HÍREK

Egyetlen nap alatt 15%-ot zuhant a Deutsche Bank árfolyama, már személyesen a német kancellár próbálja nyugtatni a kedélyeket

Egyes elemzők szerint irracionális piaci folyamatok zajlanak.
Fotó: Wikipédia - szmo.hu
2023. március 24.


Link másolása

Bajba került egy európai nagybank, ezúttal a Deutsche Bank vesztett sokat értékéből a nap folyamán - írja a 444.hu.

Azt még nem tudni pontosan, hogy miért, de

a helyzet súlyosságát jelzi, hogy Olaf Scholz német kancellár is a nyilvánosság elé állt, hogy megnyugtassa a kedélyeket.

Az elemzők szerint a német bank az elmúlt években komoly válság után állt talpra. Pénteken pont azt jelentették be, hogy adósságvisszavásárlásba kezdenek.

A Citigroup elemzői szerint irracionális piaci folyamatok zajlanak.

Attól tartanak, hogy a médiában megjelenő szalagcímek befolyásolják a befektetők döntéseit, függetlenül attól, hogy a megjelenő értelmezések helyesek vagy helytelenek voltak-e.

A Deutsche Bank árfolyama pénteken 15 százalékot esett, ekkora visszaesésre 2020 márciusa, a járvány kezdete óta nem volt példa.

Más nagy európai bank is veszített árfolyamából a nap folyamán. A héten a nagyobb jegybankok ismét aláhúzták, hogy a bankszektorok stabilak és jó állapotban vannak, igaz, közben a Fed nyomán több európai jegybank is tovább emelte az alapkamatot, amiről sejteni lehetett, hogy turbulenciákat okozhat a bankoknál.

Egy elemző, Stuart Graham szerint a Deutsche részvényeinek zuhanása mögött olyan tényezőket lehet esetleg felsorolni (például az amerikai ingatlanpiacnak való túlzott kitettség) mellyel eddig is tisztában volt mindenki, és nem is nagyon rémisztő dolgok. Szerinte egy nemrég alapos átszervezésen átesett Deutsche helyzetét nem lehet a Credit Suisse-hoz hasonlítani.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk


HÍREK
A Rovatból
Annyian haltak éhen Észak-Koreában, hogy már az elitet is a rizsföldekre küldi dolgozni Kim Dzsongun
Nemcsak az észak-koreaiak, hanem az orosz nagykövetség munkatársai is beálltak az „önkéntesek” közé.

Link másolása

A rizsföldekre küldte dolgozni az észak-koreai elitet Kim Dzsongun, miután egy év alatt háromszorosára emelkedett az éhezés miatt elhunytak száma az országban írja a Daily Star. A brutálisan elhízott diktátor kormánytisztviselőket és diákokat vezényelt Dél-Hvanghe tartományba, ami az ország egyik legfontosabb élelmiszer-előállító régiója.

A KCNA állami hírügynökség szerint az átcsoportosított munkaerőt „segítőknek” nevezte, akik „minisztériumokból, állami intézményekből és más egységekből” érkeztek a környékre.

„A tartományban minden gazdaságban szálláshelyeket alakítottak ki a fővárosból leutazó önkéntesek számára” – mondta a Daily NK-nak egy helybéli. „Azok a területek, ahol a gyorsan növő gabonát öntözik és trágyázzák, valamint a rizs palántákat ültetik át, zsúfolásig vannak önkéntesekkel” – tette hozzá.

A Rodong Sinmun észak-koreai pártlap szerint orosz diplomaták is beálltak az „önkéntesek” közé: a konzulátus dolgozóit egy Nampo város melletti zöldségfarmon fotózták le. A propagandakiadvány beszámolója alapján segítettek a föld gyomlálásában a phenjani orosz nagykövetségtől 12 kilométerre eső gazdaságban. A nagykövetség saját közösségi oldalán is megerősítette a hírt, és közölték: dolgozóik a farmról származó zöldségeket fogyasztották vacsorára.

Dél-koreai jelentések alapján a szomszédos országban a kukorica ára 60 százalékkal, míg a rizsé 30 százalékkal emelkedett az egy évvel korábbihoz képest. Egyik sem volt még ilyen drága, mióta Kim Dzsongun hatalomra került.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

HÍREK
A Rovatból
Hadházy: Megcsonkítottak egy 450 éves tölgyfát egy öltöző miatt
A 430 millió forint uniós támogatásból épülő tornateremhez készül öltöző Tiszakeszin. A polgármester szerint csak "egy kicsit meggallyazták" a fát.

Link másolása

Megcsonkítottak egy 450 éves tölgyfát Tiszakeszin, az iskola udvarán, mert nem fért el tőle az uniós pénzből épülő tornaterem öltözője - írja Hadházy Ákos a Facebook-oldalán.

A független országgyűlési képviselő elmondása szerint ez vagy nem tűnt fel a tervezéskor, vagy nem gondolták fontosnak, mivel a helyiek elmondása szerint nyugodtan lehetett volna a tornatermet az iskolaudvar másik részére építeni.

"Legyünk pozitívak és örüljünk legalább annak, hogy a fát nem vágták ki. Sok EU-s pénzből fizetett “zöld város programnak” (térkőlerakó versenynek) esett már áldozatul sok-sok fa. A tornaterem amúgy 430 millió forintos EU-s támogatásból épül"

- írta Hadházy a beruházásról.

A tiszakeszi polgármester egy videóban arról beszélt korábban, hogy csak "egy kicsit meggallyazták" a fát.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
Több mint egymilliárdot fizetett ki Rogánnak a találmányáért egy cég 2017 óta
2021-ben a Mobilsign Kft. teljes bevételének 57 százalékát fizették ki a miniszternek, ez csökkent le tavaly 34 százalékra.

Link másolása

Jó évet zárt tavaly a Mobilsign Kft., azonban a Rogán Antalnak kifizetett „találmány hasznosítási díj” elvitte a cég teljes bevételének az egyharmadát - írja a 444.

A cég nettó árbevétele tavaly 118 millió forinttal, 839 millióra nőtt. Emellett nagyobb hasznot is hozott a vállalkozás, a 2021-es 65 millió helyett tavaly már 118 milliós pluszban zárt a cég.

Rogán egy elektronikus aláírási eljárás harmadfeltalálójaként összesen 1,1 milliárd forintot kapott a cégtől 2017 óta, ami messze meghaladja a cég adózott eredményét.

Rogán akkora összegeket vágott zsebre évről-évre, hogy az nagyon komoly nyomot hagyott a cég mérlegében is: 2021-ben például a teljes bevétel 57 százalékát fizették ki a miniszternek, ez csökkent le tavaly 34 százalékra.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

HÍREK
Rossz hír a nyugdíjasoknak: Továbbra is bizonytalan a nyári nyugdíjemelés
Még áprilisban 3 százalékos korrekciót kértek a nyugdíjasok. A kormány továbbra sem foglalt állást a kérdésben.

Link másolása

Továbbra sem cáfolja a Pénzügyminisztérium a Népszava elmaradó nyári nyugdíjkorrekcióról szóló állítását. A lap emlékeztet: a kormány Facebook-oldalán az áll: ha a becsültnél magasabb lesz az infláció, januárig visszamenőleg jár a nyugdíjkorrekció, ahogy az elmúlt 12 évben.

A héten Tállai András, a Pénzügyminisztérium államtitkára írásban azt válaszolta Komjáthi Imre országgyűlési képviselő kérdésére: amennyiben az évközi adatok alapján a kormány azt állapítja meg, hogy 2023-ra a becsültnél magasabb lesz az éves várható infláció mértéke - januárra visszamenőleg - nyugdíjkorrekciót hajtanak végre.

A Népszava kiemeli, hogy ez azonban csak az 1997-es, máig hatályos társadalombiztosítási nyugellátásról szóló törvény betartása lenne. Ebben azt írják, hogy „ha a fogyasztói árak növekedésének tárgyévben várható mértéke legalább 1 százalékponttal meghaladja (…) a januári emelést, (…) akkor november hónapban - január 1-jére visszamenőleges hatállyal - kiegészítő nyugdíjemelést kell végrehajtani.” A kiigazításnál pedig az év első nyolc hónapjának nyugdíjasokra vonatkozó fogyasztói árnövekedését kell figyelembe venni.

A Nyugdíjas Szervezetek Egyeztető Tanácsa a magas infláció miatt az évközi kiegészítő emelést sürgető levelet küldött Gulyás Gergelynek. Ebben azt kérték, hogy júniusban, de legkésőbb júliusban év elejéig visszamenőleg, rendkívüli emeléssel, legalább 3 százalékkal korrigálja a kormány az ellátások összegét.

A Népszava az erre a kérésre az államháztartásért felelős államtitkártól érkező levél alapján azt írta, hogy szinte biztosan nem lesz évközi nyugdíjemelés. Legkorábban a törvényben is előírt, a valós inflációhoz igazított, novemberi kiegészítéssel nőhet az idősek ellátása. A Pénzügyminisztérium szerint ezzel a lap valótlanságot állított, a portál szerint azonban az azóta tett közlések ezt inkább megerősítik, mintsem cáfolják.

Januárban 15 százalékkal emelkedtek a nyugdíjak. A KSH adatai alapján a fogyasztói árak áprilisban 24 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbit, a nyugdíjas infláció 25,3 százalékon állt meg.Az MNB szerint az éves szintű infláció 15 és 19,5 százalék között alakulhat, míg a kormány továbbra is egyszámjegyű pénzromlást vár az év végére. Utóbbit támasztja alá az is, hogy jövő januárra 6 százalékos nyugdíjemelést terveznek.

Link másolása
KÖVESS MINKET: