hirdetés

HÍREK

Elmarad az oltás, de aki elmegy, lehet, hogy mégis megkapja a vakcinát

A kórházak arról kaptak értesítést, hogy a vakcinákat mindenképp kiszállítják, és hétvégén oltópontonként ügyeleti jelleggel 1-5 oltóhelyet kell, hogy biztosítsanak, azért, ha olyan ember jelenne meg, aki nem értesült arról, hogy elmaradt az oltás.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2021. március 06.

hirdetés

A kormány pénteken lefújta az első tömeges oltási akciót. A hétvégén 74 ezer, 60 év alatti, krónikus beteg kapott volna AstraZeneca-vakcinát. A betegeket központosított SMS-ben értesítették arról, hol és mikor kell megjelenniük. Ezeket az üzeneteket később törölték.

Az RTL Klub péntek esti Híradójából kiderült, hogy a helyzet kacifántos: a Híradó értesülései szerint ugyanis pénteken a kórházak is kaptak értesítést az országos kórház-főigazgatóságtól, melyből kiderült, hogy

a vakcinákat mindenképp kiszállítják, és hétvégén oltópontonként ügyeleti jelleggel 1-5 oltóhelyet kell biztosítsanak, azért, ha olyan ember jelenne meg az oltóponton, aki nem értesült arról, hogy elmaradt az oltás.

A Twitteren már van olyan bejegyzés, hogy volt, aki fogta magát, szerencsét próbált és elment a megadott helyre.

Meg is kapta az oltást, gond nélkül.hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
HÍREK
A Rovatból
hirdetés

Fegyelmit kapott egy alsós tantestület, mert online tartották meg tanóráikat hétfő reggel

Pedig ehhez joguk volt, ráadásul a digitális oktatás keretein belül elvégezték a munkájukat.
Fotó: Taken/Pixabay (illusztráció) - szmo.hu
2021. április 19.

hirdetés

Répcelakon mindössze egyetlen alsós tanító jelent meg április 19-én reggel az iskola nyitásakor, a többiek otthonról, digitális oktatás keretein belül végezték el a munkájukat - írja a Népszava.

A tantestület tagjai nem tartották biztonságosnak a visszatérést a koronavírussal terhelt időszakban, így

a 31 fős tantestületből 29-en aláírtak egy nyilatkozatot, miszerint nem térnek vissza a jelenléti oktatáshoz a kormány által tervezett dátummal.

Mikor kiderült, hogy csak az alsósoknak kell visszamenniük, 16-an egy új nyilatkozatot írtak, de a felsőben tanítók is támogatásukról biztosították őket.hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
HÍREK

Kórházba vitték Navalnijt, szívrohamtól tartanak az orvosok

Orvosai szívrohamtól és veseelégtelenségtől félnek, vitaminkúrát rendeltek el az orosz ellenzéki politikusnál.
Fotó: MTI/EPA/Szergej Ilnyickij - szmo.hu
2021. április 19.

hirdetés

Rabkórházba szállították át Alekszej Navalnijt, miután így döntött egy orvosi bizottság. Az éhségsztrájkoló ellenzéki politikus vitaminkúrát kap, amelybe maga Navalnij is beleegyezett a közlemény szerint - írja a Guardian.

Mindez azután történt, hogy szombaton a politikus orvosa, Jaroszláv Asikmin azt nyilatkozta: Navalnij egészségi állapota rohamosan romlik, és bármelyik percben meghalhat. Orvosai nyilvánosságra hoztak olyan dokumentumokat, amelyek a szívroham és a veseleállás veszélyét állapították meg nála.

Az orosz Szövetségi Büntetés-végrehajtási Szolgálat hétfőn közleményt adott ki, amelyben azt írták, hogy a rabot átszállították a Vlagyimir régió másik börtönének rabkórházába, ahol most megfigyelik őt.

"Navalnij állapota jelenleg kielégítő, naponta megvizsgálja egy orvos. A beleegyezésével vitaminkúrát rendeltek el"

- írják a közleményben.

Ügyvédei egyelőre nem kaptak semmilyen bővebb tájékoztatást a kezeléséről, és arról sem, hogy valóban önként egyezett-e bele, ám Ivan Zhdanov, a Navalnij által alapított Korrupcióellenes Küzdelem Alapítvány vezetője úgy véli, hogy nem jó jel a kórházba szállítás, nagy valószínűséggel arra utal, hogy tovább romlott az állapota.

hirdetés

A politikus március 31. óta folytat éhségsztrájkot, miután a börtönben hát-és lábfájdalmai lettek, kérésére viszont nem engedték be hozzá az orvosát. Navalnij állapota azóta romlik, támogatói szerint haldoklik, a nemzetközi helyzet pedig fokozódik: az amerikai kormányzat figyelmeztette Oroszországot, hogy komoly következményekkel számoljanak, ha Navalnij meghal a börtönben.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK
A Rovatból
hirdetés

Módosítani kénytelen a kormány a lex CEU-t

Az Európai Bíróság korábban kimondta, hogy több szempontból is jogsértő az egyetemet elüldöző törvény.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2021. április 19.

hirdetés

Törölné a kormány a felsőoktatási törvény 2017-es módosítását, ami végül ahhoz vezetetett, hogy a CEU befejezte érdemi működését Budapesten, és Bécsben működik tovább - írja a 444.hu.

A módosítást Palkovics László innovációs miniszter nyújtotta be, aki hétfőtől a Diákváros és a kínai Fudan Egyetem budapesti oktatási-kutatási adminisztratív infrastruktúrájának, és kampuszának megvalósítását is koorrdinálja.

A módosítás a bajor jog alapján írná át a szabályt úgy, hogy

az Európai Gazdasági Térségben (EGT) székhellyel rendelkező, államilag elismert felsőoktatási intézmény akkor folytathatna képzést Magyarországon, ha a képzés a székhelye szerinti EGT-államban elismert felsőoktatási képzésnek minősül.

EGT-n kívüli székhely esetén - amilyen a CEU is volt - pedig az alábbi feltételeket írnák elő:

hirdetés
  • a Magyarországon nyújtott képzés a magyar felsőoktatási intézmények képzésével egyenértékű,
  • a felvételi követelmények megfeleltethetőek a többi államilag elismert intézmény felvételi követelményeinek,
  • az intézmény szerepel a két kormány által kötött – a felsőoktatási végzettségek, fokozatok egyenértékűségéről szóló – nemzetközi szerződésben,
  • a felsőoktatási intézmény képzési tevékenységre való jogosultságát az Oktatási Hivatal kérelemre engedélyezi.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK
A Rovatból
hirdetés

Müller: Az ellenanyag-vizsgálat csak korlátozottan alkalmas a védettség kimutatására

A tisztifőorvos beszélt a pedagógusok oltakozásáról és a héten érkező új vakcinákról is.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2021. április 19.

hirdetés

Már minden harmadik magyar ember megkapta az első védőoltását - közölte az országos tisztifőorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs hétfői, online sajtótájékoztatóján.

Müller Cecília tájékoztatása szerint az első oltást 3 266 425 embernek adták be, és 1 391 381-en a második oltást is megkapták.

Elmondta: folyamatosan érkeznek a vakcinaszállítmányok Magyarországra. Hétfőn 68 400 Moderna-vakcina érkezett, kedden 248 040 adag Pfizer-oltóanyagot várnak, a héten pedig további orosz és kínai vakcina érkezése várható.

Az oltásoknak és a védelmi intézkedések fenntartásának köszönhetően javulnak a járványügyi adatok, vasárnap 2680 új fertőzöttet regisztráltak, és bár magas, de csökken a kórházban ápoltak száma, akik jelenleg 8650-en vannak, közülük 1052-en szorulnak lélegeztetésre - tette hozzá.

Hozzátette, „a statisztikánk rendkívül transzparens, minden olyan személyt jegyzünk, akik a haláluk bekövetkeztének idejében koronavírusos-pozitívak voltak, függetlenül attól, hogy a fertőzésben hunytak-e el, vagy más betegségben”.

A hétvégén befejezték a pedagógusok soron kívüli oltását.

hirdetés
Az elmúlt napokban 31 ezer regisztrált bölcsődei, óvodai, iskolai dolgozót hívtak be, de csak az értesítettek 32 százaléka ment el az oltópontra, és vette igénybe az oltakozás lehetőségét.

A három hétvégén behívott 210 ezer óvodai, iskolai dolgozóból 153 ezren kaptak oltást, az értesítettek 73 százaléka jelent meg. Korábban már 52 ezren felvették az oltást, így Müller szerint nagyjából 200 ezer pedagógust oltottak be Magyarországon soron kívül az iskolák hétfői nyitása előtt.

Ugyanakkor arról is beszélt, hogy

a védőoltás beadását követő ellenanyag-vizsgálat a védettségnek a kimutatására, a detektálására csak korlátozottan alkalmas.

Egyrészt fontos szerinte, hogy mikor történik a vizsgálat, másrészt az csak tájékozódásra ad lehetőséget, de „semmiképp nem ad elégséges információt a szervezet védettségéről”.

„Nagyon úgy néz ki, hogy akár mind az öt vakcinából is szükség lehet egy emlékeztető vakcinára” – mondta el Müller Cecília. Ezzel összefüggésben válaszoltak a 444 kérdésére, akik arra voltak kíváncsiak, hogy mi alapján döntenek arról, hogy szükség van-e valakinél a harmadik oltásra. Az országos tisztifőorvos azt mondta, nem az egészségügyi hatóság dönt a harmadik oltás szükségességéről, hanem a gyártók fogják előírni a kutatások alapján.

via Telex

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: