HÍREK
A Rovatból

Magyarországon volt messze a legmagasabb az infláció az EU–ban decemberben is

November után az év utolsó hónapjában is Európa-bajnok lett a magyar infláció.

Link másolása

Decemberben toronymagasan a magyar inflációs adat lett a legmagasabb az Európai Unióban - írja a Portfolio az Eurostat szerdán közzétett adatai alapján.

A KSH január 13-án közölte a decemberi inflációs adatot: az ő számításaik szerint a fogyasztói árak átlagosan 24,5 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbit. Ezen belül leginkább az élelmiszerárak nőttek, 44,8 százalékkal. Ráadásul a szegényebbek lényegesen nagyobbnak érzékelik az inflációt, mint a tehetősebbek, mert pont az alapvető termékek drágultak leginkább.

A Portfolio cikkében megjegyzi,

bár az elemzők ennél rosszabb adatot vártak, az már akkor is látszott, hogy a magyar infláció megint Európa bajnok lesz.

Szerdán megjelentek az Eurostat decemberi adatai is, így már szemmel is látható, hogy ez a várakozás beigazolódott. A harmonizált árindex (HICP) ugyanis 25 százalék volt Magyarországon, míg a második helyen szereplő Lettországban 20,7, a harmadik helyezett Litvániában pedig 20.

Az Eurostat adatai alapján ebben a tíz országban volt a legmagasabb a decemberi infláció:

  • 1. Magyarország: 25 százalék
  • 2. Lettország: 20,7 százalék
  • 3. Litvánia: 20 százalék
  • 4. Csehország: 16,8 százalék
  • 5. Lengyelország: 15,3 százalék
  • 6. Szlovákia: 15 százalék
  • 7. Bulgária: 14,3 százalék
  • 8. Románia: 14,1 százalék
  • 9. Horvátország: 12,7 százalék
  • 10. Olaszország: 12,3 százalék

    Spanyolországban volt a legalacsonyabb az infláció, 5,5 százalék, az uniós átlag 10,4, az eurózóna átlaga pedig 9,4 százalék volt.

    Ha a szűkebb környezetünket nézzük, akkor látható, hogy más régiós ország sem szerepeltek túl jól az uniós összehasonlításban decemberben. A csehek a negyedikek listán közel 17 százalékkal, és Romániában, Lengyelországban illetve Szlovákiában is 15 százalék körül alakult az infláció.

    Ha a havi változást vizsgáljuk, akkor

    Magyarországon az Eurostat szerint 1,9 százalékkal volt magasabb a decemberi inflációs adat, mint a novemberi.

    Ennél csak Svédországban volt magasabb, 2,1 százalék. Ezeken kívül még nyolc EU-s országban nőtt az inflációs adat az előző hónaphoz képest, de máshol egy már egy százalék alatt volt a növekedés. Az uniós átlag is csökkent: októberben 11,5 százalékon volt a csúcs, novemberben azonban már csak 11,1, decemberben pedig már 10 százalék körül volt.

    A Portfolio is kiemeli az elemzésében, hogy a legtöbb országban már csökkent a nyomás, de Magyarországon az üzemanyagár-sapkák december eleji kivezetése tovább fűtötte az inflációt.

    A magyar adat ráadásul nem most először lett Európa-bajnok, bár már korábban is a dobogó közelében voltunk. 2021 decemberében Magyarország produkálta a negyedik legrosszabb inflációs adatot, 7,4 százalékkal. Akkor Észtország volt az első helyen, 12 százalékkal. A 2022-es év első hónapjaiban még vissza is estünk a listán, többek között Csehországban, Hollandiában és Spanyolországban is magasabb voltak a havi adatok.

    Októberben azonban már a dobogó harmadik helyén voltunk,

    november után pedig decemberben is Magyarországon volt a legmagasabb az infláció az unióban.


    Link másolása
    KÖVESS MINKET:

  • Népszerű
    Ajánljuk
    Címlapról ajánljuk


    HÍREK
    A Rovatból
    Ennyi volt: a rendőrség vetett véget Orbánék brüsszeli konferenciájának
    A harmadik helyszínről azután rúgták ki az MCC által szervezett rendezvényt, hogy az elkezdődött. Menczer Tamás a „háborúpártiakat”, a brüsszeli polgármestert és az antifasiszta tüntetőket hibáztatta.

    Link másolása

    Miután két helyszínről is elzavarták a Mathias Corvinus Collegium (MCC) brüsszeli rendezvényét, Orbán Balázs az X-en jelentette be: egy harmadik helyen végül befogadták a Nemzeti Konzervatív Konferenciát (NATCON), így az el is kezdődött. Csakhogy Menczer Tamás néhány órával később Facebookon azt írta:

    „A konferencia a harmadik helyszínen elkezdődött, de most megérkezett a rendőrség, és közölte, hogy a konferenciát azonnal be kell fejezni!”

    Menczer a „háborúpártiakat”, a brüsszeli polgármestert és az antifasiszta tüntetőket hibáztatta. Részleteket nem árult el arról, hogyan állt elő ez a helyzet, erről mindössze annyit írt, hogy „nem biztosítják a rendezvényt, hanem bezárják”.

    A konferencián a tervek szerint felszólalt volna mások mellett Orbán Viktor, a brexitet elindító Nigel Farage, a francia szélsőjobboldali Eric Zemmour és a volt lengyel miniszterelnök, Mateusz Moravieczki is.


    Link másolása
    KÖVESS MINKET:

    HÍREK
    A Rovatból
    Sikerült Orbánéknak helyszínt találni, mégis elindulhatott a brüsszeli konferencia
    Orbán Balázs büszkén posztolta az X-en, hogy teltházzal indult el a rendezvény, noha közben rácáfolt önmagára az ezt illusztráló képpel. Végül innen is kirúgták a konferenciát, ahol a miniszterelnök is felszólalt volna.

    Link másolása

    Miután két helyről is elküldték a Mathias Corvinus Collegium (MCC) brüsszeli rendezvényét, egy harmadik végül befogadta a Nemzeti Konzervatív Konferenciát (NATCON). A helyszínről Orbán Balázs az X-en posztolt:

    „A baloldal megpróbálta megakadályozni, mégis elkezdődött! Yoram Hazony teltház előtt nyitotta meg a brüsszeli NATCON-t.”

    A miniszterelnök politikai igazgatója egy képet is posztolt, melyen jól látszik, hogy nincsen teltház a rendezvényen, noha azt nem túl nagy teremben tartják végül meg. A galérián például minden egyes szék üres, de a földszinti sorok sincsenek teljesen feltöltve.

    A rendezvényen a tervek szerint felszólal majd mások mellett Orbán Viktor, a brexitet elindító Nigel Farage, a francia szélsőjobboldali Eric Zemmour és a volt lengyel miniszterelnök, Mateusz Moravieczki is. Yoram Hazony, akit Orbán Balázs említett, egy izraeli konzervatív szerző.

    FRISSÍTÉS:

    Menczer Tamás néhány órával később bejelentette, hogy a harmadik helyszínen a rendőrség vetett véget a rendezvénynek. Erről itt írunk:


    Link másolása
    KÖVESS MINKET:

    Ajánljuk

    HÍREK
    A Rovatból
    3 millió forintot költött Magyar Péter lejáratására a DK-hoz köthető Nyugati Fény egyetlen hónap alatt
    A lap idén 78 hirdetést adott fel a Facebookon, ezek mindegyike Magyar Pétert támadja. Az ellenszenv kölcsönös, Magyar korábban Gyurcsány Ferencet a NER pillérének nevezte.

    Link másolása

    A DK-hoz köthető Nyugati Fény március közepe óta 3 millió forintot költött el Magyar Péter elleni – írja a Telex a Meta Ad Library adatai nyomán. A lap szerint:

    Idén összesen 78 darab Facebook-hirdetést indított a DK-s lap, és ezek mindegyike csak és kizárólag Magyar Péterről szólt.

    A hirdetésekben jellemzően az eddigi interjúiból vágtak ki rövid részleteket, vagy azokat a cikkeiket igyekeznek minél több olvasóhoz eljuttatni, amelyben leválasztják Magyart a DK szavazótáboráról. A legutóbbihoz például Magyar egyik partizános interjújából vágtak ki egy részletet, melyben arról beszél, hogy pártvezetőként soha nem kötne koalíciót Gyurcsány Ferenccel. Ebből a Nyugati Fény ezzel a címmel készített hirdetést:

    „Magyar Péter bevallotta: inkább a Fidesszel kötne koalíciót, mint az ellenzékkel”.

    A DK a 2022-es választás óta azon dolgozik, hogy a következő országgyűlési választásokra az ellenzék vezető erejeként ő ossza a lapokat, és mindenki más hozzájuk igazodjon – értelmezi a Nyugatui Fény kampányát a Telex. A Republikon és a Nézőpont felmérése szerint azonban nem kizárt – folytatják –, hogy Magyar új pártja beelőzi a DK-t, ami alaposan felborítaná az ellenzéken belüli pozíciókat.

    Az ellenszenv és a gyanakvás kölcsönös, Magyar például arról beszélt az április 6-i tüntetésen, hogy „Gyurcsány Ferenc a pillére és a biztosítéka a NER-nek”. Magyar Péter lejáratására egyébként a fideszesek is bőven költenek: a Megafon egy hónap alatt 143 millió forintot égetett el a Facebookon, ennek nagy részét a Magyar Pétert támadó videók tették ki.


    Link másolása
    KÖVESS MINKET:


    HÍREK
    A Rovatból
    Sulyok Tamás zsidó vezetők előtt beszélt apja antiszemita, nemzetiszocialista múltjáról
    „A múltat, a személyes múltamat is vállalva hajtok fejet a holokauszt valamennyi áldozata előtt” – mondta el a Parlamentben a köztársasági elnök.

    Link másolása

    Ahogy arról korábban írtunk, bár Sulyok Tamás apját korábban „szociálisan érzékeny, filoszemita” embernek nevezte, elsősorban Gergely Anna és Karsai László történészeknek köszönhetően kiderült: Sulyok László pártirodát és berendezést is igényelt az elhurcolt zsidók vagyonából Székesfehérváron.

    Kedden, a holokauszt magyar áldozatainak emléknapján a köztársasági elnök zsidó vezetők előtt beszélt a Parlamentben édesapja múltjáról.

    „A múltat, a személyes múltamat is vállalva hajtok fejet a holokauszt valamennyi áldozata előtt”

    – fogalmazott Sulyok Tamás.

    „Megrendített, amiket apámról a nyilvánosságban az elmúlt hetekben hallottam” – tette hozzá az Országgyűlés felsőházában tartott beszédében. A köztársasági elnök kiemelte: csak akkor emlékezünk tisztelettel és őszintén áldozattá vált honfitársainkra, ha újra és újra „szembesítjük magunkat a múltra néző, de a mának és a jövőnek szóló” kötelességgel.

    „Hiszem, hogy szitokszavak, egymás Janus-arcú méricskélése helyett jóra, egymás elfogadására születtünk” – fogalmazott Sulyok, majd röviden apjára is kitért. „Nem tudtam faggatni, így maradtak az ő elejtett szavai és hallgatásai. Ma sem tudom már kérdezni”.

    „Tizenkét évvel a holokauszt után születtem, a családban azt hallottam, hogy mi soha senkinek nem ártottunk, nem voltak ellenségeink”

    – tette hozzá az államfő.

    Szerinte apja „1945-ben szembesülhetett azzal a rémséggel, amit a holokauszt jelentett, és egy világ dőlhetett össze benne”. A köztársasági elnök a beszéde végén „a személyes múltját is vállalva” hajtott fejet a holokauszt valamennyi áldozata előtt.

    Sulyok köszöntője után Jichák Herzog izraeli elnök videóüzenete következett, amiben az izraeli államfő a háláját hangsúlyozta, amiért „a magyar kormány teljes felelősséget vállalt a nácikkal való magyar kollaborációért”, valamint az Izrael melletti kiállásáért, és azért, hogy „Magyarország antiszemitizmussal szembeni zéró tolerancia politikája egyértelmű üzenet, biztonságot ad a magyarországi zsidóknak”.

    via MTI, 444

    Link másolása
    KÖVESS MINKET:

    Ajánljuk