HÍREK

Egymillióan maradtak ivóvíz nélkül Louisianaban a hideg miatt

A téli viharok és a rekordalacsony hőmérséklet súlyos károkat okozott a vízközműhálózatok infrastruktúrájában.

Link másolása

Közel egymillió ember nem jut tiszta és biztonságos ivóvízhez Louisiana államban, mert a téli viharok és a rekordalacsony hőmérséklet súlyos károkat okozott a vízközműhálózatok infrastruktúrájában - közölte csütörtökön John Bel Edwards, az Egyesült Államok déli részén fekvő tagállam kormányzója.

Sajtótájékoztatóján a demokrata politikus elmondta, hogy akiknek még zavartalan a vízellátása, azoknak is azt tanácsolják, hogy fertőtlenítés céljából forralják fel a vizet, mielőtt elfogyasztanák.

A legnagyobb problémát az államnak azokról a nyugati és északi területeiről jelentették, ahol fél éve hurrikán pusztított.

A louisianai nemzeti gárda tagjai is részt vesznek a károk helyreállításában, és vizet szállítanak az állam különböző területeire.

A hó, a jég és a rekordalacsony hőmérséklet - amely csütörtök este ismét süllyedni kezdett - mintegy 125 ezer louisianai lakost hagyott áram nélkül, de az ismétlődő áramszünetekre szükség volt, hogy megakadályozzák a hálózat katasztrofális összeomlását - mondta a kormányzó. Edwards felszólította az állam lakosságát, hogy próbáljanak spórolni az energiával. "Ha van rá lehetőségük, csak állítsák alacsonyabb hőmérsékletre a termosztátot, és vegyenek fel egy pulóvert" - fogalmazott.

Louisianában legalább három ember vesztette életét az extrém időjárás miatt. Közülük ketten jégen csúsztak el, egy áldozat pedig halálra fagyott.

Az elmúlt nap folyamán Texasban csaknem kétmillió háztartásban helyreállt az áramellátás - közölte Greg Abbott kormányzó csütörtök délután, bár - mint hozzátette - továbbra is lakosok százezrei vannak áram nélkül.

A republikánus politikus elmondta, hogy körülbelül 325 ezer texasi háztartásban még mindig nincs áram, főleg a leszakadt villanyvezetékek miatt. Abbott sürgette az állami törvényhozást, hogy rendelje el a termelés és az energiaellátás rendszerének téliesítését, és biztosítsa ennek finanszírozását.

"Texas államban mindannyian elfogadhatatlannak tartjuk , hogy ilyen kihívásokkal kellett szembenéznünk"
- tette hozzá a kormányzó, aki szerint döntő fontosságú "annak biztosítása, hogy soha többé ne kelljen ilyesmit elviselnünk".

Tömeges áramkimaradások sújtanak más déli államokat is. Mississippiben például több mint 145 ezren maradtak energiaellátás nélkül.

Joe Biden amerikai elnök vészhelyzetet hirdetett Oklahoma és Texas államokban.

Biden szerdán telefonon egyeztetett hét állam kormányzójával, és közölte velük, hogy a szövetségi kormány kész segítséget nyújtani.

A The Washington Post című napilap információi szerint vasárnap óta - amikor a hőmérséklet meredeken zuhanni kezdett - hivatalosan legalább 32 ember vesztette életét a zord időjárás miatt az Egyesült Államokban.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Népszerű
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk


HÍREK
Azahriah elmondta a véleményét Magyar Péterről: Ha valaki két oldalról is kapja a mocskolódást, tudhatja, hogy jó úton jár
A választási plakátokat dedós színvonalúnak tartja, szerinte elszomorító, hogy így működik ez az ország.

Link másolása

Hosszú interjút adott Friderikusz Sándornak Azahriah. A zenészt ebben az arénás koncertjéről és Magyar Péterről is kérdezték.

Baukó Attila először május 24-én áll színpadra a Puskás Arénában. A fiatal előadó koncertje iránt olyan nagy volt az érdeklődés, hogy újabb két napot is meghirdettek. Azahriah így egyedálló módon háromszor fogja megtölteni majd az arénát.

„A Papp László Sportarénában rendezett koncertre tavaly azok a hallgatók jöttek el, akik ismertek engem és szerették a dalaimat. Az ő elvárásaikat bőven sikerült túlszárnyalni.

Ezt a Puskás már túllőtte bőven, a második, illetve harmadik napnyi ember szerintem inkább már érdeklődő, és ez olyan, mintha nem is a koncertem lenne, hanem egy meghallgatás”

- mondta ennek kapcsán Azahriah.

Az énekes-dalszerző eddig sem félt megnyilvánulni közéleti kérdésekben, az influenszerek által szervezett tüntetésen például egy videóüzenetben jelentkezett be. Most is kifejtette a véleményét a közéletről, elsőként a választási plakátokról, amik szerint elinflálják a politikát, „ezért nem akarnak foglalkozni vele az emberek, mert méltatlannak tartják”. Azt is hozzátette: az, hogy közpénzből mennek ezek a plakátok, egyszerűen dedó színvonal, elszomorító, hogy így működik ez az ország.

A zenésznek Magyar Péterről is volt véleménye:

„Az is egy izgalmas dolog, hogy a Fideszből kiválik valaki, mert erre még nem nagyon volt példa. (...) Novák Katalin és Varga Judit lemondatása is egy bizonyíték volt a kormány gyengeségére. Azért egy Kaleta-ügyet és egy Szájer-ügyet is elsunnyogtak úgy, hogy mindenki tudott róla, de hát nem reagáltak rá semmit, ment tovább az élet. (…) Egyformán érkezik Fidesz- és a DK-kritika Magyar Péter részéről. Azért ezt ellenzéki oldalról még nem próbálták meg”.

Szerinte, ha valaki két oldalról, a DK és a Fidesz részéről is kapja a mocskolódást, az innen tudhatja, hogy jó úton jár.

A teljes beszélgetést ITT tudod megnézni.

via Blikk

Link másolása
KÖVESS MINKET:

HÍREK
A Rovatból
Megvan Magyar Péter Hősök terére hirdetett óriástüntetésének pontos időpontja
A Tisza Párt vezére szerint Magyarországnak ma békére, összefogásra és az árkok betemetésére van szüksége.

Link másolása

Magyar Péter Facebook-bejegyzésében tette közzé következő tüntetésének időpontját:

„Találkozzunk június 8-án 14.00 órakor Budapesten, a Hősök terén. Zárjuk le a húsz éves Gyurcsány-Orbán korszakot, amely az Unió második legszegényebb és legkorruptabb országává tette hazánkat”

– írta bejegyzésében.

A politikus hozzátette: „Miután lezártuk a múltat, építsük újjá közösen ezt a csodaszép országot. Magyarországnak ma békére, összefogásra és az árkok betemetésére van szüksége.”

„Hit, remény és szeretet. Ez a három, de közülük a legnagyobb a szeretet”

– zárta posztját.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
A Rovatból
Halálos fenyegetéseket kapott Donald Tusk lengyel miniszterelnök
A névtelen fenyegető a posztban a Robert Fico elleni merényletre céloz, és azt írja, ugyanezt kellene tenni Donald Tuskkal is.

Link másolása

Donald Tusk lengyel miniszterelnök közzétette csütörtökön egy olyan közösségi médiás poszt másolatát, amely őt fenyegeti, miközben a szlovák hivatali kollégája, Robert Fico elleni merénylettel kapcsolatos, írja az MTI.

„A szlovákok tegnap megmutatták, mit kell csinálnunk Donald Tuskkal, ha ellehetetleníti a CPK-t”

- írta valaki álnéven. Az újraközlés alatt Tusk megjegyezte, hogy az előző napi merénylet után sok hasonló posztot lehetett látni. A CPK az a nemzetközi óriásrepülőtér, amelyet az előző kormány stratégiai beruházásként vett tervbe Varsó és Lódz város között, de ennek megvalósítását Tusk kormánya egyelőre nem folytatja.

Jan Grabiec, a varsói kormányfői hivatal vezetője csütörtök este a TVN24 lengyel hírtelevízióban elmondta: a miniszterelnök „biztonságban érzi magát, munkáját zavartalanul tudja végezni”, bár az utóbbi időben érték különböző fenyegetések. „Ezeket nagyon szigorúan ellenőrizzük” - jelentette ki.

A kormányfő bejegyzésére reagálva Adrian Zandberg, a Tusk vezette Polgári Platform (PO) egyik koalíciós partnerének, az Új Baloldal listájáról megválasztott, de a kormánykoalíción kívül maradt képviselője bírálta a PO-t is egy EP-választási kampányfilmje miatt.

„A ti kampányfilmetekben is halálfejek vannak” - írta Zandberg. A filmben a PO „Oroszország legnagyobb lengyelországi sikerének” nevezi a legnagyobb ellenzéki erőt, a Jog és Igazságosság (PiS) pártot. A videóban szó van a PiS 2015-ös „törvénytelen győzelméről”, „a fehérorosz és orosz titkosszolgálatok növekvő befolyásáról”, valamint a lengyel hadsereg korszerűsítését célzó beruházások PiS általi állítólagos leállításáról is. A film végén a PiS logója Oroszország címerévé alakul át.

A PO videóját Robert Biedron, az Új Baloldal társelnöke is bírálta az X-en.

„Ez olaj a tűzre - különösen néhány órával a szlovák miniszterelnökkel szembeni merénylet után -, és nem old meg semmit Lengyelországban”

- olvasható Biedron bejegyzésében.

Jaroslaw Kaczynski, a PiS elnöke egy csütörtök esti választási gyűlésen hazugnak nevezte a PO videóját. Azzal vádolta Tusk pártját, hogy előző kormányzása idején (2007-2015) „leépítette a lengyel haderőt”. „Ez rendkívül felelőtlen, államellenes cselekedet volt, biztosan kívülről, talán Oroszországból ösztönözték” - fogalmazott Kaczynski.

Szymon Holownia alsóházi elnök csütörtök esti televíziós beszédében a lengyel nemzetbiztonság érdekében azt kérte, hogy a pártok mérsékeljék vitáikat. „A szlovák testvérektől kapott szomorú leckére” utalva Holownia hangsúlyozta: az ország politikai kettéosztottsága, az egymással szemben állók szinte élet-halál harca hosszú távon meggyengíti az államot, kiszolgáltatottá teszi a külső ellenségekkel szemben.

Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
A Rovatból
Lelki szenvedés miatt engedélyezték az aktív eutanáziát egy 29 éves nőnek Hollandiában
Zoraya ter Beek párja is ott lesz, amikor a halálba segítik kedvesét. Megbeszélték, hogy bármikor kimehet majd a szobából.

Link másolása

Három és fél éve kérvényezte az aktív eutanáziát az elviselhetetlen lelki szenvedése miatt egy 29 éves holland nő, aki megkapta a végső engedélyt, és a következő hetekben véget is vethet az életének, írja a The Guardian. Zoraya ter Beek már gyerekkora óta küzd krónikus depresszióval, szorongással és személyiségzavarral, emiatt 25 évesen döntött úgy, hogy nem akar tovább élni.

Esete nagy visszhangot váltott ki, szerinte sokan tévesen gondolják, hogy mentális betegség esetén nem lehet tiszta gondolkodásról beszélni. Ter Beek és a döntéshozók sem vették félvállról az esetét, hiszen a holland törvények szigorúak, és hosszú folyamaton kellett átesnie, mielőtt elfogadták volna a kérvényét.

Hollandiában 2002 óta a törvény garantálja, hogy mentális problémákkal küzdő emberek is kérvényezhessék az eutanáziát, bár viszonylag ritka, hogy valaki emiatt kérje a halálba segítést. 2010-ben két pszichiátriai szenvedéssel kapcsolatos eutanáziát hajtottak végre az országban, míg 2023-ban már 138-at, ami az összes eutanáziás haláleset 1,5 százaléka.

A holland törvények szerint az asszisztált halálra jogosultnak „elviselhetetlen szenvedést kell átélnie, a javulás esélye nélkül”, és teljes mértékben tájékozottnak és cselekvőképesnek kell lennie ahhoz, hogy meghozza a döntést.

Zoraya ter Beek gyerekkora óta krónikus depresszióval, szorongással, és meghatározatlan személyiségzavarral, valamint autizmussal is küzd. Bár családja, barátai és később a párja is támogatta, a szeretetteljes környezet és a számos terápia ellenére sem sikerült legyőznie az önsértést és szuicid hajlamát.

Ter Beek tíz éve kezdett intenzív kezeléseken részt venni, beleértve a terápiákat, gyógyszeres kezelést és több mint 30 elektrokonvulzív terápiát (ECT). Ezek az eljárások elektromos impulzusokkal idéznek elő epilepsziás rohamot, amely megváltoztatja az agy biokémiáját, és néhány kóros állapotot enyhít. Sajnos ter Beek esetében ezek sem hoztak megkönnyebbülést. A kezelések 2020 augusztusában értek véget, és a fiatal nő decemberben kérvényezte az eutanáziát.

Ter Beek kiemelte, hogy ez egy hosszú és bonyolult folyamat, nem olyan egyszerű, mint hétfőn kérvényezni és pénteken már meghalni. Bár többször gondolt az öngyilkosságra, egy iskolatársa tragikus sorsa és a hatás, amit az okozott a családjában, elrettentette. Ezért döntött az aktív eutanázia mellett. Kérelmét három körben vizsgálták különböző szakértői csapatok.

„A három és fél év alatt, amíg ez a folyamat tartott, soha nem kételkedtem a döntésemben. Voltak pillanatok, amikor bűntudatot éreztem – van egy társam, családom, barátaim, és nem vagyok közömbös a fájdalmuk iránt. És voltak félelmeim is. De határozottan elhatároztam, hogy végigcsinálom”

- mondta ter Beek.

Kérelmét végül múlt héten fogadták el. Ter Beek megkönnyebbülést érez, és már a következő hetekben szeretné befejezni az életét. Az orvosi csapat a kijelölt napon a nő otthonában végzi majd az eutanáziát. Először egy nyugtató injekciót kap, majd a szívét megállító gyógyszert adják be neki, amikor már kómába esett. Párja jelen lesz a folyamat során, bár ter Beek azt mondta, megbeszélték, hogy bármikor kimehet a szobából.

Link másolása
KÖVESS MINKET: