hirdetés

HÍREK
A Rovatból
hirdetés

Előválasztás: „Sok mindenre készültünk, de ilyen támadásra nem számítottunk”

A szervezők szerint egyértelműen külső támadás érte a rendszert, mert akkor is túlterhelés állt fenn, amikor már nem tartott a szavazás.

Link másolása

hirdetés

„Sok mindenre készültünk, de ilyen támadásra nem számítottunk”- mondta a 444-nek Hajdú Gergő, az aHang kampányigazgatója, miután kiderült: csak hétfőn tud folytatódni a szavazás. Az aHang az ellenzéki előválasztás technikai lebonyolításának felelőse.

Mint arról korábban mi is írtunk, a szavazás szombat reggel kezdődött. Néhány sátor már reggel 6-kor kinyitott, és az internetes szavazás is ekkor kezdődött el, de a problémák hamar jelentkeztek. A Szeretlek Magyarország olvasói is jelezték, hogy 10 óra körül gondok voltak az előválasztás honlapjával: először csak akadozott, majd a legtöbbeknél le is állt. Később már a kihelyezett sátraknál sem tudtak szavazni a rendszer hibája miatt.

Ekkor a szervezők még azt mondták, délig orvosolják a problémát, de nem sokkal dél után közölték: hétfőig el kell halasztani a voksolást, hogy helyrehozzák a problémát. Ezután több ellenzéki miniszterelnök-jelölt azt mondta, vizsgálódott az ügyben, és hackertámadásra gyanakszanak.

hirdetés

Hajdú Gergő és az előválasztási szervezésben részt vevő momentumos Bedő Dávid is arról beszéltek: IT-szakértők bevonásával világossá vált, hogy nem náluk van a probléma.

A túlterhelés akkor is jelentkezett, amikor már egyáltalán nem zajlott szavazás - Bedő szerint ugyanakkor nem egyszerű túlterhelésről van szó, hanem célzott támadásról.

Dél körülre már látszott, hogy nem tudják megoldani a szombat délutáni biztonságos folytatást.

Bedő Dávid elmondása szerint most kifejezetten a kiberbiztonsággal foglalkozó szakértők foglalkoznak azzal, hogy biztonságos legyen a rendszer. Ő és Hajdú is azt mondta, hogy a hétfői újraindítás teljesen tarthatónak és biztonságosnak tűnik.

Hajdú Gergő szerint egyértelműen látszik, hogy a problémát külső támadás okozta. Szerinte a gondokhoz nincs köze annak, hogy a sátraknál dolgozók csak tegnap este kapták meg a hozzáféréseiket.

Kocsis-Cake Olivo, az Országos Előválasztási Bizottság párbeszédes tagja a 444-nek azt mondta: egyelőre annyit tudnak biztosan mondani, ami a közleményben szerepel, és ha lesznek újabb fejlemények, akkor újabb közleménnyel jelentkeznek.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés

Úgy emelné a minimálbért a kormány, hogy azzal nehéz helyzetbe hozhatja az önkormányzatokat

A kormány a helyi iparűzési adó elengedésével kompenzálná a munkaadókat, ez pedig több város vezetését sodorhatja bajba.

Link másolása

hirdetés

A kormány támogatja a szakszervezeteket, hogy jövőre egységesen emelkedjen a minimálbér és a garantált bérminimum. Javaslata azonban heves vitát váltott ki a felek között – írja a Világgazdaság.

A vita kiváltó oka az volt, hogy a kormány a helyi iparűzési adó elengedésével kompenzálná a munkaadókat.

A koronavírus-járvány miatt tavaly csak az iparűzési adó felét engedték beszedni az önkormányzatoknak, és egyes források szerint ennek a felezős gyakorlatnak az újbóli alkalmazását vetették fel a legutóbbi bértárgyalások során is.

A helyi iparűzési adó az önkormányzatok egyik legfontosabb bevétele, így a tavalyi kiesés több város vezetését is komoly bajba sodorta – még úgy is, hogy a kormány kompenzálta a fideszes vezetésű önkormányzatokat.

A bértárgyaláson elhangzott: a kormány támogatja, hogy a minimálbér bruttó 200 ezer, a szakmunkás minimálbér pedig bruttó 260 ezer forintra emelkedjen. Ez mindkét esetben csaknem 20 százalékos növekedést jelentene.

A minimálbér-tárgyalások a mielőbbi, akár már novemberi megegyezés érdekében a jövő héten folytatódnak.

hirdetés


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
HÍREK

2300 felett az új fertőzöttek száma, 20 beteg halt meg az elmúlt 24 órában

Utoljára május elején volt ennyi új fertőzött. Kórházban 1105 koronavírusos beteget ápolnak, közülük 155-en vannak lélegeztetőgépen.

Link másolása

hirdetés

Az elmúlt 24 órában

összesen 2361 új fertőzöttet igazoltak,

ezzel a járvány kezdete óta összesen 841 277 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma - írja a koronavirus.gov.hu.

Elhunyt 20 többségében idős, krónikus beteg,

így az elhunytak száma 30 468 főre emelkedett.

Ennél több napi új fertőzött legutóbb május 6-án volt, a napi elhunytak száma pedig 27-én emelkedett a ma közölt fölé - jegyzi meg a Telex.

A kormányzati oldalon azt is közölték: a gyógyultak száma folyamatosan nő, jelenleg 793 288 fő, az aktív fertőzöttek száma pedig 17 521 főre emelkedett.

hirdetés
1105 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 155-en vannak lélegeztetőgépen.

A beoltottak száma 5 932 239 fő, közülük 5 710 977 fő már a második oltását is megkapta, 1 millió 56 ezren pedig már a harmadik oltást is felvették - közölték.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK

Márki-Zay Péter vezetésével készül a közös kormányprogram

Az ellenzéki vezetők arról is megállapodtak, hogy egy közös listát állítanak 2022 tavaszán az országgyűlési választásokra.

Link másolása

hirdetés

Szerdán tartott pártelnöki találkozót a Mindenki Magyarországa Mozgalom és az ellenzéki összefogásban résztvevő hat párt. Áttekintették az előválasztást, elfogadták annak eredményét, valamint lezárták a vitás kérdéseket, emellett pedig külön kiemelték és megköszönték az előválasztásban résztvevő aktivisták munkáját.

Közleményükben azt írják: az előválasztás két fordulójában a választók arról döntöttek, kik legyenek a fideszes jelöltek ellenzéki kihívói a 106 egyéni választókerületben, és ki legyen az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje.

A megbeszélésen az ellenzéki vezetők arról is megállapodtak, hogy egy közös listát állítanak 2022 tavaszán az országgyűlési választásokra.

A közlemény szerint az együttműködés keretében a DK, a Jobbik, a Párbeszéd, az MSZP, az LMP, a Momentum és a Mindenki Magyarországa Mozgalom közös nagygyűlést tart október 23-án 16 órától Budapesten. Az Egységben a szabad Magyarországért rendezvényt az Andrássy út – Dózsa György utca sarkára szervezik meg.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK

Gulyás: Az Európai Bizottság nyílt támadást indított a rezsicsökkentés ellen

A miniszter szerint rezsikrízis van Európában az energiaárak drámai növekedése miatt, részben azért, mert a Bizottság „átgondolatlan politikát” folytat.

Link másolása

hirdetés

Csütörtökön kormányinfót tartott Gulyás Gergely és Szentkirályi Alexandra. A Miniszterelnökséget vezető miniszter elmondta, szerdán Európai Uniós kormányülést tartottak, ennek oka, hogy ma kezdődik a brüsszeli EU-csúcs.

A három legfontosabb téma mind az EU-csúcson, mind a kormányülésen

• az energiaárak kérdése,

• a migráció,

• és a lengyel Alkotmánybíróság döntése.

hirdetés
"Rezsikrízis van Európában"

- fogalmazott Gulyás, aki szerint az tény, hogy az elmúlt hónapokban drámaian megnőttek az energiaárak. Ennek több oka van, egyrészt világpiaci árban megmutatkozó okok, másrészt pedig, hogy az Európai Bizottság "átgondolatlan politikát folytat".

Gulyás szerint a Bizottság új javaslata az eddigieken is túlmegy, mivel eszerint a fogyasztókat terhelné, mert lakásokat és autókat adóztatnának meg.

"Ez nyílt támadás a rezsicsökkentés ellen"

- fogalmazott Gulyás.

A miniszter szerint Magyarországon kívül mindenhol emelkedett a rezsi ára. Azt is kifejtette, hogy nálunk a legalacsonyabb a gáz és a villany ára. Berlinben kétszer, Bécsben háromszor, Svédországban pedig nyolcszor annyit kell fizetni a gázért, mint Budapesten, Magyarország ezért ragaszkodik a hatósági ár tarthatóságához - fogalmazott Gulyás.

Gulyás kifejtette, hogy a piaci árat vezetnénk be, akkor egy átlagos magyar család 386 ezer forinttal fizetne többet. Ha a baloldal és Brüsszel követelésének eleget tennénk, havi 32 ezer forint plusz kiadást jelentene - fogalmazott.

A miniszter azt is elmondta, hogy a V4 vétózni fog, mivel nem lehet olyan környezetvédelmi csomagot elfogadni, ahol lakásokat, autókat adóztatnának meg.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: