HÍREK
A Rovatból

Élő: Megérkezett Ferenc pápa Budapestre

A katolikus egyházfő gépe péntek délelőtt landolt Ferihegyen, ezután a Novák Katalin fogadja majd a Sándor-palotában.

Link másolása

14:00 Pénteken már csak egy hivatalos programja lesz Ferenc pápának Budapesten: 17 órakor a Szent István-bazilikában papokkal, diakónusokkal, papnövedékekkel és lelkipásztorokkal találkozik majd. Itt beszédet is fog mondani majd.

13:48 Ferenc pápa elhagyta a Karmelitát, ahol Orbán Viktorral is négyszemközti megbeszélést folytatott, illetve találkozott az állami hatóságok, a társadalmi élet és a diplomáciai testület képviselőivel. A katolikus egyházfőt megint a fehér Fiát szállította tovább.

13:38 „Azok, akik korábban elítélték a Pápát a migrációs álláspont miatt, most tárt karokkal fogadják” – erről beszélt Hodász András a BBC-nek. Hodász, aki februárban hagyta el a papi pályát, azt is megjegyezte: „a közvélemény olyan ingatagnak és manipulálhatónak tűnik, mint a szél járása”. (Forrás: Népszava)

13.30 „Az egynyelvű és egyszokású ország gyenge és esendő” - idézte Szent István intelmeit Ferenc pápa a Sándor-palotában tartott beszédében. Az egyházfő szerint az első magyar királyt „őszinte keresztényi szeretet vezette, mikor utódjának írt”. Ahogy fogalmazott: Szent István akkor élt, „mikor a keresztények Európában egy közösségként éltek”.

13:24 Közös videót tett közzé Novák Katalin Ferenc pápával. Az egyházfő a fiatalokat köszöntötte a rövid felvételen.

13:14 Magyar nyelven idézett két mondást Ferenc pápa a Sándor-palotában tartott beszédében. Az egyházfő a „jónak lenni jó”, illetve a „jobb adni, mint kapni” fordulatokat említette meg.

12:54 „Szentséged akkor jött, amikor erre a legnagyobb szüksége van Magyarországnak, Európának” - mondta Novák Katalin a pápa fogadása utáni beszédében. A köztársasági elnök kitért arra is, hogy Magyarország védi a családi értékeket, és magzatok életét is.

A háború kapcsán azt mondta, hogy „mi, anyák a békét akarjuk megnyerni, nem a háborút”. Novák arra kérte Ferenc pápát, hogy járjon el mielőbb személyesen az igazságos béke érdekében.

12:43 Bayer Zsolt már bánja, hogy korábban demens vénembernek nevezte Ferenc pápát - erről a Hír TV Vezércikk című műsorában beszélt. Bayer azt is hozzátette: akkor ő még protestáns, egész pontosan evangélikus volt.

„Mint katolicizmuson kívüli, mondjuk ennyiben volt fölmentésem, hogy mondhattam. Én azóta katolizáltam.”

A teljes cikkünket itt tudod elolvasni.

12:32 A gróf Nádasdy Ferenc Huszárosztály három lovas huszára kísérte a pápa fehér Fiátját a Szent György térre, ahol az egyházfőt Novák Katalin fogadta. A téren a magyar delegáció és a pápai konvoj előtt érkező vatikáni delegáció tagjai, valamint a 32. Testőrezred, a gróf Nádasdy Ferenc Huszárosztály huszárjai, a Nemzeti Lovas Díszegység és a fonyódi kis huszárok várták a katolikus egyház vezetőjét.

A zenekar eljátszotta a hivatalos pápai és a magyar himnuszt, majd a pápa és a köztársasági elnök leült a kikészített székekre. Ezt követően a díszmenet elvonult előttük.

A katonai fogadtatás végén Novák Katalin bemutatta az állami delegációt a Szentatyának, és a pápa is bemutatta az államfőnek delegációjának tagjait.

Ezután a pápa Novák Katalin köztársasági elnök kíséretében lépett be a Sándor-palotába.

11:52 Lovas huszárokkal és katonai tiszteletadással fogadták Ferenc pápát a budai Várban, ahol Orbán Viktor, Szijjártó Péter és Kövér László is jelen volt. Novák Katalin a pápa mellett egy erre az alkalomra készített széken foglalt helyet.

11:39 Így fogadták diákok Ferenc pápát, amikor a konvoja elhaladt a I. kerületi Dózsa György téren. Az egyházfőt egy fehér Fiat 500X szállította a várba.

11:32 Szijjártó Péter szerint „hatalmas megtiszteltetés minden keresztény magyar ember számára, hogy Ferenc pápa ma eljött hozzánk”.

„Nagyon ritkán fordul ugyanis elő, hogy a Szentatya ilyen rövid időn belül kétszer is ellátogat egy országba. Mi, magyarok egy ezeréves keresztény államisággal rendelkező nemzet vagyunk és mindez egy világos jelzés arra nézvést, hogy milyen megbecsültsége is van ennek a katolikus keresztény világban” - írta a Facebook-oldalán a külgazdasági- és külügyminiszter.

11:21 Megérkezett a pápa autója a Budai Várba. Az egyházfőt először Novák Katalin fogadja majd a Sándor-palotában, majd Orbán Viktorral is találkozik a Karmelitában.

10:55 Apostoli útja kezdetén 20 perces négyszemközti megbeszélést folytatott Semjén Zsolt Ferenc pápával. Erről a miniszterelnök-helyettes számolt be a Facebook-oldalán.

Semjén is tagja volt annak a kormányzati delegációnak, amely a reptéren fogadta a katolikus egyházfőt.

10:45 A körülbelül tucatnyi autóból álló pápai konvoj elhagyta a Liszt Ferenc Repülőteret, és útnak indult a Sándor-palota felé. Az egyházfő valószínüleg az egyik világos színű autóban ül.

A konvoj távozásáról az élő videónkat itt tudod megnézni.

10:41 Miután Ferenc pápa fogadta a magyar egyházi delegáltak és kormánytagok köszöntését, beszállt egy autóba és hamarosan elhagyja a repülőteret. Az útja innen a Sándor-palotába vezet.

10:28 Így érkezett meg Ferenc pápa Magyarországra. Kollégánk képei a helyszínről.

10:23 Újabb poszttal jelentkezett Orbán Viktor a pápalátogatás kapcsán. A miniszterelnök ezúttal a Facebook-oldalán osztott meg egy bejegyzést, amelyben azt írta:

Hamarosan a Karmelita kolostorba érkezik a Szentatya.

10:14 Háromnapos magyarországi látogatásával Ferenc pápa az európai testvériség erősítését kívánja hangsúlyozni, valamint köszönetet mond a Magyar Katolikus Egyháznak, amiért lehetővé tette az Ukrajnából érkező több mint négymillió ember biztonságos áthaladását Magyarországon - mondta Pietro Parolin szentszéki államtitkár.

Az egyházfő a látogatásával teljesíti a 2021 szeptemberében Budapesten megrendezett Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszuson tett ígéretét, mely szerint ismét fel fogja keresni a magyar fővárost.

Parolin azt is hozzátette: a katolikus egyházfő csak Budapestet keresi fel, mégpedig azért, hogy az idén egyébként fennállása 150. évfordulóját ünneplő városban a lehető legtöbb találkozót meg tudja tartani a további utazásokra fordított idő nélkül.

10:05 A repülőtéren elsőként Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes köszönti a pápát. A fogadó kormányzati delegáció tagjai között azonban ott van Szijjártó Péter és Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója is.

10:02 Ezzel a géppel érkezett Ferenc pápa Budapestre. Kollégánk fotója a helyszínről.

09:50 Megérkezett Ferenc pápa Magyarországra, a flightradar24 szerint

a gépe leszállt Ferihegyen.

Az egyházfő a hivatalos fogadtatás után a Sándor-palotába megy, ahol Novák Katalin fogja majd fogadni.

09:48 Szijjártó Péter már megérkezett a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérre, ahová a menetrend szerint Ferenc pápa gépe 10 óra körül érkezik.

09:41 Már csak percek kérdése és landol a pápa gépe Ferihegyen, ezzel hivatalosan is kezdetét veszi a látogatás. A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia képviselői a repülőtéren

egy kovászos cipót fognak majd átadni az egyházfőnek.

09:32 A flightradar24.com szerint már a Balaton felett repül Ferenc pápa gépe, amely várhatóan 09:50-kor fog landolni Ferihegyen.

09:28 Térképen a pénteki budapesti lezárások. Ezek alapján a Rákóczi út - Szabad sajtó - út - Hegyalja út útvonalat érdemes lesz elkerülni napközben, mert itt többször is elhalad majd a pápai konvoj.

09:15 Orbán Viktor már várja a pápa látogatását. A miniszterelnök a Twitteren azt írta, hogy a miénkhez hasonló zaklatott időkben elengedhetetlen emlékeznünk arra, hogy mi tart össze bennünket, és „a hit az az alap, amelyre egy stabil jövőt építhetünk”.

„Isten áldja budapesti utazását.”

09:06 Így várják Ferihegyen a pápa érkezését, a gépe várhatóan 8:50-kor fog majd landolni. Kollégánk képe a helyszínről.

08:55 A Szent Péter-székesegyház körül élő hajléktalanok egy 15 fős csoportjával találkozott rövid időre Ferenc pápa, mielőtt útnak indult Magyarországra. Az ITA Airways egy korábbi munkatársa a Vatican News-nak azt mondta, hogy

a pápa indulása mindig garantált, mert az ITA Airways mindig két azonos felszereltségű repülőgépet helyez készenlétbe arra az esetre,

ha váratlan műszaki hiba miatt az egyik gép nem vagy csak késve tudna felszállni.

08:48 A Flightradar24 adatai szerint a pápa gépe a hivatalos program szerint, 08:10-kor szállt fel a Fiumicino reptérről, és

09:50-kor fog majd landolni Ferihegyen.

08:40 Már reggel kordonokkal zárta le a rendőrség a pápai konvoj útvonalát a repülőtérnél. Kollégánk fotója a helyszínről.

08:30 Ferenc pápa a repülőtérről a Sándor-palotába megy majd, ahol Novák Katalin fogadja majd az egyházfőt. A köztársasági elnök az elmúlt napokban azt is elárulta, milyen ajándékokkal készül Ferenc pápának. A bejegyzései szerint az egyházfőnek

  • magyar gyerekek, fiatalok bibliai témájú alkotásaiból készült művészeti albumot,
  • Szent Erzsébet rózsák töveit,
  • illetve az andocsi Mária – kegyruhát ajándékozza majd Novák Katalin.

    08.23 Díjmentes lehet utazni a MÁV-Volán-csoport és a GYSEV járatain az ország bármely pontjából a fővárosba a szombaton a Rózsák terén és a Papp László Budapest Sportarénában tartandó rendezvényekre, valamint vasárnapi szentmisére.

    A díjmentesség a MÁV-START és a GYSEV menetrendszerinti vonatjáratain a másodosztályú kocsikra érvényes.

    Az esetlegesen szükséges felárat (InterCity), illetve első osztály igénybe vétele esetén az első- és másodosztály közötti különbözetet meg kell fizetni.

    A díjmentes utazáshoz nem szükséges regisztrációs jegy váltása.

    08:17 Az olasz nemzeti légitársaság egyik legújabb repülőgépével érkezik pénteken Budapestre Ferenc pápa. Az ITA Airways közleménye szerint az Airbus A320neo típusú gépéből négyet vettek át eddig, ezek egyikén fog utazni Magyarországra katolikus egyházfő.

    08:08 A tömegközlekedésben is változások lesznek péntektől vasárnapig a látogatás alatt Budapesten. A BKK azt írta, hogy hosszabb időt kell majd szánni a közlekedésre, érdemes a megszokottnál korábban útnak indulni. A részletes változásokról itt írtunk.

    08:02 A pápalátogatás alatt Budapesten számos utat lezárnak ideiglenesen, és sok helyen tilos megállni. A Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) a honlapján tett közzé egy térképet a korlátozásokról, ezt itt tudod megnézni.

    Péntek délelőtt érkezik Ferenc pápa háromnapos apostoli látogatásra Magyarországra. A katolikus egyházfő repülőgépe várhatóan délelőtt tíz órakor landol majd a Liszt Ferenc-repülőtéren.

    A pápát ezután

    Novák Katalin köztársasági elnök fogadja a Sándor-palota előtti téren. Az ünnepélyes ceremónia után az egyházfő udvariassági látogatást tesz a Sándor-palotában az államfőnél, majd találkozik Orbán Viktor miniszterelnökkel is.

    Az egyházfő ezt követően a Karmelita kolostorban állami hatóságok, a társadalmi élet és a diplomáciai testület képviselőinek részvételével tartanak találkozót. Az eseményen beszédet mond Ferenc pápa és Novák Katalin köztársasági elnök is.

    Délután az egyházfő a budapesti Szent István-bazilikában találkozik a Magyar Katolikus Egyház képviselőivel, püspökökkel, papokkal, diakónusokkal, szerzetesekkel, papnövendékekkel és lelkipásztori munkatársakkal.

    Az eseményen Veres András, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke köszönti a pápát, majd tanúságtételek hangzanak el. Ferenc pápa beszéde után közös imával és a Szentatya áldásával ér majd véget a várhatóan egyórás találkozó.

    Szombaton délelőtt az egyházfő szegényekkel és menekültekkel találkozik majd a Rózsák térén az Árpád-házi Szent Erzsébet-templomban, délután pedig fiatalokkal a Papp László Sportarénában.

    A látogatás csúcspontja azonban vélhetően a vasárnap reggeli szentmise lesz, amit fél 9-től celebrál majd a pápa a Kossuth téren.

    Ezt követően délután találkozik majd az egyetemi és kulturális élet képviselőivel, a hivatalos búcsúztatása pedig délután 17.30-kor lesz majd a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren.

    A látogatásról részletesen beszámolunk majd, kövesd velünk élőben az eseményeket!

    Link másolása
    KÖVESS MINKET:

  • Népszerű
    Ajánljuk
    Címlapról ajánljuk


    HÍREK
    A Rovatból
    „Le kell váltani, akik így mértek” - a DK-t előző Magyar Péterről kérdeztük a majálisozókat
    A Medián 24 százalékon mérte a Tisza Pártot, miközben a DK visszaesett 9 százalékra. Többek között erről is kérdeztük a párt szimpatizánsait május elsején.
    Fotó: Nagy Bogi - szmo.hu
    2024. május 01.


    Link másolása

    A DK majálisán kérdeztük az embereket arról, hogy mi a véleményük Magyar Péterről.

    Mint arról korábban írtunk, a Medián 24 százalékon mérte a Tisza Pártot, miközben a DK visszaesett 9 százalékra.

    Volt, aki azt mondta, hogy

    „Le kell váltani ezeket, akik így mértek, mert nem hiszem, hogy ilyen nagy különbség kell, hogy legyen.”

    Másvalaki azt mondta, hogy az emberek megszédültek. Szerinte aki végiggondolja azt, hogy itt mi történt 2010 óta, az nem hihet egy olyan embernek, aki a Fidesz és a rendszer összes előnyét élvezte korábban.

    Hiller István is nyilatkozott: szerinte egy megfelelő politikai munkának megvan a maga eredménye, de nem szeretne Magyar Péterrel foglalkozni.

    Itt a teljes videó.

    Magyar Péter Sümegen tartott országjárást május elsején, erről itt írtunk korábban.


    Link másolása
    KÖVESS MINKET:

    Ajánljuk
    HÍREK
    A Rovatból
    A Republikon Intézet szerint a DK-MSZP-Párbeszéd szövetség a legerősebb ellenzéki formáció
    A Republikon elnöke, Horn Gábor beszélt arról egy friss interjúban, hogy a DK-MSZP-Párbeszéd szövetség a legnagyobb ellenzéki erő ma Magyarországon a maga 22 százalékával.
    Fotó: ATV - szmo.hu
    2024. május 01.


    Link másolása

    A Fidesz a biztos pártválasztók körében 35, a DK-MSZP-Párbeszéd 22 százalékon áll, amellyel a legerősebb ellenzéki formáció jelenleg, Magyar Péter pedig 18 százalékot szerezne a Republikon Intézet áprilisi felmérése alapján - írta meg a Hirklikk.

    Horn Gábor, a Republikon Alapítvány kuratóriumi elnöke az ATV szerda reggeli Start című műsorában beszélt minderről.

    A Republikon elnöke szerint a fideszes plakátok és a reklámfelületek mennyisége, a kampányköltségek mértéke, valamint a kampány stílusa megmutatja, hogy a kormánypárt jelenleg a saját „legszűkebb” szavazótáborát próbálja stabilizálni. Ez szerinte működik, mert a kormánypárt népszerűségének csökkenése megállt.

    A DK-MSZP-Párbeszéd szövetség a legnagyobb ellenzéki erő ma Magyarországon a maga 22 százalékával. Horn Gábor szerint az ellenzéki szövetségnek alternatívát kell kínálni, nem Magyar Péterrel kell foglalkoznia, hanem egy önálló utat járva baloldali, liberális alternatívát kell felkínálnia a választóknak.

    Link másolása
    KÖVESS MINKET:


    HÍREK
    A Rovatból
    Így telt a május elseje a Városligetben - fotók!
    Miközben a DK a Párbeszéddel és az MSZP-vel közösen majálisozott, a Városligetbe egyébként is sokan látogattak ki. Remek idő volt.

    Link másolása

    Idén is sokan látogattak el a Városligetbe, hogy megünnepeljék május elsejét: a munka ünnepén kiváló idő volt, és számos program várta a látogatókat.

    A DK a Párbeszéddel és az MSZP-vel közösen majálisozott, Magyar Péter pedig Sümegen folytatta országjárását.

    Fotóink a Városligetből.


    Link másolása
    KÖVESS MINKET:

    Ajánljuk

    HÍREK
    A Rovatból
    Így majálisoztak Dobrev Kláráék - közösen ünnepelt az MSZP, a DK és a Párbeszéd
    Fotókon a május elsejei ünnep. Idén az MSZP-DK-Párbeszéd közösen ünnepelte a munka ünnepét, valamint Magyarország uniós csatlakozásának huszadik évfordulóját a Városligetben.

    Link másolása

    Idén az MSZP-DK-Párbeszéd közösen ünnepelte a munka ünnepét, valamint Magyarország uniós csatlakozásának huszadik évfordulóját a Városligetben.

    A majálisozókat arról is kérdeztük, hogy mi a véleményük Magyar Péterről, az erről szóló videót itt lehet megnézni.

    Itt vannak a fotók a szerdai eseményről.


    Link másolása
    KÖVESS MINKET:

    Ajánljuk