HÍREK

Februártól olcsóbb lesz a liszt, tavasszal megállhat az élelmiszerárak növekedése

Ez a fogyasztóknak jó hír, de a magyar termelők egy része komoly bajba kerülhet, mert nem tudnak versenyezni az Ukrajnából beáramló olcsó gabonával.
Címlapkép: Pixabay - szmo.hu
2023. január 24.


Link másolása

Öt százalékkal csökkentik a liszt árát februártól a malmok - mondta az RTL Híradónak Gabonaszövetség tagozati elnöke. Ez jó hír a fogyasztóknak, a magyar termelők egy része viszont fizetésképtelenné válhat.

Ahogy arról mi is beszámoltunk, az Eurostat friss adatai alapján decemberben is Magyarországon volt a legmagasabb az infláció az Európai Unióban. A fogyasztói árak átlagosan 24,5 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbit, ezen belül leginkább az élelmiszerárak nőttek, 44,8 százalékkal.

A KSH adatai szerint pedig egy kiló fehér kenyérért a múlt hónapban átlag 900 forintot kértek, kétszer annyit, mint egy évvel korábban.

A következő hetek azonban fordulatot hozhatnak. A Gabonaszövetség tagozati elnöke a Híradónak azt mondta, hogy bár nő a bérköltség és drágul a csomagolás, mégis csökkenteniük kell a liszt árát, mert a búza árának zuhanása miatt ezt követelik a pékek.

„5 százalék körül lehet a csökkenés, ami úgy gondolom, februárban elindul. De ahogy a búza ára megy lefelé, és sajnos úgy néz ki, hogy továbbra is csökkenni fog a búza ára, ezt követi általában a liszt árának csökkenése is” - mondta Lakatos Zoltán.

A magyar gazdaságok 10 százaléka azonban fizetési nehézségekkel küzd. Amióta ugyanis megindult a gabonaszállítás a háború sújtotta Ukrajnából, hetek óta csökkent a gabona ára - a magyar termés tonnánkénti árát ez eddig harmadával nyomta le.

„Ez 90-95 ezer forint. Ennyiért búzát Magyarországon nem lehet termelni. Kukoricából lényegében semmi kereslet nincs”

– mondta Horváth Gábor, a Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetségének főtitkára.

Nagy István agrárminiszter hétfőn segítséget ígért gazdáknak. Mint mondta, kezdeményezést tettek az Európa Tanács felé, hogy „hozzon intézkedéseket az európai belpiac stabilizálása érdekében”.

A vásárlók persze jól járnak az olcsóbb gabonával. Raskó György agrárközgazdász a Híradónak azt mondta, hogy április-május táján egyértelműen megáll az élelmiszerárak növekedése Magyarországon.

„A fogyasztói árakban akár még nominál értékű csökkenés is lehet. Elsősorban a tejtermékek estében, hiszen ott a lakosság láthatóan azt az árat, ami akár az egyszerű trappista esetében kialakult a kereskedelemben, nem hajlandó elfogadni”

- fejtette ki az agrárközgazdász.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk


HÍREK
Rejtélyes tárgyat találtak a dánok a felrobbantott Északi Áramlat közelében
A Dán Energiaügynökség egy hengerszerű tárgyról készült képet hozott nyilvánosságra.

Link másolása

Rejtélyes tárgyat találtak az Északi Áramlat felrobbantott vezetéke közelében, ezért a dán hatóságok felvették a kapcsolatot a gázvezeték tulajdonosával - írja a DW.com.

Mint arról mi is írtunk, a vezetéket szeptember végén robbantották fel. Az elkövetők kiléte mág nem tisztázott.

A héten, csütörtökön a Dán Energiaügynökség egy hengerszerű tárgyról készült képet hozott nyilvánosságra. Az is lehet, hogy egy hajókon használt bója, de ezt még vizsgálni kell.

A Kreml-szóvivő szerint: „Mindenképp pozitív fejlemény, hogy a vezeték tulajdonosát is bevonják a nyomozás fontos szakaszába”.

A fotó ITT ltható.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

HÍREK
Többet kell fizetni a víz- és csatornadíjnál is: visszavághatja a kormány rezsicsökkentést
Ahogy a gáz és az áram esetében, úgy itt is csak egy meghatározott mennyiségig jár majd a kedvezményes ár.

Link másolása

2024 januárjától a gázhoz és az áramhoz hasonlóan a víz- és a csatornadíj esetében is meghatározza a kormány, hogy mekkora fogyasztásig lehet érvényesíteni a rezsicsökkentés kedvezményét - értesült a HVG iparági forrásokból. A hetilap cikkét a 24.hu szemlézte.

Lantos Csaba energiaügyi miniszter március elején találkozott a Magyar Víziközmű Szövetség hivatalos delegációjával – ilyen magas szintű megbeszélésre 13 éve nem volt példa. A HVG tudja, hogy a kormány nem adta fel, hogy a víz- és csatornaszolgáltatást a jövőben is zömmel állami tulajdonú cégek végezzék állami tulajdonú hálózaton. Azonban azt is belátták: rövid távon költségvetési támogatásra van szükség ahhoz, hogy a nem állami, hanem önkormányzati vagy vegyes tulajdonú vállalatok is ki tudják gazdálkodni az energiaárak növekedését.

A tarifákhoz várhatóan 2024-től nyúlnak hozzá:

a gázhoz és az áramhoz hasonlóan a rezsicsökkentett díjtétel csak egy meghatározott mennyiségig jár majd. Ezzen mennyiség felett azonban már piacon áron juthatnak majd hozzá a fogyasztók és a gazdálkodó szervezetek a vízhez és a csatornaszolgáltatáshoz.

A cél az, hogy megtérüljenek a szolgáltatás költségei, miután rezsicsökkentett tarifákkal a víziközművek évek óta veszteségesen működnek. Az energiaárak robbanása ráadásul végképp ellehetetlenítette a vízszolgáltatás finanszírozását, hiszen a szivattyúk - főleg az elavult darabok - falják az áramot.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
Medvegyev: Oroszország kész atomfegyvert használni a Krím védelmében
Az orosz politikus arra figyelmeztetett, hogy az orosz és az amerikai hadsereg közötti összecsapás következményei borzalmasak lennének. Szerinte egy ilyen háborúnak nem lenne győztese.

Link másolása

Oroszország nem akar közvetlen konfliktusba lépni a NATO-val, és az az érdeke, hogy tárgyalások útján oldja meg az ukrajnai válságot - közölte Dmitrij Medvegyev, az Oroszországi Föderáció Biztonsági Tanácsának elnökhelyettese, volt államfő és miniszterelnök.

A politikus arra figyelmeztetett, hogy bármilyen ukrán kísérlet a Krím félsziget visszavételére alapot szolgáltatna Oroszországnak „bármilyen fegyver” bevetésére

- írja a Sky News.

"Az állam egy részének elszakítására irányuló bármilyen kísérlet az állam létezésének megsértése. Eléggé nyilvánvaló, hogy ez

felhatalmaz bármilyen fegyver bevetésére, beleértve azokat, amelyeket a nukleáris doktrína előír.

Remélem, hogy az óceánon túli barátaink megértik ezt"

– figyelmeztetett.

Közölte, hogy az Ukrajnába érkező külföldi fegyverekkel együtt a velük érkező szakértők is legitim célpontokká válnak az orosz hadsereg számára, amelyeket el kell pusztítani.

"Meg kell érteniük, ha egy amerikai vagy lengyel katonát találunk ott, meg kell ölnünk"

– mondta.

A külföldi országoktól kapott katonai segítség nélkül Ukrajna csak néhány napig tartana ki, száz százalékban függ ettől a segítségtől - vélekedett, hozzátévem hogy Ukrajna teljes egészében külföldi pénzből él.

Mi történik, ha véget érnek a harci cselekmények? - kérdezte. "Ukrajnában nemcsak csőd van, hanem teljes egészében külföldi eszközökből élnek, ez egy nem létező állam. (...) Nem tudom, fogják-e őket majd tovább támogatni" – mondta.

Ukrajna esetleges európai uniós tagságát Medvegyev „százszázalékos hazugságnak” nevezte: "Kinek kellenek így? Csak azért mondják, hogy megnyugtassák az embereket és a kijevi klikket"

- válaszolta.

Medvegyev arra figyelmeztetett, hogy az orosz és az amerikai hadsereg közötti összecsapás következményei borzalmasak lennének. Mint mondta, egy ilyen háborúnak nem lenne győztese.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
Tiborcz István: Fel kell emelni az ötcsillagos szállodák átlagárait
„Nem helyes, hogy csak azért jönnek ide az emberek, mert Budapestet olcsó úti célnak gondolják” – mondta az üzletember.

Link másolása

A Budapest Business Journal a BDPST Group első emberével késztett interjút a csoport üzleti jövőjéről valamint a magyar turizmusról. Az interjúban Tiborcz István elmondta, hogy azt szeretnék, ha Budapest luxuscélponttá válna – írja az Index.

A cégcsoport többségi tulajdonosa elmondta, hogy a cég arra törekszik, hogy a portfólióját olyan szállodák tegyék ki, amelyek egész évben kínálnak attrakciót a vendégek számára.

Szerinte Magyarország fő turisztikai vonzereje nem lehet az, hogy olcsó. Szerinte Budapest óriási kiaknázatlan potenciállal rendelkezik a prémium turizmusban, a régió fővárosai pedig sokkal előbbre járnak ebben a szegmensben.

„A város arra hivatott, hogy több olyan vendéget csábítson, akik hosszabb ideig maradnak, komoly vásárlóerővel bírnak és érdeklődnek a kultúra iránt. Ezen turisták bevonzása érdekében pedig prémium kategóriás szállodákra, minőségi gasztronómiára és kulturális programokra van szüksége Budapestnek, hiszen jelenleg a regionális riválisok megelőznek minket”

– mondta, hozzátéve, hogy „nem helyes, hogy csak azért jönnek ide az emberek, mert Budapestet olcsó úti célnak gondolják”.

Úgy vélte, hogy

az ötcsillagos szállodák átlagárait is fel kell emelni, hogy felzárkózzanak a nyugati árakhoz és tükrözzék azt a minőséget, amelyet leginkább az új fejlesztések képviselnek.

Ennek következtében a kereskedelmi szegmensnek is alkalmazkodnia kell majd a turisztikai szolgáltatók emelkedő színvonalához – vélekedett.

Példaként említette a Botaniq Turai Kastélyt, ahol már több alkalommal a Forbes Global Top 100-as lista szereplőit fogadhatták.

A cégcsoport prémium lifestyle brandjét, a Botaniq Collectiont is azért hozták létre, hogy ebben a piaci szegmensben is jelen legyenek. „A BOTANIQ Collection négy pilléren áll: ötcsillagos szállodák és luxuslakások fejlesztése (mindkettő a legjobb helyeken), csúcskategóriás kereskedelmi projektek, valamint F&B egységek létrehozása, amelyek javítják ezen ingatlanok ismertségét és hírnevét.”


Link másolása
KÖVESS MINKET: