hirdetés

HÍREK
A Rovatból
hirdetés

Fa dőlt egy InterCity vonat mozdonyára - pusztít a vasárnap délutáni vihar

A szél és eső okozta gondok miatt a katasztrófavédelmet már több mint 500 esethez riasztották. Videókon a zivatarok érkezése és a szélvihar pusztítása.
MTI - szmo.hu
2021. augusztus 01.


Link másolása

hirdetés

Kidőlt fák akadályozzák a vonatközlekedést a Budapest-Debrecen-Nyíregyháza-Záhony vonalon.

A Mávinform az MTI-vel azt közölte:

fa dőlt a Nyugati pályaudvarra tartó Rózsa InterCity vonat mozdonyára a Hajdúhadház-Apafa vonalszakaszon, Bocskaikert megállóhelynél vasárnap kora este, a mozdony áramszedői megsérültek, leszakadt a felsővezeték.

Debrecen és Apafa, illetve Újfehértó és Császárszállás között fák dőltek a vasúti pályára, a vonatközlekedés átmenetileg szünetel. A tájékoztatás szerint senki nem sérült meg.

A Budapest-Debrecen-Nyíregyháza-Záhony vonalon jelentősen megnő a vasárnap esti vonatok menetideje.

A MÁV-Start pótlóbuszokat kért.

hirdetés
A meteorológiai szolgálat tájékoztatása szerint a nyugati megyékben mérsékelték, több keleti megyében viszont harmadfokúra emelték a zivatar miatt kiadott riasztásokat vasárnap délután. A katasztrófavédelmet délután 4 óráig országszerte már több mint 200-szor riasztották.

Az Országos Meteorológiai Szolgálatnak az MTI-hez eljuttatott veszélyjelzése szerint jelenleg Bács-Kiskun, Békés, Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád-Csanád, Hajdú-Bihar, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Nógrád és Pest megyében vannak érvényben harmadfokú riasztások. Ezeken a területeken a következő órákban intenzív esőzéssel, akár 100 kilométer/óra körüli széllökésekkel, nagyobb méretű jégdarabokkal kísért zivatarok várhatók.

Az ország többi területén másodfokú figyelmeztetés van érvényben a zivatarok miatt. Emellett több megyében a zivataroktól független viharos szél és felhőszakadás veszélye miatt is elsőfokú figyelmeztetés van érvényben.

Azt írták: a késő esti órákban a zivatarok nagy része várhatóan elhagyja az országot, megnyugszik a légkör. Az éjszaka második felében néhány zivatar északkeleten és délnyugaton lehet.

Dóka Imre, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivő-helyettese az MTI-nek elmondta: országszerte már több mint 200 riasztásuk volt a tűzoltóknak jellemzően a kidőlt fák, leszakadt ágak miatt.

A legtöbbször Baranya megyében kérték a tűzoltók segítségét, de sok alkalommal fordultak hozzájuk Tolna, Somogy és Bács-Kiskun megyében is.

Már Csongrád-Csanád megyében is több mint 50 bejelentést kaptak rövid idő alatt. A bejelentések folyamatosan érkeznek, a megye tűzoltói dolgoznak a károk felszámolásán - tette hozzá.

Az OKF szóvivő-helyettese ismételten azt kérte, mindenki figyelje a meteorológiai szolgálat riasztásait, a nagyobb tavaknál lévők a viharjelzéseket is.

VIDEÓ: Vihar a Balatonnál

Nyíregyháza

Hévíz

Pécs

Szabolcs

Frissítés:

Vasárnap kora estig országszerte már több mint 500 esethez riasztották a tűzoltókat a viharokkal összefüggésben, jellemzően kidőlt fák és leszakadt faágak miatt - tájékoztatta az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivő-helyettese az MTI-t.

Dóka Imre elmondta: jelenleg is dolgoznak a tűzoltók a viharkárok felszámolásán, elsősorban már inkább a Dunától keletre: Békés, Jász-Nagykun-Szolnok, Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében. Korábban sok riasztást kaptak még Baranya és Csongrád-Csanád megyében is.

A leszakadt vezetékek miatt több megyében áramkimaradások is voltak - tette hozzá.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
HÍREK

Kizavarták egy debreceni sörözőből a fórumot tartó Márki-Zay Pétert és Pálinkás Józsefet

Az Új Világ Néppárt elnökének állítása szerint még a villanyt is rájuk oltották.

Link másolása

hirdetés

Az Új Világ Néppárt elnöke, Pálinkás József a Mindenki Magyarországa Mozgalom elnökével és miniszterelnök-jelöljével, Márki-Zay Péterrel szeretett volna fórumot tartani vasárnap este a debreceni Belga Sörözőben, azonban nem várt akadályokba ütköztek – írja a Debreceni Nap.

Pálinkás az eseményről megosztott Facebook-bejegyzésében úgy fogalmaz, rajtuk kívül álló barátságtalan okok miatt végül utcafórumot kellett tartaniuk.

Állítása szerint az étterem tulajdonosa vagy ügyvezetője egy óra után távozásra kérte őket, aminek egy másik fotó tanúsága szerint eleget is tettek.

Pálinkás a lapnak azt nyilatkozta, a férfi meglehetősen ingerülten és kissé fenyegetően közölte velük, hogy azonnal távozzanak, mert nem „erre” foglalt helyet az MMM. Ezután lekapcsolta a világítást is.

"Ilyen országban élünk. A kérdés, hogy ilyen országban akarunk-e élni?" – tette hozzá a politikus.

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
HÍREK

Akár 500 ezer forint is lehet az átlagfizetés jövőre a szakértő szerint

Egyes szektorokban már most is elérik ezt a bruttó összeget, azonban országosan még mindig nagyok a bérkülönbségek.

Link másolása

hirdetés

Az idei és a jövő évi béremelkedések hatására 2022 második vagy harmadik negyedévében elérheti a bruttó 500 ezer forintot az átlagfizetés Magyarországon – írja a Világgazdaság nyomán a HVG.

Az Equilor Befektetési Zrt. szenior elemzője, Varga Zoltán szerint már idén is megközelíthetik a félmilliós szintet a hazai keresetek, az utolsó két hónapban esedékes béren kívül juttatásokkal együtt az átlagfizetések az év végén átmenetileg bruttó 490 ezer forint körül alakulhatnak.

Az évnek ebben a szakaszában általában erőteljesen megdobják a fizetéseket a nem rendszeres kereseti elemek: tavaly decemberben például 449 ezer forintig emelkedett az átlagbér, ami több mint 40 ezer forinttal volt magasabb az éves átlagnál.

A KSH adatai szerint már tavaly is több olyan ágazat volt, ahol sikerült átlépni a félmilliós határt, például a pénzügyi szolgáltatások területén, az IT-szektorban, vagy a villamosenergia-iparban. Az év elején indított bérfejlesztési programnak köszönhetően idén az egészségügy is csatlakozhat ebbe a körbe.

Az autóiparban pedig már egymillió forint körüli átlagfizetések sem ritkák. Fontos hozzátenni ugyanakkor, hogy az adatokat tehát több dolog is torzíthatja, ráadásul országos szinten változatlanul hatalmas a szórás: Budapesten tavaly kétszer annyit lehetett keresni, mint az egyik legszegényebbnek számító Borsod-Abaúj-Zemplén megyében.

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK
A Rovatból
hirdetés

Folytatódik az ellenzéki előválasztás, online viszont még mindig nem lehet szavazni

Elhárították a hackertámadás okait, számos átalakítást végeztek az informatikai háttérrendszerben.

Link másolása

hirdetés

Ismét lehet szavazni az előválasztáson online, valamint az ország több száz pontján személyesen is, egészen szeptember 28-án kedd estig – közölte Facebook-oldalán a Momentum.

Miután az előválasztás szombati indulását követően külső támadás érte az előválasztás háttérrendszerét, az Országos Előválasztási Bizottság a technikai kockázatok kezelése érdekében hétfő 7 óráig felfüggesztette a szavazást. Tegnap kora délután óta az ellenzéki pártok és az aHang informatikusai számos átalakítást végeztek el az előválasztás háttérrendszerében – írták közleményükben.

A tömeges terhelés okainak, módjának és származási helyének vizsgálatába pedig az ellenzéki pártok bevonták Frész Ferencet, a Cyber Services Zrt. szenior kibervédelmi szakértőjét, aki korábban az Európai Unió Tanácsával és a NATO-val is együtt dolgozott.

Az Előválasztás 2021 oldalon hétfőn reggel az jelent meg: az újraépítés sikeres befejezését és a szükséges vizsgálatokat, teszteket követően az OEVB úgy döntött, hogy a szombati döntésének megfelelően 7 órakor folytatódhat az előválasztás.

Egyúttal arról is döntött az előválasztás lebonyolításáért felelős hatpárti testület, hogy az előválasztás első fordulóját két nappal, vagyis szeptember 28-án 20 óráig meghosszabbítja.

A meghosszabbítás célja, hogy a tömeges terhelés ellenére valamennyi tervezett helyszínre eljusson így is az előválasztás, hiszen országszerte sok olyan település van, ahol kizárólag a szombati és a vasárnapi napon lehetett volna szavazni. Az OEVB törekszik arra, hogy az összes szombati és vasárnapi szavazóponthoz pótalkalom valósuljon meg a hosszabbításnak köszönhető két plusz napon, szeptember 27-én és 28-án.

hirdetés

A pótlások következtében várható sátor nyitvatartás módosításokról hamarosan tájékoztatást adnak az előválasztás honlapján és Facebook-oldalán.

Frissítés: a jelek szerint az online szavazás továbbra sem működik.

Az Előválasztás 2021 Facebook-oldalon több kommentelő is arról panaszkodik, hogy egyelőre nem tudnak időpontot foglalni a szavazásra. Amennyiben lesz új információ, cikkünket frissítjük.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK

Hétvégi járványadatok: 1000 fölött az új fertőzöttek száma, 13-an haltak meg

Lassan kúsznak fel a számok, de a pozitív tesztek aránya még mindig messze elmarad az 5 százaléktól.

Link másolása

hirdetés

Az elmúlt három napban összesen 1072 új fertőzöttet igazoltak, ezzel a járvány kezdete óta összesen 818 231 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 13 beteg, így az elhunytak száma 30 136 főre emelkedett – adta hírül a koronavirus.gov.hu.

A gyógyultak száma folyamatosan nő, jelenleg 780 465 fő, az aktív fertőzöttek száma pedig 7630 főre emelkedett. 380 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 45-en vannak lélegeztetőgépen.

A pozitív tesztek aránya 2,9 százalékos, ez is folyamatosan növekszik, de a WHO-ajánlás 5 százalékos értékétől még mindig messze elmarad. Tavaly ilyenkor már hetek óta 5 százalék fölött voltunk, és idén májusig nem is sikerült ez alá menni.

A beoltottak száma 5 859 814, közülük 5 571 043 fő már a második oltását is megkapta, 612 ezren pedig már a harmadik oltást is felvették.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: