hirdetés

HÍREK
A Rovatból
hirdetés

Fa dőlt egy InterCity vonat mozdonyára - pusztít a vasárnap délutáni vihar

A szél és eső okozta gondok miatt a katasztrófavédelmet már több mint 500 esethez riasztották. Videókon a zivatarok érkezése és a szélvihar pusztítása.
MTI - szmo.hu
2021. augusztus 01.


Link másolása

hirdetés

Kidőlt fák akadályozzák a vonatközlekedést a Budapest-Debrecen-Nyíregyháza-Záhony vonalon.

A Mávinform az MTI-vel azt közölte:

fa dőlt a Nyugati pályaudvarra tartó Rózsa InterCity vonat mozdonyára a Hajdúhadház-Apafa vonalszakaszon, Bocskaikert megállóhelynél vasárnap kora este, a mozdony áramszedői megsérültek, leszakadt a felsővezeték.

Debrecen és Apafa, illetve Újfehértó és Császárszállás között fák dőltek a vasúti pályára, a vonatközlekedés átmenetileg szünetel. A tájékoztatás szerint senki nem sérült meg.

A Budapest-Debrecen-Nyíregyháza-Záhony vonalon jelentősen megnő a vasárnap esti vonatok menetideje.

A MÁV-Start pótlóbuszokat kért.

hirdetés
A meteorológiai szolgálat tájékoztatása szerint a nyugati megyékben mérsékelték, több keleti megyében viszont harmadfokúra emelték a zivatar miatt kiadott riasztásokat vasárnap délután. A katasztrófavédelmet délután 4 óráig országszerte már több mint 200-szor riasztották.

Az Országos Meteorológiai Szolgálatnak az MTI-hez eljuttatott veszélyjelzése szerint jelenleg Bács-Kiskun, Békés, Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád-Csanád, Hajdú-Bihar, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Nógrád és Pest megyében vannak érvényben harmadfokú riasztások. Ezeken a területeken a következő órákban intenzív esőzéssel, akár 100 kilométer/óra körüli széllökésekkel, nagyobb méretű jégdarabokkal kísért zivatarok várhatók.

Az ország többi területén másodfokú figyelmeztetés van érvényben a zivatarok miatt. Emellett több megyében a zivataroktól független viharos szél és felhőszakadás veszélye miatt is elsőfokú figyelmeztetés van érvényben.

Azt írták: a késő esti órákban a zivatarok nagy része várhatóan elhagyja az országot, megnyugszik a légkör. Az éjszaka második felében néhány zivatar északkeleten és délnyugaton lehet.

Dóka Imre, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivő-helyettese az MTI-nek elmondta: országszerte már több mint 200 riasztásuk volt a tűzoltóknak jellemzően a kidőlt fák, leszakadt ágak miatt.

A legtöbbször Baranya megyében kérték a tűzoltók segítségét, de sok alkalommal fordultak hozzájuk Tolna, Somogy és Bács-Kiskun megyében is.

Már Csongrád-Csanád megyében is több mint 50 bejelentést kaptak rövid idő alatt. A bejelentések folyamatosan érkeznek, a megye tűzoltói dolgoznak a károk felszámolásán - tette hozzá.

Az OKF szóvivő-helyettese ismételten azt kérte, mindenki figyelje a meteorológiai szolgálat riasztásait, a nagyobb tavaknál lévők a viharjelzéseket is.

VIDEÓ: Vihar a Balatonnál

Nyíregyháza

Hévíz

Pécs

Szabolcs

Frissítés:

Vasárnap kora estig országszerte már több mint 500 esethez riasztották a tűzoltókat a viharokkal összefüggésben, jellemzően kidőlt fák és leszakadt faágak miatt - tájékoztatta az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivő-helyettese az MTI-t.

Dóka Imre elmondta: jelenleg is dolgoznak a tűzoltók a viharkárok felszámolásán, elsősorban már inkább a Dunától keletre: Békés, Jász-Nagykun-Szolnok, Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében. Korábban sok riasztást kaptak még Baranya és Csongrád-Csanád megyében is.

A leszakadt vezetékek miatt több megyében áramkimaradások is voltak - tette hozzá.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
HÍREK

Orbán: „Elfogadhatatlan, hogy egy hiányzó magyar gyerek helyett idehozzanak valakit valahonnan Afrika belsejéből”

„Az lehet, hogy matematikailag kijön, na de micsoda különbség” - tette hozzá a kormányfő, aki pénteki rádióinterjújában azt is megjegyezte: „én nem gyűlölök senkit, csak szeretem a sajátjaimat”.

Link másolása

hirdetés

Orbán Viktor reggeli rádióinterjújának egyik fő témája a családpolitika volt. A kormányfő a Demográfiai Csúcsra utalva arról beszélt, elindult egy vita Európa jövőjéről, aminek szerinte az a legfőbb kérdése, hogy lesz-e gyerek.

"Európa jövője nem az iparban, a zöldítésben, a digitalizációban van, ezek is fontosak, de a jövő a gyermekekben van. Ezért nem szabad elfogadni, hogy saját gyermekek helyett Európa migrációval és migránsokkal akarja pótolni a hiányzó gyermekeket"

- fogalmazott a kormányfő, majd hozzátette: "Lehet munkaerőt behozni, sokan próbálkoznak ezzel, lehet migránsokat beengedni, de az az ország többé már nem az lesz, ami már korábban volt. Vagyis, ha a saját országunkat és a saját világunkat akarjuk látni Európa jövőjeként is, akkor család és gyermekek kellenek, ezért is izgalmas és népszerű a téma, hiszen a Nyugat ebben a pillanatban nem képes saját magát fenntartani".

A miniszterelnök azt is kifejtette, hogy szerinte a magyar családpolitika különleges és kilóg a sorból, ugyanis mi költjük a legtöbbet családpolitikára. Szerinte ugyanakkor ahhoz, hogy ez kifejtse a hatását, egy-két évtizednyi változatlan családpolitika kell.

A műsorvezető aztán megjegyezte, "sokan támadják is ezt a politikát és nemcsak ideológiai okokból, merthogy a családot helyezik középpontba, hanem azért is, mert gazdasági előnyöket remélnek sokan attól, hogy ha nagyon messziről, más kultúrából, állítólag munkaerőhiány pótlására idehoznak egy csomó embert".

Orbán Viktor erre úgy válaszolt:

hirdetés
"Ez egy matematikai megközelítés, és hát az elfogadhatatlan a számunkra, hogy azt mondjuk, egy hiányzó magyar gyerek helyett idehozzanak valakit valahonnan Afrika belsejéből. Az lehet, hogy matematikailag kijön, na de micsoda különbség! Ezt Magyarország ki is mondja. Ezt Nyugaton nem szabadna így mondani. Tehát, ha ezt most egy Nyugati rádióműsorban mondtam volna, akkor megfeszítettek volna még a délelőtt során, bepereltek volna, és azt mondták volna, hogy ez gyűlöletbeszéd. De én nem gyűlölök senkit, csak szeretem a sajátjaimat".


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
HÍREK

Orbán: Európa jövője nem az iparban, a zöldítésben, a digitalizációban van, hanem a gyerekben

A szokásos péntek reggeli interjújában a kormányfő beszélt a Demográfiai Csúcsról, a magyar családpolitikáról, az adóvisszatérítésről, a 13. havi nyugdíjról és a járványról is.

Link másolása

hirdetés

"Nagy forgalom van Budapesten és nemcsak a közutakon, hanem a politikában is" - mondta Orbán Viktor a Kossuth Rádió Jó reggelt Magyarország! című műsorában a Demográfiai Csúcsra utalva, majd hozzátette: "eljöttek a barátaink, egymásnak adják a kilincset tudósok és politikusok".

A kormányfő az interjúban kifejtette, hogy elindult egy vita Európa jövőjéről, aminek szerinte az a legfőbb kérdése, hogy lesz-e gyerek.

"Európa jövője nem az iparban, a zöldítésben, a digitalizációban van, ezek is fontosak, de a jövő a gyermekekben van"

- fogalmazott a miniszterelnök, aki szerint "ezért nem szabad elfogadni, hogy saját gyermekek helyett Európa migrációval és migránsokkal akarja pótolni a hiányzó gyermekeket".

Orbán arról is beszélt, hogy a Nyugat nem képes saját magát fenntartani.

A kormányfő azt is kifejtette, hogy szerinte a magyar családpolitika különleges és kilóg a sorból, ugyanis mi költjük a legtöbbet családpolitikára. Szerinte ugyanakkor ahhoz, hogy ez kifejtse a hatását, egy-két évtizednyi változatlan családpolitika kell.

hirdetés

Orbán Viktor arról is beszélt, hogy megérti azokat az embereket, akik más életformát választanak, mint a hagyományos, így az LMBTQ csoportba tartozókat is, de "nem követelhetik, hogy ők legyenek az általános szabályozás alapjai". Orbán szerint gondolni kell arra, hogy "ők a kivételek".

"Kérem, elégedjenek meg azzal, hogy emberhez méltó, elfogadó, őket semmilyen hátrányban nem részesítő politikában és lehetőségekben van részük Magyarországon, de ne akarják megmondani, mi hogy éljünk, és hogyan neveljük a gyerekeinek"

- fogalmazott a miniszterelnök.

Orbán Viktor arról is beszélt, hogy a gyerekvállaláshoz kell a gazdasági motiváció is. Szerinte a magyar családpolitika öt pillérre épül, de a legfontosabb az, hogy ha "gyereked van, jobban élj". A gyermekvállalás a miniszterelnök szerint sokaknak inkább gond, mint öröm, és ő csodálja azokat a nőket, akik próbálkoznak azzal, hogy dolgoznak és gyereket is nevelnek.

"A gyerek az gond, költséggel is jár, erőfeszítést is igényel, nem lehet egyszerre otthon is lenni a gyerekkel meg dolgozni is, vagy legalábbis ez nagyon nehéz, a nők próbálkoznak ezzel, de nem sikerül mindenkinek. A gyereknevelés mellett jól megfizetett munkahelyet találni, összeegyeztetni karrierszempontokat a családdal, az rendkívül nehéz dolog. Én csodálattal nézem a hölgyeket, akik ezzel próbálkoznak"

- fogalmazott Orbán, aki szerint ugyanakkor, ha a kormány nem segít abban, hogy a gyermeket vállaló nők ne tudjanak jobban élni, akkor a család "mögötti gazdasági motívum el fog tűnni". Orbán azt szeretné elérni, hogy a család gazdasági előnyökkel is járjon embereknek.

Az adóvisszatérítéssel kapcsolatban azt mondta, "2021 egy nagyon nehéz év volt, mindenkit meggyötört a pandémia, de a legnehezebb azoknak volt, akik gyereket is neveltek". A kormányfő szerint ugyan családról beszélünk, de a család az anya körül szerveződik. "Előbb utóbb mindenki a konyhában köt ki, ha vacsorát készít az ember édesanyja" - fogalmazott Orbán, aki megjegyezte: "le a kalappal" az édesanyák előtt, akik otthon próbálták segíteni gyermekeiket, a digitális tanulást.

A miniszterelnök megjegyezte, hogy sikeres a gazdaságpolitika, a növekedés 5,5 százalék fölé érhet, így az államnak többletbevétele lesz, és mivel a legnagyobb terhet a családok vitték, így nekik adnák vissza azt az adót, amit ők befizettek.

Az interjú során szóba került a minimálbér-emelés is. A kormányfő megjegyezte: a minimálbérről nem a kormány dönt, hanem a munkaadó a munkavállalóval, és ha nem tudnak megegyezni, akkor jön a kormány.

"Most nagyot akarunk lépni, majdnem 20 százalékos minimálbér-emelésről lenne szó"

- mondta Orbán, aki szerint ekkora béremelés gondot okozna a kis- és középvállalkozóknak, ezért a kormány adót fog csökkenteni. Ennek a mértéről viszont még nem döntöttek.

A miniszterelnök azt is hozzátette: a garantált bérminimum is jócskán fog emelkedni.

"Azt a jóvátételt, amelyet a Gyurcsány-Bajnai kormányok rombolása után megígértünk, azt most teljesítjük a munkavállalóknak" - fogalmazott Orbán. A kormányfő szerint ugyanakkor a nyugdíjasoknak még tartoznak, de harcol azért, hogy a következő választás előtt már úgy álljon a az emberek elé, hogy visszaadta a 13 havi nyugdíjat is.

A koronavírussal kapcsolatban Orbán Viktor arról beszélt, hogy lesz negyedik hullám, de kulcskérdés, hogy mi ismerjük-e jobban a vírust, vagy a vírus minket. A miniszterelnök szerint

"a baj azokkal van, akik nem oltották be magukat", mert ők súlyos betegségnek vannak kitéve.

Ezért arra biztatta azokat, akik eddig még nem tették meg, hogy oltassák be magukat, ezzel pedig csökkentsék a saját életüket érintő kockázatot, és védjenek másokat is.

Az oltás kötelezővé tételével kapcsolatban azt mondta, túl nagy ellenállásba ütközne, szerinte az emberek még nem fogadják el azt, hogy a koronavírus elleni oltás is kötelező legyen.

Az interjúban Orbán arra is kitért, hogy nem híve a lezárásoknak, mert az igazságtalan azokra nézve, akik beoltatták magukat.

"Azokat kell inkább korlátozni, akik nem oltatták be magukat, és azokat viszont védeni, akik felelősségteljesen viselkedtek, és beoltatták magukat"

- fogalmazott, majd hozzátette: szerinte a méltányosság elve ezt diktálja. Ezért - hacsak a szakemberek mást nem javasolnak - a kormány nem tervez újabb lezárásokat.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK

Lóféreghajtót rendelt koronavírus ellen egy budapesti gyógyszerész, most büntetőeljárás folyik ellene

A Nébih az eset kapcsán kiadott egy közleményt, amelyben hangsúlyozzák, hogy nem javasolják az ivermectin alkalmazását annak eredeti javallatától eltérő betegségek kezelésében.

Link másolása

hirdetés

Egy fővárosi gyógyszerész lóféreghajtót rendelt magának Indiából 2020 októberében koronavírus ellen. Tavaly kezdett el terjedni az az információ, hogy az állatgyógyászatban használatos parazitaölő szer, az ivermectin hatásos a koronavírus-fertőzés ellen is.

A gyógyszerész a Telexnek úgy nyilatkozott: azért rendelte meg magának a szert, mert az alapbetegsége miatt féltette az egészségét, és akkor még nem állt rendelkezésre az alapellátásban semmilyen vakcina és gyógyszer.

A gyógyszerész a megrendelt lóféreghajtót nem kapta meg, mivel azt már a repülőtéren lefoglalták. A rendőrség azóta már házkutatást tartott a férfinál és büntetőeljárást indított ellene. Mint közölték: az érintett gyógyszerészen kívül még négy másik egészségügyi dolgozó ellen folyik eljárás a fővárosban az állatgyógyászatban használt parazitaölő szer megrendelése miatt.

A Nébih az eset kapcsán kiadott egy közleményt, amelyben hangsúlyozzák, hogy nem javasolják az ivermectin alkalmazását annak eredeti javallatától eltérő betegségek kezelésében. A közleményben az áll: az ivermectin „sem Európában, sem az USA-ban nem rendelkezik a SARS-CoV-2 koronavírus okozta betegség kezelésére vonatkozó terápiás javallattal”.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK

Kilométerenként több mint 62 milliárdból fejleszt vasutat Mészáros Lőrinc – a TGV is olcsóbb ennél

A Kelenföld és Ferencváros pályaudvar közötti vasúti vágányok bővítését nagyon magas áron, közel 338 milliárdért nyerte el a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó V-Híd Építő Zrt.

Link másolása

hirdetés

A Kelenföld és Ferencváros pályaudvar közötti vasúti vágányok bővítését közel 338 milliárdért nyerte el a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó V-Híd Építő Zrt. Ez az összeg olyannyira magas, hogy még a közlekedési szakemberek is alig hiszik el – írja a G7 portál. Név nélkül nyilatkozó szakértők azt mondták a lapnak: „úgy gondolják, egy ilyen munka ára valahol 30-50 milliárd forint lehet legfeljebb”.

A beruházás során Kelenföld vasútállomás és Ferencváros pályaudvar között építenek a meglévő két vágány mellé egy harmadik és részben egy negyedik vágányt, emellett pedig Nádorkert és Közvágóhíd néven létrehoznak két új vasútállomást is.

A beruházásra szánt összeg irracionális nagyságát jól mutatja, hogy a Portfolio.hu számításai szerint 2019-ben a teljes vasúti rendszer fenntartására 346 milliárd forintot költött a magyar állam, úgy, hogy abban a pályahálózat fenntartásának és fejlesztésének költsége mellett a diákok és nyugdíjasok utazási kedvezményeinek az ára is benne volt, ahogy az új vonatok beszerzésének költsége is.

A G7 a projektet összehasonlította más nagyvárosi vasúti fejlesztésekkel, és arra a következtetésre jutottak: a Déli Körvasút fejlesztésénél – amelyet Vitézy Dávid, a projektet vezető Budapesti Fejlesztési Központ Zrt. ügyvezetője korábban közösségi oldalán az évszázad beruházásaként írt le – „a TGV-k, a bécsi főpályaudvar, de a még csak kezdeti munkáknál járó müncheni második vasúti alagút is jóval olcsóbb”.

A G7 cikkében féltucatnyi más nagyvárosi vasúti fejlesztést említ. Ezzel érzékeltetik, hogy hasonló összegből mennyivel nagyobb fejlesztéseket lehet végrehajtani.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: