetőivel milliós pezsgőket inni. Emblematikus hely.”


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

HÍREK
A Rovatból
Riasztás az egész országra: megint jönnek a zivatarok
A viharok intenzitása néhol igen magas lesz, jégeső is várható.

Link másolása

Továbbra is folytatódik a viharokkal tarkított májusi idő: csütörtökön az egész ország területén lecsaphatnak a záporok, zivatarok.

Az Időkép csütörtöki előrejelzése

Az Időkép előrejelzése szerint csütörtökön folytatódik a napos-gomolyfelhős idő.

Még több tájegységünkön kialakulhatnak időnként záporok, zivatarok, néhol felhőszakadás, jégeső is előfordulhat.

Többfelé élénk lesz az északi-északnyugati szél, de zivatarok környezetében erős, viharos széllökésekre is számítani kell. Hajnalra helyenként pára, köd képződhet. Reggel 8 és 15 fok között alakul a legalacsonyabb hőmérséklet. A legmagasabb hőmérséklet 22 és 28 fok között alakul, de a záporokat, zivatarokat követően hirtelen több fokkal hűvösebb lesz.

Pénteken a napos-gomolyfelhős időben délnyugaton csak helyenként, máshol többfelé várható zápor, zivatar, de egyes tájainkon felhőszakadásra és jégesőre is számítani is. A déli-délnyugati szél több helyen élénk, zivatarok idején erős, viharos lesz. A legmagasabb hőmérséklet 21 és 27 fok között alakul.

Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
A Rovatból
MKKP: Beintünk a köztévé politikai Mónika-show-jának!
Nem vesznek részt az M1 választási vitáján. Alternatív programmal viszont készülnek, ahol mindenki elmondhatja a maga véleményét.

Link másolása

Le Marietta, a Magyar Kétfarkú Kutyapárt (MKKP) EP-listavezetője nem vesz részt a köztévé listavezetői vitáján – közölte a párt szerdán a Telex szerint.

„Lassan ott tartunk, hogy egyesek vitát akarnak majd rendezni a köztévés vitáról folytatott vitáról, miközben az állami propagandatévé nem is vitát szervez a megszabott körülményekkel, hanem előrehozta a szilveszteri adásból a kabaréműsort, és elvárja, hogy biodíszletként szolgáljunk ehhez”

– indokolta a párt a döntést.

A vita idejére alternatív programmal is készülnek: május 30-án a köztévé adásával párhuzamosan a vita helyszíne, a Várkert bazár elé mikrofonokat és pódiumot helyeznek ki, ahol bárki elmondhatja majd a véleményét az Európai Unió jövőjéről,

„természetesen csak nyolc perces időkeretben, bullshit nélkül”.

Időközben Magyar Péter is bejelentette, hogy a vita idejére, hogy május 30-án este a Várkert Bazár elé tüntetést szervez.


Link másolása
KÖVESS MINKET: