KULT

Esterházy gondolatainak nem szabad elhalványodniuk – Interjú Dés Lászlóval

A 2018-as Zsidó Művészeti Napok-bérlet egyik előadása Dés László Egy este Esterházy Péterrel című műsora lesz. Ennek kapcsán beszélgettünk a zenésszel.

Link másolása

Dés ezt írja az est előszavában: ,,Annak idején a fellépéseinket eleinte nagy gonddal készítettük elő, nem voltunk biztosak abban, hogy ebből lesz valami, még nem lehetett tudni, mi hogy bírunk vele, és hogy veszi a közönség, aztán az idő múlásával már csak könyvcímeket és oldalszámokat küldött át. Ennyi volt az előkészület. Nem is volt szükség többre. Bíztunk egymásban, és ez magabiztossá tett bennünket. Péter egyre jobban olvasott, én pedig megtanultam az iróniát szaxofonon. Ezt aztán több nyelven képes voltam eljátszani.”

Az Esterházy-est kapcsán beszélgettünk a zenésszel.zsimu-fb-berlet-1200x628-v3b

– Mikor, hogyan ismerkedtetek meg, és hogyan lettetek barátok?

– Több fázisban történt. Az 1980-as évek végén volt egy Trio Stendhal nevű zenekarunk Snétberger Ferenccel és Horváth Kornéllal. Az első olyan koncertünket, amivel kiléptünk a jazzklubok keretei közül, az Egyetemi Színpadon adtuk ’88-ban. Akkor még nem voltunk ismertek, de Bachman Gábor építész, aki jó viszonyban volt Péterrel, nagy rajongója volt a Triónak, és Pétert is elhívta a koncertünkre. Ő el is jött, tetszett is neki, de akkor még nem találkoztunk, nem beszéltünk egymással.

Egy vacsorán találkoztunk először, szintén ’88-ban, Béládi Zsófiánál, a neves irodalomtörténész feleségénél, ahová szintén Bachman protezsált be minket a feleségemmel, és Péter is ott volt. A harmadik helyszín Szigliget volt, ahol együtt nyaraltunk a gyerekeinkkel. Akkor még kicsik voltak a gyerekeim, Péter gyerekei is. Délelőttönként foci volt, aminek persze Péter volt a vezéregyénisége, esténként meg dumaparti.

A szoros barátságunk 1991-ben kezdődött. Előző évben jelent meg Péter Hrabal könyve című kötete, és felkért, hogy szaxofonozzak a könyv bemutatóján.

Az apropót az adta, hogy a regényben van egy olyan vonulat, amikor Charlie Parker fölkerül a mennybe, és szaxofonozni tanítja a botfülű, tehetségtelen Úristent. Az Egyetemi Színpadon (ami akkor már nem az ELTE-n, hanem a Szerb utcában volt) léptünk fel először együtt ezzel a felolvasásos-szaxofonozós játékkal, ami teltházasra és nagyon jó hangulatúra sikerült, úgyhogy abban maradtunk: ezt csináljuk máskor is. Elkezdtük együtt járni az országot és a világot, Wiesbadentől Berlinig, Bécstől Rómáig mindenfelé felléptünk Európában, és attól fogva nagyon szoros barátság alakult ki köztünk.Esterházy Dés fotó

– Tulajdonképpen Esterházyval kezdődött a Szó és zene sorozat?

– Igen, vele, a Szó és szaxofon című esttel kezdtem el a felolvasóestesdit, és ez így is ment sokáig, mígnem felkértek, hogy a 2010-es Zsidó Nyári Fesztiválra csináljak egy életműsorozatot. Öt koncertlehetőséget kaptam, négyet az Urániába, egyet a Dohány utcai zsinagógába. Öt olyan estet kellett produkálnom, amelyek az életművem más-más szeleteit mutatják meg, és arra gondoltam, hogy az Urániában legyen egy különleges felolvasóest, de ezúttal négy íróval.

Esterházy mellett Parti Nagy Lajossal, Spiró Györggyel és Závada Pállal. Mivel baromi jól sikerült, óriási nevetések voltak a színpadon is, a nézőtéren is, elhatároztuk, hogy megtartjuk a négyírós felállást, és Szó és zene címmel csináltunk egy nagy sorozatot a Pesti Színházban, illetve vidéken – már ahol lehetett. Vidéken nem mindenhová sikerült eljutni, ahová szerettünk volna, ugyanis az önkormányzatok többsége nem hagyta, hogy a művelődési intézményeik meghívjanak minket.

– Esterházy Péter halála után Össz-Hang címmel folytattátok.

– Péter halála után Össz-Hangra változtattuk az est címét, mert úgy éreztük, hogy nélküle ugyanazon a címen már nem tudjuk csinálni, ráadásul más helyszínen, a Katona József színházban folytattuk.

Minden esten mindannyian felolvasunk Péter írásaiból is, ragaszkodunk ahhoz, hogy ő is mindig ott legyen velünk. Össz-Hang legközelebb februárban lesz.

A Katonában egyébként van egy másik irodalmi műsorunk is, Mácsai Pállal, Fullajtár Andreával, a Radnóti és korunk, ami minden hónapban legalább egyszer megy. Erről bővebben itt olvashatsz!

– Kertész Imrét búcsúztató sírbeszédében ezt mondta Esterházy: „A temetés nemcsak arról szól, akit temetünk, hanem akik temetnek, azokról is. Rólunk. De teremt-e a koporsó egy közös mit? (…) A temetés nem a vége valaminek, hanem a kezdete. És nem az örök életre gondolok, hanem a teendőinkre, amelyeket ránk hagyott a halott. (...)” Milyen teendőket hagyott rád Esterházy Péter?

– Már életében is igazodási pont volt nekem. Nem találkoztunk naponta, de amikor nem voltunk együtt, akkor is mindig jó volt tudni, hogy ő van. Ha valami történt, arra gondoltam, mit szólna hozzá Péter, mit mondana, tenne az én helyemben. Ez tulajdonképpen így maradt, továbbra is dialogizálok vele. Azt gondolom, mindig is eléggé határozott koordinátarendszer szerint éltem az életemet, de Péter lénye, a szó minden értelmében vett hihetetlen tisztasága, a toleranciája nagyon fontos példa nekem. Az est elé ezt írtam a ZsiMü honlapjára: Ugyanúgy gondolok rá, mint eddig, és akkor jobb leszek, okosabb és tehetségesebb. Mert ha együtt voltunk, mindig ezt éreztem, és ez olyan, mint valami jótékony kábítószer, mámorossá lesz tőle az ember”.

A ZsiMü-estet is azért csinálom, hogy együtt legyünk, megidézzem őt. Péter több mint egy jelentős író: egy magatartás, viselkedési, létezési, életfilozófiai forma. Nem szólalt meg gyakran közéleti kérdésekben, de ha megszólalt, az sokunk számára ugyancsak fontos igazodási pontot jelentett.

Péternek soha semmilyen hatalma nem volt a tehetségén kívül, soha semmilyen posztot nem vállalt, mégis, ma is úgy ír róla a jobboldali sajtó, mint a magyar közélet megrontójáról. Nem bírják megemészteni, hogy bár szerintük a származásánál fogva az úgynevezett nemzeti keresztény jobboldalon kellett volna lennie, az istennek sem tartozott oda, mert az esze és a tisztessége folytán nem tartozhatott oda. Nem tudják megbocsájtani neki, hogy ahelyett, hogy a keresztény konzervatív kurzus zászlóvivője lett volna, nagyon határozottan letette a voksát a szabad gondolkodás, a liberalizmus mellett. Az ő gondolatainak nem szabad elhalványodniuk, mert a magyar társadalomnak most, amikor nem a legjobb irányba haladunk, nagyon nagy szüksége van rá.

– Szintén Kertész Imre temetésekor mondta Esterházy: ,,De hogy meghalt, hirtelen annyian ülnek az ágynak a szélén, így óhatatlanul erről is kéne mondanom valamit, de nem akarok rendet vágni az új üldögélők közt, csak megállapítom a tolongást”. Esterházy körül is tolonganak?

– Kétségtelenül sokan jelentkeztek, írogattak a halála után, és kiderült, hogy mindenkinek van róla egy személyes élménye, de ez inkább azt jelezte, hogy nagyon szerették. Az utolsó nyilvános szereplésén, a Könyvhét Vörösmarty téri megnyitóján fizikailag lehetett érezni a több ezer ember felé áradó szeretetét. Őt nem tudják megfogni, nem tudják ,,használni”, mint ahogy azt Kertész Imrével tették a Nobel-díja után, főleg az élete vége felé.

VIDEÓ: Esterházy Péter beszéde a 2016-os Ünnepi Könyvhéten

– Miket hallhatunk majd a ZsiMü Esterházy-estjén?

Vecsei H. Miklós (aki egyébként az A Pál utcai fiúkban Nemecseket játssza) kitalált egy könyvautomatát, amivel ezer forint körüli összegért hozzá lehet jutni kis zsebkönyvekhez. Meg akart jelentetni egy Esterházy-kiadványt, és felkért, hogy írjak hozzá előszót. Azt mondtam, ne adjanak most ki Esterházyt, hiszen – igaz, drágábban, de – minden könyve kapható a könyvesboltokban; sokkal izgalmasabb lenne, ha csinálnék egy válogatást, amibe a legolvasmányosabb írásait tenném. Ilyen még sosem készült.

A közönség egy része fél Péter írásaitól, mert nehéznek gondolja a posztmodern szövegeit, ezért csináltam egy Esterházy-válogatást, amihez írtam egy előszót is: csupa olyan írás van benne, amikből látszik, hogy tud ő ,,hagyományosan” is írni. Ezek természetesen ugyanolyan magas színvonalú írások, mint a többi. A ZsiMü estjén alapvetően ebből a válogatásomból fogok felolvasni. Ezt megtűzdelem majd személyes szövegekkel. A Hrabal könyvétől kezdve minden kötetéhez kötődik valamilyen személyes élményem, amit elmesélek majd, ezeken keresztül is beszélek róla, rólunk. És persze zenében reagálok is a szövegekre.zsmn-e1460291942399

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Népszerű
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk


KULT
A Rovatból
„A bicskei áldozatok elnézést kértek, végre, Balog Zoltántól, Varga Judittól és Novák Katalintól” – Bödőcs Tibor retró Híradó-paródiával jelentkezett
Teli van erős utalásokkal a humorista legújabb videója, amiben körülmetélik Gyöngyösi Mártont, és Karácsony Gergely is férfivá műtteti magát.

Link másolása

A régi idők Híradójának paródiájával jelentkezett Bödőcs Tibor. Az alig ötperces szösszenetben számos közéleti eseményt figurázott ki a népszerű humorista.

A humor azonban sok helyütt maró társadalomkritikát rejtett: szóba került többek között, hogy Szijjártó Péter Szergej Lavrovval együtt nevette ki az orosz börtönben meghalt Alekszej Navalnij nyitott koporsóját, hogy Orbán Viktor megtanította cipőfűzőt kötni Donald Trumpot vagy hogy a bicskei gyerekotthon áldozatai bocsánatot kértek – végre – Balog Zoltántól, Varga Judittól és Novák Katalintól.

Ezen kívül a Vágó István-klón Bödőcs „beszámolt” arról is, hogy az amerikai nagykövetségen körülmetélték Gyöngyösi Mártont, hogy Magyar Péter eltávolíttatja Schmidt Mária-tetoválását a válláról, és megtudhattuk, hogy Karácsony Gergely férfivá műtteti magát.

A rövid videó végén, mintegy bónuszként, értesülhettünk a legújabb Rákay Philip-filmről is – ezúttal igen meglepő stílusban.

Bödőcs Tibor retró Híradó-paródiája


Link másolása
KÖVESS MINKET:

KULT
A Rovatból
95 éves lenne Audrey Hepburn, aki előre tudta, hogy meg fog halni
Az ikonikus angol-holland származású színésznő 1929-ben született és 1993-ban halt meg egy hospice házban. Kemoterápiával kezelték, de tudta, hogy nem fogja túlélni a betegséget.

Link másolása

Idén ünnepelné 95. születésnapját Audrey Hepburn, melynek apropóján a Blikk képgalériát közölt a híres színésznőről.

Audrey Hepburn sikeres modell is lehetett volna, ha fiatal nem happolják el a filmes szakemberek. Pályája elején modellkedésből és táncos szerepekből keresett pénzt, de 1948-ban kapta meg az első szerepét a Nederlands in zeven lessen című filmben.

Az '50-es években Angliában dolgozott, ahonann az Egyesült Államokba vezetett az útja, ahol az első világraszóló sikerét a Római vakációval szerezte. 1967-ben visszavonult a filmes szakmától, ám Steven Spielberg amerikai filmrendező felkérésére elvállalta később az Örökké című film egyik szerepét.

1992-ben derült ki, hogy vastagbélrákkal küzd. A diagnózist követően megműtötték, kemoterápiával kezelték, de tudta, hogy nem fogja túlélni a betegséget.

Egy hospice házban halt meg 1993. január 20-án.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

KULT
A Rovatból
Így tudta meg Kulka János, hogy a Nemzet Színésze lett – Máris sokan gratuláltak neki
A színészt egy kollégája hívta fel telefonon, és a bejelentéssel nagyon meglepte őt - árulta el Kulka János, aki nagyon köszönte a kitüntető címet.

Link másolása

Ahogy arról mi is beszámoltunk, Kulka Jánost választották a Nemzet Színészének a nemrégiben elhunyt Tordy Géza helyére.

A művészt az RTL Híradó kérdezte meg arról, honnan tudta meg a hírt:

Kulka János válasza:

"Molnár Piroska hívott, gratulált nekem. Nemzet Színésze vagy. Meglepődtem. Nagyon köszönöm, nagyon"

- árulta el a színész, majd hozzátette: sokan gratuláltak neki, sok sms-t és hívást kapott.

Link másolása
KÖVESS MINKET:


KULT
A Rovatból
Premier: „Síneken guruló no-go zóna” – A négyes-hatos villamosról írt dalt a Bankrupt
Az utóbbi pár évben egymás után hozták ki a társadalomkritikus slágereket, most szerettek volna kicsit elszakadni a politikai témáktól, de csak félig sikerült.

Link másolása

A négyes-hatos villamos lenyűgöző élővilágát már-már Sir David Attenborough-t idéző aprólékossággal mutatja be a Bankrupt új slágere. Az Interrupters-féle lendületes, modern ska-punk vonalat képviselő szám refrénje garantáltan meg fog ragadni mindenkiben, aki kénytelen rendszeresen igénybe venni a körúti fegyencjárat szolgáltatásait.

A számhoz készült montázsvideó ezúttal a tömegközlekedési akciójelenetek tematikájára épül, és hogy minden igényt kielégítsenek, ehhez a számhoz is készült angol változat.

„Az elmúlt másfél évben sorozatban kihozott virális társadalomkritikus slágerek (Keresett a Feri, Viktorland, A hülyeség ára, Illiberal Holiday, Hol van a pénz?) után szerettünk volna kicsit elszakadni a politikai témáktól. De amikor realizáltuk, hogy pont az önkormányzati kampány közepére esik majd a megjelenés, muszáj volt ebbe is beletenni pár sort arról, hogy ígérhet bárki bármit, a négyes-hatos ilyen marad. És ha már így alakult, belekerült Budapest legádázabb ellensége is” – meséli a csapat frontembere, Sarkadi Balázs.

Négyes-Hatos:

Four-Six:

A zenekart legközelebb május 11-én Veszprémben, a Teremben, utána pedig június 1-én Budapesten, az Instantban lehet élőben megnézni.

A zseniális borító Vass Richárd munkája, a kiváló hangzásról pedig ezúttal is Botlik Mátyás (Grenma Stúdió) gondoskodott.


Link másolása
KÖVESS MINKET: