hirdetés

HÍREK

Elszabadult egy 30 méteres kínai rakéta, senki nem tudja, hol és mikor ér földet

Május 10. környékén csapódnak a földbe a rakéta darabjai, de hogy pontosan hol és mikor, azt csak órákkal korábban tudják majd megmondani.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2021. május 04.

hirdetés

27 600 km/h sebességgel zuhan a Föld felé a Long March 5B nevű kínai rakéta, és egyelőre senki nem tudja megmondani, hol és mikor csapódik be, írja a The Guardian. A 30 méter hosszú és 21 tonna súlyú rakétát még április 29-én lőtték fel, hogy az új kínai űrállomás, a Tianhe első modulját szállítsa a világűrbe, ám hiba csúszott a számításokba.

Ennek köszönhetően a Long March 5B elszabadult, saját pályára lépett, melyen jelenleg 90 percenként kerüli meg a bolygót egyelőre 300 kilométeres magasságban, de hétvége óta 80 kilométerrel került közelebb a Földhöz. Szakértők szerint a jókora rakéta nagyobb része várhatóan elég a légkörbe lépéskor, ám nem zárható ki, hogy egyes darabjai végül földet érnek. Azt viszont egyelőre nem lehet megmondani, hogy ezek az alkatrészek mikor és hol csapódhatnak be.

Amikor legutóbb ilyen típusú űrrakétát lőttek fel a kínaiak, a leváló darabok közül hosszú fémrudak repkedtek Elefántcsontpart felett, végül néhány be is csapódott az épületekbe. Akkor óriási szerencsére végül senkinek nem esett bántódása.

Jonathan McDowell asztrofizikus szerint a legnagyobb eséllyel az óceán nyeli majd el a rakétát, mivel a bolygó 71 százalékát víz borítja. De egyes darabjai akár 100 mérföldes körzetben is szétszóródhatnak épp úgy, mint egy repülőgép-szerencsétlenség esetén.

hirdetés

Egyelőre úgy számolnak, hogy a Long March 5B május 10-én érheti el a Földet, de ez lehet akár két nappal korábban vagy később is. A rakéta becsapódásáról biztosat csak nagyjából 6 órával a földet érés előtt lehet majd mondani.

Az amerikai hadsereg 2021-035B névre keresztelte el a bolygó felett köröző elszabadult rakétát, melynek kiszámíthatatlan útját az orbit.ing-now.com oldalon lehet követni.

A Tianhe űrállomás várhatóan 2022 végére lesz kész. A 'T'-alakú űrállomás 60 tonna tömegű lesz, ami jóval kisebb a 408 tonnás Nemzetközi Űrállomásnál. A Long March 5B április 29-i kilövését itt lehet végignézni:hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
HÍREK

Vasárnap dél körül zuhanhat vissza a kínai rakéta a Földre magyar idő szerint

Még mindig nagyon nehéz megmondani a becsapódás helyét, jelenleg Új-Zéland partjaihoz közel jósolják.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2021. május 08.

hirdetés

Korábban mi is beszámoltunk róla, hogy a Hosszú Menetelés 5B nevű kínai rakéta kontroll nélkül fog majd visszazuhanni a Földre, egyelőre még nem lehet pontosan megmondani, hova.

Az amerikai Aerospace Corporation kalkulációi szerint a rakéta a legnagyobb valószínűséggel szombat este és vasárnap hajnal között érkezhet vissza a Föld légterébe

- írja a Reuters.

Jelenleg a becsapódás várható helyét Új-Zéland északi szigete mellé teszik - ez jelentősen eltér az eddigi kalkulációktól, igaz, a mostani sem pontos meghatározás.

Jonathan McDowell, a Harvard Egyetem asztrofizikusa szerint a helyzet nem drámai, és kicsi az esélye, hogy valakit eltalál a rakéta egy darabja. A szakértő szerint egyelőre lehetetlen megmondani, hol fog becsapódni a törmelék, hiszen a rakéta olyan nagy sebességgel halad, hogy naponta váltogatja az útvonalát. De azt állítja, valószínűbb, hogy az óceánban landolnak majd a darabok, egészen egyszerűen azért, mert ez teszi ki a bolygó felszínének jó részét - írja a 24.hu.

hirdetés


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
HÍREK

Durván romlik a járványhelyzet egész Délkelet-Ázsiában, nemcsak Indiában

Nepálban, a Maldív-szigeteken, Kambodzsában, Indonéziában és Thaiföldön is olyan számokat produkál a vírus, amire még nem, vagy csak tavaly volt példa.
Fotó: Aryan Dhimal / Zuma Press / Northfoto - szmo.hu
2021. május 08.

hirdetés

Míg a világ az Indiában egyre romló járványhelyzetre figyel, addig a környező délkelet-ázsiai országokban szinte észrevétlenül emelkednek a számok. Ennek oka egyrészt India közelségében is keresendő - bár a rendkívül veszélyes indiai mutánst még nem mindenhol mutatták ki -, másrészt az alacsony átoltottság, a korlátozások idő előtti feloldása és a nem megfelelően fejlett egészségügy is hozzájárul a vírushelyzet eszkalálódásához - írja a CNN.

Az Egészségügyi Világszervezet szerdai jelentése szerint múlt héten a világ új fertőzöttjének felét, míg az áldozatok negyedét Indiában regisztrálták. A helyzet azonban nemcsak Indiában, hanem a környező ázsiai országokban is egyre romlik. A dél-ázsiai régióban múlt héten 2,7 millió új eset és több mint 25 ezer új áldozat volt, amely 19 és 48 százalékos növekedés az addigi számokhoz képest.

A Vöröskereszt és a Vörös Félhold Társaságok Nemzetközi Szövetsége (IFRC) szerdán közleményben hívta fel a figyelmet arra, hogy fel kell lépni az Ázsiában egyre súlyosbodó helyzet ellen.

"Most és gyorsan kell cselekednünk annak reményében, hogy megfékezzük ezt az emberiséget fenyegető katasztrófát. A vírus nem ismer határokat, és a mutánsvariánsok teljesen elszabadultak Ázsiában"

- nyilatkozta Alexander Matheou, az IFRC ázsiai vezetője.

Nepál

Érthető módon az egyik legrosszabb helyzettel India mellett északi szomszédjuk, Nepál küzd, hasonló fertőzöttségi rátával, mint India: naponta 20 új fertőzött jut 100 ezer emberre. Múlt héten a tesztek 44 százaléka lett pozitív, ám az IFRC szerint sokkal több fertőzött lehet ennél. A helyzetüket az is ronthatja, hogy

hirdetés
az átoltottság alacsonyabb, mint Indiában, ráadásul orvosból is kevesebb van az országban.

Nagyon sok fertőzött érkezik Indiából, mivel sokan azért utaznak át Nepálba, mert jobb egészségügyi ellátásban reménykednek, a két ország közti határátkelők tömve vannak minden nap. A betegség Nepál elszigetelt részeire is eljutott: a Himalájában található Mount Everest alaptáborában is kritikus a helyzet, eddig több tucat hegymászót evakuáltak, és szállítottak helikopterrel a katmandui kórházba.

Sri Lanka

Tavaly április óta nem látott számokat produkál, pénteken 1895 új beteget regisztráltak, amely kiugróan magas szám az országban. Pavithra Wanniarachchiv egészségügyi miniszter szerint az újabb hullám annak köszönhető, hogy az országban április 13. és 14-én ünnepelték az új évet, amely tömegrendezvényekkel járt, ennek isszák most meg a levét a helyiek. Bár az újév ünneplése előtt relatíve visszaszorították az országban a járványt, most ismét korlátozásokat rendeltek el. Az indiai mutáns jelenlétét azonban egyelőre még nem mutatták ki. Nagyban nehezíti Sri Lanka helyzetét, hogy az oltási program akadozik, eddig mindössze 1 millió embert oltottak be a 21 milliós lakosságból, a második körös vakcinázáshoz pedig még 600 ezer AstraZeneca-oltóanyagot várnak.

Maldív-szigetek

Az Indiai-óceánon található sziget érthető módon nagyon hamar túl akart lenni a járványon, a lezárt határok miatt ugyanis leállt a turizmus, amely a szigetország elsődleges bevételi forrása. Tavaly júniusban három hónapnyi lezárás után nyitották meg újra határait, az elsők között voltak a világon, akik ismét fogadtak nemzetközi utasokat. Most azonban őket is elérte az újabb hullám, elsősorban azért, mert

India közelsége miatt nagyon sok bollywoodi sztár és tehetős indiai menekül ide a járvány elől.

Kedden rekordot döntött az új fertőzöttek száma, 601-en betegedtek meg egy nap alatt a 436 ezres országban, megtriplázódott a kórházban ápoltak száma is. A maldív hatóságok azt tervezik, hogy a turistákat is oltani fogják, ám mivel egyelőre a lakosság sincs teljesen átoltva, a tervet el kell napolniuk.hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk

hirdetés
HÍREK
A Rovatból
hirdetés

KSH: még tragikusabbak az áprilisi halálozási adatok a korábbiaknál is

A Központi Statisztikai hivatal felmérése szerint márciusban 40%-kal többen haltak meg, mint tavaly ugyanebben az időszakban, az áprilisi adatok pedig várhatóan még ezt is megugorják majd.
Címkép: MTI/Rosta Tibor - szmo.hu
2021. május 08.

hirdetés

Már korábban megírtuk, hogy Magyarország lakosságarányosan mind napi, mind összhalálozásban világelső. Idén márciusig 41727-en haltak meg, így az első negyedévben a tavalyi 7072-höz képest 22%-kal magasabb az elhunytak száma: januárban 17, februárban 7,8, márciusban pedig 40%-kal többen haltak meg, mint egy éve ilyenkor.

Ennek az oka az, hogy tavaly márciusban robbant be a járvány Európában és ekkor kezdett emelkedni az elhunytak száma is azokban az országokban, amiket keményen sújtott az első hullám - derült ki az ATV interjújából, amit a KSH Szakstatisztikai igazgatóság, Népszámlálási és népesedési statisztikai főosztályának főosztályvezetőjével készítettek.

Kovács Marcell a csatornának elmondta, hogy a járvány harmadik hulláma március végén-április elején tetőzött, így az előző hónap adatai valószínűleg még magasabbak lesznek.

Tavaly a magyarországi többlethalálozások számának 80%-a járvány következében történt, de az elhunytak számáról és a halálesetek okáról csak akkor lesz hivatalos statisztika, ha a KSH feldolgozza a halotti bizonyítványok adatait.

Egy korábbi interjúnkból már kiderült, hogy a járvány áldozatainak pontos számát a végleges adatok hiánya mellett azért is nehéz megállapítani, mert sokan el sem jutnak a kórházig, illetve a tesztelésig. Sok elhunyt pedig nem feltétlenül a vírus miatt, hanem annak következtében hunyt el: fertőzött volt, de nem a pandémia okozta a halálát, esetleg nem kapott megfelelő ellátást egy már meglévő betegségére.

hirdetés
A pandémia pozitív hozadéka, hogy a korábbi adatokhoz képest nőtt a gyermekvállalási kedv.

A Statisztikai Hivatal kutatása szerint valamennyi régióban emelkedett a születések száma 2020 első negyedévéhez képest. Kovács Marcell elmondta, hogy tavaly még feltételezhető volt, hogy a járvány következtében sokan nem vállalnak majd gyermeket, ráadásul a gyermekvállalási korú nők száma évente 20000 fővel csökkent.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK
A Rovatból
hirdetés

Jó hírek: végre jön az igazi tavasz, jövő hét elején már a koranyári idő is

Vasárnap igazi kirándulóidő lesz 20 fok feletti hőmérsékletekkel, hétfőn és kedden már a leégéssel is vigyáznunk kell.
Fotó: Jplenio/Pixabay - szmo.hu
2021. május 08.

hirdetés

Szombaton alapvetően napos időre számíthatunk. Gomolyfelhők elsősorban az északi, északkeleti megyékben képződhetnek - írja az Országos Meteorológiai Szolgálat honlapja.

Késő délutántól nyugat felől fátyolfelhők is besodródhatnak. Főleg az északkeleti megyékben néhol előfordulhat záporeső. Az északnyugati szél késő délutántól mindenütt mérséklődik.

A legmagasabb nappali hőmérséklet 14 és 18 fok között alakul. Késő estére 6 és 11 fok közé hűl le a levegő.

Vasárnap jobbára derült, napos, száraz időre számíthatunk, helyenként fátyolfelhőkkel. A déli, délkeleti szél sokfelé megélénkül, elsősorban az Észak-Dunántúlon időnként megerősödik. A legmagasabb nappali hőmérséklet 19 és 24 fok között várható.

Hétfőn és kedden erős napsütés és magas UV-B sugárzás mellett már 27-28 fokos melegre számíthatunk. A jelenlegi előrejelzés szerint szerdán jöhet egy zivatarokkal tarkított lehűlés.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: