Erdély fantasztikus ékszerdoboza csodás tájjal, épületekkel és ezerízű konyhával – bejártuk Nagyszebent és környékét
Szerencsésnek érzem magam, hogy abba a generációba tartozom, akinek még megmozdul valami a szíve környékén, amikor kiejti azt a szót, hogy: Erdély
Balatoni gyerekként teljesen természetes volt, hogy időnként a falu apraja-nagyja felkerekedett, és kiutazott a testvértelepüléséhez. Így Sóvárad mellett Szovátát, Korondot, Székelyudvarhelyet vagy Csíkszeredát is jól ismertem. A parajdi sóbányára, a Békás-szorosra vagy a Gyilkos-tóra olyan látványosságként tekintettem, mint hazám bármelyik másik büszkeségére, és nem is sejtettem, hogy Romániának még sok olyan, magyarokkal tarkított arca lehet, ami eddig előttem is titok maradt.
Nagyszebeni városnézés
Amikor megtudtam, hogy Nagyszeben környékét lesz lehetőségem felfedezni, sok kérdőjel cikázott bennem. Bevallom őszintén, fogalmam sem volt, hogy mire számíthatok, azon túl, hogy erdélyi magyarok biztosan itt is felbukkannak majd.
Kora reggel indultunk, és az ebédre már oda is értünk, így az autós megoldást jó szívvel javaslom mindenkinek. A települések között ugyanis érdemes utazgatni, de erről majd később.
Nagyszeben egy ékszerdoboz, ezt már első sétánk alkalmával is könnyedén megállapíthattuk. Gyarorlatilag egyfolytában fényképeket készítettünk, mert annyi csodás épület van, hogy szinte lehetetlen rossz szöget találni. Nagyszeben egykor Erdély legnagyobb szász városa volt, de a szászok többsége mára elmenekült, csak műemlékeik maradtak hátra. 2007-ben Luxembourg mellett Nagyszeben lett Európa kulturális fővárosa. Erre készülve helyreállították a Nagypiacot, a Kispiacot és a Huet teret, felújították a város múzeumait. Így aztán az utcák valóban rendezettek, és kávézók, éttermek, kocsmák hívogatnak mindenhonnan, nem csak az igazán nyüzsgő főtér környékén.
Tuti tippek:
- Az Evangélikus Templom belseje felújítási munkák miatt 2o21-ig nem látogatható, de a tornyából meseszép a kilátás, úgyhogy azt semmiképpen se hagyjátok ki!
- Jó kávéért az Atrium Classic Cafeba menjetek. És itt mindenképpen ejtsétek útba a mosdót, ilyen panoráma se sok helyen jár a mellékhelyiséghez.
- Mi a vacsoránkat a Jules étteremben fogyasztottuk el, és ha vevők vagytok az újhullámos helyekre, akkor tegyetek velük egy próbát.
A mi menünk a következő volt: Crispy mangalica, krumplival, spatzle tésztával, zöldborsóval és “demiglace” szósszal + Szilvás-lepény
Szeben ízei
Szeben az Európa Gasztronómiai Régiója címet viseli 2019-ben, így az evésre és ivásra a lehető legjobb ürügyünk volt. Az évszázadok során románok, szászok, magyarok, örmények és zsidók alakították a régió multikulturális konyháját, és nyilván ezek a nemzetiségek hatással voltak egymásra, így igazán színes a környék konyhaművészete is.
Gondolom, nem lepek meg vele senkit, ha azt mondom, hogy a legjobb ebédeket és vacsorákat nem éttermekben fogyasztottuk, hanem magánszállásokon hozták elénk román bácsik és nénik, vagy éppen a szabad tűzről vették le magyarok.
Ha a környéken jártok, ne ragadjatok le a hotelekben és városi éttermeknél. Látogassatok el kis farmokra, magángazdaságokba, és egyetek vagy szálljatok meg náluk. Ez az az élmény, ami teljesen beléd ivódik, és amihez valóban jól jön, ha az ember az autó szabadságát választja a tömegközlekedés helyett.
Ha vizuális típus vagy, itt egy videós beszámoló is az útról: