hirdetés

HÍREK

Elindult Karácsonyék CT-, MR-programja: rövidebb várólista és gyorsabb diagnózis várható

Életbe lép a daganat-gyanúval beutalt betegek esetében a 7+3 napos szabály, vagyis az, hogy 7 napon belül a vizsgálatot elvégzik és további 3 nap alatt a felvétel leletezése is megtörténik.
MTI, fotó: Bokskapet képe a Pixabay-en - szmo.hu
2020. november 22.

hirdetés

Elindult a főváros CT-, MR-programja, amitől rövidebb várólistát és gyorsabb diagnózist várnak - közölte a Főpolgármesteri Hivatal vasárnap az MTI-vel.

A közleményben emlékeztettek, hogy a főváros és a kormány korábban megállapodott abban, hogy megépülhet az atlétikai stadion, amelyért cserébe a főváros öt év alatt 50 milliárd forintot kap egészségügyi fejlesztésekre a központi költségvetésből.

Ennek részeként érkezett meg a Fővárosi Önkormányzat számlájára az aktuális kétmilliárd forintos támogatás, amelyet a főváros egyből a diagnosztikai vizsgálatok számának növelésére, és ezzel együtt a budapesti daganatos betegséggel beutalt betegek várólistájának csökkentésére költ - írták

A kétmilliárd forintból 31 770 CT és 9846 MR-vizsgálatot vásárol a Fővárosi Önkormányzat. Ez az előző évhez képest az onkológia iránydiagnózissal végzett CT-vizsgálatok 88 százalékos bővülését és az MR-vizsgálatok 62 százalékos bővülését jelenti.

Emellett életbe lép a daganat-gyanúval beutalt betegek esetében a 7+3 napos szabály, vagyis az, hogy 7 napon belül a vizsgálatot elvégzik, és további 3 nap alatt a felvétel leletezése is megtörténik - emelték ki.

hirdetés

A Főpolgármesteri Hivatal tájékoztatása szerint az Eurostat adatai alapján Magyarországon a legmagasabb a daganatos megbetegedések aránya az Európai Unió tagállamaiban. A daganatos betegségek jelentik a második leggyakoribb halálokot Magyarországon.

Hangsúlyozták: minden negyedik haláleset megelőzhető vagy kezelhető lenne az országban. 2019-ben Budapesten 21 ezren haltak meg és ebből 5488 volt a daganatos halálozás - írták.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés

Leáll a kecskeméti Mercedes, a győri Audi pedig csökkentett üzemmódra vált

A csipgyártó vállalatok a koronavírus miatt átálltak a szórakoztató-elektronikára, ez globális alkatrészhiányt okozott.
Fotó: Wikimedia Commons - szmo.hu
2021. január 19.

hirdetés

A kecskeméti Mercedes-Benz gyár tíz napig szünetelteti a termelését, a győri Audi pedig két héten keresztül csak egy műszakban folytatja a gyártást a globális alkatrészhiány miatt, írja a Világgazdaság.

A hiányt az okozta, hogy jelentősen megnőtt egy elektronikai alkatrész, a félvezető komponensek iránti kereslet, ezért világszerte tapasztalhatók a beszállítói nehézségek az autóiparban.

Ez elsősorban azért történhetett meg, mert a csipgyártó vállalatok egy része a koronavírus-járvány első hulláma idején bekövetkezett autóipari leállások miatt átállt a szórakoztatóelektronikai alkatrészek gyártására.

Az alkatrészhiány a legtöbb német autógyárat is érinti, többen kénytelenek voltak átállni rövidített munkaidőre.

A kecskeméti Mercedes-gyár az alkatrészhiány miatt január 20. és január 30. között szüneteltetni fogja a termelést, a győri Audinál pedig ezen a héten, illetve a jövő héten csak egy műszakban zajlik a termelés.

A Suzuki magyarországi üzemében egyelőre nem okozott fennakadásokat az alkatrészhiány.

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
HÍREK
A Rovatból
hirdetés

Meghalt Kriza Ákos, Miskolc volt polgármestere

A hírt, az egykori fideszes politikus felesége közölte.
címkép:facebook/Kriza Ákos - szmo.hu
2021. január 19.

hirdetés

56 éves korában elhunyt Miskolc egykori fideszes polgármestere, dr. Kriza Ákos. A megrázó hírt a felesége közölte.

A család nevében megrendülve és mély fájdalommal tudatom: 2021. január 18-án a késő esti órákban elhunyt Dr. Kriza Ákos.

Miskolc város volt polgármestere hosszan tartó, küzdelmes betegség után távozott közülünk, mindössze 56. éves korában. Kriza Ákosban a nemzeti-konzervatív oldal az egyik meghatározó alakját, politikusát veszítette el, aki nemcsak kiváló orvos, intézményvezető és polgármester volt, de hűséges házastárs, két gyermek szerető édesapja, szüleiről gondoskodó gyermek, és igaz testvér is volt.

A temetésről a család később ad tájékoztatást!” – olvasható a közleményben.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK

Koronavírus: újra száz fölött az elhunytak száma

Az elmúlt 24 órában alig félezer pozitív tesztet rögzítettek, mégis meghalt 111 beteg. A következő vakcinaszállítmány szerdán várható.
címkép:Pixabay - szmo.hu
2021. január 19.

hirdetés

573 újabb embertnél mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 353 276 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma.

Elhunyt 111 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 11 520 főre emelkedett.

Jelenleg 4 445 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 309-en vannak lélegeztetőgépen. Az eddig Magyarországra érkezett vakcinákat mára gyakorlatilag felhasználták, eddig 129 689 fő kapott oltást, 1643 fő már a második oltását is megkapta.

Az eddig beoltottak többsége egészségügyi dolgozó, emellett már tízezer idősotthonban lakó és dolgozó oltása is már megtörtént.

A következő vakcinaszállítmány a legfrissebb információk szerint szerdán várható, a Pfizer az eddiginél kevesebb oltóanyagot szállít.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK

Fogy a levegő a kínai aranybányászoknál, 12 emberről tudni biztosan, hogy életben van

A bányászok leírták a mentőknek, hogy elcsigázottak, és sürgősen szükségük van kötszerekre és gyógyszerekre.
MTI/EPA - szmo.hu
2021. január 19.

hirdetés

Január 10-én 22-en rekedtek a törmelékek alatt egy kelet-kínai aranybányában, miután az egyik tárna közelében felrobbant egy tartály. A kiérkező mentőalakulatok azonban szinte semmit sem tudtak tenni, ugyanis nem fértek hozzá a bánya bejáratához.

A kínai állami hírügynökségre hivatkozva, a The Guardian azt írta, hogy a bányászok fémcsöveket próbálhattak átszúrni a beomlott falakon, hogy kijussanak, de a kőzetréteg olyan vastag, hogy nem sikerült kijutniuk.

A bányászok kimentésében több mint négyszázan vesznek részt, éjjel-nappal folytatva a munkát. Eddig két csatornát fúrtak a lent rekedtek helyzetének megállapítására.

A mentőcsapatok beszámolója szerint vasárnap éjszaka az egyik csatornán keresztül egy huzal segítségével a mélybe küldött élelmiszereket és egyéb felszereléseket sikerült eljuttatni a túlélők egy csoportjának.

Amikor a vezetéket visszahúzták, a leküldött tárgyak helyén egy kézzel írt üzenetet találtak, mely szerint 12 bányász még életben van, míg további tíz sorsa ismeretlen.

A bányászok leírták továbbá, hogy elcsigázottak, és sürgősen szükségük van kötszerekre és gyógyszerekre. Hozzátették: odalent víz árasztotta el az alagutat, és sűrű füst töltötte meg a levegőt.

A bánya Kína egyik legnagyobb aranykitermelő cége, a Zhaojin Mining Industry Co. tulajdonában áll, ők viszont mind a mai napig nem kommentálták az incidenst és annak körülményeit.

hirdetés

A bányabalesetek viszonylag gyakoriak Kínában, ahol rendkívül lazák a biztonsági előírások.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: