HÍREK
A Rovatból

Egy teljes magyarországi városnyi ember vándorolt ki tavaly, az elmúlt 15 évben a legtöbben

33 700 ember, ami annyit tesz, hogy naponta 92, azaz harminc család, minden nap. Egy busznyi ember.

Link másolása

A 444, a KSH adatsorára hivatkozva írta meg, hogy összesen 33 700 ember döntött úgy, hogy elhagyja a hazáját. Ez a szám az elmúlt 15 év legmagasabb adata. Ebben az időszakban mindösszesen 324 179 magyar állampolgár vándorolt ki, ez annyit tesz, mitha leradíroznánk a térképről Debrecent és Nyíregyházát.

A kivándorlás 2010-től előbb meredeken, majd lassuló tempóban ívelt felfelé. A lassulásban jelentős szerepet játszhatott a Brexit is.

Azonban az elmúlt négy évben dinamikus emelkedésnek indult, 2020-hoz képest tavaly 74 százalékkal magasabb volt az országból kiköltözők száma. 2019 óta a legtöbben Ausztriába költöznek, tavaly már többen mentek oda, mint ahányan tíz évvel korábban összesen elhagyták az országot.

Bár a kivándorlók egy része később visszatér Magyarországra, de

a számuk 2010 óta csak három évben, 2019 és 2021 között haladta meg az elköltözőkét.

Ennek az oka nyilvánvalóan a brexit mellett a Covid alatti leállások lehettek. Ezek miatt ugyanis sok kiköltöző veszítette el a megélhetését. 2022 óta már megint többen vannak a tartósan kint maradók, mint a hazaköltözők.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Népszerű
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk


HÍREK
A Rovatból
Több száz kilogrammnyi kokaint találtak több Lidl-üzletben Németországban
A boltokba kiszállított banánosdobozokban, a gyümölcsök között rejtettek el összesen 223 kilogramm kokaint.

Link másolása

Pénteken a német hatóságok megsemmisítették azt a kokainmennyiséget, amelyet a Lidl üzleteiben találtak – számolt be róla az Index.

A 11 üzletbe kiszállított banánosdobozokban, a gyümölcsök között próbálták elrejteni az összesen 223 kilogramm kokaint. A lefoglalt kábítószer értéke akár 10-15 millió euró, de akár több is lehet.

A hét berlini és négy brandenburgi üzletben csütörtökön figyeltek fel a kokainra - tudatta Christian Lanninger, a berlin-brandenburgi vám- és pénzügyőrség szóvivője a Märkische Allgemeine Zeitungnak.

A hatóságok szerint egyelőre nem lehet tudni, honnan származhatnak a talált csomagok. Általában konténereken, Dél-Amerikából Közép-Amerikát érintve jut el a kokain Európába Antwerpen vagy Rotterdam kikötőin keresztül.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

HÍREK
A Rovatból
Újból szembement Kocsis Máté korábbi állításával a kormány
Tóth Bertalan szocialista képviselő mindezek után kérdéseket tett fel a minisztereknek, hogy hány rokont, hozzátartozót, ismerőst juttattak munkahelyhez kinevezésük óta?

Link másolása

Mint emlékezetes, Kocsis Máté korábban így nyilatkozott:

„Nehezen tudom elképzelni, hogyha Magyar Péternek nem Varga Judit lett volna a felesége, akkor 4-5 jó fizető állami cégnél felfigyeltek volna az ő különleges képességére.”

Azonban, amikor rákérdeztek, hogy ez azt jelenti-e, hogy a Fidesznél rokoni alapon osztják-e a pozíciókat, állásokat, visszakozott. Sőt, amikor emlékeztették rá, hogy felesége a szuperkórház projektcégében dolgozik, állította, hogy azt a munkát csupán saját képességei alapján kapta.

Tóth Bertalan szocialista képviselő mindezek után kérdéseket tett fel a minisztereknek, hogy

hány rokont, hozzátartozót, ismerőst juttattak munkahelyhez kinevezésük óta?

A válasz az volt, hogy csak a szakmai szempontok számítanak egy-egy kinevezésnél, ami cáfolta mint Kocsis szavait, mind Varga Judit állítását is. A Fidesz-frakcióvezető ezekután azt mondta: elfogadja a miniszterek válaszát. „De ők meg fogadják el, hogy nekem joggal juthatott eszembe, hogy van-e összefüggés a két dolog közt.

Hogy valaki Diákhitel Központot, közút-kezelőt meg mindent képes vezetni hirtelen. Csodálkoznék, ha ez spontán lett volna.

De mivel a miniszterek állítják, hogy ez így van, én nem mondtam semmit ebben az ügyben.

Mindezen felemásra sikerült állítás után Tóth a következő kérdéssort küldte a minisztereknek és a miniszterelnöknek is:

1. A vezetői kinevezéseken kívül eső egyéb állami pozíciók betöltésénél pontosan milyen szempontok irányadóak a tárcánál, ha az adott munkakörre vonatkozó, megfelelő szakmai tapasztalatok csak a vezetői kinevezéseknél irányadóak minden esetben?

2. Hány rokona, hozzátartozója, ismerőse jutott így vezetői kinevezéseken kívül eső munkahelyhez az állami szervezetrendszerben a miniszterré történő kinevezése óta?

3. Milyen munkakörben helyezte el a szerencséseket az állami szervezetrendszerben?

A kérdésekre a következő egyenválaszt kapta az összes címzettől, újból cáfolva Kocsis Máté szavait:

„A vezetői, valamint munkatársi kinevezéseknél is egyaránt igaz, hogy minden esetben az adott munkakörre vonatkozó megfelelő szakmai tapasztalatok az irányadóak.”

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

HÍREK
A Rovatból
Medián: Magyar Péter pártja a legerősebb ellenzéki párt, mélyponton a Fidesz
A TISZA Párt szerezné a legtöbb ellenzéki szavazatot a felmérés szerint, ha most lenne az EP-választás. Eközben a Fidesz népszerűsége is mélypontra zuhant.

Link másolása

Magyar Péter pártja a legerősebb ellenzéki párt, és mélyponton van a Fidesz – ez a két legfontosabb megállapítása a HVG számára készült áprilisi Medián-elemzésnek. Mint a 24.hu szemléjéből kiderül,

Április végén viszont már a teljes szavazókorú népesség 16, a választani tudó biztos szavazóknak pedig a 24 százaléka mondja, hogy az európai parlamenti választáson a TISZA Pártra voksolna, így egyértelműen Magyar Péter pártja a legerősebb ellenzéki alakulat.

Azt írják, a Medián április 26-a és 29-e között, országos reprezentatív mintán készült felmérését a HVG május 1-je miatt előrehozott lapzártája miatt 970 főnél meg kellett szakítani, a részletes elemzés így csak később lesz olvasható.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

HÍREK
A Rovatból
Hónapok óta nem kapható egy vérnyomáscsökkentő, amit nem lehet kiváltani mással
A betegek és a patikusok is arról számoltak be, hogy országos hiánycikk egy vérnyomáscsökkentő. Az NNGYK szerint áprilisban gyártási probléma miatt nem érkezett a készítményből.

Link másolása

Országos hiány van a Lokren nevű vérnyomáscsökkentőből – számol be az RTL Híradó, miután egy beteg felhívta erre a figyelmüket. A Híradónak nyilatkozó beteg 15 éve szedi a gyógyszert, az elmúlt 4 hónapban azonban hiába kereste a patikákban.

„Ezt a gyógyszert folyamatosan kell szedni, és nem szabad abbahagyni, mert az veszélyes. Ezt írják a gyógyszer adatlapján”

– nyilatkozta az érintett. Hozzátette, a Lokrennek nincsen helyettesítő készítménye.

Azt, hogy a gyógyszer hiánycikk, több patikában is megerősítették a Híradó kérdésére. Keczéry Attila zuglói háziorvos pedig rámutatott, ha egy szívbetegnél le kell cserélni a már beállított gyógyszert, az vérnyomás-ingadozást és szívritmuszavart is okozhat. Keczéry azt is megerősítette, hogy minden gyógyszer eltérő, így ha az egyik nem kapható, nem lehet egyszerűen egy másikat bevenni helyette.

A Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) a Híradó megkeresésére azt mondta, áprilisban külföldi gyártási probléma miatt volt hiány a gyógyszerből, de az új szállítmány már beérkezett Magyarországra. Az NNGYK ezzel az állítólag hónapok óta tartó hiányt nem magyarázta meg, kijelentésükről nem ismert a gyártó álláspontja.


Link másolása
KÖVESS MINKET: