hirdetés

HÍREK
A Rovatból
hirdetés

Eltemették Fülöp herceget, rendhagyó, de méltóságteljes szertartáson búcsúztak II. Erzsébet férjétől

Kevés meghívott volt, a királyi családra is ugyanaz vonatkozik, mint mindenkire. A szűk körű búcsúztatáson mindenki civil gyászruhában volt Windsorban.

Link másolása

hirdetés

Helyi idő szerint szombaton délután 15 órakor (azaz magyar idő szerint 16 órakor) helyezik el Fülöp herceg földi maradványait végső nyughelyén, a Windsorban található Szent György-kápolnában. Az országban félárbócra engedték a lobogókat a szombatig tartó nemzeti gyász alatt.

A herceg kérésére a hagyománytól eltérően a testét nem ravatalozzák fel nyilvánosan a Westminster apátságban, hanem a temetésig a windsori kastély egyik privát kápolnájában fekszik majd a nyilvánosság elől elrejtve.

ÉLŐ VIDEÓ A TEMETÉSRŐL:

15.40 - behelyezték a herceg zászlajával borított koporsóját abba a Land Roverbe, amelynek tervezésében Fülöp is részt vett.

15.45 - megkezdődött a gyászmenet. A Land Rover mellett tengerészgyalogosok haladnak, mögötte pedig a királyi család tagjai sorakoznak fel, ők gyalog kísérik a járművet. A királynő nem tart velük, ő külön autóval érkezik a kápolnába. A menet alatt a Gránátos Gárdaezred zenekara játszik.

hirdetés

15.53 - a nyolcpercesre tervezett menet végén a koporsó megérkezett a Szent György-kápolna nyugati lépcsőjéhez, ahol elhangzik az angol himnusz.

16.03. - beviszik a díszezredek katonái a koporsót a kápolnába, ahol aztán lezajlik a privát ceremónia.

A járványügyi korlátozások értelmében összesen 30 fő vehet csak részt a temetésen, így odabent csak a királyi család meghívott tagjai, Fülöp személyi titkára, a temetést celebráló canterbury érsek és a windsori esperes lesz jelen. A hivatalos vendéglistát még nem adták ki, ám az biztos, hogy Vilmos és felesége, Katalin jelen lesz, ahogy Harry herceg is, felesége, Meghan Markle viszont nem.

16.00 - országszerte egyperces néma csenddel emlékeztek meg Fülöp hercegre.

16.10. - A gyászszertartást a windsori dékán, David Conner püspök és a canterbury érsek, Justin Welby vezeti, előként a dékán méltatta a herceget. Kedvességét, humorát és emberségét említette és a rendíthetetlen hűségét a királynőhöz.

16.20 Az érsek, Justin Welby következett.

16.25. - Csak négyfős kórus énekel a szertartáson, Fülöp választotta ki a dalokat, amiket énekelnek.

Királyi család ide vagy oda, rájuk is ugyanazok a szabályok vonatkoznak, mint a többi brit állampolgárra: a létszámkorlátra, a maszkviselésre és távolságtartásra is odafigyelnek ma Fülöp herceg délutáni temetésén - írja a Mirror.

16.35. - Látható, hogy a szetartáson a kevés résztvevő komoly távolságot tartva helyezkedik el a templomban. Erzsébet királynő egészen egyedül ül az egyik sorban, ahogyan azt ő maga kérte.

16.44. - Leengedték a kápolna királyi sírboltjába Fülöp koporsóját, és közben felolvasták a herceg címeit.

16.48. - Vége a szertartásnak. Elénekelték a himnuszt.

A Szent-György kápolnában tartott temetési szertartáson pont ennyien lesznek, a tegnap nyilvánosságra hozott lista szerint kizárólag rokonok, közülük is sokan kimaradnak.

Nem lesznek ott például Vilmos és Katalin gyermekei, György, Sarolta és Lajos sem.

MTI/AP/Frank Augstein

A Daily Mail úgy értesült, hogy Erzsébet királynő úgy döntött, hogy egyik családtag sem veszi fel a katonai egyenruhát a búcsúztatáson, hogy egységet mutassanak, és megóvja Harryt és András herceget attól, hogy emiatt kikezdje őket a sajtó. Így minden résztvevő "sima" gyászruhában búcsúzik majd Fülöp hercegtől: a férfiak fekete öltönyben, ingben és nyakkendőben lesznek, a nők pedig fekete ruhában.

MTI/AP/PA/Pool/Steve Parsonshirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
HÍREK
A Rovatból
hirdetés

„Lemondhat a miniszterelnöki vágyáról” – sokaknál elásta magát Jakab Péter azzal, hogy igennel szavazott a melegellenes törvényre

Szimpatizánsai felháborodtak azon is, hogy mivel indokolta meg a döntését.

Link másolása

hirdetés

Mint azt mi is megírtuk, június 15-én elfogadta az országgyűlés a pedofiltörvény melegellenes módosítását, amely betiltja a 18 éven aluliak számára az összes olyan terméket, reklám- és médiatartalmat, amely meleg vagy transznemű embereket jelenít meg, tiltaná a társadalmi célú reklámokban az LMBTQI emberek megjelenését, valamint betiltana minden olyan oktatási programot, amely említést tesz az LMBTQI emberek létezéséről.

Az ellenzéki pártok a Jobbik kivételével már előre jelezték, hogy nem vesznek részt a szavazáson. A DK, az MSZP, a Párbeszéd, az LMP és a Momentum képviselői a Parlament előtt tartott, de online is közvetített sajtótájékoztatóján beszéltek arról, miért bojkottálták a voksolást és mit gondolnak a módosításról.

A Jobbik ugyanakkor beállt a Fidesz mellé a szavazáson. Mint azt korábban jelezték, mindig is azon az állásponton voltak, hogy Magyarország érdeke a szexuális és pedofil jellegű bűncselekmények jelenleginél sokkal súlyosabb büntetése, így üdvözölnek minden szigorító kezdeményezést, ami az ilyen jellegű bűncselekményeket súlyosabban kívánja szankcionálni. Ugyanakkor azt is hozzátették, szerintük alapos a gyanú, hogy a kormány csupán a közvéleményt felborzoló fideszes pedofil-botrányokat igyekszik elpalástolni, valamint újabb olyan csapdákat csempésztek bele a javaslatba, ami próbálja megosztani az ellenzéket.

hirdetés
Azt ígérték, hogy bár most a módosítást minden hibája és említett csapda ellenére megszavazza, ha kormányra kerülnek a választás után, ki fogják venni a törvényből a "témaidegen, a Fidesz által szándékosan belecsempészett inkriminált részeket".

Jakab Péter, a párt elnöke a Facebook-oldalán indokolta meg, ő miért járult hozzá a törvénymódosítás megszavazásához. Kaleta Gábor volt perui nagykövetet hozta fel példának, akinél 19 ezer pedofil, gyermekpornográf képet találtak a számítógépén, ezért pedig 540 ezer forint büntetést kapott.

"Ezt a fickót az Orbán-kormány hozatta haza titokban Peruból ahelyett, hogy hagyta volna megrohadni egy dél-amerikai börtönben. Nem. Kaletát hazamenekítették, hogy itthon „feleljen” tettéért" - írta a politikus, majd így folytatta:

"A Fidesz most benyújtotta a pedofil-ellenes törvényt. Talán azért, hogy lemossák magukról a pedofil vádat. Az indíték már mindegy. A büntetés nem az. Annak elrettentőnek kell lennie. A gyermekeket megnyomorító pedofilokkal szemben nincs kegyelem. Nálam nincs. Mert a gyermek az első. Minden más csak utána jön."

Jakab a legutóbbi felméréseken a legnépszerűbb ellenzéki miniszterelnök-jelöltnek bizonyult, most azonban úgy tűnik, sokaknál kihúzta a gyufát azzal, hogy igennel szavazott a melegellenes törvényre. A Facebook-oldalán igencsak sok kommentelő akadt ki a döntésén.

Íme néhány vélemény, (amelyek egy része még a szavazás előtt íródott):

"Péter, ha negszavazza ezt az összemosott törvényt, szégyellje magát, és már nem is szimpatikus nekem és sokunknak."

"Ez a törvény sajnos már nem csak a pedofilokról szól. De hát ezt te pontosan tudod... Mindenesetre segítettél eldönteni, kire szavazzak."

"Hát, ez most nem éppen a leghumánusabb döntésed volt, és mellesleg jókora szavazatvesztéssel is járni fog. Érdemes lenne átgondolni ezt a dolgot még egyszer."

"Ha ez megtörténik, ha a Jobbik megszavazza a pedofíliaellenesnek HAZUDOTT, valójában azt támogató, nettó putyini gyűlölettörvényt, a 2014 előtti időkbe teszed vissza magatokat, Péter. És én akkor nagyon szomorú leszek. Nem ezért adtam anno az arcom és a nevem a Jobbiknak."

"Csak differenciálnod kellene a bújtatott mocskosságot is Pet! Azt, hogy összemosnak két teljesen eltérő dolgot! De persze most KELL a szavazatod, mert kevesen maradtak. Egyszer még a Te gyermeked is eléd állhat és azt mondhatja neked, hogy meleg. Ekkor az a törvény szorítja majd meg, amit ma TE IS MEGSZAVAZOL. Gondolkozz már!"

"Kedves Jakab Péter! Ha ezt megszavazza, mármint a melegek elleni törvényt, lemondhat a miniszterelnöki vágyáról!"

"Most elvesztettél pár százezer szavazatot."

"Eddig Önre kívántam szavazni. Eddig."

Osváth Zsolt vlogger, aki nemrég interjút is készített Jakabbal, videósorozatában is bírálta a pártelnököt:

"Ez a törvény sajnos nem a gyerekekről szól. Ezt pontosan tudjátok. Csalódott vagyok es szomorú. Nem, nem azért mert melegként újra másodrendűnek érezhetem magam, hanem mert képtelenek voltatok tartani az egységet, ezzel hitelt adva a kormánynak. Pontosan úgy cselekedtetek, ahogy ők azt tervezték. Ugyanmár. Gyerekek. Ez színtiszta politika. Akiket valóban érdekel a gyerekek sorsa, sajnos nem a parlamentben ülnek. Minden, a törveny miatt megnyomorodott élet azok lelken szárad, akik ma igent nyomnak a szavazáson. Sajnálom, hogy egy pillanatig is bíztam a Jobbikban."


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
HÍREK

Reagált rá a Coca-Cola, hogy milliárdokat zuhant az árfolyamuk Ronaldo egyetlen mondata miatt

Az üdítőcégnél nem adták jelét, hogy rosszul érintette őket a gesztus.
Adriano Stabile/YouTube - szmo.hu
2021. június 16.


Link másolása

hirdetés

Nem kevesebb, mint négymilliárd dollárt zuhant a Coca-Cola árfolyama, miután Cristiano Ronaldo a magyar-portugál meccs előtti sajtótájékoztatón elutasította az Európa-bajnokságot szponzoráló üdítőt, és inkább vizet kért helyette - írja a Metro.

A portugál válogatott csapatkapitánya az asztal mögött ülve elpakolta maga elől a kihelyezett kólásüvegeket, majd a megmaradt ásványvizes palackot felemelve közölte: "Igyatok vizet!"

Ronaldo ezzel a szurkolók millióinak közvetítette azt az üzenetet, hogy hanyagolják a cukros üdítőket, és maradjanak a víznél. Az egyértelmű gesztusra a piac is gyorsan reagált: azonnal négymilliárd dollárt estek a Coca-Cola részvényei.

Mint azt az Euro 2020 egy szóvivője elmondta, a futballsztárnak lett volna más választása is: “A játékosoknak a víz mellett Coca-Colát és a Coca-Cola Zero Sugart kínálunk fel, amikor megérkeznek a konferenciáinkra.”

Végül maga a Coca-Cola is közleményben, meglehetősen visszafogottan reagált a történtekre:

hirdetés
“Mindenkinek joga van a maga preferenciáihoz az üdítők terén, különbőző ízlésű és igényű embereket kell kiszolgálni” - fogalmaztak.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK
A Rovatból
hirdetés

350 millió forintra büntették az Ikeát, amiért megfigyelte dolgozóit Franciaországban

Az egyik alkalmazottról például azt akarta tudni a főnök, hogy miből vett új autót.
Fotó: Pixabay/mastrminda - szmo.hu
2021. június 15.


Link másolása

hirdetés

1 millió euróra (350 millió forint) büntették a franciaországi Ikeát, miután 2009 és 2012 között több száz alkalmazottról gyűjtöttek adatokat, írja a BBC. A korábbi francia vezérigazgatóra, Jean-Louis Baillot-ra 50 ezer eurós (17,6 millió forint) bírságot szabtak ki, valamint két év felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték.

A versailles-i bíróság megállapította, hogy a svéd bútorgyártó francia leányvállalata három éven keresztül magánnyomozók és rendőrök segítségével gyűjtött adatokat mintegy 400 dolgozójáról.

A bíróság elé tárt dokumentumokból kiderült, hogy a cég évi 600 ezer eurót (211 millió forint) költött csak a magándetektívekre.

A tömeges megfigyelést az üzletvezetők alkalmazták, akik így ellenőrizték az állásokra jelentkező emberek hátterét. Ezzel párhuzamosan figyelték meg a már cégnél dolgozókat is.

Egyszer például az egyik igazgató azt szerette volna tudni, hogy a kollégájának miből tellett hirtelen egy új BMW-re, míg egy másik menedzser arra volt kíváncsi, hogy a beosztottja hirtelen miért kezdett tüntetésekre járni.

Az ügy következtében az Ikea négy vezetőjétől is megvált, és új etikai kódexet dolgozott ki. A bíróság négy rendőrt is kihallgatott a megfigyelésekkel kapcsolatban.

A tárgyalás kezdetén az Ikea nyilatkozatban ítélte el a magánélet megsértését, és elnézést kért, amiért egyesek a vállalat értékrendjével és etikai normáival össze nem egyeztethető károkat okoztak.

hirdetés


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK

Újra tüntetnek szerdán a melegellenes törvény miatt – személyes történeteket visznek Áder Jánoshoz

A Sándor-palotához hirdettek meg demonstrációt „A szeretet erősebb a gyűlöletnél – mutassuk meg Áder Jánosnak is!” mottóval.

Link másolása

hirdetés

Több civil szervezet, például a Háttér Társaság, az Amnesty International Magyarország és a Szivárványcsaládokért Alapítvány újabb tüntetést jelentett be a kedden elfogadott pedofilellenes törvény miatt, amelyet a módosítókkal melegellenessé tettek.

Szerdán este hat órára várják az embereket a Sándor-palotához, a mottó: „A szeretet erősebb a gyűlöletnél – mutassuk meg Áder Jánosnak is!” elnevezésű tiltakozást, amely iránt cikkünk írásakor nagyjából 1500-an érdeklődnek a Facebookon.

Mint azt mi is megírtuk, június 15-én elfogadta az országgyűlés azt a törvényt, amely betiltja a 18 éven aluliak számára az összes olyan terméket, reklám- és médiatartalmat, amely meleg vagy transznemű embereket jelenít meg, tiltaná a társadalmi célú reklámokban az LMBTQI emberek megjelenését, valamint betiltana minden olyan oktatási programot, amely említést tesz az LMBTQI emberek létezéséről.

"Írd le történetedet, amikor előbújtál vagy feltétel nélkül számíthattál a támogató személyekre az életedben: az osztályfőnöködre, a magyartanárodra, anyukádra, a nagybátyádra, vagy akár a tesódra! Írd le, mit jelentett a szeretetük, a támogatásuk, a kiállásuk érted! Ha volt olyan pedagógus, pszichológus vagy segítő szakember, aki segített abban, hogy elfogadd magad, írd meg ezt a történetet. Ha volt részed olyan iskolai beszélgetésben, ahol hiteles információkat kaphattál LMBTQI emberekről, írd meg, hogy miért volt ez fontos neked. Ha van LMBTQI családtagod, ismerősöd, barátod, írd le, miért és hogyan támogatod. És írjátok le, mit üzentek a jelen LMBTQI fiataljainak, akik ezt a támogatást jogszerűen már nem kaphatják meg!"

– kérik a szervezők az esemény leírásában.

Beszédek és egyéb programok ezúttal nem lesznek, a tervek szerint a demonstráción ezeket a leveleket fogják elhelyezni az Áder János államfő elnöki hivatalául szolgáló Sándor-palotánál. „A közösségi média felületeinken is meg fogjuk osztani a történeteiket, hogy hírül adjuk: nem vagyunk egyedül! Emberek vagyunk, nem propaganda!” – teszik hozzá.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: