HÍREK

Egyre többen hagyják ki az étkezéseket a megélhetési válság miatt az Egyesült Királyságban

Kevesebb és rosszabb minőségű ételeket vásárolnak a pénzszűkében lévő brit családok. Az éhes gyerekek néha egymás ebédjét lopják el az iskolákban.


Az elmúlt hónapokban britek milliói hagytak ki naponta egy-egy étkezést, vagy akár töltöttek egy egész napot élelem nélkül, írja a rászorulók élelmezésével foglalkozó Food Foundation adatai alapján a The Guardian. A megélhetési válság fokozódásával majdnem minden ötödik alacsony jövedelmű családnak okozott gondot az étkezés, ami azt jelenti, hogy többen éheztek az országban, mint a koronavírus-járvány kezdetén.

A jótékonysági szervezet adatai alapján január óta kétszeresére nőtt az éhezés mértéke: a múlt hónapban 10 millió felnőtt és 4 millió gyerek nem tudott rendszeresen étkezni. Az iskolákban az éhes tanulók időnként egymástól lopnak ételt, vagy csak egyetlen szelet kenyérrel érkeznek a tanításra. Emiatt további 800 ezer gyerek ingyenes iskolai étkeztetésére lenne szükség több más intézkedés mellett.

Sir Michael Marmot „riasztónak” nevezte az éhség növekedését. A vezető közegészségügyi szakértő szerint a helyzetnek súlyos egészségügyi következményei lehetnek a legrosszabb helyzetben lévőkre. Ezek közé sorolta a növekvő stresszt, valamint a mentális betegségek, az elhízás, a cukorbetegség és a szívbetegségek fokozott előfordulását.

A Szakácsok az iskolákban (Chefs in Schools) jótékonysági szervezet vezetője szerint a helyzet már most „borzasztó és egyre romlik”. Naomi Duncan egyúttal felszólította a kormányt, hogy az ingyenes iskolai étkeztetést terjessze ki minden általános támogatásban (universal credit) részesülő család gyerekére. Ezt a havi juttatást az alacsony jövedelmű családok és az álláskeresők kapják az országban.

A „fűteni vagy enni” dilemma miatt sokan az élelmiszerekre fordított kiadások csökkentése mellett döntöttek az utóbbi időben. A kiskereskedelemben is érzékelték, hogy a szegényebb családok vásárlóereje tovább mérséklődött, mivel a bérek és a juttatások nem tudják tartani a lépést az elszabaduló rezsiköltségekkel.

A múlt hónapban az Egyesült Királyság háztartásainak több mint 18 százaléka nyilatkozott úgy, hogy csökkentette az étkezések számát, vagy teljesen kihagyta azokat. 11 százalékuk számolt be arról, hogy nem evett annak ellenére, hogy éhes, és 6 százaléka azt mondta, hogy egy teljes napig nem fogyasztott semmit. Az adatok alapján a nagyobb családoknál jellemző leginkább az étkezések kiesése.

Nemcsak az étkezések elmaradása, hanem az egészséges élelmiszerek vásárlása is visszaesett a kevésbé tehetős britek körében. A pénzszűkében lévő családok több mint fele kevesebb gyümölcsöt és zöldséget vásárol az egekbe szökő energiaárak miatt. A Barnardo’s gyermekjótékonysági szervezet szerint a megkérdezett szülők ötöde azért küzdött az elmúlt évben, hogy elegendő étel jusson a gyerekének.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Népszerű
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk


HÍREK
A Rovatból
Meghalt Kovács Péter
64 éves volt az olimpiai bronzérmes tornász. A róla elnevezett Kovács-szaltó új fejlődési irányt jelentett a nyújtógyakorlatokban.
Fotó: Pixabay - szmo.hu
2024. június 22.A Magyar Torna Szövetség jelentette be, hogy életének 64. évében elhunyt Kovács Péter olimpiai bronzérmes tornász.

A szövetség megemlékezése szerint a sportoló a nyújtógyakorlatok mozgásanyagának egyik forradalmasítója volt.

A róla elnevezett Kovács-szaltó új fejlődési irányt jelentett a nyújtógyakorlatokban.

Kovács Péter az 1980-as a moszkvai olimpián szerzett bronzérmet csapatban.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

HÍREK
A Rovatból
Elindult a 29. Pride
A felvonulás délután 3 órakor indult a Podmaniczky utcából, innen a menet a Bajcsy-Zsilinszky út – Andrássy út útvonalon halad, majd a Vajdahunyad vára előtti zöldterületre érkezik meg szombat délután.
Fotók: Nagy Bogi - szmo.hu
2024. június 22.Június 22-én, szombaton 29. alkalommal rendezték meg a Budapest Pride felvonulást.

A felvonulás délután 3 órakor indult a Podmaniczky utcából, innen a menet a Bajcsy-Zsilinszky út – Andrássy út útvonalon halad, majd a Vajdahunyad vára előtti zöldterületre érkezik meg szombat délután.

Az idei Pride házigazdája Karafiáth Orsolya, író, költő.

Fotóink a menetről.

Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
A Rovatból
A rendőrségnek kellett lecsillapítani a Liszt Ferenc repülőtéren dühöngő tömeget, akik majdnem egy napot vártak arra, hogy felszálljon a gépük
Eredetileg pénteken délelőtt 11:35-kor indult volna el a Sun Express Antalyába tartó járata, ám erre végül csak 19 órával később, szombat reggel került sor.


A dühöngő tömeg miatt a rendőrség is kivonult a Liszt Ferenc repülőtérre, miután péntek délelőtt a Sun Express Antalyába tartó járata technikai okok miatt nem indult el, és az utasok szerint hosszú órákon át étlen, szomjan váratták őket a tranzitzónában – írja az utazomajom.hu.

Eredetileg pénteken délelőtt 11:35-kor kellett volna felszállnia a Sun Express Antalyába tartó járatának, de erre nem került sor, majd az indulás időpontját folyamatosan eltolták műszaki hibára hivatkozva.

Először 12:00-ra módosították az indulást, aztán 16:00-ra, 17 óra körül pedig azt közölték az utasokkal, hogy semmi biztosat nem tudnak mondani.

Órák óta tartó várakozás után az utasok 19:30-kor kaptak egy vouchert, és kiengedték őket a food courtba étkezni. Végül az Antalyába tartó járat szombat reggel 6 órakor, 19 órás késés után szállt fel.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
A Rovatból
Megdőlt az országos melegrekord szombaton
Az előzetes adatok szerint megdőlt az erre a napra vonatkozó országos melegrekord. A korábbi rekordot, 37,6 fokot Tiszaroffon mérték, még 2000-ben.
Fotó: Pixabay - szmo.hu
2024. június 22.Az előzetes adatok szerint megdőlt a 24 éves országos melegrekord szombaton - közölte a HungaroMet Zrt. a Facebook-oldalán szombat délután.

Azt írták: szombaton a Dél-Alföldön több helyen emelkedett 35 Celsius-fok fölé a hőmérséklet, a Csongrád-Csanád vármegyei Derekegyházon pedig 37,7 fokot mértek, ugyanannyit, mint pénteken ugyanezen az állomáson.

Ezzel pénteken nem, de szombaton az előzetes adatok szerint megdőlt az erre a napra vonatkozó országos melegrekord. A korábbi rekordot, 37,6 fokot Tiszaroffon mérték, még 2000-ben.


Link másolása
KÖVESS MINKET: